Anjing pemburu Ariège

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Anjing pemburu Ariège
Ariegeois.jpg
Anjing pemburu Ariège
Nama lainAnjing Ariège
Negara asalPerancis
Trait
Tinggi Jantan 52–58 cm (20–23 in)
Betina 50–56 cm (20–22 in)
Bulu Pendek, halus dan padat
Warna Putih dan hitam pekat
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing pemburu Ariège atau anjing Ariège (Perancis: chien ariégeois; bahasa Inggeris: Ariege hound) ialah satu baka anjing dari département Ariège di rantau Midi-Pyrénées di Perancis selatan. Ia merupakan anjing pemburu bau berkawanan bersaiz sederhana yang diperoleh daripada penyilangan anjing pemburu biru Gascogne besar dan anjing pemburu Gascogne Saintonge besar dengan anjing pemburu Artois tempatan.[1] Ia digunakan sebagai kedua-dua courser dan untuk mengejar buruan kepada senjata yang menunggu. Sementara paling berjaya dengan kelinci, ia juga digunakan untuk memburu rusa dan babi hutan.[2] Ia dibezakan dengan sifat ramahnya dengan hound lain dan kasih sayang sebagai teman manusia.

Baka ini berasal dari Perancis pada 1912, menjadikan baka ini agak baharu.[petikan diperlukan] Ia belum sangat dikenali di luar rantaunya. Baka ini terdaftar dengan Persekutuan Kinologi Antarabangsa.

Ciri[sunting | sunting sumber]

Anjing pemburu Ariège biasanya berberat pada hampir-hampir 28–30 kg (62–66 lb). Jantan sepatutnya berdiri setinggi 52–58 cm (20–23 in), dan betina setinggi 50–56 cm (20–22 in). Bulunya licin dan pendek, putih dengan tanda hitam sejelasnya tertakrif; kadang-kadang berbelak, dan mungkin ada titik sawo matang di kepala. Kepala anjing ini tanpa lemak dan memanjang. Tiada kedut. Matanya gelap dan lembut. Telinganya sangat lembut dan berpanjang sederhana. Muncungnya berpanjang sederhana dan hidungnya hitam. Lehernya langsing dan sedikit lengkung, hingga dada yang sempit dan dalam. Rusuknya melengkung dengan baik dengan belakang kuat dan condong. Ia sepatutnya mempunyai tungkai hadapan lurus dan tungkai belakang kuat dan berkuasa. Kakinya keras dan kerubahan. Ekornya sedikit melengkung.

Secara keseluruhan, anjing pemburu Ariège ialah anjing pemburu bau berbakat, dan penyayang dan tenang di rumah. Anjing pemburu Ariège kini sedang dibiakbakakan di Itali dan digunakan untuk memburu babi hutan, berprestasi baik dalam usaha ini di bawah keadaan Itali.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Ariegeois". United Kennel Club Inc. Dicapai pada Julai 2011. Check date values in: |accessdate= (bantuan)[pautan mati kekal]
  2. ^ "Standard de l'Ariegeois" (dalam bahasa Perancis). Kelab Anjing Pemburu Biru Gascogne. Diarkibkan daripada yang asal pada 2011-08-13. Dicapai pada Julai 2011. Check date values in: |accessdate= (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]