Anjing pemburu rubah Amerika

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Anjing pemburu rubah Amerika
Anjing pemburu rubah Amerika
Nama lainFoxhound Amerika
Nama ringkasFoxhound
Negara asalAmerika Syarikat
Trait
Berat Jantan 55–71 lb (25–32 kg)
Betina 45–65 lb (20–29 kg)
Tinggi Jantan 26–29 in (66–74 cm)
Betina 25–28 in (64–71 cm)
Bulu Pendek, keras
Warna Merah, triwarna, hitam dan sawo matang, biru
Saiz perinduk 5–7 ekor anak anjing
Jangka hayat 10–12 tahun
CatatanAnjing negeri Virginia
Anjing (Canis lupus familiaris)

Anjing pemburu rubah Amerika atau foxhound Amerika[a] ialah satu baka anjing yang berkait rapat dengan anjing pemburu rubah Inggeris. Ia merupakan anjing pemburu bau yang dibiakbakakan untuk memburu rubah melalui bau. Bapa Pengasas Amerika Syarikat George Washington menyumbang kepada perkembangan baka.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Foxhound Amerika pada sekitar tahun 1915

Pada tahun 1650, Robert Brooke belayar dari England ke Maryland dengan kawanan anjing pemburunya yang merupakan akar bagi beberapa strain hound Amerika. Anjing daripada susur galur ini yang dikenali sebagai "anjing pemburu Brooke" kekal dalam keluarga Brooke selama hampir 300 tahun, mungkin dalam salah satu catatan pembiakbakaan berdokumen paling panjang untuk satu baka tunggal dan sebuah keluarga.[1] George Washington menerima anjing pemburu rubah Perancis, iaitu anjing pemburu biru besar Gascogne, yang sangat serupa dengan anjing pemburu rakun berbintik biru Amerika, sebagai hadiah daripada Marquis de Lafayette. Banyak anjing yang dibela oleh Washington diturunkan daripada anjing Brooke, dan apabila disilangkan dengan anjing pemburu Perancis, membantu untuk menghasilkan anjing pemburu rubah Amerika kini. Anjing pemburu rubah Amerika diketahui telah berasal dari negeri Maryland dan negeri Virginia, dan merupakan anjing negeri Virginia.[2]

Baka ini dikembangkan oleh ningrat tanah hanya untuk sukan pemburuan rubah. Dengan pengimportan (atau penghijrahan) rubah merah, anjing pemburu rubah Ireland ditambahkan ke dalam susur galur, untuk meningkatkan kelajuan dan stamina pada anjing, ciri-ciri yang masih kekal pada anjing zaman kini. Salah satu kualiti yang kerananya anjing pemburu rubah Amerika terkenal ialah lolongan muzikalnya yang dapat didengari berbatu-batu jauh. Ini merupakan salah satu sebab baka ini tidak sesuai di persekitaran bandar.[3]

Baka ini pertama kali diiktiraf oleh American Kennel Club pada tahun 1886. Kini, terdapat banyak strain berlainan bagi anjing pemburu rubah Amerika, termasuk anjing Walker, anjing Calhoun, anjing Goodman, anjing Trigg, anjing July, dan anjing Penn-Marydel. Walaupun setiap strain kelihatan berlainan, semuanya diiktiraf sebagai anggota bagi baka sama. Kebanyakan anjing pertunjukan merupakan anjing Walker, banyak pula anjing pemburu kawanan, yang digunakan untuk pemburuan rubah secara berkuda), merupakan anjing Penn-Marydel, dan para pemburu menggunakan berbagai-bagai strain untuk disesuaikan dengan gaya perburuan dan buruan mereka.

George Washington sebagai Bapa Anjing Pemburu Rubah Amerika[sunting | sunting sumber]

American Kennel Club memang menyebut George Washington sebagai Bapa Anjing Pemburu Rubah Amerika. Washington dan isteri beliau Martha merupakan pembiak baka anjing di Mount Vernon, Virginia.[4] Washington dikatakan pernah mempunyai kecintaan kuat terhadap anjing; yang bertumbuh daripada cinta beliau terhadap pemburuan rubah. Cinta terhadap anjing ini berpunca daripada tontonan hubungan antara anjing dengan rubah yang diburu oleh anjing itu.[5] Washington ialah pemburu rubah tegar. Kelahiran baka ini dapat dikatakan kerana sumbangan Washington, dan hubungan beliau dengan Marquis de Lafayette. Lafayette menghadiahkan sekumpulan anjing pemburu Perancis kepada Washington, sejak itu sekitar dua tahun kemudian, Washington menerima empat ekor anjing regular dari Philadelphia, Pennsylvania, dan dua ekor anjing "Slow Pace" dari England. [6]Daripada tiga baka anjing ini, dari Amerika, Perancis, dan England, Washington kemudian membiakbakakan anjing pemburu rubah Amerika. Washington bukan berhasrat untuk membiakbakakan anjing ini untuk perhatian legasi, tetapi sebaliknya untuk kepentingan diri – untuk memburu rubah dengan koleksi anjing pemburu baka khusus sendiri. Washington membiakbakakan anjing pemburu rubah Amerika dengan harapan untuk membiakbakakan kelajuan lebih tinggi dan penjejakan rubah ke dalam baka anjing pemburu yang sudah pun dimiliki.[7]

Perihal[sunting | sunting sumber]

Penampilan[sunting | sunting sumber]

Sungguhpun piawaian mensyaratkan untuk anjing pemburu rubah Amerika ketinggian sekitar 21–25 in (53–64 cm) pada paras kelasa dan ukuran berat sekitar 55–71 lb (25–32 kg), ada sahaja banyak yang lebih besar dari segi struktur (terutamanya strain pertunjukan), dengan jantan yang berdiri setinggi 26–29 in (66–74 cm) dan betina yang setinggi 25–28 in (64–71 cm) dan lebih kecil dari segi berat, biasanya 45–65 lb (20–29 kg). Tungkai anjing pemburu rubah adalah panjang dan bertulang lurus. Dada anjing pemburu rubah adalah agak sempit. Ia memiliki muncung panjang dan tengkorak besar berkubah. Telinganya lebar dan terletak rendah-rendah. Matanya hazel atau perang dan besar serta lebar.

Bulu[sunting | sunting sumber]

Lapis bulu hound rapat dan keras adalah sederhana panjang dengan mana-mana warna, walaupun gabungan hitam, putih, dan sawo matang adalah kerap.[8] Anjing pemburu rubah Amerika cenderung untuk mengganti bulu dengan banyak keguguran, namun pemberusan mingguan bakal mengurangkan ganti bulu.

Anjing pemburu rubah Amerika di Atlanta Steeplechase

Ciri fizikal tersendiri[sunting | sunting sumber]

Anjing pemburu rubah Amerika adalah lebih tinggi dan lebih langsing daripada sepupunya, anjing pemburu rubah Inggeris. Baka ini juga diketahui mempunyai salakan muzikal, disebut lolongan, apabila ia berburu yang dapat didengari berbatu-batu jauh, barang kali diwarisi daripada lolongan terkenal anjing pemburu biru besar Gascogne. Jika bertanding dalam pertunjukan anjing, sesetengah ciri fizikal yang dicari oleh para hakim merupakan tengkorak sedikit berkubah, telinga panjang dan besar, mata besar, muncung lurus, bahu cukup santai, belakang sederhana panjang, kaki mirip rubah, dan ekor sedikit melengkung. Walaupun secara tradisional triwarna (hitam, putih, dan sawo matang), ia mungkin mempunyai apa-apa warna. Ia merupakan antara baka terjarang dalam American Kennel Club.[8]

Tingkah laku[sunting | sunting sumber]

Perangai[sunting | sunting sumber]

Anjing pemburu rubah Amerika mempunyai sikap sangat jinak dan manis. Anjing tipikal adalah lembut, santai, dan berbaik dengan kanak-kanak dan haiwan lain.[8] Walau bagaimanapun, ia mungkin bertindak silu-silu dan berat hati apabila di sekitar orang asing; anjing pemburu rubah Amerika tidak jarang juga bertindak malu atau takut dengan persekitaran kurang biasa. Dengan mana-mana baka anjing, kelakuan tipikal yang dihubungkaitkan tidak sejelasnya bermaksud bahawa anjing berkenaan bakal memaparkan trait tersebut.

Paras kegiatan[sunting | sunting sumber]

Anjing pemburu rubah Amerika ialah baka sangat giat dengan tenaga sangat tinggi. Dengan tungkai lebih panjang yang dibiakbakakan, ia merupakan anjing sangat panjang. Ia memerlukan banyak senaman dan paling sesuai di dalam habitat dengan ruang untuk berlari. Jika ia tinggal di kawasan pinggir bandar seperti kejiranan, ia patut mempunyai halaman berpagar dan dibawa berjalan berkali-kali sehari.

Kebolehlatihan[sunting | sunting sumber]

Pelatihan kepatuhan adalah penting untuk baka ini kerana sifat berdikarinya dan naluri semula jadinya untuk mengikuti bau. Anjing pemburu yang menangkap bau akan mengikutinya sambil mengabaikan perintah; pelatihan memerlukan kesabaran dan kemahiran kerana sifat berdikari dan kedegilan kadang-kadang pada baka ini. Oleh sebab naluri kuatnya untuk perburuan, anjing pemburu rubah Amerika tidak patut diyakini apabila tidak bercawak. Kebanyakan anjing pemburu bau dibiakbakakan untuk "bersuara", namun anjing pemburu rubah tidak sesuai sebagai anjing penjaga.

Kesihatan[sunting | sunting sumber]

Baka ini pada umumnya bukan baka yang membawa gangguan genetik. Walau bagaimanapun, ia dapat semudahnya menjadi berat secara berlebihan apabila diberi makanan secara berlebihan. Salah satu risiko kesihatan kecil pada anjing pemburu rubah Amerika ialah trombositopati atau penyakit platelet (trombosit). Perkara ini berpunca daripada kelemahan fungsi platelet darah dan dapat menyebabkan pendarahan berlebihan daripada kecederaan atau luka kecil. Rawatannya biasanya berdasarkan keparahan penyakit. Para pemilik kerap mengatur ujian darah untuk anjing pemburu rubah Amerika mereka supaya keadaan ini dapat dikesan awal-awal. Sungguhpun displasia kurang dikenali pada anjing pemburu rubah, keadaan ini mula muncul secara mengejut kadang-kadang, bersama dengan sesetengah isu mata. Penyaringan sebarang kecelaruan warisan oleh para pembiak baka anjing pemburu rubah bukan hal tipikal atau kebiasaan pada masa ini. Jangka hayat baka ini pada umumnya ialah 10–12 tahun. Anjing pemburu rubah Amerika ialah baka tenaga. Menurut sesetengah doktor haiwan dan jurulatih, ia memerlukan banyak senaman, contohnya, sesi jalan kaki yang agak panjang, diikuti oleh permainan tangkap.

Anjing pemburu Trigg[sunting | sunting sumber]

Anjing pemburu Trigg jantan

Anjing pemburu Trigg[b] (juga dikenali sebagai anjing pemburu rubah Trigg, foxhound Trigg,[c] atau anjing pemburu Hayden Trigg[d]) ialah satu keragaman bagi anjing pemburu rubah Amerika yang dikembangkan di Kentucky oleh Kolonel Haiden Trigg.

Anjing pemburu Trigg berasal dari Barren Country, Kentucky pada tahun 1860-an apabila penggemar pemburuan rubah Kolonel Haiden C. Trigg berhasrat untuk mengembangkan anjing pemburu lebih pantas daripada anjing yang tersedia di kawasan beliau. Beliau menggunakan anjing dari susur galur Birdsong, Maupin, dan Walker unuk mengembangkan strain beliau.[9]

Menurut W. L. Porter dalam sebuah rencana dalam The Chase, para pemburu rubah tempatan yang melihat anjing-anjing yang dibeli daripada Birdsong mendapati bahawa anjing-anjing ini tidak menarik, namun prestasi anjing-anjing ini bagus juga. Porter menyatakan bahawa anjing-anjing itu "bertubuh kaya, bertelinga terpotong, berbulu kasar, berekor gebu, dan bermulut longgar dan terlihat tidak seperti mana-mana anjing pemburu rubah yang pernah kami lihat" (terjemahan petikan). Kemudian, program pembiakbakaan Trigg berjaya di peringkat tempatan dan diperingkat kebangsaan.[10]

Anjing pemburu Trigg awal

Pada tahun 1910, pemburu buruan besar yang cukup terkenal Paul J. Rainey membeli dua puluh lima ekor anjing pemburu daripada Trigg dan membawa anjing-anjing ini dalam perjalanan perburuan di Afrika, kemudian membeli lebih daripada Trigg, anak beliau Alanson, dan yang lain. Selepas kematian Trigg, sesetengah penggemar mula kehilangan minat dan strain ini menurun dari segi kepopularan, walaupun ada kelompok kecil pembiak baka aktif. Selepas Rainey pulang daripada perjalanan beliau, walau bagaimanapun, beliau mengumumkan bahawa anjing Trigg merupakan "anjing pemburu terbaik dan paling berani di dunia", menyebabkan kepopularannya meningkat lagi dalam kalangan pemburu.[9]

Anjing pemburu Trigg jantan berdiri setinggi 23–24 inci (58–61 sentimeter) pada paras kelasa dan berukuran seberat 45–55 paun (20–25 kilogram) sementara yang betina pula berdiri setinggi 20–22 inci (51–56 sentimeter) dan berukuran seberat 35–45 paun (16–20 kilogram). Keragaman ini mempunyai muncung panjang, telinga tergantung, dan lapis bulu pendek dan licin, dan walaupun terdapat dengan mana-mana warna, Continental Kennel Club hanya mengizinkan anjing triwarna dan dwiwarna. Anjing pemburu Trigg patuh namun "kuat" dan sangat sesuai terhadap perburuan kerana deria baunya dan daya ketahanannya.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Jawi: انجيڠ ڤمبورو روبه اميريکا; فوک‌سهاءون اميريکا; bahasa Inggeris: American foxhound
 2. ^ Jawi: انجيڠ ڤمبورو تريݢ; bahasa Inggeris: Trigg hound
 3. ^ Jawi: انجيڠ ڤمبورو روبه تريݢ; فوک‌سهاءون تريݢ; bahasa Inggeris: Trigg foxhound
 4. ^ Jawi: انجيڠ ڤمبورو هيدن تريݢ; bahasa Inggeris: Hayden Trigg hound

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ J. Blan van Urk. "Robert Brooke: America's First MFH". Foxhunting Life (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 29 Disember 2023.
 2. ^ "Code of Virginia". § 1-510. Official emblems and designations (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 29 Disember 2023.
 3. ^ a b Pugnetti, Gino; Schuler, Elizabeth Meriwether (1980). Simon & Schuster's guide to dogs (dalam bahasa Inggeris). Internet Archive. New York : Simon and Schuster. ISBN 978-0-671-25526-8.
 4. ^ "Dogs". Mountvernon.org (dalam bahasa Inggeris). 2022 Mount Vernon Ladies' Association. Dicapai pada 29 Disember 2023.
 5. ^ Kennedy, Lesley (4 Februari 2020). "George Washington: Founding Father—And Passionate Dog Breeder". History.com (dalam bahasa Inggeris). A&E Television Networks, LLC. Dicapai pada 29 Disember 2023.
 6. ^ Kennedy, Leslie (4 Februari 2020). "George Washington: Founding Father—And Passionate Dog Breeder". History.com (dalam bahasa Inggeris). A&E Television Networks, LLC. Dicapai pada 29 Disember 2023.
 7. ^ "Dogs". George Washington's Mount Vernon (dalam bahasa Inggeris). 2022 Mount Vernon Ladies' Association. Dicapai pada 29 Disember 2023.
 8. ^ a b c American Kennel Club. "American Foxhound Standard" (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 29 Disember 2023.
 9. ^ a b Muszynski, Julie (2007). The Red Book of Dogs: Hounds, Terriers, Toys (dalam bahasa Inggeris). New York: Harper Design. ISBN 978-0-06-123887-1.
 10. ^ Wilcox, Bonnie; Walkowicz, Chris (1995). Atlas of Dog Breeds of the World (5th ed.) (dalam bahasa Inggeris). Neptune City, New Jersey: TFH Publications. m/s. 113. ISBN 978-0-7938-1284-4.CS1 maint: multiple names: authors list (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:George Washington