Senarai bekas ibu negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Terdapat banyak bandar raya yang pernah menjadi ibu negara di serata dunia yang kehilangan statusnya kerana negara tersebut tidak lagi wujud, ibu negara sudah dipindahkan, atau ibu negara tersebut sudah dinamakan semula. Berikut merupakan senarai bekas ibu negara tersebut, disusun mengikut negara dan tarikh.

Afrika[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Ribeira Grande (kini Cidade Velha) Cape Verde 1462? 1770 Berpindah ke Praia
Grand Bassam Côte d'Ivoire 1893 1900 Berpindah ke Bingerville
Bingerville Côte d'Ivoire 1900 1933 Berpindah ke Abidjan
Abidjan Côte d'Ivoire 1933 1983 Berpindah ke Yamoussoukro
Al-Fustat Mesir 641 750 Berpindah ke Al-Askar
Al-Fustat Mesir 905 969 Berpindah ke Kaherah
Otjimbingwe Afrika Barat Daya Jerman 1886 1892 Berpindah ke Windhoek
Cape Coast Ghana (Gold Coast) 1664 1877 Berpindah ke Accra
Bolama Guinea-Bissau 1879 1941 Berpindah ke Bissau
Boe Guinea-Bissau 1973 1974 Berpindah kembali ke Bissau
Njimi Kanem fl. kurun ke-11 sekitar 1396 jatuh kepada penceroboh Bulala (akhirnya berpindah ke Ngazargamu)
Ngazargamu Empayar Kanem-Bornu sekitar 1472 1808 jatuh kepada penceroboh Fulani (akhirnya berpindah ke Kukawa)
Kukawa Empayar Kanem-Bornu 1814 1893 Kerajaan tidak lagi wujud
Lagos Nigeria 1914 1976 Berpindah ke Abuja
Igbo Ukwu Keberajaan Nri 1043 1911 Nigeria
Aneho Togo 1880-an 1897 Berpindah ke Lomé
Zomba Malawi 1880-an 1975 Berpindah ke Lilongwe
Dar es Salaam Tanzania 1961 1996 Berpindah ke Dodoma
Axum Ethiopia 50 A.D.  ? Berpindah ke Addis Ababa

Lihat juga ibu negara Mesir.

Asia[sunting | sunting sumber]

Asia Tengah dan Barat Daya[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Kandahar Afghanistan 1748 1772 Berpindah ke Kabul
Ashur Assyria Alaf ke-3 SM 800an SM Berpindah ke Calah
Calah Assyria Abad ke-13 SM 710 SM Berpindah ke Nineveh
Nineveh Assyria 1800 SM 600 SM Dimusnahkan oleh Babylon
Babylon Babylonia Abad ke-24 SM 141 SM Dijajah oleh Assyria, Parsi, Parthi, Iskandar Zulkarnain, kemudian terbiar sepenuhnya
Susa, Anshan Iran (Proto-Elamite, Elam) 3200 SM 850 SM Dijajah oleh Mannaea
Zirta (Izirtu) Iran (Mannaeans) 850 SM 728 SM Dijajah oleh Empayar Medes
Ecbatana Iran (Empayar Medes) 728 SM 550 SM Dijajah oleh Cyrus Agung
Pasargadae Iran (Empayar Parsi) 559 BC 538 BC Ibukota dipindahkan ke Susa oleh Cambyses II
Susa Iran (Empayar Parsi) 538 BC 515 BC Capital Berpindah ke Persepolis oleh Darius
Persepolis Iran (Empayar Parsi) 515 BC 331 BC Ditakluk oleh Alexander Agung dan digabungkan ke dalam Empayar Macedonia
Seleucia Iran (Empayar Seleucid) 305 BC 240 BC Berpindah ke Antioch
Antioch Iran (Empayar Seleucid) 240 BC 64 BC Ditakluk oleh Parthia
Ctesiphon, Hecatompylos, Mithridatkird-Nisa, Asaak Iran (Empayar Parthian) 240 BC 224 Ditakluk oleh Empayar Sassanid
Firouzabad, Ctesiphon, Damghan Iran (Empayar Sassanid) 224 637 Jatuh dalam penaklukan Islam ke atas Parsi
Nishapur Iran (dinasti Tahirid) 821 873 Ditakluk oleh dinasti Saffarid
Zaranj, Amol Iran (Empayar Saffarid, Alavids) 861 900 Ditakluk oleh Samanid
Bukhara, Balkh, Samarkand, Herat Iran (dinasti Samanid) 875 999 ditakluk oleh Ghaznavids
Ghazni Iran (Ghaznavids, Ghurids) 963 1212 ditakluk oleh dinasti Seljuq
Nishapur, Rey, Konye-Urgench Iran (dinasti Seljuq, dinasti Khwarezmid) 1037 1231 ditakluk oleh Ilkhanate
Maragheh, Soltaniyeh, Tabriz, Samarkand, Herat Iran (Ilkhanate, dinasti Timurid) 1231 1506 ditakluk oleh dinasti Safavid
Tabriz Iran (dinasti Safavid) 1501 1548 Berpindah ke Qazvin
Qazvin Iran (dinasti Safavid) 1548 1598 Berpindah ke Isfahan
Isfahan Iran (dinasti Safavid) 1598 1736 Berpindah ke Mashhad
Mashhad Iran (dinasti Afsharid) 1736 1750 Berpindah ke Shiraz
Shiraz Iran (dinasti Zand) 1750 1782 Berpindah ke Sari di dalam dinasti Qajar
Sari Iran (dinasti Qajar) 1782 1795 Berpindah ke Tehran
Hebron Israel, Keberajaan c.1007 BC c.1000 BC Berpindah ke Jerusalem apabila keberajaan disatukan di bawah Raja Daud
Tel Aviv Israel, Negara Mei 1948 Dec 1948 ibu negara de facto sementara, berpindah ke Jerusalem selepas menawan daripada tentera Jordan dalam Perang Arab-Israel 1948
Jerusalem Jerusalem, Keberajaan 1099 1187 Berpindah ke Acre (Jerusalem ditakluk oleh Saladin)
Acre Jerusalem, Keberajaan 1187 1291 Keberajaan tidak wujud lagi
Semey Kazakhstan (Alash Orda) 1917 1920 Entiti dinamakan Kyrgyz ASSR diasaskan, ibu negara berpindah ke Orenburg
Orenburg Kazakhstan (Kyrgyz ASSR) 1920 1925 Berpindah ke Qyzylorda
Qyzylorda Kazakhstan (Kazakh ASSR) 1926 1929 Berpindah ke Alma-Ata
Alma-Ata Kazakhstan (Kazakh ASSR, Kazakh SSR, Kazakhstan merdeka) 1929 1993 dinamakan semula Almaty
Almaty Kazakhstan 1993 1998 Berpindah ke Astana
Salalah Oman 1932 1970 Berpindah ke Musqat
Diriyah Arab Saudi 1744 1818 Berpindah ke Riyadh selepas Turki memusnahkan kota.
Aden Yaman Selatan 1967 1990 San'a, negara tidak wujud lagi selepas penyatuan Yemen
Samarkand Uzbekistan (SSR) 1925 1930 Berpindah ke Tashkent
Taiz Yemen 1948 1962 Berpindah ke San'a

Asia Selatan dan Tenggara[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Calcutta India (British) 1772 1912 Berpindah ke New Delhi
Simla India (British) fl. 1850 1947 Ibu kota musim panas
Yogyakarta Indonesia 1946 1948 Serangan Pihak Berikat, Berpindah ke Bukittinggi
Bukittinggi Indonesia 1948 1949 Berpindah ke Jakarta
Marawi Kesultanan Maguindanao ~1205 1800s (?) Diilhakkan dengan India Timur Sepanyol
Yangon Myanmar 1948 2005 Berpindah ke Naypyidaw
Bacolod Negros, Republik Kanton 1898 1899 Diserap oleh Filipina
Karachi Pakistan 1947 1959 Berpindah ke Rawalpindi
Rawalpindi Pakistan 1959 1967 Berpindah ke Islamabad
Malolos Republik Filipina (República Filipina) 1898 1899 Ibu pejabat pergerakan Revolusi (Perhatian: Beberapa bandar lain menjadi ibu negara berturut-turut untuk mengelak tawanan Amerika Syarikat, iaitu San Isidro, Cabanatuan, Bamban, Tarlac, Bayambang dan Palanan. Kembali ke Manila setelah Aguinaldo ditawan pada tahun 1901.
Manila Republik Filipina, tajaan Jepun 1943 1945 Kebebasan Filipina dari Jepun
Manila Filipina, Komanwel 1934 1941 Pendudukan Jepun. Kembali ke Manila pada tahun 1945 setelah pembebasan Filipina
Baguio Filipina 1946 1976 Ibu Kota Musim Panas, kembali ke Manila atas Dekri Presiden No. 940.
Bandaraya Quezon Filipina 1948 1976 Kembali Manila atas Dekri Presiden No. 940. Bandaraya Quezon dan Manila membentuk sebahagian Metro Manila. Beberapa pejabat kerajaan kekal di Bandaraya Quezon, termasuk Batasang Pambansa, dan Dewan Perwakilan. Manila adalah ibu negara masa kini.
Cebu Hindia Timur Sepanyol 1562 1578 (?) Pendudukan Sepanyol pertama di negara. Berpindah ke Manila (dahulunya Maynilad) selepas ditawan.
Manila Hindia Timur Sepanyol ~1578 1762 Ditawan oleh British ketika Perang Tujuh Tahun, dikembalikan kepada Sepanyol berikutan Perjanjian Paris.
Bacolor Hindia Timur Sepanyol 1762 1764 Ibu kota Gabenor-Jeneral kerajaan dalam buangan, Simon de Anda ketika Perang Tujuh Tahun. Berpindah kembali ke Manila.
Manila Hindia Timur Sepanyol 1764 1901 Diserahkan kepada Amerika Syarikar menerusi Perjanjian Paris
Anuradapura Lanka (Sri Lanka) ~382 BC 1018 Mungkin berpindah ke Polonnaruwa
Polonnaruwa Sri Lanka ~1055 1284 Berpindah ke Dambadeniya
Kotte Sri Lanka ~1415 ~1565 Berpindah ke Kandy
Kandy Sri Lanka 1592 1815 Berpindah ke Colombo
Colombo Sri Lanka 1815 1982 Berpindah ke Kotte
Jolo Sulu Sultanate 1450 (?) 1899 Diilhakkan oleh Amerika Syarikat
Sukhothai Thailand (Kerajaan Siam) 1238 1438 Berpindah ke Ayutthaya
Chiang Mai (Lanna) Thailand (Kerajaan Siam) 1259 1939 Diilhakkan oleh Siam
Ayutthaya Thailand (Kerajaan Siam) 1350 1767 Berpindah ke Thonburi setelah dimusnahkan oleh Burma
Thonburi Thailand (Kerajaan Siam) 1767 1782 Berpindah ke Bangkok after Raja Taksin diisytiharkan kurang siuman
Luang Prabang Lan Prabang 1707 Luang Prabang adalah salah satu negeri pewaris Lan Xang.
Luang Prabang Laos, Kerajaan 1949 1975 Raja Savang Vatthana turun takhta; ibu negara kedua
Vientiane Lan Xang 1354 TBA Berpindah ke Luang Prabang
Vientiane Vientiane Lao 1707 (?) 1828 diterapkan dalam Siam, kemudian diserap ke dalam French Indochina (pada tahun 1893)
Vientiane Kerajaan Laos 1949 1975 Raja Savang Vatthana turun takhta
 ? Kerajaan Champasak 1713 1946 Menjadi sebahagian Kerajaan Laos.
Phnom Penh Jajahan Kemboja 1863 1887 diilhakkan oleh Perancis; Berpindah ke Saigon
Phong Châu Văn Lang (Dinasti Hồng Bàng) 2879 SM 258 SM Diilhakkan oleh Dinasti Thục
Phong Châu Vạn Xuân (Hậu Lý Nam Đế) 571 602 Penaklukan China ketiga
Cổ Loa Âu Lạc (Dinasti Thục) 257 BC 207 BC Penaklukan China pertama
Cổ Loa (Ngô Dynasty) 938 967 Pergolakan Dua Belas Hulubalang
Mê Linh (Trưng Bersaudari) 40 43 Penaklukan China kedua
Long Biên Vạn Xuân (Lý Nam Đế dan Triệu Việt Vương) 544 571 Berpindah ke Phong Châu
Hoa Lư Đại Cồ Việt (Dinasti Đinh) 968 980
Hoa Lư Đại Cồ Việt (Dinasti Lê Awal) 980 1009 Berpindah ke Đại La, kemudian diberi nama Thăng Long
Tây Đô Đại Ngu (Dinasti Hồ) 1400 1407 Penaklukan China keempat; ibu kota pertama Dinasti Hồ
Tây Đô Đại Việt-Nam Triều (Pemulihan Dinasti Lê) 1533 1592 Berpindah ke Thăng Long setelah menumpaskan Dinasti Mạc
Phú Xuân (Huế) Đại Việt-Đàng Trong (Raja-Raja Nguyễn) 1558 1777 Dinasti Tây Sơn menyatukan Đại Việt
Phú Xuân (Huế) Đại Việt (Dinasti Tây Sơn) 1788 1802
Phú Xuân (Huế) Vietnam (Dinasti Nguyễn) 1802 1945 Berpindah ke Hanoi setelah Maharaja Bảo Đại turun takhta
Phú Xuân (Huế) Empayar Vietnam 1945 Revolusi Ogos
Hue An Nam 1874 1955 diilahkkan oleh Perancis, Persidangan Geneva (1954) menyebabkan Pembahagian Vietnam
Saigon (Bandaraya Ho Chi Minh) Indochina Perancis 1887 1901 Berpindah ke Hanoi
Saigon (Bandaraya Ho Chi Minh) Negeri Vietnam 1949 1955 Persidangan Geneva (1954) menyebabkan Pembahagian Vietnam; Saigon diberi nama Bandaraya Ho Chi Minh pada tahun 1976.
Saigon (Bandaraya Ho Chi Minh) Vietnam Selatan 1954 1975 Hanoi, negara bubar setelah Vietnam disatukan semula
Thăng Long (Hanoi) Đại Việt (Dinasti & Trần) 1010 1400 Dinasti Trần memulihkan Thăng Long lalu menamakannya semula sebagai Long Phượng
Thăng Long (Hanoi) Đại Ngu (Dinasti Hồ) 1400 1407 Penaklukan China keempat; Thăng Long diberi nama Đông Đô, ibu kota kedua
Thăng Long (Hanoi) Đại Việt (Dinasti Lê Akhir) 1428 1527 Dinasti Selatan dan Utara Vietnam
Thăng Long (Hanoi) Đại Việt-Bắc Triều (Dinasti Mạc) 1533 1592 ditumpaskan oleh Raja-Raja Trịnh; dipulihkan nama Đông Đô
Thăng Long (Hanoi) Đại Việt-Đàng Ngoài (Dinasti Lê Akhir - Raja-Raja Trịnh) 1593 1788 Thăng Long dimusnahkan oleh Dinasti Qing, Dinasti Tây Sơn menyatukan Đại Việt, kemudian Berpindah ke Phú Xuân; dinamakan semula Bắc Thành; diberi nama Hanoi pada tahun 1831.
Hanoi Indochina Perancis 1902 1953 Persidangan Geneva (1954) menyebabkan Pembahagian Vietnam; pada tahun 1831, Maharaja Minh Mạng menamakan semula Thăng Long sebagai Hanoi (Hà Nội)
Hanoi Vietnam Utara 1954 1976 penyatuan Vietnam

Asia Timur[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Anyang China (Dinasti Shang) sekitar 1600 SM sekitar 1046 SM Berpindah ke Chang'an - dinasti Shang runtuh
Chang'an China (Dinasti Zhou) sekitar 1046 SM 722 SM Berpindah ke Luoyang
Luoyang China (Dinasti Zhou) 772 SM 221 SM Berpindah ke Xianyang - dinasti Zhou runtuh
Xianyang China (Dinasti Qin) 221 SM 206 SM berpindah kembali ke Chang'an - kejatuhan dinasti Qin
Chang'an China (Dinasti Han) 206 BC 25 berpindah kembali ke Luoyang
Luoyang China (Dinasti Han) 25 220 kejatuhan dinasti Han menandakan permulaan Zaman Enam Dinasti
Chang'an China (Dinasti Sui dan Dinasti Tang) 581 907 kejatuhan dinasti Tang menandakan permulaan Zaman Lima Dinasti dan Sepuluh Kerajaan
Kaifeng China (Dinasti Song) 960 1127 Berpindah ke Hangzhou
Hangzhou China (Dinasti Song) 1127 1279 Kublai Khan menggabungkan China ke dalam Empayar Mongol
Nanjing China (Dinasti Ming) 1368 1421 Berpindah ke Beijing
Nanjing China, Republik 1928 1937 Berpindah ke Chongqing
Chongqing China, Republik 1937 1945 Berpindah kembali ke Nanjing
Nanjing China, Republik 1945 1949 Berpindah ke Beijing - selepas pengistiharan Republik Rakyat China, kerajaan Republik China melarikan diri ke Taiwan dan menjadikan Taipei ibu negara.
Hakodate Ezo, Republik 1868 1869 Ezo diduduki oleh Jepun
Taipei Formosa, Republik 1895 1895 Berpindah ke Tainan
Tainan Formosa, Republik 1895 1895 Formosa diduduki oleh Jepun
Heijō-kyō (Nara) Jepun (Zaman Nara) 710 784 Berpindah ke Nagaoka-kyō (Nagaoka)
Nagaoka-kyō (Nagaoka) Jepun (Zaman Nara) 784 794 Berpindah ke Kyoto
Kyoto Jepun 794 1868 Berpindah ke Tokyo (lihat juga : ibu negara Jepun)
Gyeongju Korea (Silla) 57 SM 935 Berpindah ke Gaegyeong - kejatuhan Silla
Ungjin, Sabi Korea (Baekje) 476 660 kejatuhan Baekje
Gaegyeong Korea (Goryeo) 936 1392 Berpindah ke Hanyang (Seoul) - kejatuhan dinasti Goryeo
Shuri Ryūkyū 1429 1879 Diduduki oleh Jepun
Tainan Tungning 1662 1683 Kejatuhan kerajaan Tungning

Eropah[sunting | sunting sumber]

Eropah Utara[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Roskilde Denmark c.1020 1443 Berpindah ke Copenhagen
Winchester England, Kerajaan Wessex 519 1066 Berpindah ke London
Turku Finland, Grand Duchy di 1809 1812 Berpindah ke Helsinki
Hill of Tara Ireland (di bawah Raja Besar) kurun ke-6 kurun ke-12 Ireland diserang oleh Norman
Kilkenny Ireland, Gabungan 1642 1651 penaklukan Cromwell ke atas Ireland
Castletown Isle of Man 1090 1874 Berpindah ke Douglas
Nidaros (Trondheim) Norway 997 1070 Berpindah ke Bergen
Bjørgvin (Bergen) Norway 1070 1299 Berpindah ke Oslo
Christiania (Oslo) Norway 1624 1924 (juga ditulis Kristiania bermula sekitar 1877), dinamakan semula Oslo
Scone, berdekatan Perth Scotland 846 1452 Berpindah ke Edinburgh
Sigtuna Sweden 1010 1187 Berpindah ke Stockholm
Machynlleth Wales 1404 1416 menempatkan parlimen yang diisytiharkan sendiri oleh Owain Glyndŵr. Ibu negara diisytiharkan sebagai Cardiff pada tahun 1955

Eropah Selatan[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Vlorë Albania 1912 1920 berpindah seketika ke Durres, dan akhirnya ke Tirana.
Pliska Bulgaria (Empayar Bulgaria Pertama) 681 893 Berpindah ke Preslav
Preslav Bulgaria (Empayar Bulgaria Pertama) 893 972 Berpindah ke Skopie
Skopie Bulgaria (Empayar Bulgaria Pertama) 972 992 Berpindah ke Ohrid
Ohrid Bulgaria (Empayar Bulgaria Pertama) 992 1018 Empayar bubar setelah ditawan oleh Byzantine
Veliko Tarnovo Bulgaria (Empayar Bulgaria Kedua) 1185 1396 Empayar bubar setelah ditawan oleh Uthmaniyyah
Plovdiv Rumelia Timur 1878 1885 diilhakkan dalam Penyatuan Bulgaria
Constantinople Empayar Byzantine 330 661 Maharaja Constans II memindahkan ibu kota ke Syracuse di Sicily.
Syracuse Empayar Byzantine 661 668 Constans II dibunuh dan pusat kerajaan Byzantine kembali ke Constantinople.
Constantinople Empayar Byzantine 668 1204 Perang Salib Keempat tercetus dengan tujuan menggantikan Empayar Byzantine Ortodoks Yunani dengan versi Latin, dan terdapat beberapa negeri pewaris Byzantine, terutamanya Empayar Nicaea.
Nicaea Empayar Byzantine 1204 1261 Ketika Empayar Nicaea menawan semula Constantinople, ibu kotanya dipindahkan ke situ juga
Constantinople Empayar Byzantine 1261 1453 Empayar Byzantine ditawan oleh Empayar Uthmaniyyah.
Burgos Castilla abad ke-11 abad ke-15 Berpindah ke Valladolid
Corte Corsica 1755 1769 Republik Corsica diilahkkan oleh Perancis
Corte Kerajaan Inggeris-Corsica 1794 1795 Berpindah ke Bastia
Bastia Kerajaan Inggeris-Corsica 1795 1796 Kerajaan Corsica diilhakkan oleh Perancis
Santiago Couto Mixto abad ke-12 1864 Couto Mixto diilhakkan oleh Sepanyol
Chania Crete 1898 1913 Negeri Crete bersatu dengan Greece
Fiume/Rijeka Fiume, Negara Bebas 1920 1924 diilhakkan oleh Keberajaan Itali
Genoa Genoa, Republik abad ke-11 1805 diilhakkan oleh Perancis
Granada Granada, Kerajaan 1250 1492 Kerajaan dimansuhkan setelah Reconquista lalu diterapkan dalam Castilla
Nafplion Greece 1821 1836 Berpindah ke Athens
Aegina Greece 1827 1829 Kembali ke Nafplion
Turin Itali 1861 1865 Berpindah ke Florence
Florence Itali 1865 1871 Berpindah ke Rome
Salerno Itali 1944 1944 temporarily; Berpindah ke Rome after the latter's liberation
Mdina Malta 1566 Berpindah ke Valletta
Modena Modena, Duchy 1452 1860 menjadi sebahagian kesatuan Itali
Cetinje Montenegro 1482 1946 Berpindah ke Podgorica
Naples Naples, Kerajaan 1282 1816 Kerajaan Naples bergabung ke dalam Kerajaan Dua Sicily
Bursa Empayar Uthmaniyyah 1335 1365 Berpindah ke Edirne
Edirne Empayar Uthmaniyyah 1365 1453 Berpindah ke Istanbul (Constantinople)
Istanbul Empayar Uthmaniyyah 1453 1923 Empayar Uthmaniyyah diganti oleh Republik Turki. Ibu kota berpindah ke Ankara
Piacenza Piacenza dan Parma, Duchy 1545 1547 Berpindah ke Parma, berikutan pembunuhan Duke Pierluigi Farnese
Parma Piacenza dan Parma, Duchy 1547 1860 Menjadi sebahagian kesatuan Itali.
Guimarães Portugal 1095 1131 Berpindah ke Coimbra
Coimbra Portugal 1131 1255 Berpindah ke Lisbon
Turin Sardinia, Kerajaan 1720 1861 Menjadi sebahagian kesatuan Itali.
Turin Savoy, Duchy 1563 1720 Menjadi sebahagian Kerajaan Sardinia.
Ras Serbia 950 1200 Ibu negeri Raska di Serbia zaman pertengahan; berpindah ke Debrc
Debrc Serbia 1276 1289 Berpindah ke Belgrade
Prizren Serbia 1300 1345 Berpindah ke Skoplje
Skoplje Serbia 1345 1371 Ibu negara Empayar Serbia, kini ibu kota Macedonia
Smederevo Serbia 1430 1453 Ibu kota Kedespotan Serbia
Subotica Serbia 1526 1527 Ibu negara Serbia, berpindah ke Kragujevac
Kragujevac Serbia 1818 1841 Berpindah ke Belgrade
Palermo Sicily 1130 1816 Kerajaan bergabung menjadi Kerajaan Dua Sicily
Toledo Sepanyol 15th Century 1561 Berpindah ke Madrid
Valladolid Sepanyol 1600 1606 Berpindah ke Madrid
Valencia Sepanyol 1936 1939 Kerajaan Second Spanish Republic in the Spanish Civil War
Trieste Trieste, Wilayah Bebas 1947 1954 Wilayah dibubarkan, disepadukan dengan Itali dan Yugoslavia
Florence Tuscany 1569 1860 Menjadi sebahagian kesatuan Itali.
Naples Dua Sicily, Kerajaan 1816 1861 Menjadi sebahagian kesatuan Itali.
Belgrade Yugoslavia 1918 2003 Kesatuan bubar, menjadi ibu negara Serbia
Venice Venice, Republik fl. abad ke-9 1797 Diilhakkan oleh Austria

Eropah Barat[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Aachen Empayar Caroling Empayar Rom Suci 800 814 menjadi ibu kota Charlemagne
Vienna Empayar Rom Suci 1558 1806 Menjadi ibu kota Empayar Austria
Vienna Empayar Austria 1806 1867 Menjadi ibu kota Empayar Austria-Hungary
Vienna Empayar Austria-Hungary 1867 1918 Menjadi ibu kota Republik Austria
Karlsruhe Baden 1771 1918 Baden menjadi sebahagian Empayar Jerman pada tahun 1871, kemudian hilang kedaulatan sepenuhnya pada tahun 1918. Karlsruhe kekal sebagai ibu negeri Baden di Jerman sehingga tahun 1945.
Munich Bavaria abad ke-14 1918 Bavaria menjadi sebahagian Empayar Jerman pada tahun 1871, kemudian hilang kedaulatan sepenuhnya pada tahun 1918. Munich kekal sebagai ibu negeri Bavaria di Jerman.
Brunswick Brunswick 1815 1946 Brunswick bergabung dalam Niedersachsen
Frankfurt Gabungan Rhine 1806 1815 Bubar pada tahun 1815
Vichy Perancis 1940 1944 Ibu negeri rejim Perancis Vichy
Frankfurt Gabungan Jerman 1815 1866 Gabungan Jerman bubar pada tahun 1866
Berlin Empayar Jerman 1871 1945 Pemecahan Jerman kepada kawasan pendudukan pihak Berikat
Bonn Jerman Barat 1949 1990 Berpindah ke Berlin setelah Jerman disatukan semula
Berlin Timur Jerman Timur 1949 1990 Negara bubar setelah Jerman disatukan semula
Hanover Hanover 1814 1866 Hanover diilhakkan oleh Prusia
Wiesbaden Nassau 1816 1866 Nassau diilhakkan oleh Prusia
Kelmis Neutral Moresnet 1816 1919 Moresnet diilhakkan oleh Belgium
Oldenburg Oldenburg 1180 1946 Oldenburg bergabung dalam Niedersachsen
Heidelberg Pfalzgrafschaft bei Rhein abad ke-14 1720 Berpindah ke Mannheim
Mannheim Pfalzgrafschaft bei Rhein 1720 1777 Pfalz diwarisi oleh Pemilih Bavaria.
Dresden Saxony 1485 1952 Saxony menjadi sebahagian Empayar Jerman pada tahun 1871, kemudian Saxony hilang kenegaraan pada tahun 1952. Dresden sekali lagi menjadi ibu negeri Saxony di Jerman pada tahun 1990.
Bückeburg Schaumburg-Lippe 1643 1946 Schaumburg-Lippe bergabung dalam Niedersachsen
Aarau Switzerland (Republik Helvetik) 1798 1798 Berpindah ke Lucerne
Lucerne Switzerland (Republik Helvetik) 1798 1803 Republik Helvetik bubar
Kassel Westphalia 1807 1813 Bubar pada tahun 1813
Stuttgart Württemberg ca. 1300 1918 Württemberg menjadi sebahagian Empayar Jerman pada tahun 1871, kemudian kehilangan kedaulatan sepenuhnya pada tahun 1918. Stuttgart kekal sebagai ibu negeri Württemberg di Jerman sehingga tahun 1947, kemudian menjadi ibu negara Baden-Württemberg di Jerman

Eropah Timur[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Mtskheta Georgia abad ke-3 SM abad ke-5 M Berpindah ke Tbilisi
Kutaisi Georgia 978 1122 Kembali ke Tbilisi
Kaunas Lithuania 1922 1940 Kembali ke Vilnius
Suceava Moldavia c. 1380 1564 Berpindah ke Iaşi
Iaşi Moldavia 1565 1862 Bergabung dengan Wallachia untuk membentuk Romania
Vladimir Rusia (Vladimir-Suzdal) 1169 1327 Berpindah ke Moscow
Bolgar Volga Bulgaria abad ke-8 1240-an Volga Bulgaria hilang kedaulatan
Kazan Kazan Khanate 1438 1552 Kazan Khanate hilang kedaulatan
Moscow Rusia (Muscovy) 1327 1712 Berpindah ke Saint Petersburg
Yaroslavl Rusia (Muscovy) 1611 1612 de facto
Cherkassk Rusia (Hetmanshchyna) 1640 1805 Berpindah ke Novocherkassk
Novocherkassk Russia (Hetmanshchyna) 1805 1920 Kossak Don hilang kedaulatan
Saint Petersburg (Petrograd) Empayar Rusia 1712 1918 Berpindah ke Moscow
Moscow Kesatuan Soviet 1922 1991 Kesatuan negeri bubar, menjadi ibu negara Rusia
Kiev Ukraine (Kievan Rus) 882 1169 Berpindah ke Halych
Chyhyryn Ukraine (Hetmanshchyna) 1648 1669 Berpindah ke Baturyn
Baturyn Ukraine (Hetmanshchyna) 1669 1708 Berpindah ke Hlukhiv setelah kota dirobohkan oleh tentera Rusia
Hlukhiv Ukraine (Hetmanshchyna) 1708 1722 Hetmanshchyna hilang kedaulatan
Hlukhiv Ukraine (Hetmanshchyna) 1727 1734 Hetmanshchyna hilang kedaulatan
Baturyn Ukraine (Hetmanshchyna) 1750 1764 Hetmanshchyna hilang kedaulatan
Kiev Ukraine (UNR) 1917 1920 Republik Rakyat Ukraine hilang kedaulatan
Kharkiv Ukraine (RSS) 1919 1934 Berpindah ke Kiev

Eropah Tengah[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Plovdiv Rumelia Timur 1878 1885 diilhakkan sebagai sebahagian Penyatuan Bulgaria
Varaždin Croatia 1756 1776 Kembali ke Zagreb, apabila kota diranapkan oleh kebakaran
Prague Czechoslovakia 1918 1993 Menjadi ibu kota Republik Czech
Székesfehérvár dan Esztergom Hungary 972 (atau 973) 1256 Ibu kota pindah dari Esztergom ke Buda setelah kota dimusnahkan oleh Mongol pada tahun 1242
Buda Hungary 1361 1536 Berpindah ke Pozsony setelah sebahagian negara ditawan oleh Empayar Uthmaniyyah
Pressburg (Pozsony) Hungary Diraja 1536 1784 Ibu kota terletak di sini kerana Turki menawan Buda, pada tahun 1784 ia kembali ke Buda
Buda Hungary 1784 1849 Menjadi sebahagian Austria, ibu negara Vienna
Buda Hungary (Empayar Austria-Hungary) 1867 1873 Bersatu dengan Óbuda dan Pest untuk menjadi Budapest
Płock Masovia c.1038 1047 Masovia dimasukkan semula ke dalam Poland
Płock Masovia 1138 1313 Berpindah ke Czersk
Czersk Masovia 1313 1413 Berpindah ke Warsaw
Warsaw Masovia 1413 1526 Masovia dimasukkan semula ke dalam Poland
Cetinje Montenegro 1482 1946 Berpindah ke Podgorica
Gniezno Poland 10th century 1038 Berpindah ke Kraków
Poznań Poland 10th century 1038 Berpindah ke Kraków
Kraków Poland 1038 1079 Berpindah ke Płock
Płock Poland 1079 1138 Berpindah ke Kraków
Kraków Poland 1138 1290 Berpindah ke Poznań
Poznań Poland 1290 1296 Berpindah ke Kraków
Kraków Poland 1296 1596 Berpindah ke Warsaw
Lublin Poland 1944 1945 de facto
Łódź Poland 1945 1947 de facto
Câmpulung Wallachia fl. abad ke-13 fl. abad ke-15 Berpindah ke Târgovişte
Târgovişte Wallachia 1396 1698 Berpindah ke Bucharest

Oceania[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Levuka Fiji 1874 1877 Berpindah ke Suva
Jabor Kepulauan Marshall 1885 1944 Berpindah ke Majuro
Kolonia Persekutuan Micronesia 1914 1999 Berpindah ke Palikir
Russell New Zealand 1840 1841 Berpindah ke Auckland
Auckland New Zealand 1841 1865 Berpindah ke Wellington
Koror Palau 1994 2007 Berpindah ke Melekeok
Tulaghi Kepulauan Solomon 1896 1942 Berpindah ke Honiara

Perhatian: Melbourne diperkatakan sebagai ibu negara sulung Australia, dari tahun 1901 sehingga 1927, apabila Parliament House, Canberra dibuka. Sebenarnya tidak begitu. Seksyen 125 Perlembagaan Australia menyatakan bahawa pusat kerajaan mesti terletak di dalam negeri New South Wales tetapi tidak kurang 100 batu dari Sydney, maka Parlimen Australia bersidang di Melbourne sehingga Canberra dibina di tapak yang ditetapkan oleh Perlembagaan. Daripada itu, Melbourne adalah ibu negara de facto (bukan de jure) pada tahun 1901-1927, tetapi tidak cukup untuk mengisytiharkan Melbourne sebagai ibu kota.

Amerika Utara[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
James Town Barbados 1625 1628 Berpindah ke Bridgetown
St. George Bermuda 1612 1815 Berpindah ke Hamilton
Belize City Honduras British 1638 1970 Berpindah ke Belmopan
Chan Santa Cruz Chan Santa Cruz c.1852 1901 Menjadi sebahagian Mexico
Cartago Costa Rica 1562 1823 Berpindah ke San José
Santiago de Cuba Cuba 1522 1589 Berpindah (selepas tahun 1607 di Havana)
Spanish Town Jamaica 1534 1872 Berpindah ke Kingston
Quetzaltenango Los Altos 1838 1840 Negara bubar
St. John's Newfoundland 1855 1949 Menyertai gabungan Kanada
Washington, D.C. Komanwel Filipina Mei 1942 Oktober 1944 kembali ke Filipina
Washington Texas, Republik 1836 1836 Berpindah ke Harrisburg
Harrisburg Texas, Republik 1836 1836 Berpindah ke Galveston
Galveston Texas, Republik 1836 1836 Berpindah ke Velasco
Velasco Texas, Republik 1836 1836 Berpindah ke West Columbia
West Columbia Texas, Republik 1836 1836 Berpindah ke Houston
Houston Texas, Republik 1836 1839 Berpindah ke Austin
Austin Texas, Republik 1839 1845 Texas diilhakkan oleh Amerika Syarikat
San Jose de Oruña Trinidad 1592 1783 Berpindah ke Port of Spain
Bandaraya New York Amerika Syarikat 1785 1790 Berpindah ke Philadelphia
Philadelphia Amerika Syarikat 1790 1800 Berpindah ke Washington D. C.
Port of Spain Persekutuan Hindia Barat 1958 1962 Negara bubar
Mérida Yucatán 1840 1847 Yucatán diilhakkan oleh Mexico

Amerika Selatan[sunting | sunting sumber]

Ibu negara lama Negara, empayar Bermula Berakhir Sebab bertukar
Cuzco Empayar Inca fl. abad ke-13 c.1533 Berpindah ke Lima setelah ditawan oleh Sepanyol
Coro Venezuela, Kekaptenan Jeneral 1527 1578 Berpindah ke Caracas untuk mengelakkan serangan kerana garis pantai yang panjang.
Antimary Acre, Republik 1899 1900 Kembali ke Bolivia, kemudian dimasukkan ke dalam Brazil
Perquenco Araucanía dan Patagonia, Kerajaan 1860  ? Dimasukkan ke dalam Chile dan Argentina
Paraná Gabungan Argentina 1853 1861 Berpindah ke Buenos Aires, setelah Negeri Buenos Ayres pemisah menyertai semula Argentina
Salvador da Bahia Brazil 1549 1763 Berpindah ke Rio de Janeiro
Rio de Janeiro Portugal 1808 1815 Menjadi ibu kota Portugal apabila Raja João VI berpindah ke jajahan di Brazil ketika berperang dengan Perancis Napoleon pada tahun 1808.
Rio de Janeiro Portugal, Brazil, dan Algarve; Negara Bersatu 1815 1825 Terlaksana apabila jajahan Brazil dinaik taraf menjadi Negara, maka Negara-Negara Portugal, Brazil dan Algarve disatukan sebagai negara tunggal dengan gelaran Negara Bersatu Portugal, Brazil dan Algarve mengikut Undang-Undang yang dikeluarkan pada 16 Disember 1815.
Rio de Janeiro Brazil 1763 1960 Berpindah ke Brasília
Concepción Chile, Kerajaan 1565 1575 Berpindah ke Santiago
Concepción
del Uruguay
Entre Rios,
Republik
1820 1821 Negara bubar (dan dimasukkan ke dalam Argentina) setelah kematian Francisco Ramírez
Laguna Republik Juliana 1836 1836 Dimasukkan semula ke dalam Empayar Brazil selepas Perang Farrapos
Purificación Liga Federal 1815 1820 Negara bubar
Tacna Gabungan Peru-Bolivia 1837 1839 Negara bubar
Piratini Republik Riograndense 1836 1845 Dimasukkan semula ke dalam Empayar Brazil selepas Perang Farrapos

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Templat:Lists by country