Japlin Akim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
YB Datuk

Japlin Akim

PGDK (Sab)
Anggota Dewan Undangan Negeri Sabah
untuk Usukan
Dalam jawatan
2 Julai 2018 – 2020
Didahului olehMd Salleh Md Said
Dalam jawatan
2004–2013
Didahului olehMd Salleh Md Said
Digantikan olehMd Salleh Md Said
Butiran peribadi
Parti politikLogo Perikatan Nasional.svg Bendera BERSATU.svg BERSATU (sejak 2020)
Pakatan-harapan-logo.jpg Bendera BERSATU.svg BERSATU (2019-2020)
Barisan Nasional.png UMNO (Malaysia).svg UMNO (-2019)
PasanganDatin Wini Ah Chai
Anak-anakFarwizah
Mohd. Hafif
Syazwani
Hamizah

YB Datuk Japlin Akim @Abd. Hamid, PGDK; merupakan bekas Ketua Pemuda UMNO Sabah , Malaysia. Beliau juga merupakan Menteri Muda Pembangunan Infrastruktur Sabah di bawah pentadbiran Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman. Japlin juga merupakan ADUN kawasan Usukan , Sabah . Japlin dikatakan rapat dengan Khairy Jamaluddin. Ketua Pemuda UMNO yang juga dilaporkan rasuah oleh Lembaga Displin UMNO pada 17 Mac 2009.

Tuduhan Rasuah[sunting | sunting sumber]

Pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dari Putrajaya menahan reman Japlin Akim selama tiga hari untuk membantu siasatan kes rasuah / politik wang . Japlin ditahan bersama seorang kontraktor tempatan, Limus Jury. Pada 11 April 2009 Japlin diikatjamin RM100,000 manakala Jury dibebaskan dengan ikatjamin RM300,000. Mereka berdua dibebaskan dari Balai Polis Karamusing di Karamunsing .Peguam mereka ialah David Tan dan Nobert Chin. SPRM cuba melanjutkan tahanan reman selama 4 hari tetapi ditolak oleh Majistret Herlina Muse.

Lembaga Disiplin UMNO mendapati beliau bersalah sebelum Perhimpunan Agung UMNO 2009 pada 26-28 Mac 2009.Keahliannya dalam Umno digantung selama tiga tahun.


Setakat ini Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman mengekalkan kedudukan Japlim Akim sebagai ADUN Usukan dan Timbalan Menteri Sabah.

Nizam Abu Bakar Titingan dan Faizal Ampong - turut dipanggil oleh SPRM untuk soal siasat. Mereka disiasat di Balai Polis Karamunsing.Nizam adalah timbalan ketua Pemuda Umno Sabah manakala Faizal pula merupakan bekas ketua Pemuda Batu Sapi.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]