Mansor Othman

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Jangan dikelirukan dengan Mansor bin Othman.
Yang Berhormat Dato' Prof. Madya Dr.

Mansor Othman
Mansor.jpg
Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang
Dalam jawatan
3 Jun 2009 – 8 Mei 2013
Didahului olehMohammad Fairus Khairuddin
Digantikan olehMohd Rashid Hasnon
Ahli Dewan Undangan
untuk N12 Penanti
Dalam jawatan
3 Jun 2009 – 5 Mei 2013
Didahului olehMohammad Fairus Khairuddin
Digantikan olehNorlela Ariffin
Majoriti5,558
Butiran peribadi
Parti politikParti Keadilan Rakyat logo.svgPKR
PasanganAishah Binti Zainul
Anak-anak3
PekerjaanAhli Parlimen
Laman sesawangLaman rasmi

Dr Mansor Othman merupakan ahli politik PKR dari Pulau Pinang, Malaysia yang memegang jawatan Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang pada 3 Jun 2009[1] selepas memenangi pilihan raya kecil Penanti, hingga pilihan raya umum ke-13 (Mei 2013). Di peringkat akar umbi beliau adalah ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR dan Timbalan Pengerusi Perhubungan PKR Pulau Pinang.

Latarbelakang[sunting | sunting sumber]

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Beliau berkahwin dengan Aishah Binti Zainul dan dikurniakan dengan tiga orang anak. lelaki.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau mempunyai kelayakan akademik yang lengkap, dengan ijazah sarjana dari Universiti Sains Malaysia dan Universiti Yale Amerika Syarikat yang diiktiraf sebagai antara Universiti terbaik di dunia. Beliau kembali ke tanah air untuk bertugas dengan USM. Antara jawatan yang dipegang ialah Pengarah Pusat Penyelidikan Dasar, selainmenjadi pensyarah dan penyelidik serta pengerusi Unit Kutipan dan Kawalan Data USM.

Pekerjaan[sunting | sunting sumber]

Beliau menjadi AJK Pemadam Pulau Pinang dari tahun 1994-1996, AJK Pendidikan Masyarakat, Jabatan Pendidikan Negeri (1993 - 1998), AJK Majlis Pembangunan Usahawan Pulau Pinang(1994-1998) dan Setiausaha Konvensyen Pembangunan Bumiputera Pulau Pinang(1994 & 1996). Mansor juga pernah menjadi Penyelaras Program Pembangunan dan Kepimpinan Belia Pulau Pinang dan AJK Konvensyen Bumiputera Pulau Pinang. Selain itu, beliau juga dilantiksebagai AJK Majlis Pembentukan Program Khidmat Sosial Nasional Kementerian Belia dan Sukan pada tahun 1996.


Selama 16 tahun, mulai 1980, Mansor turut menjadi pensyarah mengenai politik Malaysia di Intan, Biro Tatanegara di samping mengendalikan kursus-kursus motivasi dan kepimpinan untuk pelbagai badan kerajaan. Sebagai penyelidik dan pensyarah, Mansor turut membantu agensi awam dalam kajian dan penyelidikan yang membabitkan program memperkasakan ekonomi golongan miskin.

Beliau bertindak sebagai ketua pasukan kajian untuk membangunkan projek TEKUN yang bertujuan meningkatkan keupayaan keusahawanan dan membentuk jaringan antara peniaga kecil menerusi pinjaman mikrokredit. Mansor juga terbabit dalam kajian keberkesanan program pembiayaan Amanah Ikhtiar Malaysia, AIM serta membantu kerajaan Pulau Pinang untuk menambahbaik sistem pengurusan tanah di negeri itu.

Politik[sunting | sunting sumber]

Dr Mansor pernah menjadi setiausaha politik Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Beliau pernah bertanding di Seberang Jaya (2004) dan Pulau Betong pada pilihanraya umum 2008 tetapi tewas.

Atas kapasiti itu, Anwar Ibrahim memilih beliau menjadi calon terbaik untuk Pilihan raya kecil Penanti 2009. Akhirnya beliau menang dengan majoriti besar dengan majoriti 5,558 undi.

Rujukan[sunting | sunting sumber]