Syed Hamid bin Syed Jaafar Albar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tan Sri Datuk
Syed Hamid Albar Tan Sri Syed Jaafar Albar
PSM
Syed Hamid.JPG

Menteri Dalam Negeri
Tempoh jawatan
18 Mac 2008 – 9 April 2009
Didahului oleh Mohd Radzi Sheikh Ahmad
Diganti oleh Hishamuddin Hussein

Ahli Parlimen
untuk P156 Kota Tinggi, Johor

Lahir 15 Januari 1944
Pulau Pinang Pulau Pinang
Parti politik Barisan Nasional Logo.svg Barisan Nasional
UMNO (Malaysia).svg UMNO
Pekerjaan Malaysia Ahli Parlimen
Agama Islam
Laman web http://www.syedhamidalbar.net

Tan Sri Syed Hamid bin Tan Sri Syed Jaafar Albar (lahir 15 Januari, 1944), adalah merupakan seorang ahli politik Malaysia dan mantan Menteri Dalam Negeri. Beliau pernah menjadi Menteri Luar Malaysia (1999-2008) dan kini menjadi Duta khas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) ke Myanmar.Beliau juga Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Beliau adalah seorang ahli Majlis Tertinggi UMNO, parti utama di dalam perikatan Barisan Nasional. Beliau pernah bekerja di bawah tiga Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad,Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau juga merupakan ahli Parlimen Kota Tinggi. Beliau dilahirkan di Kampung Melayu Air Hitam, Pulau Pinang, Malaysia. Bapanya Tan Sri Syed Jaafar Albar, juga merupakan ahli politik Malaysia. Syed Hamid berketurunan Arab-Minang (dari Syed Jaafar Albar, ayahnya berasal dari Sumatera Barat, Indonesia) Pada 2009, beliau digugurkan dari jemaah menteri Malaysia.

Kerjaya Politik[sunting | sunting sumber]

Syed Hamid Albar telah aktif dalam UMNO semenjak zaman pelajar lagi. Sebagai seorang pelajar, beliau membina sebuah kelab bagi para ekspatriat dan pelajar dari Malaysia di London. Kemudian, beliau menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO dalam tahun 1986. Dalam tahun 1995, beliau telah dilantik sebagai Menteri Pertahanan Malaysia dan pada tahun 1999, beliau telah dilantik sebagai Menteri Luar Negeri sebelum menjawat jawatan Menteri Dalam Negeri pada Mac 2008.

Pilihan raya Malaysia 2008[sunting | sunting sumber]

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008, Syed Hamid Syed Jaafar Albar bertanding menggunakan tiket Barisan Nasional / UMNO. Beliau telah bertanding di kawasan parlimen Kota Tinggi , negeri Johor. Syed Hamid Bin S Jaafar Albar telah menang dengan mendapat undi sebanyak 22682.

Calon lawan ialah Onn bin Jaafar dari PAS mendapat 3,721 undi - Kalah . Peratus pengundi yang keluar ialah 79 %. Undi rosak sebanyak 653.

PhD tentang Dr Mahathir[sunting | sunting sumber]

Pada 21 September 2014, Syed Hamid Syed Jaafar Albar menerima Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dari [e University|Asia e-University] (AeU) di Kuala Lumpur. Tesis beliau bertajuk "Kepentingan Negara dalam Polisi Luar Malaysia: Era Mahathir (1981-2003) iaitu semasa Syed Hamid menjadi Menteri Luar Malaysia (1999-2008). Beliau menjadi Duta khas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) ke Myanmar. Tesis itu disiapkan dari 2011-2013. Walaupun Malaysia negara kecil, tapi kita berjaya jadi 'negara kuasa tengah', idea serta peranan kita diiktiraf sama ada di peringkat rantau atau antarabangsa.

[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Penyandang Terdahulu Menteri Pertahanan
1995– 1999
Penyandang Kemudian
Najib Tun Razak
Najib Tun Razak
Penyandang Terdahulu Menteri Luar Negeri
1999– 2008
Penyandang Kemudian
Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi
Rais Yatim
Penyandang Terdahulu Menteri Dalam Negeri
2008– Kini
Penyandang Kemudian
Dato' Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad
Penyandang
  1. ^ Hamid Albar dapat PhD, tesis tentang Dr M