Syed Hamid bin Syed Jaafar Albar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tan Sri Datuk
Syed Hamid Albar Tan Sri Syed Jaafar Albar
PSM
Syed Hamid.JPG
Menteri Dalam Negeri
Dalam jawatan
18 Mac 2008 – 9 April 2009
Didahului oleh Mohd Radzi Sheikh Ahmad
Digantikan oleh Hishamuddin Hussein
Ahli Parlimen
untuk P156 Kota Tinggi, Johor
Butiran peribadi
Lahir 15 Januari 1944
Pulau Pinang Pulau Pinang
Parti politik Barisan Nasional Logo.svg Barisan Nasional
UMNO (Malaysia).svg UMNO
Tinggi 5.98
Pekerjaan Malaysia Ahli Parlimen
Laman sesawang http://www.syedhamidalbar.net

Tan Sri Syed Hamid bin Tan Sri Syed Jaafar Albar (lahir 15 Januari, 1944), merupakan seorang ahli politik Malaysia dan mantan Menteri Dalam Negeri. Beliau pernah menjadi Menteri Luar Malaysia (1999-2008) dan kini menjadi Duta khas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) ke Myanmar. Beliau juga Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Beliau ialah seorang ahli Majlis Tertinggi UMNO, parti utama dalam perikatan Barisan Nasional. Beliau pernah bekerja di bawah tiga Perdana Menteri Malaysia iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad,Tun Abdullah Ahmad Badawi dan Datuk Seri Najib Tun Razak.

Beliau juga merupakan ahli Parlimen Kota Tinggi. Beliau dilahirkan di Kampung Melayu Air Hitam, Pulau Pinang, Malaysia. Bapanya Tan Sri Syed Jaafar Albar, juga merupakan ahli politik Malaysia. Syed Hamid berketurunan Arab-Minang (daripada Syed Jaafar Albar, ayahnya berasal dari Sumatera Barat, Indonesia) Pada 2009, beliau digugurkan daripada jemaah menteri Malaysia.

Kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Syed Hamid Albar telah aktif dalam UMNO semenjak zaman pelajar lagi. Sebagai seorang pelajar, beliau membina sebuah kelab bagi para ekspatriat dan pelajar dari Malaysia di London. Kemudian, beliau menjadi ahli Majlis Tertinggi UMNO dalam tahun 1986. Dalam tahun 1995, beliau telah dilantik sebagai Menteri Pertahanan Malaysia dan pada tahun 1999, beliau telah dilantik sebagai Menteri Luar Negeri sebelum menjawat jawatan Menteri Dalam Negeri pada Mac 2008.

Pilihan raya Malaysia 2008[sunting | sunting sumber]

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008, Syed Hamid Syed Jaafar Albar bertanding menggunakan tiket Barisan Nasional / UMNO. Beliau telah bertanding di kawasan parlimen Kota Tinggi, negeri Johor. Syed Hamid Bin S Jaafar Albar telah menang dengan mendapat undian sebanyak 22682.

Calon lawan ialah Onn bin Jaafar daripada PAS yang mendapat 3,721 undian telah kalah. Peratus pengundi yang keluar ialah 79 %. Bilangan undi rosak sebanyak 653.

PhD tentang Dr Mahathir[sunting | sunting sumber]

Pada 21 September 2014, Syed Hamid Syed Jaafar Albar menerima Ijazah Doktor Falsafah (PhD) daripada Universiti e Asia (AeU) di Kuala Lumpur. Tesis beliau bertajuk "Kepentingan Negara dalam Polisi Luar Malaysia: Era Mahathir (1981-2003) iaitu semasa Syed Hamid menjadi Menteri Luar Malaysia (1999-2008). Beliau menjadi Duta khas Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) ke Myanmar. Tesis itu disiapkan dari 2011 hingga 2013. Walaupun Malaysia negara kecil, tapi ia berjaya menjadi 'negara kuasa tengah', idea serta peranannya diiktiraf sama ada di peringkat rantau atau antarabangsa.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]


Penyandang Terdahulu Menteri Pertahanan
1995– 1999
Penyandang Kemudian
Najib Tun Razak
Najib Tun Razak
Penyandang Terdahulu Menteri Luar Negeri
1999– 2008
Penyandang Kemudian
Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi
Rais Yatim
Penyandang Terdahulu Menteri Dalam Negeri
2008– Kini
Penyandang Kemudian
Dato' Seri Mohd Radzi Sheikh Ahmad
Penyandang