Mohd Firdaus Ahmad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Yang Berhormat Tuan

Mohd Firdaus Ahmad

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Komunikasi dan Multimedia,
Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO)
Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kedah
Memegang jawatan
2018
Anggota Dewan Undangan Negeri Kedah
untuk Kuah
Memegang jawatan
2018
Didahului olehNor Saidi Nanyan
Butiran peribadi
Lahir (1986-06-17) 17 Jun 1986 (umur 34)
Parti politikBendera BERSATU.svg BERSATU
Sekutu gabungan
politik lain
Logo Perikatan Nasional.svg Perikatan Nasional

YB Tuan Mohd Firdaus Ahmad adalah EXCO Kerajaan Negeri bagi portfolio Penerangan, Komunikasi dan Multimedia, Badan-badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Kedah[1] yang telah dilantik pada tahun 2018. Beliau juga merupakan ADUN Kuah setelah memenanginya pada Pilihan raya umum Malaysia 2018[2] lalu. Beliau yang ketika itu berusia 32 tahun telah menewaskan penyandang kerusi tersebut Norsaidi Nanyan yang mewakili parti Barisan Nasional (BN).

Beliau menjadi EXCO termuda dalam sejarah Kerajaan Negeri Kedah dan juga Menjadi YB termuda dalam sejarah politik di Langkawi. Nama beliau disebut antara YB yang paling menyerlah kerana mempunyai pengalaman sewaktu bersama parti UMNO dan juga merupakan anak didik Norsaidi Nanyan satu ketika dahulu. Beliau turut mendapat pendedahan melalui program Parlimen Belia dan turut manjadi Ahli Parlimen Belia mewakili negeru Kedah. Antara yang menaikan nama beliau adalah kepetahan dalam ucapan beliau semasa sesi sidang dun kedah dan juga beliau dapat menarik perhatian masyarakat semasa dalam ucapan awam. Beliau menjadi salah seorang YB pilihan dimasa akan datang untuk menjawat jawatan Tertinggi dalam kerajaan Negeri sekiranya beliau mampu mengekalkan cara beliau sekarang ini.

Politik[sunting | sunting sumber]

Beliau yang juga Ketua ARMADA (Pemuda) parti Bersatu bahagian Langkawi merangkap Ketua Pemuda Pakatan Harapan (PH) dimana menjadi calon muka baharu yang bertanding untuk kerusi DUN Kuah, Kedah. Beliau telah menang dalam pertandingan 4 penjuru menentang penyandang, Nor Saidi Nanyan (BN) dan Mazlan Ahmad (PAS) dan Mohamad Ratu Mansor (BEBAS) pada PRU 14 lalu.[3]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]