Parti Solidariti Tanah Airku

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Solidariti Tanah Airku Rakyat Sabah
ڤرتي سوليدريتي تانه ايركو

Parti STAR Sabah
Nama Chinese沙巴立新党 Shābā lìxīn dǎng
Nama EnglishSabahans Homeland Solidarity Party
PengerusiFred V. Marukau
PresidenDatuk Dr. Jeffrey G. Kitingan
Setiausaha-AgungDatuk Guan Dee Koh Hoi
Timbalan PresidenDatuk Ellron Alfred Angin
Jalumin Bayogoh
Naib PresidenDatuk Robert Tawik @ Nordin
Edward Linggu
Datuk Annuar Ayub
Ir. Joel Masilung
Suwah Buleh @ Bulleh
Fredderin Tualiang
Saban Sawayan
Fung Len Fui
G. Rizal Johari
Ketua PeneranganJeffrey Kumin@John
Bendahari AgungRubbin Guribah
PenganjurSuzanne Francis
SloganKalau bukan kita, siapa lagi? Kalau bukan sekarang, bila lagi?

"STAR, STAR, STAR, Bersatulah Rakyat Sabah!!"
Diasaskan14 Julai 2016
DidahuluiState Reform Party[1][2]
Ibu pejabatKota Kinabalu, Sabah
Sayap belia[StarSabah|Belia StarSabah]
Keahlian  (2015/2020)340ribu ahli setakat 28 Feb 2021
IdeologiRegionalisme Sabah / Perjuangan Hak-Hak Orang Asal Sabah / Perjuangan Hak-Hak Ekonomi dan pembangunan Sabah
Penggabungan nasionalGabungan Bersatu Sabah (2018-kini)
Perikatan Nasional (2020-kini)
Gabungan Rakyat Sabah (GRS) (September 2020-Kini) Official Coalition
Penggabungan antarabangsaSabah
Warna rasmiLight blue, red, orange and pink      Cyan
Dewan Negara:
1 / 70
Dewan Rakyat:
1 / 222
Dewan Undangan Negeri:
6 / 73
Simbol pilihan raya
Logo Perikatan Nasional.svg
Bendera parti
Bendera Parti Star.png
Tapak web
starsabah.org

Parti Solidariti Tanah Airku (Inggeris: Homeland Solidarity Party) atau lebih dikenali sebagai STAR Sabah ialah sebuah parti tempatan ditubuhkan di Sabah Borneo, Malaysia yang diketuai Datuk Dr. Jeffrey Kitingan. STAR Sabah ialah parti komponen Perikatan Nasional (PN) dan juga salah satu komponen Gabungan Rakyat Sabah (GRS) untuk bahagian Negeri Sabah. Parti ini telah dijadikan Parti Tempatan Solidariti milik Negeri Sabah oleh Datuk Dr. Jeffrey Kitingan pada 14 Julai 2016 selepas hasil perbincangan dengan Parti Reformasi Negeri (STAR Sarawak).[2][3] Parti ini akhirnya diubahsuai dari Logo, Nama Parti, dan juga berjalan dengan Matlamat mereka tersendiri mengikut kehendak rakyat Sabah dan lebih memfokuskan keutamaan orang-orang asal serta pembelaan sejarah Negeri Sabah. Parti ini kemudiannya menyertai Gabungan Sabah Bersatu (USA) bersama-sama dengan Parti Progresif Sabah pada tahun 2016. Pada 12 September 2020, Parti STAR Sabah telah menyertai gabungan baru iaitu "Gabungan Rakyat Sabah (GRS)" atas persetujuan Parti-Parti yang ada di Sabah.

Presiden STAR Sabah iaitu Datuk Jeffrey Kitingan telah bersetuju Parti-nya menandatangani Perjanjian "MoU" Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada 9 Januari 2021 untuk mengelakkan campur tangan dan gangguan politik luar dari Negeri Sabah. Diringkaskan ayat, Perjanjian "MoU" ini adalah bertujuan untuk memberikan Autonomi kepada Parti-Parti dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dan kebebasan untuk membuat pilihan tersendiri. Gabungan Rakyat Sabah (GRS) ialah salah satu Gabungan Kerjasama Politik terbesar di Sabah. Datuk Jeffrey Kitingan yang merupakan presiden Parti STAR Sabah menerapkan Autonomi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai keistimewaan yang tidak boleh dikacau dan diganggu oleh mana-mana pihak dari luar Sabah.

Parti ini berpegang teguh terhadap prinsip dan amalan di dalam perjanjian Akta Malaysia 1963 untuk ditambahbaik antara Sabah dan Kerajaan Persekutuan.[4] Parti ini juga ingin menekankan menjaga keharmonian di Sabah, Malah ingin menuntut Hak-Hak Sabah dan Sarawak yang dijanjikan pada 20-point memorandum untuk melaksankan reformasi pada sistem pemerintahan yang lebih adil untuk rakyat khususnya rakyat di negeri Sabah. Pada 12 September 2020, Parti STAR Sabah telah bersetuju untuk menyertai gabungan baru di Sabah iaitu "Gabungan Rakyat Sabah (GRS)". Gabungan Rakyat Sabah (GRS) kini telah memenangi majoriti kerusi dan berjaya menjadi kerajaan di Sabah selepas PRN Sabah 2020. Parti STAR Sabah yang berada dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) telah memenangi 6 buah kerusi Adun dari 8 kerusi yang dia pertandingkan semasa PRN Sabah 2020. Satu kemenangan besar bagi Parti STAR Sabah dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) pada PRN Sabah tersebut.

Kepimpinan[sunting | sunting sumber]

Jawatankuasa Nama
Presiden Datuk Seri Panglima Dr. Jeffrey Gapari Kitingan
Timbalan Presiden 1. Datuk Ellron Alfred Angin
2. Jalumin Bayogoh
Naib Presiden 1. Datuk Robert Tawik @ Nordin
2. Edward Linggu
3. Datuk Annuar Ayub
4. Ir. Joel Masilung
5. Suwah Buleh @ Bulleh
6. Fredderin Tualiang
7. Saban Sawayan
8. Fung Len Fui
Pengerusi Tetap Parti Fred V. Marukau
Timbalan Pengerusi Tetap Parti Jamil William Core
Pengerusi Cawangan Semenanjung Malaysia Datuk Iskandar bin Datuk Abd Malik Jangkat [1]
Setiausaha Agung Datuk Guan Dee Koh Hoi
Penolong Setiausaha Agung Ardino Diris
Bendahari Agung Rubbin Guribah
Penolong Bendahari Agung Arlinsia Agang
Ketua Penerangan Parti Jeffrey Kumin@John
Penolong Ketua Penerangan Parti Justin Yonsoding
Setiausaha Penganjur Suzanne Francis
Wiramuda Parti G. Rizal Johari
Wiranita Parti Evelyn Gobilie
Ahli Majlis Tertinggi Parti 1. Jutirim Galabi
2. Marunsai Dawai
3. Apas Nawawie Saking
4. James Aik
5. Datuk Jaimin Sambitah
6. Dato' Seri Raplin B. Samat
7. Samin@Jasmin Dulin
8. Marshall Motiung
9. Fedelis Onong Wan
10. Susy Lojimit
11. Patrick Paunil
12. Charles Ikang
13. Robert Paulus
14. Geoffrey Jose Telado
15. Nasir Sami
16. Alexius Kiob
17. Jafrey Jamion
18. Karim Rasmah
Juru Audit 1. Justin Ingin
2. Salangkau Kandaram

Sejarah Penubuhan Parti[sunting | sunting sumber]

Parti Reformasi Negeri(Sarawak)[sunting | sunting sumber]

Ditubuhkan pada 9 Oktober 1996 oleh Dr. Patau Rubis setelah beliau dipecat dari kabinet negeri Sarawak pada Oktober 1995 dan seterusnya dari Parti Kebangsaan Sarawak (SNAP). Beliau secara rasminya dipilih sebagai Pesiden parti yang pertama di dalam persidangan tiga tahunan parti STAR yang ulung pada 9 Mac 1997.[5] Presiden STAR sekarang ialah Soo Lina, yang dipilih bagi menggantikan Patau Rubis, selepas jatuh pengsan semasa mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan STAR dan meninggal dunia kemudiannya pada 20 Mac 2016.[6][7]Parti Reformasi Negeri lebih memberikan tumpuan untuk melakukan reformasi bukan sahaja di peringkat kerajaan tetapi lebih utama melakukan reformasi terhadap sistem pemerintahan, sistem penyampaian (delivery system) dan dasar-dasar kerajaan supaya lebih telus dan mesra rakyat. Memberikan perhatian yang lebih dan mahu menambahbaik terhadap persetujuan 18-point memorandum antara Sarawak, Sabah dan Persekutuan Tanah Melayu.

Perpecahan STAR[sunting | sunting sumber]

Pada 06 Januari 2012 (Jumaat) tepat jam 4 petang di Dewan KDCA, Penampang, Sabah, State Reform Party (STAR) Sabah telah dilancarkan secara rasminya dan dipengerusikan oleh Datuk Dr Jeffrey Kitingan.

Awalnya Parti ini berkembang ke sabah kerana penyertaan Datuk Dr Jeffrey Kitingan (DDJK) atas parti ini untuk memperjuangkan AGENDA BORNEO.

Dengan slogan-nya "Unity is Duty" yang dilaung-laungkan beliau (DDJK) di Sabah adalah untuk menyatupadukan Sabahan dan Sarawakian dalam usaha menuntut dikembalikan HAK - HAK Keistimewaan Sabah dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia.

Sesuai dengan namanya, Parti Reformasi Negeri atau STAR pada masa itu, berhasrat untuk melakukan reformasi bukan sahaja kerajaan tetapi terlebih penting melakukan reformasi terhadap sistem pemerintahan, sistem penyampaian (delivery system) dan dasar-dasar kerajaan supaya lebih telus dan mesra rakyat.

Namun sayangnya, Perkongsian Idealogi, Persefahaman DDJK dan Pemimpin STAR SARAWAK, Lina Soo, tidak bertahan lama sebelum dan selepas PRU-13 diadakan.

Di Sarawak, mereka (STAR SARAWAK) sangat terkesan kerana Parti mereka digunakan oleh DDJK di Sabah sebagai Penyebaran Ideologi MA63 yang bergiat aktif dan menyebabkan orang-orang di Sabah memikir bahawa Parti STAR ditaja dan dipengerusikan oleh DDJK.

Nitijahnya, Parti STAR SARAWAK kemudian secara perlahan memutuskan rantaian Parti STAR SARAWAK dan Parti STAR SABAH.

Penjenamaan STAR Sabah[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2016, Parti STAR ditubuhkan secara Resmi di Cawangan/Negeri Sabah. STAR Sabah kini ditaja sepenuhnya oleh DDJK dan STAR Sarawak ditaja oleh Lina Soo.

Kemudian, Sebelum PRU-14, STAR SABAH sedang begiat berkembang di seluruh Pelusuk NEGERI Sabah. Orang menganggap bahawa Parti STAR telah dipengerusikan sepenuhnya oleh DDJK. Namun Hakikatnya, DDJK hanyalah Ketua Cawangan Sabah Ketika itu.

APABILA PRU-14 tamat, STAR SARAWAK kini memutuskan hubungannya dengan STAR SABAH yang ditaja Oleh DDJK dan menamakan Parti mereka Sebagai (ASPIRASI) dan STAR Sabah kini kekal STAR Sabah dan secara tak langsung DDJK adalah Presiden PARTI STAR.

Kerjasama antara Parti Politik[sunting | sunting sumber]

Sebelum dan Semasa PRU 13, STAR SABAH bekerja-sama dengan Parti STAR SARAWAK, Parti Pogressive Sabah (SAPP) dan beberapa pemimpin dari Pakatan Rakyat (PR) akan tetapi Parti STAR SABAH Bertanding kesemua 22 Parlimen dan 56 Dewan Undangan Negeri Sabah.

Selepas PRU 13, STAR SABAH bekerjasama dengan beberapa pemimpin BEBAS yang menang di Parlimen serta Dewan Undangan Negeri Sabah, Parti Cinta Sabah (PCS), Parti Progressive Sabah (SAPP), Parti Harapan Rakyat Sabah (PHRS), Parti Anak Negeri Sabah (Anak Negeri), Parti STAR Sarawak, beberapa pemimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Tindakan Demokrasi (DAP) dari Sabah dan Sarawak.

Sebelum dan semasa PRU 14, STAR SABAH bersama-sama menubuhkan 'GABUNGAN SABAH' (United Sabah/GS) bersama-sama Parti Progresive Sabah (SAPP), Parti Harapan Rakyat Sabah (PHRS), Parti Perpaduan Rakyat Sabah (PPRS) dan Parti Cinta Sabah (PCS) namun PCS keluar dari GABUNGAN SABAH kerana pencakaran pemimpin STAR dan PCS.

Selepas PRU 14, STAR SABAH dilihat sebagai salah satu parti yang berjaya di GABUNGAN SABAH yang memperolehi 1 Parlimen dan 2 Dewan Undangan Negeri (DUN). Pada 10 Mei 2018, Sabah belum membentuk Kerajaan Majoriti akibat daripada 'TIE' Gabungan Parti dari BN 29 kerusi dan PH+Warisan 29.

Akibat dari itu, STAR SABAH ketika itu menjadi 'KING-MAKER' dalam pembetukan Kerajaan Majoriti. DDJK yang sebagai Presiden STAR Sabah sempat berjumpa dengan kedua-dua ketua gabungan ini antaranya Tan Sri Musa Aman (BN) dan Datuk Seri Panglima Mohd. Shafie Apdal (Warisan) untuk membincangkan 2 Kerusi yang dimenangi STAR untuk bergabung antara salah satu Gabungan ini.

Hasilnya, BN Sabah yang diketuai Tan Sri Musa Aman dipilih oleh STAR untuk menkongsikan 2 Kerusi STAR membentuk Kerajaan Majoriti disebabkan oleh Persetujuan Ya Kedua-dua Pihak manakala Parti Warisan Sabah tidak dapat perbincangan yang terbaik disebabkan isu-isu seperti Kedudukan Parti STAR, isu kewarganegaraan, isu minyak dalam MA63 dan membuat IC Sabah.

Namun, Pada 12 Mei 2018, kerajaan BN hilang majoriti akibat daripada tindakan 6 Pemimpin daripada Parti Pasokmomogun Kadazan-dusun Bersatu (UPKO) dan pemimpin UMNO yang diketuai oleh Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau keluar dari gabungan BN Sabah menyertai dan berpakat Parti Warisan Sabah + Pakatan Harapan Sabah.

Hasilnya, UMNO sabah dikatakan sangat lemah ketika itu sampaikan semua pemimpinnya keluar dari parti UMNO sabah menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dan hanya tinggal satu kerusi BN lagi. Rakannya seperti PBS, PBRS dan LDP juga keluar dari BN setelah kekalahan Teruk BN.

Tidak lama kemudian, muncullah sebuah gabungan yang baharu yang menentang Kerajaan Warisan ketika itu yang bernama Gabungan Bersatu Sabah (GBS) yang diangotai oleh parti STAR, Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS), UMNO sabah, beberapa ahli Bebas serta berhubungan baik dengan SAPP.

Sebelum dan Selepas PRN Sabah-16, Tan Sri Muhyiddin Yassin selaku Perdana Menteri malaysia ke 8 menamakan sebuah gabungan yang bernama Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dianggotai oleh (BN) (PN) dan (PBS) atau secara ahli Partinya, UMNO Sabah, MIC Sabah, MCA Sabah, PPBM Sabah, STAR, SAPP ,PAS Sabah dan PBS. Gabungan ini menang dan mendapat Majoriti untuk membentuk Kerajaan Negeri Sabah yang baharu.

Tujuan Penubuhan[sunting | sunting sumber]

Matlamat Perjuangan[sunting | sunting sumber]

Visi & Misi[sunting | sunting sumber]

Agenda dan Matlamat[sunting | sunting sumber]

Kedudukan Kompas Politik[sunting | sunting sumber]

Bendera & Lambang[sunting | sunting sumber]

Bendera[sunting | sunting sumber]

[sunting | sunting sumber]

Lagu Rasmi[sunting | sunting sumber]

Keanggotaan[sunting | sunting sumber]

Perwakilan[sunting | sunting sumber]

Senator[sunting | sunting sumber]

Ahli-ahli Senator Malaysia tidak dipilih secara pilihanraya. Setiap daripada 13 dewan undangan negeri memilih dua Senator; baki 44 dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong. STAR Hanya mempunyai Seorang Ahli Dewan Negara yang dilantik oleh Agong.[8]

Lantikan Tempoh Ahli Catatan
Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg Yang di-Pertuan Agong 16.12.2020 - 15.12.2023 YB Senator Datuk Guan Dee Koh Hoi satu-satunya Ahli dari Parti Star yang pertama dilantik Agong ke Dewan Negara

Dewan Rakyat[sunting | sunting sumber]

Negeri No. Parlimen Ahli Parti Undi
 Sabah P180 Keningau Jeffrey Kitingan STAR
13,286 / 40,149
Total Sabah (1)

Dewan Undangan Negeri[sunting | sunting sumber]

Negeri Bil. Dewan Undangan Negeri Penyandang Parti
 Sabah N38 Paginatan Abidin Madingkir STAR
N39 Tambunan Jeffrey Kitingan STAR
N40 Bingkor Robert Tawik @ Nordin STAR
N41 Liawan Annuar Ayub STAR
N44 Tulid Flovia Ng STAR
N45 Sook Ellron Alfred Angin STAR
Jumlah Sabah (6)

Pilihan Raya[sunting | sunting sumber]

Pilihan Raya ke-12[sunting | sunting sumber]

Pilihan Raya ke-13[sunting | sunting sumber]

Pilihan Raya ke-14[sunting | sunting sumber]

Pilihan Raya Negeri Sabah[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan dengan NGO[sunting | sunting sumber]

Aktiviti Parti[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "STAR Fully Committed To USA And Sabah's Full Autonomy – Jeffrey Kitingan". SabahKini. 11 October 2015. Dicapai pada 22 April 2018.
  2. ^ a b Jenne Lajiun (15 July 2016). "Reformed, rebranded STAR now Sabah-based party". The Borneo Post. Dicapai pada 22 April 2018.
  3. ^ Julia Chan (14 July 2016). "Jeffrey Kitingan announces new party name, disavows partnership in Saksama". The Malay Mail. Dicapai pada 25 October 2016.
  4. ^ STAR Sabah di laman blog
  5. ^ State Reform Party (STAR), mylovelynney.rumahpanjai
  6. ^ "State Reform Party founding president Dr Patau Rubis dies a day before birthday after collapsing at AGM". The Star Online. 20 March 2016. Dicapai pada 2016-04-28.
  7. ^ "Dr Patau Rubis passes away from apparent heart failure". BorneoPost Online. 20 March 2016. Dicapai pada 2016-04-28.
  8. ^ "Senarai Ahli Dewan Negara". Parlimen Malaysia. Dicapai pada 22 November 2014.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]