Senarai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bendera PBB

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau PBB ialah sebuah pertubuhan antarabangsa yang ditubuhkan pada 24 Oktober 1945 selepas Perang Dunia II dan dianggotai oleh negara-negara di seluruh dunia. Matlamat-matlamat utamanya, sebagaimana yang ditetapkan oleh Piagamnya, adalah untuk mengelakkan perulangan pertikaian yang hebat, menegaskan hak-hak asasi manusia yang utama, menjamin rasa hormat kepada undang-undang antarabangsa, serta memperbaiki taraf hidup di seluruh dunia.

Perhimpunan Agung pertama yang diadakan di Rumah Church, London pada 10 Januari 1946 di London, United Kingdom disertai oleh 51 negara. Kini, 195 negara telah menyertai pertubuhan ini.[1]

Negara anggota penuh PBB[sunting | sunting sumber]

Siaran Press PBB bertarikh 3 Julai 2006
Negara Tarikh Penyertaan
 Afghanistan 19 Nov 1946
 Afrika Selatan 7 Nov 1945
 Republik Afrika Tengah 20 Sep 1960
 Albania 14 Dis 1955
 Algeria 8 Okt 1962
 Amerika Syarikat 24 Okt 1945
 Amiriah Arab Bersatu (UAE) 9 Dis 1971
 Andorra 28 Jul 1993
 Angola 1 Dis 1976
 Antigua dan Barbuda 11 Nov 1981
 Arab Saudi 24 Okt 1945
 Argentina 24 Okt 1945
 Armenia 2 Mac 1992
 Australia 1 Nov 1945
 Austria 14 Dis 1955
 Azerbaijan 2 Mac 1992
 Bahamas 18 Sep 1973
 Bahrain 21 Sep 1971
 Bangladesh 17 Sep 1974
 Barbados 9 Dis 1966
 Belanda 10 Dis 1945
 Belarus 24 Okt 1945 [1]
 Belgium 27 Dis 1945
 Belize 25 Sep 1981
 Benin 20 Sep 1960
 Bhutan 21 Sep 1971
 Bolivia 14 Nov 1945
 Bosnia-Herzegovina 22 Mei 1992 [2]
 Botswana 17 Okt 1966
 Brazil 24 Okt 1945
 Brunei Darussalam 21 Sep 1984
 Bulgaria 14 Dis 1955
 Burkina Faso 20 Sep 1960
 Burundi 18 Sep 1962
 Cameroon 20 Sep 1960
 Cape Verde 16 Sep 1975
 Chad 20 Sep 1960
 Chile 24 Okt 1945
 China 24 Okt 1945
 Colombia 5 Nov 1945
 Comoros 12 Nov 1975
 Republik Congo 20 Sep 1960
 Republik Demokratik Congo 20 Sep 1960 [3]
 Costa Rica 2 Nov 1945
 Côte d'Ivoire (Ivory Coast) 20 Sep 1960
 Croatia 22 Mei 1992 [4]
 Cuba 24 Okt 1945
 Cyprus 20 Sep 1960
 Republik Czech 19 Jan 1993 [5]
 Denmark 24 Okt 1945
 Djibouti 20 Sep 1977
 Dominica 18 Dis 1978
 Republik Dominika 24 Okt 1945
 Ecuador 21 Dis 1945
 El Salvador 24 Okt 1945
 Eritrea 28 Mei 1993
 Estonia 17 Sep 1991
 Fiji 13 Okt 1970
 Filipina 24 Okt 1945
 Finland 14 Dis 1955
 Gabon 20 Sep 1960
 Gambia 21 Sep 1965
 Georgia 31 July 1992
 Ghana 8 Mac 1957
 Greece (Yunani) 25 Okt 1945
 Grenada 17 Sep 1974
 Guatemala 21 Nov 1945
 Guinea Khatulistiwa 12 Nov 1968
 Guinea 12 Dis 1958
 Guinea-Bissau 17 Sep 1974
 Guyana 20 Sep 1966
 Habsyah (Ethiopia) 13 Nov 1945
 Haiti 24 Okt 1945
 Honduras 17 Dis 1945
 Hungary 14 Dis 1955
 Iceland 19 Nov 1946
 India 30 Okt 1945
 Indonesia 28 Sep 1950 [6]
 Iran (Republik Islam) 24 Okt 1945
 Iraq 21 Dis 1945
 Ireland 14 Dis 1955
 Israel 11 Mei 1949
 Itali 14 Dis 1955
 Jamaika 18 Sep 1962
 Jepun 18 Dis 1956
 Jerman 18 Sep 1973 [7]
 Jordan 14 Dis 1955
 Kanada 9 Nov 1945
 Kazakhstan 2 Mac 1992
 Kemboja 14 Dis 1955
 Kenya 16 Dis 1963
 Kepulauan Marshall 17 Sep 1991
 Kepulauan Solomon 19 Sep 1978
 Kiribati 14 Sep 1999
 Korea Selatan 17 Sep 1991
 Korea Utara 17 Sep 1991
 Kosovo 17 Februari 2008
 Kuwait 14 Mei 1963
 Kyrgyzstan 2 Mac 1992
 Laos (Republik Demokratik Rakyat) 14 Dis 1955
 Latvia 17 Sep 1991
 Lesotho 17 Okt 1966
 Liberia 2 Nov 1945
 Libya (Arab Jamahiriyah) 14 Dis 1955
 Liechtenstein 18 Sep 1990
 Lithuania 17 Sep 1991
 Lubnan 24 Okt 1945
 Luxembourg 24 Okt 1945
 Republik Macedonia (FYROM) 8 Apr 1993[8]
 Madagascar 20 Sep 1960
 Maghribi 12 Nov 1956
 Malawi 1 Dis 1964
 Malaysia 17 Sep 1957 [9]
 Maldives 21 Sep 1965
 Mali 28 Sep 1960
 Malta 1 Dis 1964
 Mauritania 27 Okt 1961
 Mauritius 24 Apr 1968
 Mesir 24 Okt 1945 [10]
 Mexico 7 Nov 1945
 Persekutuan Micronesia 17 Sep 1991
 Moldova 2 Mac 1992
 Monaco 28 Mei 1993
 Mongolia 27 Okt 1961
 Montenegro 28 Jun 2006 [11]
 Mozambique 16 Sep 1975
 Myanmar (Burma) 19 Apr 1948
 Namibia 23 Apr 1990
 Nauru 14 Sept. 1999
 Nepal 14 Dis 1955
 New Zealand 24 Okt 1945
 Nicaragua 24 Okt 1945
 Niger 20 Sep 1960
 Nigeria 7 Okt 196
 Norway 27 Nov 1945
 Oman 7 Okt 1971
 Pakistan 30 Sep 1947
 Palau 15 Dis 1994
 Panama 13 Nov 1945
 Papua New Guinea 10 Okt 1975
 Paraguay 24 Okt 1945
 Perancis 24 Okt 1945
 Peru 31 Okt 1945
 Poland 24 Okt 1945
 Portugal 14 Dis 1955
 Palestin 29 November 2012
 Qatar 21 Sep 1971
 Romania 14 Dis 1955
 Rusia 24 Okt 1945 [12]
 Rwanda 18 Sep 1962
 Saint Kitts dan Nevis 23 Sep 1983
 Saint Lucia 18 Sep 1979
 Saint Vincent dan Grenadines 16 Sep 1980
 Samoa 15 Dis 1976
 San Marino 2 Mac 1992
 São Tomé dan Príncipe 16 Sep 1975
 Senegal 28 Sep 1960
 Sepanyol 14 Dis 1955
 Serbia 1 Nov 2000 [13]
 Seychelles 21 Sep 1976
 Sierra Leone 27 Sep 1961
 Singapura 21 Sep 1965
 Slovakia 19 Jan 1993 [14]
 Slovenia 22 Mei 1992 [15]
 Somalia 20 Sep 1960
 Sri Lanka 14 Dis 1955
 Sudan 12 Nov 1956
 Sudan Selatan 9 Julai 2011
 Suriname 4 Dis 1975
 Swaziland 24 Sep 1968
 Sweden 19 Nov 1946
 Switzerland 10 Sep 2002
 Syria (Republik Arab) 24 Okt 1945 [16]
 Tajikistan 2 Mac 1992
 Tanzania (Republik Bersatu) 14 Dis 1961 [17]
 Thailand 16 Dis 1946
 Timor Leste 27 Sep 2002
 Togo 20 Sep 1960
 Tonga 14 Sep 1999
 Trinidad dan Tobago 18 Sep 1962
 Tunisia 12 Nov 1956
 Turki 24 Okt 1945
 Turkmenistan 2 Mac 1992
 Tuvalu 5 Sep 2000
 Uganda 25 Okt 1962
 Ukraine 24 Okt 1945
 United Kingdom (Great Britain dan Ireland Utara) 24 Okt 1945
 Uruguay 18 Dis 1945
 Uzbekistan 2 Mac 1992
 Vanuatu 15 Sep 1981
 Venezuela 15 Nov 1945
 Vietnam 20 Sep 1977
 Yaman 30 Sep 1947 [18]
 Zambia 1 Dis 1964
 Zimbabwe 25 Ogos 1980

Nota[sunting | sunting sumber]

[1] Pada 19 September 1991, Byelorussia memberitahu Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bahawa telah menukar namanya menjadi Belarus.

[2] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Bosnia dan Herzegovina diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/237 22 Mei 1992.

[3] Zaire bergabung dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 20 September 1960. Pada 17 Mei 1997, namanya berubah menjadi Republik Demokratik Congo.

[4] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Croatia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/238 22 Mei 1992.

[5] Czechoslovakia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 10 Disember 1992, Perwakilan Tetap-nya memberitahu Setiausaha-Agung bahawa Republik Persekutuan Czech dan Slovakia dihentikan keberadaannya pada 31 Disember 1992 dan bahawa Republik Czech dan Republik Slovakia, sebagai Negara pengganti, akan mendaftarkan keanggotaan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Setelah pendaftarannya diterima, Majlis Keselamatan, pada 8 Januari 1993, mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung untuk Republik Czech diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Republik Czech kemudian diterima pada 19 Januari tahun tersebut sebagai Negara anggota.

[6] Melalui surat 20 Januari 1965, Indonesia mengumumkan keputusannya untuk mengundurkan diri dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu "pada tahap ini dan sesuai keadaan saat ini". Melalui telegram 19 September 1966, Indonesia mengumumkan keputusannya "untuk meneruskan kembali kerja sama penuh dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan untuk meneruskan kembali penyertaan dalam semua kegiatannya". Pada 28 September 1966, Perhimpunan Agung mencatat keputusan ini dan Presiden mengundang wakil Indonesia untuk duduk di Majlis.

[7] Republik Persekutuan Jerman dan Republik Demokratik Jerman diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 18 September 1973. Melalui aksesi Republik Demokratik Jerman ke dalam Republik Persekutuan Jerman, berkesan sejak 3 Oktober 1990, dua Negara Jerman bersatu membentuk satu Negara-negara berdaulat.

[8] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Macedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Melalui resolusi A/RES/47/225 8 April 1993, Perhimpunan Agung memutuskan untuk menerima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Negara yang, untuk sementara, dirujuk untuk segala destinasi di dalam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai "Republik Macedonia bekas Yugoslavia" menunggu penyelesaian terhadap perbezaan yang timbul atas namanya.

[9] Persekutuan Malaya bergabung dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 17 September 1957. Pada 16 September 1963, namanya berubah menjadi Malaysia, selepas penerimaan persekutuan baru Singapura, Sabah (Borneo Utara) dan Sarawak. Singapura menjadi Negara merdeka pada 9 Ogos 1965 dan Anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 21 September 1965.

[10] Mesir dan Syria merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Setelah plebisit pada 21 Februari 1958, Republik Arab Bersatu ditubuhkan sebagai suatu uni antara Mesir dan Syria dan meneruskan sebagai anggota tunggal. Pada 13 Oktober 1961, Syria, meneruskan kembali statusnya sebagai Negara merdeka, meneruskan kembali keanggotaan terpisahnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Pada 2 September 1971, Republik Arab Bersatu menukar namanya menjadi Republik Arab Mesir.

[11] Montenegro menyelenggarakan referendum 21 Mei 2006 dan mengisytiharkan diri merdeka dari Serbia pada 3 Jun. Pada 28 Jun 2006 Montenegro diterima sebagai Negara anggota oleh resolusi Majlis Umum A/RES/60/264.

[12] Kesatuan Republik Sosialis Soviet merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 24 Disember 1991, Boris Yeltsin, Presiden Persekutuan Russia, memberitahu Setiausaha-Agung bahawa keanggotaan Kesatuan Soviet di dalam Majlis Keselamatan dan seluruh badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang lain dilanjutkan oleh Persekutuan Rusia dengan sokongan daripada 11 negara anggota Komanwel Negara Merdeka.

[13] Dalam surat bertarikh 3 Jun 2006, Presiden Republik Serbia memberitahu Setiausaha-Agung bahawa keanggotaan Serbia dan Montenegro dilanjutkan oleh Republik Serbia, selepas pengisytiharan kemerdekaan Montenegro. Pada 4 Februari 2003, selepas angkat dan promulgasi Piagam Perlembagaan Serbia dan Montenegro oleh Majlis Republik Persekutuan Yugoslavia, nama rasmi "Republik Persekutuan Yugoslavia" berubah menjadi Serbia dan Montenegro. Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Makedonia bekas Yugoslavia dan, Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Persekutuan Yugoslavia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/55/12 1 November 2000.

[14] Czechoslovakia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Dalam surat bertarikh 10 Disember 1992, Perwakilan Tetap-nya memberitahu Setia usaha-Agung bahawa Republik Persekutuan Czech dan Slovakia dihentikan keberadaannya pada 31 Disember 1992 dan bahawa Republik Czech dan Republik Slovakia, sebagai Negara pengganti, akan mendaftarkan keanggotaan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Setelah pendaftarannya diterima, Majlis Keselamatan, pada 8 Januari 1993, mengesyorkan kepada Perhimpunan Agung untuk Republik Slovakia diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu. Republik Slovakia kemudian diterima pada 19 Januari tahun tersebut sebagai Negara anggota.

[15] Republik Persekutuan Sosialis Yugoslavia merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Piagam ditandatangani atas namanya pada 26 Jun 1945 dan diratifikasi pada 19 Oktober 1945, hingga pembubarannya selepas pendirian dan, kemudian, penerimaan Bosnia dan Herzegovina, Republik Croatia, Republik Slovenia, Republik Makedonia bekas Yugoslavia, dan Republik Persekutuan Yugoslavia sebagai anggota baru. Republik Slovenia diterima sebagai anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu oleh resolusi Majlis Umum A/RES/46/236 22 Mei 1992.

[16] Mesir dan Syria merupakan anggota asli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 24 Oktober 1945. Setelah plebisit pada 21 Februari 1958, Republik Arab Bersatu ditubuhkan sebagai suatu uni antara Mesir dan Syria dan meneruskan sebagai anggota tunggal. Pada 13 Oktober 1961, Syria, meneruskan kembali statusnya sebagai Negara merdeka, meneruskan kembali keanggotaan terpisahnya di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

[17] Tanganyika merupakan anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 14 Disember 1961 dan Zanzibar merupakan anggota sejak 16 Disember 1963. Setelah pengesahan Perjanjian Gabungan antara Tanganyika dan Zanzibar pada 26 April 1964, Republik Bersatu Tanganyika dan Zanzibar meneruskan sebagai anggota tunggal, menukar namanya menjadi Republik Bersatu Tanzania pada 1 November 1964.

[18] Yaman diterima ke dalam keanggotaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada 30 September 1947 dan Demokratik Yaman pada 14 Disember 1967. Pada 22 Mei 1990, dua negara tersebut bergabung dan sejak saat itu diwakili sebagai anggota tunggal dengan nama "Yaman".

Rujukan[sunting | sunting sumber]