P Waythamoorthy

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Waytha Moorthy Ponnusamy)
Jump to navigation Jump to search

P Waythamoorthy adalah rakyat Malaysia keturunan India yang melarikan diri ke Britain dari tahanan ISA di Malaysia. Beliau adalah seorang peguam yang memperjuangkan nasib orang -orang India di Malaysia menerusi pertubuhan haram Hindraf.

Selaku pengerusi Hindraf dan rakan-rakan sealiran, beberapa aktiviti telah diadakan yang mencabar undang-undang dan wibawa politik di Malaysia pada tahun 2007 . Kesannya berlaku tsunami politik di Malaysia dan ramai tokoh India di dalam MIC kecundang pada 8 Mac 2008. Antara isu sensitif yang diperjuangkannya ialah masa depan sekolah Tamil, perobohan kuil Hindu di pinggir ladang yang dibangunkan sebagai taman perumahan, peluang pekerjaan dan sebagainya.

Dapat semula pasport[sunting | sunting sumber]

Pada 30 Julai 2012, menjelang PRU13, beliau memperolehi pasportnya melalui misi diplomatik Malaysia di Singapura dan bersedia untuk pulang ke tanahair Malaysia pada 1 Ogos 2012 , sebulan sebelum kemerdekaan negara. Pada 2008, pasport antarabangsa beliau telah dibatalkan oleh Jabatan Imigresen Malaysia .Baginya , perjuangan Hindraf adalah untuk membuktikan ketidakadilan kerajaan Malaysia terhadap masyarakat India. Pengeluaran pasport untuknya itu merupakan satu pengakuan bahawa Hindraf berjuang untuk tujuan yang sah.

Beliau hidup dalam buangan selama tahun sejak 2007-2012 . Lima pemimpin Hindraf, termasuk abangnya Uthayakumar, telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada Disember 2007. Sejak itu, Waythamoorthy tinggal di Britain dan meneruskan kempen Hindraf di luar negara termasuk ke negara leluhurnya Tamil Nadu, India. Pasportnya telah dibatalkan pada April 2008. [1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]