Senarai Sultan Selangor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Sultan Selangor
سلطان سلاڠور
Monarki
Negeri/Wilayah
Jata diraja Sultan Selangor.JPG
Jata Yang Maha Mulia Sultan Selangor
سلطان سلاڠور

Sultan Sharafuddin of Selangor.JPG
Penyandang
Sultan Sharafuddin Idris Shah Al-Haj

Gelaran: Yang Maha Mulia
Raja pertama: Sultan Salahuddin Shah (Raja Lumu)
Pertubuhan: 1745

bendera peribadi Sultan Selangor

Sultan Selangor adalah adalah gelaran penguasa berperlembagaan di Selangor, Malaysia.

Bangsawan Bugis[sunting | sunting sumber]

Sultan Selangor yang pertama (Raja Lumu) adalah dari keturunan bangsa Bugis, yang mengaku keturunan dari penguasa Luwu di bahagian selatan Sulawesi. Bangsawan dari keturunan ini terlibat dalam perselisihan Kesultanan Johor-Riau pada awal abad ke-18, akhirnya meletakkan sokongan penuh mereka kepada Sultan Abdul Jalil dari wangsa Bendahara terhadap penuntut yang mengaku waris dari keturunan Malaka-Johor, iaitu Raja Kecil. Untuk alasan ini, para penguasa Bendahara Johor-Riau menjalin hubungan erat dengan para bangsawan Bugis, memberikan mereka gelaran dan kawalan ke atas banyak daerah di dalam kerajaan, termasuk Selangor. Putera Daeng Chelak, Raja Lumu tiba di Selangor dan menubuhkan kerajaan baru di Kuala Selangor di tahun 1766. Ia dinobatkan oleh Sultan Perak sebagai Sultan Salehuddin Shah, dan menjadi Sultan pertama dari Selangor.

Senarai Sultan Selangor[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai sultan Selangor dari permulaan Kesultanan Selangor sehingga kini.

Sultan-Sultan Selangor[1][2]
Bilangan Sultan Pemerintahan
1 Raja Lumu bin Daeng Chelak 1743 - 1766
2 Tuanku Salehuddin Shah (Raja Lumu) 1766 - 1782
3 Tuanku Ibrahim Shah ibni al-Marhum Sultan Salehuddin Shah 1782 - 1826
4 Tuanku Muhammad Shah ibni al-Marhum Sultan Ibrahim Shah 1826 - 1857
5 Tuanku Sir Abdul Samad ibni al-Marhum Raja Abdullah 1857 - 1898
6 Tuanku Sir Alaeddin Sulaiman Shah ibni al-Marhum Raja Muda Musa 1898 - 1938
7 Tuanku Sir Hisamuddin Alam Shah ibni al-Marhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah (kemahkotaan pertama) 1938 - 1942
8 Tuanku Musa Ghiathuddin Riayat Shah ibni al-Marhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah 1942 - 1945
9 Tuanku Sir Hisamuddin Alam Shah ibni al-Marhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah (kemahkotaan kedua) 1945 - 1960
10 Tuanku Salahuddin Abdul Aziz Shah ibni al-Marhum Hisamuddin Alam Shah 1960 - 2001
11 Sultan Sharafuddin Idris Shah ibni al-Marhum Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah 2001 - sekarang

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • J.M Gullick (2004). A History of Selangor. The Malaysian Branch of the Royal Asiatic Society (MBRAS). ISBN 9679948102. 
  • Zakiah Hanum (2004). Asal Usul Negeri-Negeri Malaysia. Times Editions-Marshall Cavendish. ISBN 9812326081. 
  • Tun Ahmad Sarji bin Abdul Hamid (2011). The Encyclopedia of Malaysia : Volume 16, The Rulers of Malaysia. Archipelago Press. ISBN 9789813018549. 

Nota kaki[sunting | sunting sumber]