Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sultan Azlan Shah Airport

Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah
لاڤـڠـن تربڠ سلطان عزلان شه
苏丹阿斯兰沙机场
(Sūdān ā sī lán shā jīchǎng)
சுல்தான் அஸ்லான் ஷா விமான நிலையம்
Rumusan
Jenis lapangan terbangAwam
Hak milikKhazanah Nasional
PengendaliMalaysia Airports (MAHB)
DestinasiIpoh dan Negeri Perak (Perak Selatan), Malaysia
LokasiIpoh, Negeri Perak, Malaysia
Zon masaMST (UTC+08:00)
Ketinggian AMSL130 kaki / 40 m
Koordinat04°34′09″N 101°05′35″E / 4.56917°N 101.09306°E / 4.56917; 101.09306Koordinat: 04°34′09″N 101°05′35″E / 4.56917°N 101.09306°E / 4.56917; 101.09306
Peta
Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah is located in Bumi
Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah
Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (Bumi)
Landasan
Arah Panjang Permukaan
m ft
04/22 2,000 6,562 Asfalt
Statistik (2020)
Penumpang100,585 ( 78.0%)
Pengangkutan udara (tan)0 ()
Pergerakan Pesawat15,511 ( 27.5%)
Rujukan: laman sesawang rasmi[1]
Penerbitan Maklumat Aeronautik (AIP) Malaysia[2]

Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah (IATA: IPHICAO: WMKI), atau dalam bahasa Inggeris: Sultan Azlan Shah Airport (SASA) atau singkatan bahasa Melayu "LTSAS", ialah sebuah Lapangan Terbang Antarabangsa di Malaysia, yang terletak di Negeri Perak. lapangan terbang tersebut merupakan sebuah lapangan terbang (antarabangsa & domestik) yang beroperasi di Bandar Raya Ipoh, Perak, Malaysia.

Lapangan terbang ini telah dinaiktaraf kepada lapangan terbang antarabangsa selepas kerja penambahbaikan dan perluasan kawasan lapangan terbang pada akhir Disember 2012.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Berasal sebagai lapangan terbang kecil untuk pesawat Fokker, akhirnya diperluaskan supaya operasi jet dapat ditampung. Terminal lapangan terbang baharu itu telah disediakan untuk lawatan Ratu Elizabeth II ke Bandar Diraja Kuala Kangsar pada tahun 1989. Lapangan terbang itu kemudiannya telah digunakan oleh ramai penumpang (agak disebabkan oleh Malaysia Airlines berkhidmat untuk bandar dan masih berpangkalan di Subang).

Sebaik sahaja Lebuhraya Utara-Selatan dibuka, ramai orang memilih untuk menggunakan kaedah lain berbanding perjalanan udara yang selalunya lebih mahal; akibat kekurangan permintaan, Malaysia Airlines dan kemudiannya AirAsia menarik balik perkhidmatan mereka. Berikutan pengenalan kereta api elektrik yang mempunyai pautan terus ke pusat bandar Kuala Lumpur, Malaysia Airports Holdings Berhad terpaksa mempertimbangkan semula daya maju kewangan tapak tersebut.[3]

Dengan harapan untuk memperbaharui lapangan terbang untuk kegunaan syarikat penerbangan yang lebih besar, sebuah bangunan terminal baharu dan 'moden' serta landasan lanjutan telah dibina dengan kos RM45 juta. Panjang landasan 2,000 meter (6,600 ka) adalah supaya pesawat yang lebih besar seperti Boeing 737 dan Airbus A320 family boleh mendarat dan berlepas. Ciri utama terminal baharu itu ialah ruang berlepas dan ketibaan yang lebih besar dan lebih luas, penyaman udara penuh di terminal, dan kapasiti penumpang yang meningkat.[4]

Malangnya landasan baharu itu dibiarkan terhad kepada pesawat Turbin bebaling sahaja, disebabkan oleh beberapa lubang.[5] Beberapa bulan kemudian, isu itu telah diselesaikan,[6] hanya untuk kemudian mempunyai isu berulang.[7] Sejak itu, landasan telah selamat dan digunakan setiap hari.

Malindo Air memulakan perkhidmatan baharu ke Medan pada 2018.

AirAsia menyambung semula perkhidmatan dari Johor Bahru ke Ipoh pada Oktober 2018.[8]

Pada Disember 2018, AirAsia melancarkan perkhidmatan ke Singapura dari Ipoh.

Masa depan[sunting | sunting sumber]

Setelah disedari oleh Kerajaan Malaysia bahawa lapangan terbang itu tidak dapat terus berkembang (disebabkan dikelilingi oleh kawasan perumahan), terdapat cadangan bahawa tapak lebih jauh dari pusat bandar, sama ada di Seri Iskandar atau Batang Padang berhampiran Tapah. Bagaimanapun, tidak ada tindakan sedemikian pada tahun-tahun berikutnya.

Pelan alternatif telah dipertimbangkan untuk menggunakan Ipoh sebagai lapangan terbang pengantara, kerana lapangan terbang itu tidak dapat bersaing dengan lapangan terbang yang lebih besar dan lebih baik di Pulau Pinang dan Kuala Lumpur.

Beberapa syarikat penerbangan telah menyatakan hasrat mereka untuk mula berkhidmat di lapangan terbang, tetapi hanya rancangan oleh Tigerair (sekarang Scoot) telah menjadi kenyataan.[9] Syarikat penerbangan lain yang berpangkalan di China dan Indonesia juga telah menyatakan minat.[10]

Terminal[sunting | sunting sumber]

Pada Mac 2017, kerajaan negeri Perak mengumumkan bahawa pengendali lapangan terbang itu akan menaik taraf terminal supaya lebih banyak ruang untuk penumpang.

Tahun depan dijangka kerajaan negeri Perak akan menambah baik lapangan terbang dan memanjangkan landasan dari 2 hingga 2.5 kilometer (1.2 hingga 1.6 bt).

Galeri[sunting | sunting sumber]

Balai Ketibaan dan Daftar Masuk

Syarikat Penerbangan dan destinasi[sunting | sunting sumber]

Balai Ketibaan LT Sultan Azlan Shah

Penumpang[sunting | sunting sumber]

PenerbanganDestinasiRujukan
AirAsia Johor Bahru, Langkawi, Singapura [11]
Scoot Singapura [12][13]

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

beberapa jenis perkhidmatan hantar jemput tersedia bagi Penumpang Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah, dengan sebagai berikut :

E-Hailing[sunting | sunting sumber]

E-hailing, merupakan nama lain, Grab, yang merupakan Perkhidmatan Teksi dalam talian, yang ada untuk menjalankan Perkhidmatan Hantar Jemput penumpang Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah. [14]

Bas Hop-On Hop-Off[sunting | sunting sumber]

Perkhidmatan Bas Hop-On Hop-Off, juga tersedia, untuk Penumpang Lapangan Terbang Sultan Azlan Shah. [15]

Peristiwa penting[sunting | sunting sumber]

 • Pada 22 Ogos 2014, dua jenazah mangsa nahas Penerbangan 17 Penerbangan Malaysia yang berasal dari Perak iaitu Rahimmah Noor dan Chong Yee Pheng diterbangkan ke lapangan terbang ini untuk dikebumikan di kawasan perkuburan masing-masing.[16]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Sultan Azlan Shah Airport at Malaysia Airports Holdings Berhad
 2. ^ WMKI – IPOH/IPOH SULTAN AZLAN SHAH at Department of Civil Aviation Malaysia
 3. ^ What is happening to Ipoh Airport? | Ipoh Echo (Archives)
 4. ^ Zambry Checks Out Ipoh Airport | Ipoh Echo (Archives). Ipoh Echo (15 January 2013).
 5. ^ Malaysian, The. (6 April 2014) RM45 million wasted in Ipoh airport upgrade as potholes prevent bigger aircraft landings – MSN Malaysia News[pautan mati kekal]. News.malaysia.msn.com.
 6. ^ Ipoh airport ready to take on bigger aircraft | The Malay Mail Online. Ipoh airport ready to take on bigger aircraft (10 July 2014).
 7. ^ "Ipoh airport shut down after sinkhole appears in runway | New Straits Times". 5 May 2017.
 8. ^ "AirAsia to start JB-Alor Setar, JB-Ipoh flights from Oct 1". 18 July 2018.
 9. ^ Tigerair plans to expand network in Malaysia – Business News. The Star (4 July 2013).
 10. ^ Ipoh airport eyeing flights from Xiamen – Nation. The Star (23 May 2013).
 11. ^ "AirAsia to reinstate five more routes connecting Singapore and Malaysia". AirAsia. 29 March 2022.
 12. ^ https://www.flyscoot.com/en/destinations/city/flights-to-ipoh
 13. ^ Tania, Wee (13 Jun 2020). "Scoot Resumes Flights to Kuching, Ipoh and Penang". www.themalaysiantraveller.com (dalam bahasa Inggeris). The Malaysian Traveller (Malaysia). Dicapai pada 4 Disember 2022. Scoot, the low-cost arm of Singapore Airlines (SIA), is resuming flights to three destinations in Malaysia, namely Kuching, Ipoh and Penang. The first flight to Kuching since 20 March 2020 took to the skies on 5 June 2020, with flights to Ipoh and Penang scheduled on 12 and 14 June 2020 respectively.
 14. ^ https://www.raythetour.com/post/ipoh-airport-transport-to-city-and-hotels
 15. ^ https://www.raythetour.com/post/ipoh-airport-transport-to-city-and-hotels
 16. ^ Harian Metro & 22 Ogos 2014, m/s. Halaman khas.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]