Treeing walker coonhound

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Treeing walker coonhound
Treeing-walker-coonhound-standing.jpg
Negara asalAmerika Syarikat
Anjing (Canis lupus familiaris)

Treeing walker coonhound ialah satu baka hound diturunkan daripada anjing pemburu rubah Inggeris dan Amerika. Ia pertama kali diiktiraf sebagai satu baka terpisah pada 1945.[1] Thomas Walker telah mengimport anjing pemburu rubah Inggeris ke Virginia pada 1742. Baka ini berasal dari Amerika Syarikat apabila seekor anjing dicuri yang daripada asal usul tidak diketahui, dikenali sebagai "Tennessee Lead", disilangkan dengan anjing pemburu Walker pada abad ke-19.[2] Treeing walker coonhound secara rasmi sebagai satu baka oleh American Kennel Club pada Januari 2012.[3]

Treeing walker coonhound dibiakbakakan untuk memburu buruan kecil, terutamanya rakun dan oposum. Sesetengah pemburu menggunakannya untuk buruan besar seperti beruang. Ia merupakan pemburu pantas, berwaspada, berhidung siap sedia dengan ketahanan cemerlang, kebolehan treeing dan keinginan untuk bertindak.[4] Ia bersuara dengan raungan tersendiri yang membolehkan pemiliknya mengenal pasti hound mereka dari jarak besar. Ia mempunyai suara begol berdering dan jelas atau cop jelas mantap dengan perubahan di pokok.

Hound ini merupakan penyayang sebagai anjing peliharaan keluarga dan suka tinggal di dalam rumah, tetapi dibiakbakakan untuk kehidupan aksi, dan memerlukan banyak senaman di luar.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ American Kennel Club. "Treeing Walker Coonhound History"
  2. ^ "Treeing Walker Coonhound" Official UKC Breed Standard
  3. ^ American Kennel Club. "Getting to Know the Treeing Walker Coonhound"
  4. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-03-26. Dicapai pada 2014-03-09.