Pergi ke kandungan

Pelabuhan Tanjung Pelepas

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pelabuhan Tanjung Pelepas
ڤلابوهن تنجوڠ ڤلڤاس
Maklumat am
JenisPelabuhan Sunting ini di Wikidata
Laman sesawang
https://www.ptp.com.my/ Sunting ini di Wikidata
Maklumat lokasi
Pelabuhan Tanjung Pelepas is located in Bumi
Pelabuhan Tanjung Pelepas
Pelabuhan Tanjung Pelepas (Bumi)
Map
NegaraMalaysia Sunting ini di Wikidata
LokasiGelang Patah, Iskandar Puteri, Johor
Koordinat01°21′58.85″N 103°32′54.12″E / 1.3663472°N 103.5483667°E / 1.3663472; 103.5483667
Jasad air terdekat
Sungai Pulai, Selat Johor Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) yang terletak di barat daya Semenanjung Malaysia merupakan pelabuhan yang kedua di negeri Johor dan pelabuhan muatan pindah kapal utama di Malaysia.

PTP telah ditubuhkan pada 13 Mac 1999 dan telah memulakan operasinya pada 10 Oktober 1999. Pada 1999 PTP mengendalikan 20,696 TEU dan pada 2000 meningkat kepada 418,218 TEU. Pada 2003 pula meningkat kepada 3.87 juta TEU dan mengatasi Pelabuhan Klang di Malaysia. Pada tahun 2004 mengendalikan 4,020,421 TEU dan menjadi pelabuhan ke-18 paling sibuk di dunia. Pada 2005 PTP mengendalikan 4.2 juta TEU, dan 2006 mengendalikan kontena berjumlah 4.6 juta TEU.

Terletaknya di muara Sungai Pulai, kawasan PTP seluas 1,935 ekar dan dilindungi oleh sebuah teluk air-dalam. Berada di air-dalam mencecah 15 meter dari aras laut, ia mempunyai saluran sepanjang 12.6 kilometer dan lebar seluas 250 meter yang memberi PTP kelebihan dalam mengurangkan masa kapal-kapal untuk menunggu.

PTP dihubungkan oleh Lebuhraya Utara-Selatan. Pelabuhan ini juga berada dikawasan Zon Perdagangan Bebas. Ia memberi keistimewaan kepada pelanggan supaya bebas daripada prosedur kastam, duti import dan eksport serta lesen import.

Kemudahan dan perkhidmatan

[sunting | sunting sumber]
Tanjung Pelepas Pintu B

Kini, PTP berupaya mengendalikan sebanyak enam juta TEU setahun. Kemudahannya termasuk:

  • 14 dermaga yang berukuran 360 meter setiap satu, berjumlah sepanjang 4.68 kilometer barisan dermaga;
  • 58 buah kren tepian dermaga "Super Post Panamax" yang boleh mengangkat sebanyak 18 buah kargo, dengan tambahan 10 kargo dan 22 buah kotak;
  • 70 buah kren dan juga treler-treler di kawasan menyimpan kargo berbahaya;
  • Bangunan simpanan kontena yang terbesar di negara yang boleh menyimpan dan menampung sebanyak 110,000 TEU, termasuk lebih daripada 2,100 'point reefer'.
  • Sistem pintu gerbang automatik GCAM yang membolehkan pengurusan pengangkutan kotak yang lebih cepat.

Untuk melancarkan operasi, PTP menggunakan perkhidmatan teknologi maklumat untuk menyambungkan seluruh pengguna pelabuhan antara satu sama lain. Sistem ini juga membantu pengimport-pengeksport, ejen perkapalan dan pelabuhan untuk berkomunikasi dengan lebih cepat. Syarikat operator perkapalan iaitu Maersk Sealand dan Evergreen Marine Corporation memindahkan operasi dari Singapura ke PTP.

Pada tahun 2000, PTP telah dianugerahkan sebagai "Pelabuhan Kontena Baru yang Terbaik" ('Best Emerging Container Terminal') dari Senarai Lloyds kerana berjaya menunjukkan prestasi yang sangat baik sepanjang perjalanan operasi.

Pelanggan utama

[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Jun 2000, Maersk Sealand dan APL-NOL telah memulakan perkhidmatan tetap di pelabuhan ini. Maersk dianggarkan akan membawa ketumpatan sebanyak dua juta TEU ke PTP pada setiap tahun.

JST, menerusi anak syarikat Malaysia JST Connectors (M) Sdn. Bhd., juga akan membangunkan kemudahan bersepadu pengeluaran, kejuruteraan, penyelidikan dan pembangunan (R&D), latihan dan jualan di Perdagangan Bebas Pelepas. Luas kawasannya sebanyak sejuta kaki persegi dijangka siap pada tahun 2006. Diasaskan di Osaka, Jepun, JST merupakan salah satu daripada pengeluar penyambung utama di dunia untuk kegunaan-kegunaan yang termasuk kereta, automasi pejabat, telekomunikasi dan kelengkapan pengguna.

Kampus Perindustrian Flextronics yang dibina dalam lingkungan Zon Perdagangan Bebas Pelepas dijangka beroperasi mulai April 2006. Syarikat lain yang sudah berpindah ke pelabuhan ini termasuklah BMW, sebuah pengeluar kereta mewah Jerman yang mengusahakan kilang alat ganti untuk wilayah Asia dan syarikat logistik Schenker.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]