Senarai ibu negara

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini sebuah senarai ibu negara di dunia, mengikut urutan abjad. Kawasan atau daerah, jajahan atau taklukan atau bahagian yang dipertikaikan dapat dilihat melalui huruf italics.


Lihat juga[sunting | sunting sumber]



Direktori: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Abidjan Côte d'Ivoire Ivory Coast (pentadbiran)
Abu Dhabi Flag of the United Arab Emirates.svg Emiriah Arab Bersatu
Abuja Nigeria Nigeria
Accra Ghana Ghana
Adamstown Flag of the Pitcairn Islands.svg Kepulauan Pitcairn
Addis Ababa Habsyah Ethiopia
Algiers Algeria Algeria
Alofi Flag of Niue.svg Niue
Amman Jordan Jordan
Amsterdam Belanda Belanda (rasmi)
Bandar raya Negara
Andorra la Vella Andorra Andorra
Ankara Turki Turki
Antananarivo Madagaskar Madagascar
Apia Samoa Samoa
Ashgabat Turkmenistan Turkmenistan
Asmara Eritrea Eritrea
Astana Kazakhstan Kazakhstan
Asunción Flag of Paraguay.svg Paraguay
Athens Greece Yunani
Avarua Flag of the Cook Islands.svg Kepulauan Cook

B[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Baghdad Iraq Iraq
Baku Azerbaijan Azerbaijan
Bamako Mali Mali
Bandar Seri Begawan Brunei Brunei a
Bangkok Thailand Thailand
Bangui Republik Afrika Tengah Republik Afrika Tengah
Banjul Gambia Gambia
Basseterre Saint Kitts dan Nevis Saint Kitts dan Nevis
Beijing Republik Rakyat China Republik Rakyat China b
Beirut Lubnan Lebanon
Belfast Ireland Utara Ireland Utara
Belgrade Serbia Serbia
Belmopan Belize Belize
Berlin Jerman Jerman
Bern Switzerland Switzerland

a Brunei Darussalam.
b Lihat juga Senarai ibu kota sejarah China.

Bandar raya Negara
Bishkek Kyrgyzstan Kyrgyzstan
Bissau Guinea-Bissau Guinea-Bissau
Bloemfontein Afrika Selatan Afrika Selatan (kehakiman)
Bogotá Colombia Colombia
Brasília Brazil Brazil
Bratislava Slovakia Slovakia
Brazzaville Republik Congo Republik Congo
Bridgetown Barbados Barbados
Brussel Belgium Belgium
Bukarest Romania Romania
Budapest Hungary Hungary
Buenos Aires Argentina Argentina
Bujumbura Burundi Burundi

C[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Cairo (Kaherah) Mesir Mesir
Canberra Australia Australia
Cape Town Afrika Selatan Afrika Selatan (perundangan)
Caracas Venezuela Venezuela
Cardiff Wales Wales
Castries Saint Lucia Saint Lucia
Charlotte Amalie Flag of the United States Virgin Islands.svg Kepulauan Virgin
Bandar raya Negara
Chişinău Moldova Moldova
Cockburn Town Flag of the Turks and Caicos Islands.svg Kepulauan Turks dan Caicos
Conakry Guinea Guinea
Copenhagen Denmark Denmark
Cotonou Benin Benin (pada hakikatnya)

D[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Dakar Senegal Senegal
Damascus Syria Syria
Dar es Salaam Tanzania Tanzania (pentadbiran)
Dhaka Bangladesh Bangladesh
Dili Flag of East Timor.svg Timor Timur (Timor-Leste)
Djibouti Djibouti Djibouti
Bandar raya Negara
Dodoma Tanzania Tanzania (rasmi)
Doha Qatar Qatar
Douglas Flag of the Isle of Mann.svg Isle of Man
Dublin Republik Ireland Ireland
Dushanbe Flag of Tajikistan.svg Tajikistan

E[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Edinburgh Scotland Scotland
Episkopi Cantonment Flag of the United Kingdom.svg Akrotiri dan Dhekelia

F[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Freetown Flag of Sierra Leone.svg Sierra Leone
Funafuti Tuvalu Tuvalu

G[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Gaborone Botswana Botswana
George Town Flag of the Cayman Islands.svg Kepulauan Cayman
Georgetown Guyana Guyana
Gibraltar Flag of Gibraltar.svg Gibraltar
Grytviken Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg Kepulauan Georgia Selatan dan Sandwich Selatan
Bandar raya Guatemala Guatemala Guatemala

H[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Hagåtña Flag of Guam.svg Guam
The Hague Belanda Netherlands (pentadbiran)
Hamilton Flag of Bermuda.svg Bermuda
Hanoi Vietnam Vietnam
Harare Zimbabwe Zimbabwe
Bandar raya Negara
Hargeisa 750px-Flag of Somaliland.svg.png Somaliland c
Havana Cuba Cuba
Helsinki Finland Finland
Honiara Kepulauan Solomon Kepulauan Solomon

c Tidak diiktiraf, negara pengisytiharan diri.

I[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Islamabad Pakistan Pakistan

J[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Jakarta Indonesia Indonesia
Jamestown Flag of Saint Helena.svg Saint Helena
Jerusalem Israel Israel

K[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Kabul Afghanistan Afghanistan
Kampala Uganda Uganda
Kathmandu Nepal Nepal
Khartoum 600px-Flag of Sudan.svg-1-.png Sudan
Kiev (Kyiv) Ukraine Ukraine
Kigali Rwanda Rwanda
Bandar raya Negara
Kingston Jamaika Jamaika
Kingston Flag of Norfolk Island.svg Kepulauan Norfolk
Kingstown Saint Vincent dan Grenadines Saint Vincent dan the Grenadines
Kinshasa Republik Demokratik Congo Republik Demokratik Congo
Kuala Lumpur Malaysia Malaysia(rasmi)
Bandar raya Kuwait Kuwait Kuwait

L[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
La Paz Bolivia Bolivia (pentadbiran)
Laâyoune (El Aaiún) Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Sahara Barat d
Libreville Gabon Gabon
Lilongwe Malawi Malawi
Lima Peru Peru
Lisbon Portugal Portugal
Ljubljana Slovenia Slovenia

d Tidak rasmi; sila lihat Politik Sahara Barat.

Bandar raya Negara
Lobamba Swaziland Swaziland (pemerintahan beraja dan perundangan)
Lomé Togo Togo
London England England
Luanda Angola Angola
Lusaka Zambia Zambia
Luxembourg Luxembourg Luxembourg

M[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Madrid Sepanyol Sepanyol(Spain)
Majuro Kepulauan Marshall Kepulauan Marshall
Malabo Guinea Khatulistiwa Equatorial Guinea
Malé Maldives Maldives
Mamoudzou Perancis Mayotte
Managua Nicaragua Nicaragua
Manama Bahrain Bahrain
Manila Filipina Filipina
Maputo Mozambique Mozambique
Maseru Lesotho Lesotho
Mata-Utu Perancis Wallis et Futuna
Bandar raya Negara
Mbabane Swaziland Swaziland(pentadbiran)
Melekeok Palau Palau
Bandaraya Mexico Mexico Mexico
Minsk Belarus Belarus
Mogadishu Somalia Somalia
Monaco Monaco Monaco
Monrovia Liberia Liberia
Montevideo Uruguay Uruguay
Moroni Comoros Comoros
Moscow Rusia Russia
Muscat Oman Oman

N[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Nairobi Kenya Kenya
Nassau Bahamas Bahamas
Naypyidaw Myanmar Myanmar
N'Djamena Chad Chad
New Delhi India India
Niamey 700px-Flag of Niger.svg.png Niger
Bandar raya Negara
Nicosia Cyprus Cyprus
Nouakchott Mauritania Mauritania
Nouméa Perancis New Caledonia
Nuku'alofa Tonga Tonga
Nuuk Flag of Greenland (bordered).svg Greenland

O[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Oranjestad Flag of Aruba.svg Aruba
Oslo Norway Norway
Ottawa Kanada Kanada
Ouagadougou Burkina Faso Burkina Faso

P[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Pago Pago Flag of American Samoa.svg Samoa Amerika
Palikir 570px-Flag of Micronesia.svg.png Micronesia
Bandaraya Panama Panama Panama
Papeete Flag of French Polynesia.svg French Polynesia
Paramaribo Suriname Suriname
Paris Perancis Perancis
Phnom Penh Kemboja Kemboja
Plymouth Flag of Montserrat.svg Montserrat
Podgorica Montenegro Montenegro
Port Louis Mauritius Mauritius
Port Moresby Papua New Guinea Papua New Guinea
Bandar raya Negara
Port Vila Vanuatu Vanuatu
Port-au-Prince Haiti Haiti
Port of Spain Trinidad dan Tobago Trinidad dan Tobago
Porto-Novo Benin Benin (rasmi)
Prague Republik Czech Republik Czech
Praia Tanjung Verde Cape Verde
Pretoria Afrika Selatan Afrika Selatan (rasmi)
Putrajaya Malaysia Malaysia (pentadbiran)
Pyongyang (P'yŏngyang) Korea Utara Korea Utara

Q[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Quito Ecuador Ecuador

R[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Rabat Maghribi Morocco
Reykjavík Iceland Iceland
Riga Latvia Latvia
Riyadh Arab Saudi Arab Saudi
Road Town Flag of the British Virgin Islands.svg Kepulauan Virgin British
Rome Itali Itali
Roseau Dominika Dominica

S[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Saipan Flag of the Northern Mariana Islands.svg Kepulauan Mariana Utara
San José Costa Rica Costa Rica
San Juan Flag of Puerto Rico.svg Puerto Rico
San Marino San Marino San Marino
San Salvador El Salvador El Salvador
Sanaá Yaman Yemen
Santiago Chile Chile
Santo Domingo Republik Dominika Republik Dominica
São Tomé Flag of Sao Tome and Principe.svg São Tomé dan Príncipe
Sarajevo Bosnia dan Herzegovina Bosnia dan Herzegovina
Seoul Korea Selatan Republik Korea  (Korea Selatan)
Petempatan Pulau Krismas Pulau Krismas
Singapura Singapura Singapura
Bandar raya Negara
Skopje 800px-Flag of Macedonia.svg.png Republik Macedonia
Sofia Bulgaria Bulgaria
South Tarawa Kiribati Kiribati
Sri Jayawardenepura e 800px-Flag of Sri Lanka.svg-1-.png Sri Lanka
St. George's Grenada Grenada
St. Helier Flag of Jersey (bordered).svg Jersey
St. John's Antigua dan Barbuda Antigua dan Barbuda
St. Peter Port Flag of Guernsey (bordered).svg Guernsey
St. Pierre Perancis Saint Pierre dan Miquelon
Stanley Flag of the Falkland Islands.svg Kepulauan Falkland
Stockholm Sweden Sweden
Sucre Bolivia Bolivia (rasmi)
Suva Fiji Fiji

e Dikenali sebagai Kotte.

T[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Taipei Republik China Republik China
Tallinn Estonia Estonia
Tashkent Uzbekistan Uzbekistan
Tbilisi Georgia (negara) Georgia
Tegucigalpa Honduras Honduras
Tehran Iran Iran
Thimphu Bhutan Bhutan
Bandar raya Negara
Tirana Albania Albania
Tiraspol Flag of Transnistria.svg Transnistria
Tokyo Jepun Jepun
Tórshavn Kepulauan Faroe Kepulauan Faroe
Tripoli Libya Libya
Tunis Tunisia Tunisia

U[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Ulaanbaatar Mongolia Mongolia

V[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Vaduz Liechtenstein Liechtenstein
Valletta Malta Malta
The Valley Flag of Anguilla.svg Anguilla
Kota Vatican Kota Vatican Kota Vatican f
Victoria Flag of Seychelles.svg Seychelles
Vienna Austria Austria
Vientiane Laos Laos
Vilnius Lithuania Lithuania

f Juga dikenali sebagai "Holy See" untuk tujuan diplomatik dan agama.

W[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Warsaw Poland Poland
Washington, D.C. Bendera Amerika Syarikat Amerika Syarikat
Wellington New Zealand New Zealand
Willemstad Antillen Belanda Antillen Belanda
Windhoek 800px-Flag of Namibia.svg.png Namibia

Y[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Yamoussoukro Côte d'Ivoire Côte d'Ivoire (rasmi)
Yaoundé Cameroon Cameroon
Yaren Nauru Nauru (pentadbiran)
Yerevan Armenia Armenia

Z[sunting | sunting sumber]

Bandar raya Negara
Zagreb Croatia Croatia




Templat:Senarai negara