Senarai kerajaan tempatan di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Berikut merupakan senarai kerajaan tempatan di Malaysia[1].

Majlis bandar raya[sunting | sunting sumber]

Majlis bandar raya (kebiasaannya dieja, bandaraya) merupakan pihak kuasa tempatan yang mentadbir kawasan bandar yang besar[2].

Negeri Dewan / Majlis Bandaraya Tarikh Sebagai Bandaraya Nama lama
Johor Majlis Bandaraya Johor Bahru 1 Januari 1994 Majlis Perbandaran Johor Bahru
Majlis Bandaraya Iskandar Puteri 22 November 2017 Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah
Majlis Bandaraya Pasir Gudang 22 November 2020 Majlis Perbandaran Pasir Gudang
Kedah Majlis Bandaraya Alor Setar 21 Disember 2003 Majlis Perbandaran Kota Setar
Wilayah Persekutuan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur 1 Februari 1972 Pesuruhjaya Ibu Kota Kuala Lumpur
Melaka Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah 15 April 2003 Majlis Perbandaran Melaka Bandaraya Bersejarah
Negeri Sembilan Majlis Bandaraya Seremban 1 Januari 2020 Majlis Perbandaran Seremban
Majlis Perbandaran Nilai
Pahang Majlis Bandaraya Kuantan 21 Februari 2021 Majlis Perbandaran Kuantan
Pulau Pinang Majlis Bandaraya Pulau Pinang 1 Januari 2015 Majlis Perbandaran Pulau Pinang
Majlis Bandaraya Seberang Perai 16 September 2019 Majlis Perbandaran Seberang Perai
Perak Majlis Bandaraya Ipoh 12 Mei 1988 Majlis Perbandaran Kinta Tengah
Sabah Dewan Bandaraya Kota Kinabalu 2 Februari 2000 Majlis Perbandaran Kota Kinabalu
Sarawak Dewan Bandaraya Kuching Utara 1 Ogos 1988 Majlis Perbandaran Kuching
Majlis Bandaraya Kuching Selatan 1 Ogos 1988
Majlis Bandaraya Miri 20 Mei 2005 Majlis Perbandaran Miri
Selangor Majlis Bandaraya Shah Alam 10 Oktober 2000 Majlis Perbandaran Shah Alam
Majlis Bandaraya Petaling Jaya 20 Jun 2006 Majlis Perbandaran Petaling Jaya
Majlis Bandaraya Subang Jaya 20 Oktober 2020 Majlis Perbandaran Subang Jaya
Terengganu Majlis Bandaraya Kuala Terengganu 1 Januari 2008 Majlis Perbandaran Kuala Terengganu

Majlis perbandaran[sunting | sunting sumber]

Majlis perbandaran ialah nama bagi sebuah kerajaan tempatan atau pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mentadbir sebuah kawasan bertaraf perbandaran.

Negeri Majlis Perbandaran Tarikh Penubuhan Nama lama
 Johor Majlis Perbandaran Batu Pahat 1 Januari 2001 Majlis Daerah Batu Pahat
Majlis Perbandaran Kluang 8 Mei 2001 Majlis Daerah Kluang Utara
Majlis Perbandaran Kulai 1 Januari 2004 Majlis Daerah Kulai
Majlis Perbandaran Muar 1 Januari 2001 Majlis Daerah Muar Selatan
Majlis Perbandaran Segamat 1 Januari 2018 Majlis Daerah Segamat
Majlis Perbandaran Pengerang 1 Januari 2020 Pihak Berkuasa Tempatan Pengerang
Majlis Perbandaran Pontian 31 Mac 2021 Majlis Daerah Pontian
 Kedah Majlis Perbandaran Kulim 30 Ogos 2001 Majlis Daerah Kulim
Majlis Perbandaran Sungai Petani 2 Julai 1994 Majlis Daerah Kuala Muda
Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan 16 Disember 2000 Majlis Daerah Langkawi
Majlis Perbandaran Kubang Pasu 22 Oktober 2018 Majlis Daerah Kubang Pasu
 Kelantan Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandaraya Islam
 Melaka Majlis Perbandaran Alor Gajah
Majlis Perbandaran Jasin 1 Januari 2007 Majlis Daerah Jasin
Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya 1 Januari 2010 Sebahagian dari MB Melaka Bersejarah, MP Alor Gajah dan MP Jasin
 Negeri Sembilan Majlis Perbandaran Port Dickson 2 Februari 2002 Majlis Daerah Port Dickson
Majlis Perbandaran Jempol 29 Januari 2019 Majlis Daerah Jempol
 Pahang Majlis Perbandaran Temerloh 15 Januari 1997 Majlis Daerah Temerloh
Majlis Perbandaran Bentong 16 Julai 2005 Majlis Daerah Bentong
 Perak Darul Ridzuan Majlis Perbandaran Manjung 10 November 2001 Majlis Daerah Manjung
Majlis Perbandaran Kuala Kangsar 18 Februari 2004 Majlis Daerah Kuala Kangsar
Majlis Perbandaran Taiping 1 September 1979
Majlis Perbandaran Teluk Intan Majlis Daerah Hilir Perak
 Perlis Majlis Perbandaran Kangar 1 Januari 1980
 Selangor Majlis Perbandaran Ampang Jaya
Majlis Perbandaran Kajang 1 Januari 1997 Majlis Daerah Hulu Langat
Majlis Perbandaran Klang
Majlis Perbandaran Selayang 1 Januari 1997 Majlis Daerah Gombak
Majlis Perbandaran Sepang 13 November 2002 Majlis Daerah Sepang
Majlis Perbandaran Kuala Langat 1 Mac 2020[3] Majlis Daerah Kuala Langat
Majlis Perbandaran Kuala Selangor 7 Ogos 2021 Majlis Daerah Kuala Selangor
Majlis Perbandaran Hulu Selangor 21 Oktober 2021 Majlis Daerah Hulu Selangor
 Terengganu Majlis Perbandaran Kemaman
Majlis Perbandaran Dungun
 Sabah Majlis Perbandaran Sandakan
Majlis Perbandaran Tawau
 Sarawak Majlis Perbandaran Padawan
Majlis Perbandaran Sibu
Majlis Perbandaran Kota Samarahan 11 November 2016 Majlis Daerah Samarahan
Lembaga Kemajuan Bintulu (Perbandaran)

Majlis daerah[sunting | sunting sumber]

Majlis daerah ialah nama bagi sebuah kerajaan tempatan atau pihak berkuasa tempatan (PBT) yang mentadbir kawasan luar bandar di Malaysia. Berikut ialah senarai Majlis Daerah di Malaysia mengikut negeri.

Negeri Majlis Daerah Tarikh Penubuhan Nama lama
 Johor Majlis Daerah Kota Tinggi
Majlis Daerah Labis
Majlis Daerah Mersing
Majlis Daerah Simpang Renggam Majlis Daerah Kluang Selatan
Majlis Daerah Yong Peng
Majlis Daerah Tangkak 1 April 2001 Majlis Daerah Muar Utara
 Kedah Majlis Daerah Baling
Majlis Daerah Bandar Baharu
Majlis Daerah Padang Terap
Majlis Daerah Pendang
Majlis Daerah Sik
Majlis Daerah Yan
 Kelantan Majlis Daerah Bachok Bandar Pelancongan Islam 1 Januari 1979
Majlis Daerah Gua Musang 1 Januari 1979 Majlis Daerah Ulu Kelantan
Majlis Daerah Jeli 1 Januari 1988 Majlis Daerah Ulu Kelantan
Majlis Daerah Ketereh Perbandaran Islam 1 Januari 1979 Majlis Daerah Kota Bharu
Majlis Daerah Dabong 1 Januari 1979 Majlis Daerah Ulu Kelantan
Majlis Daerah Kuala Krai 1 Januari 1979 Majlis Daerah Ulu Kelantan
Majlis Daerah Machang 1 Januari 1979
Majlis Daerah Pasir Mas 1 Januari 1979
Majlis Daerah Pasir Puteh 1 Januari 1979
Majlis Daerah Tanah Merah 1 Januari 1979
Majlis Daerah Tumpat 1 Januari 1979
 Negeri Sembilan Majlis Daerah Jelebu 1 Januari 1979
Majlis Daerah Kuala Pilah 1 Januari 1979
Majlis Daerah Rembau 1 Januari 1979
Majlis Daerah Tampin 1 Januari 1979
 Pahang Majlis Daerah Bera 1 Januari 1979
Majlis Daerah Jerantut 1 Januari 1982
Majlis Daerah Kuala Lipis 1 Mac 1982
Majlis Daerah Maran 1 Januari 1984
Majlis Daerah Pekan 1 Januari 1982
Majlis Daerah Raub 1 Januari 1982
Majlis Daerah Rompin 1 Januari 1981
 Perak Darul Ridzuan Majlis Daerah Gerik 1 Januari 1979
Majlis Daerah Kerian 1 Januari 1979
Majlis Daerah Batu Gajah 26 Mac 2009 Majlis Daerah Kinta Barat
Majlis Daerah Kampar 25 Februari 2009 Majlis Daerah Kinta Selatan
Majlis Daerah Lenggong
Majlis Daerah Pengkalan Hulu
Majlis Daerah Perak Tengah
Majlis Daerah Selama
Majlis Daerah Tanjong Malim
Majlis Daerah Tapah
 Sabah Majlis Daerah Beaufort
Majlis Daerah Beluran
Majlis Daerah Keningau
Majlis Daerah Kinabatangan
Majlis Daerah Kota Belud
Majlis Daerah Kota Marudu
Majlis Daerah Kuala Penyu
Majlis Daerah Kunak
Majlis Daerah Lahad Datu
Majlis Daerah Nabawan
Majlis Daerah Papar
Majlis Daerah Penampang
Majlis Daerah Ranau
Majlis Daerah Semporna 1 Januari 1961
Majlis Daerah Sipitang
Majlis Daerah Tambunan
Majlis Daerah Tenom 1 Januari 1962
Majlis Daerah Tuaran
Majlis Daerah Putatan
Majlis Daerah Pitas
 Sarawak Majlis Daerah Bau
Majlis Daerah Betong
Majlis Daerah Dalat & Mukah
Majlis Daerah Kanowit
Majlis Daerah Kapit
Majlis Daerah Lawas
Majlis Daerah Luar Bandar Sibu
Majlis Daerah Lubok Antu
Majlis Daerah Maradong & Julau
Majlis Daerah Lundu
Majlis Daerah Marudi
Majlis Daerah Matu & Daro
Majlis Daerah Saratok
Majlis Daerah Sarikei
Majlis Daerah Serian
Majlis Daerah Simunjan
Majlis Daerah Sri Aman
Majlis Daerah Subis
Majlis Daerah Limbang
 Selangor Majlis Daerah Sabak Bernam
 Terengganu Majlis Daerah Besut
Majlis Daerah Marang
Majlis Daerah Hulu Terengganu
Majlis Daerah Setiu

Pihak berkuasa tempatan khas[sunting | sunting sumber]

Pihak berkuasa tempatan khas di Malaysia ialah satu badan khas yang diberi peranan mentadbir satu kawasan khas sebagai kerajaan tempatan. Kawasan tersebut biasanya adalah sebuah kawasan penempatan baru yang dirancang yang tidak sesuai untuk diklasifikasikan sebagai Majlis Daerah atau Majlis Perbandaran.

No. Negeri PBT Khas Tarikh Penubuhan Nama lama
1  Kedah PBT Taman Perindustrian Hi-Tech Kulim
2  Wilayah Persekutuan Perbadanan Putrajaya
3 Perbadanan Labuan
4  Pahang Lembaga Pembangunan Tioman
5  Kelantan Perbadanan Bandar Baru Tunjong

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Senarai PBT di Malaysia". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-09-21. Dicapai pada January 31, 2021.
  2. ^ "Bilangan PBT di Malaysia mengikut Negeri dan Taraf". Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-10-15. Dicapai pada January 31, 2021.
  3. ^ https://selangorkini.my/2019/12/mdks-mahu-mohon-semula-status-naik-taraf-perbandaran/