Senarai misi diplomatik di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Berikut merupakan senarai misi diplomatik di Malaysia. Sehingga kini, ibu negara Kuala Lumpur menempatkan 103 buah kedutaan besar dan suruhanjaya tinggi. Beberapa buah bandar yang lain mentauliahkan duta-duta mereka ke Malaysia di negara-negara lain.

Kedutaan besar/Suruhanjaya Tinggi[sunting | sunting sumber]

Kuala Lumpur

Pejabat perwakilan[sunting | sunting sumber]

Konsulat Jeneral / Konsulat Tetap[sunting | sunting sumber]

Johor[sunting | sunting sumber]

Johor Bharu[sunting | sunting sumber]

  • Konsulat Jeneral Indonesia
  • Konsulat Jepun
  • Konsulat Singapura

Kelantan[sunting | sunting sumber]

Kota Bharu:[sunting | sunting sumber]

  • Konsulat Jeneral Thailand

Sabah[sunting | sunting sumber]

Kota Kinabalu:[sunting | sunting sumber]

  • Konsulat Jeneral Brunei Darussalam
  • Konsulat Jeneral China
  • Konsulat Jeneral Republik Czech
  • Konsulat Jeneral Indonesia
  • Konsulat Jepun
  • Pejabat Konsul Kehormat Australia
  • Pejabat Konsul Kehormat Belgium
  • Pejabat Konsul Kehormat Denmark
  • Pejabat Konsul Kehormat Finland
  • Pejabat Konsul Kehormat Perancis
  • Pejabat Konsul Kehormat Panama
  • Pejabat Konsul Kehormat Slovakia
  • Pejabat Konsul Kehormat Sepanyol
  • Pejabat Konsul Kehormat Sweden
  • Pejabat Konsul Kehormat United Kingdom
  • Pejabat Konsul Kehormat Romania

Tawau[sunting | sunting sumber]

  • Konsul Republik Indonesia

Kuala Lumpur[sunting | sunting sumber]

  • Pejabat Konsul Kehormat Benin
  • Pejabat Konsul Kehormat Bulgaria
  • Pejabat Konsul Kehormat Botswana
  • Pejabat Konsul Kehormat Congo
  • Pejabat Konsul Kehormat Cote D’Ivoire
  • Pejabat Konsul Kehormat Djibouti
  • Pejabat Konsul Kehormat Estonia
  • Pejabat Konsul Kehormat Ethiopia
  • Pejabat Konsul Kehormat Yunani
  • Pejabat Konsul Kehormat Iceland
  • Pejabat Konsul Jeneral Kehormat Jamaica
  • Pejabat Konsul Kehormat Luxembourg
  • Pejabat Konsul Kehormat Lithuania
  • Pejabat Konsul Kehormat Madagascar
  • Pejabat Konsul Kehormat Malta
  • Pejabat Konsul Kehormat Mozambique
  • Pejabat Konsul Kehormat Panama
  • Pejabat Konsul Kehormat Portugal
  • Pejabat Konsul Kehormat Saint Vincent & the Grenadines
  • Pejabat Konsul Kehormat San Marino
  • Pejabat Konsul Kehormat Republik Vanuatu

Sarawak[sunting | sunting sumber]

Kuching:[sunting | sunting sumber]

  • Konsulat Jeneral Brunei Darussalam
  • Konsulat Jeneral China
  • Konsulat Jeneral Indonesia
  • Pejabat Konsul Kehormat Australia
  • Pejabat Konsul Kehormat Denmark
  • Pejabat Konsul Kehormat Perancis
  • Pejabat Konsul Kehormat New Zealand
  • Pejabat Konsul Kehormat Poland

Miri:[sunting | sunting sumber]

  • Pejabat Konsul Kehormat Belanda
  • Pejabat Konsul Kehormat Romania

Pulau Pinang:[sunting | sunting sumber]

  • Konsulat Jeneral China
  • Konsulat Jeneral Indonesia
  • Konsulat Jeneral Jepun
  • Konsulat Jeneral Thailand
  • Konsulat Republik Poland
  • Pejabat Konsul Kehormat Nepal
  • Pejabat Konsul Jeneral Kehormat Pakistan
  • Pejabat Konsul Kehormat Austria
  • Pejabat Konsul Kehormat Bangladesh
  • Pejabat Konsul Kehormat Kanada
  • Pejabat Konsul Kehormat Denmark
  • Pejabat Konsul Kehormat Finland
  • Pejabat Konsul Kehormat Perancis
  • Pejabat Konsul Kehormat Jerman
  • Pejabat Konsul Kehormat Rusia
  • Pejabat Konsul Kehormat Afrika Selatan
  • Pejabat Konsul Kehormat United Kingdom
  • Pejabat Konsul Kehormat Australia
  • Pejabat Konsul Kehormat Hungary
  • Pejabat Konsul Kehormat Ukraine

Selangor[sunting | sunting sumber]

Petaling Jaya:[sunting | sunting sumber]

  • Pejabat Konsul Kehormat Cyprus
  • Pejabat Konsul Kehormat Slovenia
  • Pejabat Konsul Kehormat Denmark
  • Pejabat Konsul Kehormat Sierra Leone
  • Pejabat Konsul Kehormat Ukraine
  • Pejabat Konsul Kehormat Republik Guatemala

Kajang:[sunting | sunting sumber]

  • Pejabat Konsul Kehormat Uganda

Subang Jaya:[sunting | sunting sumber]

  • Pejabat Konsul Kehormat Seychelles

Kedutaan Besar dan Suruhanjaya Tinggi yang ditauliahkan[sunting | sunting sumber]

Bandar penempatan dinyatakan dalam kurungan

Bekas kedutaan besar[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]