TV3

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari TV 3)
Lompat ke: pandu arah, cari
Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3)
Tarikh pelancaran 1 Jun 1984
Pemilik Media Prima Berhad
Format gambar 576i 4:3 SDTV
Jumlah penonton 24% ([1] 2013, )
Cogan kata Keriangan sentiasa bersamamu di TV3
Negara Malaysia
Cakupan siaran Seluruh Malaysia dan Singapura
Ibu pejabat Bandar Utama, Petaling Jaya, Selangor[2]
Saluran kembar ntv7
8TV
TV9
Laman web tv3.com.my
Ketersediaan
Terestrial
Analog Saluran 12 (VHF)/ Saluran 29 (UHF) (Lembah Klang) [2]
Satelit
Astro Saluran 103 [1]
NJOI Saluran 103 [4]
Kabel
ABNXcess Saluran 103
IPTV ke atas ADSL
HyppTV Saluran 103 [3]
Televisyen Internet
Live Streaming live.tonton.com.my/livetv/index-tv3.html (Malaysia saja)

TV3 ataupun Sistem Televisyen Malaysia Berhad (TV3) merupakan stesen televisyen swasta terestrial nasional pertama di Malaysia di bawah naungan konglomerat Media Prima.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

TV3 dilancarkan pada 1983 dengan tema Berita Terkini Hiburan Sensasi (First in News Best in Entertainment).

Sistem Televisyen Malaysia Berhad (STMB) atau TV3 telah diperbadankan pada 1983 sebagai televisyen perdagangan pertama di Malaysia. Ia merupakan sebahagian daripada kumpulan syarikat Media Prima. TV3 memulakan penyiarannya di Lembah Klang, (sekitar Kuala Lumpur, bandar raya terbesar di Malaysia) pada 1 Jun 1984.

Tidak lama kemudian liputannya meningkat ke seluruh negara, dan pada hari ini ia boleh diterima di negara jiran, sama ada sebagai satu saluran daratan atau melalui satelit. Di Singapura, saluran ini menimbulkan kontroversi kerana menyiarkan rancangan-rancangan dalam bahasa Kantonis, antara dialek-dialek Cina yang diharamkan pihak berkuasa media Singapura sebagai langkah memupuk penggunaan bahasa Mandarin di kalangan rakyatnya. Kerajaan Singapura mencegah akhbar tempatan dan majalah-majalah daripada membawa susunan rancangan untuk saluran ini, walaupun ada bagi saluran televisyen Malaysia yang lain.

Pada Julai 1984, TV3 membuat liputan langsung Sukan Olimpik Los Angeles, Amerika Syarikat saluran pertama dalam negara. Lonjakan dalam populariti mendorong kepada penyenaraiannya di Papan Utama dari Bursa Saham Kuala Lumpur dalam April 1988.

TV3 juga merupakan stesen perdagangan pertama di Ghana dengan menubuhkan TV3 Network Ltd.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Semenjak pelancarannya, TV3 telah mendahului stesen televisyen lain di Malaysia dan telah dua kali menjangkau 41% bahagian penonton (12 Januari - 18, 2003 dan 29 Jun - 5 Julai, 2003), peratusan penonton tertinggi pernah dicapai oleh sebuah stesen televisyen Malaysia. Dari segi pendapatan pengiklanan, syarikat mengekalkan kedudukan kepimpinannya dan berterusan menghasilkan pertumbuhan hasil yang kukuh daripada iklan-iklan. TV3 terus meningkatkan perkakasnya untuk pengeluaran dan transmisi, dan kakitangannya menerima latihan dan pendedahan berterusan dalam penerbitan televisyen. Ini membolehkan TV3 untuk kekal sebagai penyiar komersial persendirian yang terkemuka.

Dengan pemulihan ekonomi Malaysia, telah terdapat satu permintaan yang seiring untuk program tempatan, termasuk berita, hal ehwal semasa, majalah-majalah, perbincangan, sukan, dokumentari, drama atau filem. Dengan satu asas yang kukuh pengeluar televisyen telah merevolusikan pengeluaran kandungan tempatan untuk tahap mengkagumkan dalam industri siaran.

Stesen TV3 telah menjadi perintis fesyen dengan menghasilkan pengeluaran rancangan tempatan berkualiti dan telah manarik perhatian dan kesetiaan penonton Malaysia. Percaya bahawa kandungan tempatan adalah caranya, TV3 terus melabur dalam pekerja dan peralatan bagi menghasilkan kandungan tempatan yang berkualiti. Bagaimanapun, stesen juga menyiarkan satu rancangan asing yang berkualiti. Penguasaan penonton Cina adalah kurang berbanding penonton Melayu kerana penonton Cina lebih banyak menonton saluran RTM2,8TV,TV7(Dahulu di kenali sebagai ntv7) dan Astro Hua Hee Dai (Saluran berbahasa Hokkien).

TV3 kini bersiaran dalam UHF(Frekuensi Ultra Tinggi), tetapi ia juga boleh didapati di Lembah Kelang dalam VHF (Frekuensi Lebih Tinggi) gelombang ke-III Saluran 12. Di Lembah Kelang, saluran UHFnya ialah 29.

TV3 juga boleh didapati di Astro UniFi dan ABNxcess saluran 103..

Rancangan[sunting | sunting sumber]

Cogan kata[sunting | sunting sumber]

 • TV3... Untuk anda. (digunakan semasa montaj) (1984-1987)
 • Rangkaian Sukaramai (1987-1994)
 • Berita Terkini Hiburan Sensasi (1991-2000)
 • Duniamu (2001-2006)
 • Pilihan Hatiku (2006-2007)
 • Di Sisimu (2007-2008)
 • Inspirasi Hidupku (2008-2014)
 • 3 Dekad bersama (ulang tahun ke-30) (2014)
 • Keriangan Sentiasa Bersamamu di TV3 (sejak ulang tahunnya ke-30 pada Jun 2014) (digunakan semasa montaj)

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Iklan Raya 2010[sunting | sunting sumber]

 • TV3 menayangkan satu Iklan Raya 2010 pada 9 September 2010 iaitu hari khamis dan Iklan raya 2010 tersebut mengandungi unsur-unsur barat dan freemason dan TV3 telah menarik balik Iklan raya 2010 tersebut, dan ramai menyatakan iklan raya 2010 tersebut mengandungi unsur-unsur santa clause yang melambangkan agama kristian dan bunga teratai yang melambangkan agama buddha.[perlu rujukan]

Blok teleshopping[sunting | sunting sumber]

 • Pada 1 April 2016 hingga 31 Disember 2016, satu siaran blok teleshopping CJ WOW SHOP telah disiarkan di seluruh saluran Media Prima. Beberapa saluran Media Prima (terutama NTV7 dan TV9) lebih dipengaruhi oleh perubahan. Blok ini telah menarik kritikan yang besar di media sosial sebagai sebahagian besar daripada jadual waktu siang telah digantikan dengan CJ Wow Shop, yang slot ini telah sebelum ini berjalan kebanyakannya ditayang, program agama dan kanak-kanak pengaturcaraan.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

 1. [2]
 2. 2.0 2.1 Malaysia TV: Television Stations and Channels
 3. "HyppTV TV Guide(includes the LCN number of each channel)". 
 4. "Channels - TV, Radio dan Prabayar (official list of all channels available on NJOI)".