Senarai daerah bagi setiap negeri di Malaysia mengikut populasi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Senarai di bawah menunjukkan senarai populasi penduduk di setiap daerah di Semanjung Malaysia mengikut negeri. Data diperolehi daripada bancian rasmi oleh Jabatan Perangkaan Malaysia[1]. [1].

Negeri Johor Darul Takzim[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Johor Bahru 406,871 704,471 1,064,881 1,386,569
2 Batu Pahat 274,625 294,056 335,368 417,458
3 Kluang 179,791 224,424 254,631 298,332
4 Kulaijaya - - - 251,659
5 Muar 291,129 301,804 328,695 247,957
6 Kota Tinggi 114,267 174,425 192,220 193,210
7 Segamat 150,501 177,561 178,620 189,820
8 Pontian 121,031 129,356 143,729 155,541
9 Ledang - - - 136,853
10 Mersing 42,208 63,643 67,557 70,894
- Jumlah 1,580,423 2,074,297 2,565,740 3,348,283

Negeri Kedah Darul Aman[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Sungai Petani 192,308 254,372 339,898 456,605
2 Alor Setar 279,567 322,354 354,433 366,787
3 Kulim 92,525 128,356 191,160 287,694
4 Kubang Pasu 129,808 157,963 186,265 220,740
5 Baling 104,858 114,845 124,947 135,646
6 Pendang 75,861 83,092 89,790 94,962
7 Langkawi 28,340 42,938 69,597 94,777
8 Yan 59,030 60,483 62,497 68,319
9 Sik 43,366 54,466 59,691 67,378
10 Padang Terap 40,428 50,726 55,899 62,896
11 Pokok Sena - - - 49,506
12 Bandar Baharu 31,724 33,006 37,932 42,341
- Jumlah 1,077,815 1,304,800 1,572,107 1,947,651


  1. Bandar Sungai Petani mewakili Daerah Kuala Muda
  2. Bandar Alor Setar mewakili Daerah Kota Setar

Negeri Kelantan Darul Naim[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Kota Bharu 275,986 366,770 400,321 491,237
2 Pasir Mas 118,153 150,035 162,296 189,292
3 Tumpat 85,952 116,044 130,027 153,976
4 Bachok 73,953 98,557 109,786 133,152
5 Tanah Merah 61,996 94,611 101,450 121,319
6 Pasir Puteh 80,959 96,348 104,734 117,383
7 Kuala Krai 62,301 90,830 91,619 109,461
8 Machang 58,040 71,584 77,921 93,087
9 Gua Musang 18,578 63,816 74,988 90,087
10 Jeli 23,352 32,720 36,057 40,637
- Jumlah 859,270 1,181,680 1,289,199 1,539,601

Daerah Lojing baru sahaja dijadikan daerah pada 2010

Negeri Melaka Bandaraya Bersejarah[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Melaka Tengah 246,163 296,897 369,222 503,127
2 Alor Gajah 113,083 116,0404 130,027 182,666
3 Jasin 87,523 92,771 101,775 135,317
- Jumlah 446,769 504,502 602,867 821,110

Negeri Sembilan Darul Khusus[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Seremban 202,790 263,383 383,982 555,935
2 Jempol 67,159 122,033 125,151 116,576
3 Port Dickson 83,561 92,171 109,616 115,361
4 Tampin 57,507 72,295 76,923 84,889
5 Kuala Pilah 67,345 68,180 63,176 66,092
6 Rembau 36,350 34,823 36,809 42,366
7 Jelebu 36,730 40,012 37,120 39,200
- Jumlah 551,442 691,151 830,088 1,021,064

Negeri Pahang Darul Makmur[sunting | sunting sumber]

Tangga' Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Kuantan 170,573 255,974 344,706 461,906
2 Temerloh 143,188 186,907 214,012 165,451
3 Bentong 72,865 83,965 97,467 119,817
4 Maran 91,187 110,264 112,626 115,424
5 Rompin 38,975 80,251 101,877 114,901
6 Pekan 50,058 86,179 98,400 110,663
7 Bera - - - 97,882
8 Raub 64,414 73,085 79,432 95,506
9 Jerantut 59,043 74,547 81,215 91,096
10 Lipis 56,996 68,276 73,391 89,730
11 Cameron Highlands 21,502 25,555 28,050 38,471
- Jumlah 768,801 1,036,724 1,231,176 1,500,817

Negeri Perak Darul Ridzuan[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Kinta 564,886 627,899 751,825 866,772
2 Larut, Matang dan Selama 249,550 271,882 273,321 334,073
3 Manjung 143,610 168,331 191,004 232,277
4 Hilir Perak 203,028 202,059 191,098 208,570
5 Kerian 155,765 148,720 152,651 179,706
6 Batang Padang 136,473 154,686 152,137 179,494
7 Kuala Kangsar 146,292 146,684 154,048 159,505
8 Perak Tengah 72,679 75,574 82,103 101,128
9 Hulu Perak 71,372 81,636 82,195 91,218
10 KAMPAR
11 MUALLIM
- Jumlah 1,743,655 1,880,016 2,030,382 2,352,743

Negeri Perlis Indera Kayangan[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Perlis 144,782 183,824 198,335 231,541

Pulau Pinang Pulau Mutiara[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Timur Laut Pulau Pinang 391,400 395,714 414,082 520,242
2 Seberang Perai Tengah 161,975 236,270 291,876 371,975
3 Seberang Perai Utara 199,449 224,647 243,316 295,979
4 Barat Daya Pulau Pinang 76,390 122,764 159,019 202,142
5 Seberang Perai Selatan 71,558 84,771 117,208 171,045
- Jumlah 900,772 1,065,075 1,225,501 1,561,383

Negeri Sabah Negeri Di Bawah Bayu[sunting | sunting sumber]

Tangga Bahagian Populasi 2010
1 Pantai Barat (Kota Kinabalu) 1,067,589
2 Tawau 819,955
3 Sandakan 702,207
4 Pedalaman (Keningau) 424,534
5 Kudat 177,735
- Jumlah 3,206,742

Jumlah penduduk di atas berdasarkan jumlah penduduk bagi Bahagian di Sabah, bukan berdasarkan daerah

Negeri Sarawak Bumi Kenyalang[sunting | sunting sumber]

Tangga Bahagian Populasi 2010
1 Kuching 705,546
2 Miri 364,561
3 Sibu 299,768
4 Bintulu 219,529
5 Samarahan 159,023
6 Sarikei 118,758
7 Kapit 112,762
8 Mukah 110,014
9 Betong 108,225
10 Sri Aman 94,774
11 Serian 91,599
12 Limbang 86,571
- Jumlah 2,471,140

Jumlah penduduk di atas berdasarkan jumlah penduduk bagi Bahagian di Sarawak, bukan berdasarkan daerah

Negeri Selangor Darul Ehsan[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Petaling 360,056 633,165 1,181,034 1,812,633
2 Hulu Langat 177,877 413,900 865,514 1,156,585
3 Klang 279,349 406,994 648,918 861,189
4 Gombak 166,059 352,649 553,410 682,226
5 Kuala Langat 101,578 130,090 189,983 224,648
6 Sepang 46,025 54,671 97,896 211,361
7 Kuala Selangor 110,366 123,052 157,288 209,590
8 Hulu Selangor 81,679 82,814 142,771 198,132
9 Sabak Bernam 103,261 99,824 110,713 105,777
- Jumlah 1,426,250 2,289,236 3,947,527 5,462,141

Negeri Terengganu Darul Iman[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 1980 Populasi 1990 Populasi 2000 Populasi 2010
1 Kuala Terengganu 203,979 274,489 298,149 343,284
2 Kemaman 64,899 111,901 136,502 171,383
3 Dungun 58,360 102,897 128,582 154,932
4 Besut 79,253 107,900 120,538 140,952
5 Marang 45,641 69,637 83,164 97,857
6 Hulu Terengganu 43,459 56,986 62,262 72,052
7 Setiu 29,664 42,434 50,493 55,517
- Jumlah 525,255 770,931 879,691 1,035,977

Wilayah Persekutuan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Tangga Daerah Populasi 2010
1 Kuala Lumpur 1,674,621
2 Labuan 86,908
3 Putrajaya 72,413

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]