Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Logo Yadim

YADIM ialah sebuah badan amanah yang ditubuhkan oleh Allahyarham Tun Haji Abdul Razak bin Hussin, YAB Perdana Menteri Malaysia yang kedua pada 1 Muharam 1394, iaitu 25 Januari 1974 yang bertujuan menyelaraskan kegiatan badan-badan dakwah serta NGO agar berjalan seiring dan sejajar dengan dasar negara serta menjadi pemangkin ke arah penyebaran dakwah di Malaysia.

YADIM ialah sebuah badan amanah yang didaftarkan di bawah Trust Incorporation Ordinance 1952 yang bertanggungjawab secara langsung kepada YAB Perdana Menteri. Pengurusan YADIM bermula dengan Yang Dipertuanya yang pertamanya, iaitu Allahyarham Tan Sri Datuk Syed Nasir bin Ismail (Tun) dan diikuti oleh beberapa orang Yang Dipertua yang berkaliber, iaitu Allahyarham YBhg. Dato’ Seri Hj. Kamaruddin bin Hj. Mohd. Isa, YB. Dato’ Dr. Mohd Yusof bin Noor (Tan Sri), YBhg. Allahyarham Tan Sri Dato’ Ainuddin bin Abdul Wahid, YBhg. Dato’ Dusuki bin Hj. Ahmad, YB. Dato’ Dr. Abdul Hamid bin Othman (Tan Sri), YBhg. Datuk Hj. Mohd. Nakhaie bin Hj. Ahmad, YBhg Datuk Dr Hj. Aziz Jamaludin bin Mhd Tahir dan YB. Senator Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Baharom (B). Seterusnya YB Senator Dato’ Dr Asyraf Wajdi bin Dato’ Dusuki. Buat masa ini YADIM diterajui oleh YBhg. Dr Yusri Mohamad

Setiap Yang Dipertua mempunyai idea, pendekatan visi dan misi yang tersendiri dalam menjadikan YADIM rakan pembinaan negara yang sentiasa mahu bekerjasama dengan mana-mana pihak demi kebaikan dan masa depan agama, ummah dan negara.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Penubuhannya telah diilhamkan oleh Perdana Menteri pada ketika itu iaitu Tun Abdul Razak Hussein yang melihat peri pentingnya sebuah badan diwujudkan berperanan sebagai penyelaras kepada aktiviti serta program dakwah yang pelbagai selain sebagai medium yang dapat menyelesaikan isu-isu khusus yang timbul.

YADIM juga ditubuhkan sebagai suatu badan yang bertindak bagi menyelaras badan-badan agama khususnya badan bukan kerajaan yang dilihat tidak berkoordinasi dengan baik.

Pada masa yang sama, Biro Agama UMNO pimpinan YB Dato’ Wan Abdul Kadir Ismail dalam mesyuaratnya pada 18 Julai 1971 telah sebulat suara mengambil keputusan untuk mendesak pihak kerajaan menubuhkan suatu badan yang diberi tanggungjawab menyelaraskan kegiatan badan-badan dakwah bagi maksud dakwah dan tabligh di samping menyaingi kegiatan-kegiatan mubaligh Kristian pada masa itu.

Justeru, atas keprihatinan tersebut, Tun Abdul Razak Hussein telah mengarahkan pembentukan satu kumpulan pemikir untuk membincangkan penubuhan suatu badan dakwah. Hasilnya, dalam Kongres Ekonomi Islam Kedua pada 7 April 1972 telah merumus dan mencadangkan penubuhan perbadanan Muslimin dengan nama Yayasan Sebaran Islam (Islamic Missionary Trust) dengan tujuan menjalankan dakwah islamiah dan menjalankan usaha-usaha kebajikan di seluruh negara.

Berkesinambungan daripada itu, dalam persidangan kesepuluh Majlis Kebangsaan Hal Ehwal Agama Islam Malaysia pada 6 Julai 1973, keputusan untuk menubuhkan suatu badan dakwah kebangsaan telah dipersetujui dengan nama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia dan mengarahkan Setiausaha Majlis tersebut, Dato’ Ismail Panjang Aris menyiapkan perlembagaannya.

Pada 25 Jun 1974, Tun Abdul Razak Hussein mengisytiharkan penubuhannya mengambil sempena awal tahun hijrah 1 Muharam 1394 di majlis perjumpaan PERKIM Pahang. Dalam pengisytiharan tersebut, beliau telah menamakan senarai anggota pemegang amanah YADIM seramai 12 orang. YB Tan Sri Syed Nasir Ismail (kini Tun) sebagai Yang Dipertua pertama dan YB Haji Hassan Adli Haji Mohd Arshad (kini Dato’) sebagai timbalannya.

Ahli-ahli yang lain adalah:

1. YB Tan Sri Syed Jaafar Albar

2. YB Nik Abdul Aziz Haji Nik Mat (kini Dato’)

3. YB Encik Mawardi Lebai Teh

4. YB Tuan Haji Mokhtar Haji Mohd Daud

5. Encik Khaidir Khatib

6. Encik Dusuki Ahmad (kini Dato’)

7. Tuan Sheikh Ghazali Abdul Wahab

8. Datuk Dr Omar Din

9. Datuk Haji Mohamed Haji Ahmad

10. Encik Ismail Talap

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia mula beroperasi pada Ogos 1975 di tingkat 11 bangunan Wisma Batik, Jalan Tun Perak, Kuala Lumpur. Kemudian, pada 1 Januari 1980, kerajaan telah memperuntukkan sebuah rumah milik Jabatan Kerja Raya (JKR) di Jalan Ledang dengan keluasan kira-kira 3 ½ hektar bagi dijadikan pejabat baru YADIM. Lapan tahun selepas itu iaitu pada tahun 1988, YADIM berpindah pula ke Pusat Islam berhampiran Masjid Negara.

Usaha ini melibatkan pertubuhan pelajar, belia, badan badan bukan kerajaan (NGO), parti-parti politik, badan-badan dakwah, gerakan dakwah sukarela dan lain-lain. YADIM telah dipertanggungjawabkan untuk menyelaras badan-badan tersebut yang memperjuangkan gerakan dakwah ini supaya memainkan peranan positif dalam pembangunan dakwah negara.

Semenjak ditubuhkan, pelbagai pihak telah turut memberikan sokongan dan kerjasama yang baik. Segala aktivitinya dibantu oleh tenaga pengajar kehormat yang terdiri daripada pensyarah-pensyarah dari pusat pengajian tinggi, pegawai-pegawai dari jabatan-jabatan agama, aktivis dakwah dari badan badan sukarela dan badan bukan kerajaan.

Bagi merealisasikan fungsinya sebagai badan penyelaras, YADIM telah merancang dan melaksanakan persidangan, simposium, muktamar, seminar, syarahan, mesyuarat dan muzakarah, menerbitkan majalah majalah, buku-buku dan bahan terbitan lain. YADIM juga berperanan menyokong persatuan, institusi dan badan lain yang mempunyai tujuan dakwah dan memberi nasihat mengenai kegiatan persatuan, institusi dan badan lain supaya mencapai tujuan yang maksima.

Yang Dipertua[sunting | sunting sumber]

 1. Allahyarham Tan Sri Datuk Syed Nasir bin Ismail (Tun)
 2. Allahyarham YBhg. Dato’ Seri Hj. Kamaruddin bin Hj. Mohd. Isa
 3. YB. Dato’ Dr. Mohd Yusof bin Noor (Tan Sri)
 4. Allahyarham YBhg. Tan Sri Dato’ Ainuddin bin Abdul Wahid
 5. YBhg. Dato’ Dusuki bin Hj. Ahmad
 6. YB. Dato’ Dr. Abdul Hamid bin Othman (Tan Sri)
 7. YBhg. Datuk Hj. Mohd. Nakhaie bin Hj. Ahmad
 8. YBhg Datuk Dr Hj. Aziz Jamaludin bin Mhd Tahir
 9. YB. Senator Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir bin Baharom (B)
 10. YB Senator Dato’ Dr Asyraf Wajdi bin Dato’ Dusuki
 11. YBrs Dr Yusri bin Mohamad

Setiap Yang Dipertua mempunyai idea, pendekatan visi dan misi yang tersendiri dalam menjadikan YADIM rakan pembinaan negara yang sentiasa mahu bekerjasama dengan mana-mana pihak demi kebaikan dan masa depan agama, ummah dan negara.

Visi[sunting | sunting sumber]

Menerajui urusan dakwah berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah.

Misi[sunting | sunting sumber]

Melaksana dan menyelaras aktiviti dakwah merentasi ideologi dan metodologi.

Fungsi Teras[sunting | sunting sumber]

1. Menyelaras kegiatan dakwah Islam

2. Menyelaras kegiatan dakwah Islam melalui pendekatan sosial

3. Melahirkan pendakwah Islam berpengetahuan dan berkemahiran

Slogan[sunting | sunting sumber]

Sampaikan Dariku Walaupun Satu Ayat

Program[sunting | sunting sumber]

1. Bulan Dakwah Negara[sunting | sunting sumber]

Bulan Dakwah merupakan salah satu program mega YADIM dalam usaha memperluaskan dakwah Islam ke pelosok negara. Program yang telah dimulakan pada tahun 1978 ini, telah memberikan impak kepada masyarakat sehingga kini.

Pada tahun tersebut, program yang diberi nama Bulan Dakwah Se-Malaysia ini telah berlangsung sepanjang bulam Muharam 1399. Program ini telah dirasmikan oleh YAB Perdana Menteri Tun Husein Onn di Bangunan Parlimen dan perasmian penutupnya oleh YAB Datuk Seri Dr Mahathir Mohamed (kini Tun), Timbalan Perdana Menteri di Dewan Solat, Masjid Negara dengan penuh gemilang dan bersejarah. Kira-kira dua ribu jemputan, tetamu kehormat, perwakilan negara-negara asing dan pegawai-pegawai tinggi kerajaan hadir dalam majlis tersebut.

Pelbagai aktiviti telah diadakan sama ada di peringkat pusat, peringkat negeri, badan-badan dakwah sukarela dan pusat-pusat pengajian tinggi. Antaranya ialah Pameran Bulan Dakwah, Seminar Perundangan Islam, Seminar Islam dan Sebaran Am dan Seminar Islam dan Keselamatan Negara.

Seruan-seruan suci supaya kembali ke jalan Allah bergema di mana-mana bermula dari Perlis hingga ke Sabah termasuk ke kawasan pedalaman. Akhbar-akhbar tanah air setiap hari memuatkan rencana-rencana berunsurkan dakwah serta perubahan kandungan siaran radio dan televisyen kepada berunsurkan islamik. Lagu-lagu dakwah dan lagu tema Bulan Dakwah “Islam Menjamin Keselamatan Ummah” diperdengarkan pada setiap kali pertukaran rancangan.

Kesan yang paling nyata hasil daripada pelaksanaan program Bulan Dakwah ini ialah pengertian dakwah dan konsepnya dapat didedahkan dan dapat difahami dan dimengerti oleh orang ramai. Masyarakat mula bercakap tentang dakwah dan kesannya dengan penuh jujur dan simpati. Tidak timbul lagi soal tidak senang hati dan berniat serong terhadap perkembangan dakwah.

Pada tahun 2009, YADIM meneruskan kesinambungannya dengan pendekatan yang lebih berbeza seiring dengan peredaran masa. Menerusi tema “Dakwah Pemangkin Ummah,” penganjuran Bulan Dakwah ini memberi penghayatan yang lebih mendalam tentang agama Islam kepada masyarakat.

Pendekatan yang digunakan adalah dalam dua bentuk iaitu bentuk pendekatan tradisional seperti ceramah dan tazkirah dan bentuk pendekatan yang lebih santai,

antaranya melalui kembara bermotosikal, karnival halal dan aktiviti kemasyarakatan.

Tahun 2014, program ini diangkat menjadi Program Dakwah Negara dengan tema, “Kasih Sayang Disemai, Perpaduan Dituai” yang mendapat kerjasama daripada pelbagai jabatan dan agensi di peringkat persekutuan serta negeri, tidak terkecuali badan-badan bukan kerajaan. Kemuncaknya adalah Temasya Bulan Dakwah yang diadakan dari 29 Mei 2014 hingga1 Jun 2014 bertempat di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

2. Anugerah Ibu Mithali[sunting | sunting sumber]

Peranan serta keupayaan kaum wanita dalam pembangunan bangsa dan negara tidak dapat dinafikan kepentingannya. Justeru, YADIM menubuhkan Hal Ehwal Wanita (HELWA) yang kemudiannya menjadi Majlis Perunding Wanita Islam Malaysia (MPWIM) untuk menggembleng tenaga dan kepakaran kaum wanita serta NGO wanita bagi memartabatkan dan menggerakkan potensi, kuasa, intelek dan keprihatinan mereka untuk membangunkan ummah. Salah satu program anjuran MPWIM yang mendapat sambutan menggalakkan ialah Majlis Anugerah Ibu Mithali.

Majlis Anugerah Ibu Mithali julung kali diadakan pada tahun 1980. Anugerah ini diwujudkan sebagai menghargai jasa dan pengorbanan ibu yang telah berjaya membina keluarga bahagia dan anak-anak yang berjaya, serta telah menyumbangkan jasanya kepada masyarakat setempat.

Semenjak tahun 1980 sehingga kini, seramai 11 orang ibu telah diberi pengiktirafan sebagai penerima anugerah ini. Mereka ialah:

1. Allahyarham Hajah Enjah Mohd. Arif (14 Disember 1980)

2. Allahyarham Hajah Wan Mas Wan Ibrahim (16 April 1984)

3. Hajah Wan Meriam Wan Ahmad (15 November 1985)

4. Allahyarham Hajah Zabedah Shahid (20 Oktober 1988)

5. Hajah Ayot @ Rokayah Rajak (25 Februari 1991)

6. Allahyarham Hajah Maimon Abdullah (18 Oktober 1994)

7. Hajah Kamariah Alang Mat Nasid (26 November 1999)

8. Hajah Kalsom Abdullah (21 September 2002)

9. Esah Din (25 November 2007)

10. Awiah Awi (14 Oktober 2010)

11. Fatimah Ab Rahman (30 Ogos 2014)

Pencalonan untuk Anugerah Ibu Mithali ini dibuat oleh Jabatan Agama Islam negeri, pertubuhan-pertubuhan wanita, organisasi dakwah dan lain-lain. Pemilihan dilakukan oleh sebuah jawatankuasa pemilih yang dianggotai oleh tokoh-tokoh dalam bidang pendidikan, agama, politik dan kemasyarakatan.

Antara tokoh yang pernah berkhidmat dengan jawatankuasa ini ialah Tan Sri Fatimah Hashim, Tan Sri Paduka Aishah Ghani, Tan Sri Zaleha Ismail, Puan Sharifah Dora, Puan Salmi Manja, Prof. Datuk Dr Nik Safiah Karim, Prof. Dato’ Dr Asmah Haji Omar, Puan Habsah Othman, Datin Seri Cempaka Hajah Kontek, Kamariah Ahmad dan Drs. Hafsah Abdul Rahman.

Semua anugerah dan hadiah disampaikan oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong ketika itu.

3. Kembara Tazkirah dan Simposium Muamalah[sunting | sunting sumber]

Di bawah kepimpinan, YB Senator Dato' Dr Asyraf Wajdi Dusuki, YADIM memperkenalkan program-program muamalah yang diterjemahkan dalam program seperti Kembara Tazkirah, Simposium Muamalah dan Karnival Muamalah. Program-program ini menjurus kepada usaha memberi pengetahuan kepada masyarakat Islam berkenaan sistem kewangan Islam yang meliputi perbankan Islam dan takaful. Masyarakat Islam digalakkan untuk meningkatkan ekonomi masing-masing dengan cara yang berlandaskan syariat Allah SWT, misalnya dengan menyimpan, melakukan pembiayaan ekonomi, dan melabur dalam perbankan Islam.

Melalui program ini juga YADIM dapat memahami permasalahan yang melingkari kehidupan seharian umat Islam yang berkaitan dengan pengurusan kewangan mereka, termasuk pengurusan hutang, pinjaman, perniagaan dan segala yang berkaitan dengan kewangan semasa. Pendekatan yang digunakan oleh YADIM adalah dengan berinteraksi secara langsung dengan khalayak ramai seperti menerusi seminar, bual bicara atau forum, karnival dan khidmat nasihat. Karnival Muamalah pula ialah temasya yang diadakan setahun sekali. Dalam karnival ini, pelbagai produk perniagaan ditampilkan oleh usahawan Islam. Agensi yang terlibat dalam industri perbankan Islam, takaful dan kewangan Islam juga turut menawarkan produk masing-masing.

Program muamalah yang dianjurkan oleh YADIM mendapat perhatian dan sambutan yang begitu menggalakkan daripada pemimpin masyarakat, guruguru agama, imam, usahawan tempatan, para ilmuwan dan orang ramai. Tidak kurang hebatnya juga sambutan daripada pemain-pemain industri muamalah Islam itu sendiri seperti syarikat takaful, perbankan Islam dan pelaburan Islam yang memberi kerjasama yang sangat baik. Ini merupakan platform terbaik yang disediakan oleh YADIM bagi golongan korporat untuk bergerak cergas dalam urusan dakwah, khususnya dalam bidang ekonomi Islam. Diharapkan segala usaha yang dilakukan oleh YADIM dapat melahirkan masyarakat Islam yang celik muamalah dan beramal dengan amalan yang berpandukan syariat Islam.

4. Multaqa Ulama Sedunia[sunting | sunting sumber]

Pada bulan Julai 2003, Perdana Menteri Malaysia pada ketika itu, YAB Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad telah merasmikan Multaqa Ulama Sedunia di Hotel Marriott, Putrajaya. Seramai 900 peserta yang terdiri daripada cendekiawan Islam dari 34 buah negara menyertai multaqa yang berlangsung selama tiga hari itu. Multaqa Ulama ini telah dicadangkan sendiri oleh YAB Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad dengan tujuan untuk membincangkan isu-isu penting yang membabitkan masa depan umat Islam, terutamanya dalam menghadapi cabaran globalisasi. Ini merupakan Multaqa Ulama yang julung-julung kalinya diadakan, dengan bertemakan “Islam Di Era Globalisasi”. Sebanyak 22 kertas kerja meliputi isu politik, sosial, ekonomi dan pembangunan telah dibentangkan. Antara cendekiawan yang hadir ialah Sheikh Universiti Al-Azhar, Dr Muhammad Sayyid Tantawi.

5. Multaqa Alumni Al-Azhar[sunting | sunting sumber]

Pada 15 Februari 2008 pula, YADIM telah berjaya menganjurkan Multaqa Alumni Al-Azhar di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), buat pertama kali multaqa ini diadakan di luar Mesir. Multaqa ini bertemakan “Pendekatan Islam Hadhari: Antara Warisan dan Cabaran Semasa.” Perasmian multaqa ini disempurnakan oleh Perdana Menteri pada ketika itu, YAB Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi. Multaqa ini diadakan bertujuan mengumpulkan tokohtokoh ulama bagi membincangkan pelbagai isu yang melibatkan umat Islam dan cuba mencari rumusan bagaimana keharmonian masyarakat dapat diwujudkan, dan bagaimana umat Islam boleh membangun mengikut konsep Islam. Persidangan tersebut dihadiri oleh lebih 1,000 orang peserta termasuk para ulama lulusan Universiti AlAzhar dari 70 buah negara termasuk Asia, Timur Tengah, Eropah, Amerika, Afrika dan Rusia.

6. Keluarga Mithali[sunting | sunting sumber]

Seiring dengan peredaran masa, YADIM mengambil inisiatif untuk mengembangkan program pengiktirafannya dengan memperkenalkan pula Anugerah Keluarga Mithali. Anugerah ini diperkenalkan bermula tahun 2014 untuk memberi pengiktirafan yang lebih besar kepada seluruh institusi kekeluargaan, bukan sahaja untuk ibu tetapi termasuk untuk bapa dan anak. Anugerah Keluarga Mithali mempunyai empat kategori, iaitu Anugerah Keluarga Mithali, Anugerah Ibu Mithali, Anugerah Bapa Mithali dan Anugerah Pewaris Harapan. Kesemua anugerah ini diwujudkan khusus untuk memberi pengiktirafan kepada keluarga cemerlang di negara ini agar menjadi teladan kepada seluruh anggota masyarakat. Selain itu, penganjurannya bertujuan memberi contoh kepada masyarakat tentang pembentukan sebuah keluarga cemerlang, sekaligus dapat mencapai hasrat untuk membentuk masyarakat mithali.

7. Sukarelawan Al-Falah[sunting | sunting sumber]

Pasukan Sukarelawan Al-Falah merupakan badan sukarela yang berkembang pesat dengan membawa nama YADIM ke seluruh pelosok tanah air. Pasukan ini merupakan badan beruniform yang mempunyai rangkaian keahlian yang menyeluruh, terdiri daripada para pelajar sekolah menengah dan institusi pengajian tinggi, belia, kakitangan kerajaan dan swasta, pesara dan pemimpin masyarakat. Antara objektif penubuhannya adalah untuk membentuk sahsiah dan jati diri masyarakat melalui pendekatan keagamaan, kebajikan, kesedaran semangat kebangsaan, kecemerlangan dan disiplin diri.

Melalui aktiviti kemasyarakatan yang dilaksanakan oleh Pasukan Sukarelawan Al-Falah, budaya kerja sukarela diterapkan melalui pendekatan dakwah bilhal sampai ke peringkat akar umbi. Aktiviti ini berupaya menyatukan golongan remaja dan dewasa berlandaskan konsep kasih sayang dan persaudaraan tanpa mengira kaum dan agama.

Tumpuan aktiviti Pasukan Sukarelawan Al-Falah adalah untuk memberi perkhidmatan kepada masyarakat melalui kerja-kerja kebajikan. Bagi menjayakan aktiviti ini, YADIM telah menjalin kerjasama dengan semua agensi kerajaan dan swasta, NGO, dan badan sukarela dalam dan luar negara. Natijah yang paling penting dalam segala usaha ini adalah YADIM dapat membina imej Islam sebagai agama yang benar dan adil, supaya lebih ramai orang tertarik kepada Islam.

Pasukan Sukarelawan Al-Falah telah ditubuhkan pada tahun 2000, dan dirasmikan pada 11 April 2005 oleh YAB Dato’ Sri Mohd. Najib Tun Haji Abdul Razak yang ketika itu memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Dalam ucapan perasmiannya, Timbalan Perdana Menteri menyatakan harapan agar Pasukan Sukarelawan Al-Falah “akan berada, bukan di belakang, tetapi di hadapan barisan dalam setiap ketika dalam menghulurkan bantuan untuk kepentingan umat Islam dan negara.” Timbalan Perdana Menteri juga melihat Pasukan Sukarelawan Al-Falah sebagai peluang terbaik untuk membawa lambang Islam, dan dapat menunjukkan bahawa umat Islam tidak dilihat sebagai umat yang meminta-minta atau sekadar berada di pinggiran sahaja.’

Pasukan Sukarelawan Al-Falah YADIM boleh dianggap sebagai sebuah pasukan sukarelawan profesional. YADIM mendapat kerjasama Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPA3) untuk melatih pasukan ini sehingga menjadi sebuah pasukan sukarelawan yang mantap, berkebolehan, mahir dan cekap dari segi fizikal dan mental serta mampu memberikan perkhidmatan yang meluas dan efisyen kepada masyarakat. Kelebihan ini meletakkan Pasukan Sukarelawan Al-Falah setaraf dengan badan sukarelawan dalam dan luar negara yang diiktiraf. Dengan wujudnya jalinan kerjasama antara YADIM dengan pelbagai pihak, pasukan Al-Falah boleh mendapat bantuan dengan mudah dalam setiap gerakan mereka, terutama semasa memberikan bantuan kecemasan. Sehingga kini, Pasukan Sukarelawan Al-Falah terus berkembang dan mewujudkan rangkaiannya di peringkat daerah, negeri, jabatan, kelab dan persatuan termasuk di peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi. Dengan menggunakan pendekatan turun padang dan dakwah bil-hal, pasukan ini telah menarik penyertaan sehingga ke akar umbi dan berjaya menyemarakkan kegiatan yang bermanfaat untuk masyarakat.

8. Penerbitan Buku[sunting | sunting sumber]

Penerbitan adalah salah satu tugas yang telah lama menjadi tanggungjawab YADIM sejak mula ditubuhkan pada tahun 1974. Tujuannya bagi memperluas dan memperkukuh aktiviti dakwah menerusi penerbitan jurnal dan buku yang dapat membina minda dan jiwa, dan dapat memberi kefahaman tentang Islam dan isu-isu yang berkaitan dengannya kepada masyarakat umum. Pada peringkat awal penubuhannya, penerbitan YADIM lebih tertumpu kepada bahan-bahan bacaan berbentuk kebajikan dalam bentuk risalah dan bukubuku agama. Antara terbitan awal YADIM ialah Kamus Pengetahuan Islam hasil susunan Dato’ Dusuki Ahmad, Terjemahan Sahih Bukhari yang disusun oleh sebuah panel khas, dan risalah-risalah antaranya “Sifat-sifat Pendakwah” dan “Mengapa Saya Tidak Kristian” oleh Allahyarham Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat yang merupakan salah seorang ahli pemegang amanah YADIM.

Antara buku terbitan YADIM yang mendapat sambutan memberangsangkan dan telah diulang cetak beberapa kali ialah buku “Sirah Nabawiyyah” karya terjemahan hasil tulisan Sheikh Safiyyu al-Rahman alMubarakfuri, “Kursus Bahasa Arab Buku 1 dan 2” oleh Ishak Mohd. Rejab, “Wanita dan Cabaran Zaman” oleh Dr Saodah Abd. Rahman, “Rasm Uthmani: Pelengkap Pembacaan Al-Quran” oleh Abd. Rahman Abd. Ghani, “Aqidah Koleksi Dakwah” oleh Dr Muhammad Uthman El-Muhammady dan Datuk Mohd. Nakhaie Ahmad, “Tokoh-tokoh Agama dan Kemerdekaan di Alam Melayu” oleh Tajuddin Saman dan Dato’ Abd. Manaf Ahmad, “Generasi Muda Islam dan Cabaran Globalisasi” oleh Dr Abdullah Nasih Ulwan, “Sihat Demi Kesempurnaan Haji” oleh Raihan Abdullah, “Panduan dan Bimbingan Guru al-Quran” oleh Dr Adel M. Abdulaziz, Ahmad Kamal Mohamad dan Mohamad Mustaqim Zarif, dan “Membumikan Erti Kasih Sayang” oleh Datuk Dr Aziz Jamaludin Mhd. Tahir.

Selain itu, bahan bacaan kanak-kanak untuk peringkat prasekolah dan sekolah rendah juga giat diterbitkan.

9. Majalah Dakwah[sunting | sunting sumber]

Majalah Dakwah membawa mesej dakwah dengan mempamerkan bentuk penulisan yang memberi pengetahuan di samping membahaskan isu-isu semasa berkaitan dengan dakwah. Walaupun penerbitan majalah Dakwah pernah diberhentikan pada tahun 2000, iaitu sehingga edisi ke-271, tetapi kini majalah ini diterbitkan semula.

Edisi pertama majalah Dakwah yang baharu ini telah berada di pasaran pada bulan Mei 2010. Pelancaran penerbitan semula majalah Dakwah ini telah disempurnakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Mejar Jeneral (B) Datuk Seri Jamil Khir Baharom. Anggota Sidang Pengarangnya terdiri daripada Mohd. Shauki Abdul Majid, Zainal Palit (Zaen Kasturi), Profesor Emeritus Dato’ Paduka Dr Mahmood Zuhdi Abd. Majid, Profesor Dato’ Dr Sidek Baba, Dato’ Dr Ismail Ibrahim, Dato’ Dusuki Ahmad, Dato’ Wan Zahidi Wan Teh, dan Profesor Madya Muhammad Kamil Abd. Majid.

10. Jejak Menara[sunting | sunting sumber]

Jejaka Menara merupakan program yang memberi fokus kepada pelajar institusi pengajian tinggi dan pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM). Program ini digerakkan ke seluruh negara, memberi pendedahan tentang realiti kehidupan di kampus kepada bakal siswa. Mereka dibekalkan dengan pengetahuan dan fikrah Islamiah sebagai persediaan sebelum memasuki dunia kampus yang dipenuhi pelbagai aliran pemikiran dan ideologi.

11. Felo Muda Dakwah[sunting | sunting sumber]

Program Felo Muda Dakwah melatih pelapis daripada kalangan graduan dari dalam dan luar negara. Mereka yang dilatih ini kemudiannya akan menyebarkan fikrah Islam dan mengembangkan dakwah di mana-mana organisasi atau institusi. Program ini bertujuan mewujudkan generasi dan masyarakat yang seimbang dan harmoni dari segi intelek, rohani, emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan.

12. Sahabat Yadim[sunting | sunting sumber]

Sahabat Yadim adalah program di bawah Kepimpinan Muda Islam (KEMUDA)  kelolaan YADIM untuk memberi kefahaman dan penghayatan kepada masyarakat mengenai agenda besar perjuangan Islam dan peranan ummah bagi memartabatkan agama, bangsa dan negara.

Alamat[sunting | sunting sumber]

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia

Kompleks Pusat Islam

Jalan Perdana

50480 Kuala Lumpur

Tel: 03-22746077/6089/6090

Faks: 03-22734358/4992

Alamat pejabat cawangan[sunting | sunting sumber]

Sektor Operasi

Tingkat 1, Bangunan Tabung Haji,
No. 28, Jalan Rahmat Off Jalan Ipoh,
51200 Kuala Lumpur
Tel :03-40443077
Faks :03-40445077

YADIM Zon Utara

No. 183, Jalan Lagenda 1,
Lagenda Height,
08000 Sungai Petani, Kedah
Tel :04-4207822/23/24
Faks :04-4207820

YADIM Zon Selatan

No 12, Jalan Padi Emas 4/1,
Bandar Baru Uda,
81200 Johor Bahru
Tel: 07-2358831
Faks :07-2357112

YADIM Zon Timur

No. 8 Blok A, Bistari Centre,
Jalan Hiliran,
20300 Kuala Terengganu,
Terengganu Darul Iman
Tel :09-6263888/889
Faks :09-6263887

YADIM Cawangan Kelantan

Tingkat 8, Bangunan Tabung Haji
Wisma Ilmu Jalan Doktor
15000 Kota Bharu
Tel: 09-7419185
Faks :09-7419184

YADIM Zon Sabah

Lot E-4-7 & E-4-8, Tingkat 4,
Plaza Tanjung Aru, Jalan Mat Salleh,
88100 Kota Kinabalu, Sabah
Tel :088-312 307 / 407
Faks :088-312497

YADIM Zon Sarawak

5026 Bangunan Shahnur
Jalan Astana Petra Jaya
53050 Kuching, Sarawak
Tel :082-447886/8221
Faks :082-448113

Pusat Latihan YADIM Sg. Semungkis

Batu 14, Kg. Sg. Semungkis
Hulu Langat, Selangor Darul Ehsan
Tel :03-90216535
Faks :03-22746077

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

http://www.yadim.com.my//

https://www.facebook.com/Yayasan-Dakwah-Islamiah-Malaysia

https://www.youtube.com/user/YadimTV

https://www.flickr.com/photos/99318212@N04

http://kemuda.alfalah.org.my/v0/

http://www.sahabatyadim.org.my/v0/