Senarai pertubuhan Islam di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Sebahagian daripada siri berkaitan
Allah-green.svg
Islam

Rukun Iman

Allah • Kitab • Malaikat • Nabi
Hari Akhirat • Qada dan Qadar

Rukun Islam

Syahadah • Solat • Puasa
Zakat • Haji

Kota Suci

Makkah • Madinah
Baitulmuqaddis

Hari Raya

Aidilfitri • Aidiladha

Hukum

Al-Quran • Sunnah • Hadis

Sejarah

Garis Masa Sejarah Islam
Khulafa al-Rasyidin
Khalifah • Khilafah

Tokoh Islam

Muhammad
Ahlul Bait • Sahabat Nabi

Mazhab

Ahli Sunah Waljamaah
Hanafi • Syafie
Maliki • Hanbali

Budaya Dan Masyarakat

Akademik • Haiwan • Seni
Takwim • Kanak-kanak
Demografi • Perayaan
Masjid • Dakwah • Falsafah
Sains • Wanita • Politik

Lihat juga

Kritikan • Islamofobia
Glosari

Portal Islam

Islam di Malaysia dihidupkan secara bersama oleh pertubuhan-pertubuhan bernuansa Islam. Sebahagian besarnya didaftarkan kepada Pendaftar Pertubuhan (ROS) sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) manakala sebahagian kecilnya berdaftar sebagai sebuah parti politik. Terdapat juga institusi yang ditubuhkan oleh kerajaan di peringkat Persekutuan atau Negeri-negeri.

Parti Politik[sunting | sunting sumber]

Terdapat pertubuhan Islam yang mendaftarkan organisasi mereka sebagai sebuah parti politik. Banyak kelebihan apabila didaftarkan sebagai sebuah parti politik berbanding hanya sebagai badan bukan kerajaan biasa. Berikut merupakan pertubuhan Islam yang didaftarkan sebagai sebuah parti politik:

Aktif[sunting | sunting sumber]

Dibubarkan[sunting | sunting sumber]

Tidak Aktif[sunting | sunting sumber]

Diharamkan[sunting | sunting sumber]

Garis masa Penubuhan Parti Politik[sunting | sunting sumber]

Kongres India Muslim MalaysiaParti Kesejahteraan Insan Tanah AirAngkatan Keadilan Insan MalaysiaParti Keadilan RakyatParti Keadilan NasionalIkatan Masyarakat Islam MalaysiaParti Amanah NegaraParti Hizbul Muslimin MalaysiaBarisan Jemaah Islamiah Se-MalaysiaParti Islam Se-MalaysiaHizbul MusliminMajlis Tertinggi Agama Malaya

Badan Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Bidangkuasa pentadbiran agama Islam di Malaysia terletak di bawah negeri-negeri. Pertubuhan atau entiti di bawah Persekutuan hanyalah sebagai penyelaras dan pengantara.

Badan Bebas Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri[sunting | sunting sumber]

(Tidak termasuk agensi untuk Wilayah Pesekutuan)

Majlis Agama Islam Negeri[sunting | sunting sumber]

Jabatan Agama Islam Negeri-negeri[sunting | sunting sumber]

Jabatan Mufti Negeri-negeri[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan Bukan Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Antara pertubuhan yang didaftarkan sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) adalah:

Pertubuhan yang berasaskan mahasiswa dan belia[sunting | sunting sumber]

Gabungan pertubuhan di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan Islam Antarabangsa yang mempunyai cawangan di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan Negara-negara Islam yang dianggotai Kerajaan Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pertubuhan yang diharamkan[sunting | sunting sumber]