Laman separuh dilindungi

Senarai pihak berkuasa tempatan Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Berikut merupakan senarai Pihak Berkuasa Tempatan di Malaysia.[1]

Pihak Berkuasa Tempatan

Peranan Pihak Berkuasa Tempatan(PBT)

Bandar Raya

Berikut merupakan senarai bandar raya di Malaysia. Status bandar raya di Malaysia ialah penduduk melebihi 500,000 orang. Terdapat 18 bandar raya di Malaysia melibatkan 11 negeri. Negeri yang tiada bandar raya ialah Perlis dan Kelantan.[2]

PIHAK BERKUASA TEMPATAN TERTUBUH DAHULU POPULASI DAERAH NEGERI BUNGA RASMI
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) 1972 Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan
Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) 1988 Majlis Perbandaran Ipoh 720,000 Kinta Perak Bunga Bougainvilea /Bunga Kertas
Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) 1988 Majlis Perbandaran Kuching Kuching Sarawak Bunga Allamanda/ Bunga Kecobong
Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) 1988 Majlis Perbandaran Kuching Kuching Sarawak
Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB) 1994 Majlis Perbandaran Johor Bahru Johor Bahru Johor Bunga Inai
Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) 2000 Majlis Perbandaran Shah Alam 650,000 Petaling dan Klang Selangor Bunga Anggerik
Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKS) 2000 Majlis Perbandaran Kota Kinabalu Kota Kinabalu Sabah Bunga Orkid Borneo
Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) 2003 Majlis Perbandaran Melaka Bandaraya Bersejarah Melaka Tengah Melaka Bunga Kesidang
Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) 2003 Majlis Perbandaran Kota Setar Kota Setar dan Pokok Sena Kedah Bunga Bongor
Majlis Bandaraya Miri (MBM) 2005 Majlis Perbandaran Miri Miri Sarawak Bunga Periwinkle
Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) 2006 Majlis Perbandaran Petaling Jaya 619,625 Petaling Selangor Bunga Inai Merah
Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) 2008 Majlis Perbandaran Kuala Terengganu Kuala Terengganu Terengganu Bunga Alamanda
Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) 2015 Majlis Perbandaran Pulau Pinang 722,300 Barat Daya, Timur Laut Pulau Pinang
Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) 2017 Majlis Perbandaran Johor Bahru Tengah 150,000 Johor Bahru Johor
Majlis Bandaraya Seberang Perai (MBSP) 2019 Majlis Perbandaran Seberang Perai Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah, Seberang Perai Selatan Pulau Pinang Bunga Kembang Seberang
Majlis Bandaraya Seremban (MBS) 2020 Majlis Perbandaran Seremban Dan Majlis Perbandaran Nilai Seremban Negeri Sembilan
Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) 2020 Majlis Perbandaran Subang Jaya Petaling Selangor
Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG) 2020 Majlis Perbandaran Pasir Gudang Johor Bahru Johor Bunga Cempaka Jingga
Majlis Bandaraya Kuantan (MBK) 2021 Majlis Perbandaran Kuantan Kuantan Pahang

Perbandaran

Johor

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) 2001 Batu Pahat Majlis Daerah Batu Pahat Barat
Majlis Perbandaran Muar (MPMUAR) 2001 Muar Majlis Daerah Muar Selatan Bunga Kokciana
Majlis Perbandaran Kluang (MPKLUANG) 2001 Kluang Majlis Daerah Kluang Utara Bunga Kemuning
Majlis Perbandaran Kulai (MPKULAI) 2004 Kulai Jaya Majlis Daerah Kulai
Majlis Perbandaran Segamat (MPSEGAMAT) 2018 Segamat Majlis Daerah Segamat
Majlis Perbandaran Pengerang (MPP) 2020 Kota Tinggi Pihak Berkuasa Tempatan Pengerang
Majlis Perbandaran Pontian (MPPn) 2021 Pontian Majlis Daerah Pontian

Kedah

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Sungai Petani MPSPK 1994 Sungai Petani Majlis Daerah Kuala Muda
Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan MPLBP 2000 Langkawi Majlis Daerah Langkawi Bunga Bungor
Majlis Perbandaran Kulim MPKK 2001 Kulim Majlis Daerah Kulim Bunga Alamanda Cathartica
Majlis Perbandaran Kubang Pasu MPKPASU 2018 Kubang Pasu Majlis Daerah Kubang Pasu

Kelantan

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Kota Bharu MPKB 1978 Kota Bharu Lembaga Bandaran Kota Bharu Bunga Kerak Nasi

Melaka

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Alor Gajah MPAG 2003 Alor Gajah Majlis Daerah Alor Gajah Bunga Kertas
Majlis Perbandaran Jasin MPJ 2007 Jasin Majlis Daerah Jasin Bunga Alamanda
Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya MPHTJ 2010 Melaka Tengah,Alor Gajah dan Jasin Baru Diwujudkan

Negeri Sembilan

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) 2002 Port Dickson Majlis Daerah Port Dickson Bunga Tanjung
Majlis Perbandaran Jempol (MPJL) 2019 Jempol Majlis Daerah Jempol

Pahang

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah Dahulu
Majlis Perbandaran Temerloh (MPT) 1997 Temerloh Majlis Daerah Temerloh
Majlis Perbandaran Bentong (MPBENTONG) 2005 Bentong Majlis Daerah Bentong

Perak

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Taiping MPTAIPING 1979 Daerah Larut, Matang dan Selama Majlis Daerah Taiping
Majlis Perbandaran Manjung MPMANJUNG 2001 Manjung Majlis Daerah Manjung
Majlis Perbandaran Kuala Kangsar MPKKPK 2004 Kuala Kangsar Majlis Daerah Kuala Kangsar
Majlis Perbandaran Teluk Intan MPTI 2004 Hilir Perak dan Bagan Datuk Majlis Daerah Hilir Perak

Perlis

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah
Majlis Perbandaran Kangar (MPKANGAR) 1980 Perlis

Selangor

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Klang (MPKLANG) 1977 Klang Majlis Daerah Klang
Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) 1992 Gombak dan Hulu Langat Majlis Daerah Gombak dan Majlis Daerah Hulu Langat Bunga Tanjung
Majlis Perbandaran Selayang(MPS) 1997 Gombak Majlis Daerah Gombak Bunga Siantan
Majlis Perbandaran Kajang (MPKJ) 1997 Hulu Langat Majlis Daerah Hulu Langat
Majlis Perbandaran Sepang (MPSEPANG) 2005 Sepang Majlis Daerah Sepang Bunga Semarak Api
Majlis Perbandaran Kuala Langat (MPKL) 2020 Kuala Langat Majlis Daerah Kuala Langat
Majlis Perbandaran Kuala Selangor (MPKS) 2021 Kuala Selangor Majlis Daerah Kuala Selangor
Majlis Perbandaran Hulu Selangor (MPHS) 2021 Hulu Selangor Majlis Daerah Hulu Selangor Bunga Matahari

Terengganu

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah Dahulu
Majlis Perbandaran Kemaman (MPKEMAMAN) 2002 Kemaman Majlis Daerah Kemaman
Majlis Perbandaran Dungun (MPDUNGUN) 2008 Dungun Majlis Daerah Dungun

Sabah

Pihak Berkuasa Tempatan Tertubuh Daerah Bunga Rasmi
Majlis Perbandaran Sandakan (MPSNDKN) 1982 Sandakan
Majlis Perbandaran Tawau (MPTAWAU) 1982 Tawau Bunga Jenjarum

Sarawak

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Tertubuh Daerah
Majlis Perbandaran Sibu SMC 1981 Sibu
Majlis Perbandaran Padawan MPP 1996 Kuching
Majlis Perbandaran Kota Samarahan MPKS 2016 Kota Samarahan dan Asajaya
Lembaga Kemajuan Bintulu LKB 1979 Bintulu, Tatau dan Sebauh

Daerah

Johor

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah Tahun Bunga Rasmi
Majlis Daerah Kota Tinggi MDKT Kota Tinggi
Majlis Daerah Labis MDLABIS Segamat
Majlis Daerah Mersing MDMERSING Mersing
Majlis Daerah Simpang Renggam MDSR Kluang
Majlis Daerah Tangkak MDTANGKAK Ledang
Majlis Daerah Yong Peng MDYP Batu Pahat

Kedah

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah
Majlis Daerah Baling MDBALING Baling
Majlis Daerah Bandar Baharu MDBB Bandar Baharu
Majlis Daerah Padang Terap MDPTERAP Padang Terap
Majlis Daerah Pendang MDPENDANG Pendang
Majlis Daerah Sik MDSIK Sik
Majlis Daerah Yan MDY Yan

Kelantan

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah
Majlis Daerah Bachok MDBACHOK Bachok
Majlis Daerah Gua Musang MDGM Gua Musang
Majlis Daerah Ketereh MDKETEREH Kota Bharu
Majlis Daerah Dabong MDDABONG Kuala Krai
Majlis Daerah Kuala Krai MDKK Kuala Krai
Majlis Daerah Machang MDMACHANG Machang
Majlis Daerah Pasir Mas MDPM Pasir Mas
Majlis Daerah Pasir Puteh MDPP Pasir Puteh
Majlis Daerah Tanah Merah MDTMERAH Tanah Merah
Majlis Daerah Tumpat MDTUMPAT Tumpat
Majlis Daerah Jeli MDJELI Jeli

Negeri Sembilan

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah Tertubuh Penduduk Bunga Rasmi
Majlis Daerah Jelebu MDJELEBU Jelebu
Majlis Daerah Kuala Pilah MDKP Kuala Pilah
Majlis Daerah Rembau MDR Rembau
Majlis Daerah Tampin MDTAMPIN Tampin

Pahang

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah
Majlis Daerah Cameron Highlands MDCH Cameron Highlands
Majlis Daerah Jerantut MDJERANTUT Jerantut
Majlis Daerah Lipis MDLIPIS Lipis
Majlis Daerah Maran MDMARAN Maran
Majlis Daerah Pekan MDPEKAN Pekan
Majlis Daerah Raub MDRAUB Raub
Majlis Daerah Rompin MDROMPIN Rompin
Majlis Daerah Bera MDBERA Bera

Perak

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah Tertubuh Dahulu Bunga Rasmi
Majlis Daerah Pengkalan Hulu MDPH Hulu Perak
Majlis Daerah Gerik GERIK Hulu Perak
Majlis Daerah Lenggong MDLG Hulu Perak
Majlis Daerah Kerian MDKERIAN Kerian
Majlis Daerah Selama MDSELAMA Daerah Larut, Matang dan Selama
Majlis Daerah Kampar MDKAMPAR Kampar 1979 Majlis Daerah Kinta Selatan Bunga Cassia Biflora
Majlis Daerah Batu Gajah MDBG Kinta Majlis Daerah Kinta Barat Bunga Siantan
Majlis Daerah Perak Tengah MDPT Perak Tengah Bunga Pokok Tepus
Majlis Daerah Tapah MDTAPAH Batang Padang
Majlis Daerah Tanjong Malim MDTM Muallim Bunga Tanjung

Selangor

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah Tahun Bunga Rasmi
Majlis Daerah Sabak Bernam MDSB Sabak Bernam

Terengganu

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah
Majlis Daerah Besut MDBESUT Besut
Majlis Daerah Hulu Terengganu MDHT Hulu Terengganu
Majlis Daerah Marang MDMARANG Marang
Majlis Daerah Setiu MDSETIU Setiu

Sabah

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah
Majlis Daerah Beaufort MDBEAUFORT Beaufort
Majlis Daerah Beluran MDBELURAN Beluran
Majlis Daerah Keningau MDKENINGAU Keningau
Majlis Daerah Kinabatangan MDKBTGN Kinabatangan
Majlis Daerah Kota Belud MDKB Kota Belud
Majlis Daerah Kota Marudu MDKM Kota Marudu
Majlis Daerah Kuala Penyu MDKPENYU Kuala Penyu
Majlis Daerah Kunak MDKUNAK Kunak
Majlis Daerah Lahad Datu MDLD Lahad Datu
Majlis Daerah Nabawan MDN Nabawan
Majlis Daerah Papar MDPAPAR Papar
Majlis Daerah Penampang MDPPG Penampang
Majlis Daerah Ranau MDRANAU Ranau
Majlis Daerah Semporna MDS Semporna
Majlis Daerah Sipitang MDS Sipitang
Majlis Daerah Tambunan MDTAMBUNAN Tambunan
Majlis Daerah Tenom MDTENOM Tenom
Majlis Daerah Tuaran MDTUARAN Tuaran
Lembaga Bandaran Kudat LBK Kudat
Majlis Daerah Pitas MDPITAS Pitas
Majlis Daerah Putatan MDPUTATAN Putatan
Majlis Daerah Tongod MDTONGOD Tongod

Sarawak

Pihak Berkuasa Tempatan Kod Daerah
Majlis Daerah Bau BAUDC Bau
Majlis Daerah Betong MDBETONG Betong dan Pusa
Majlis Daerah Dalat & Mukah MDDM Dalat dan Mukah
Majlis Daerah Kanowit MDKANOWIT Kanowit
Majlis Daerah Kapit MDKAPIT Kapit, Song, Belaga dan Bukit Mabong
Majlis Daerah Lawas MDLAWAS Lawas
Majlis Daerah Luar Bandar Sibu MDLBS Sebahagian Sibu dan Selangau
Majlis Daerah Lubok Antu MDLA Lubok Antu
Majlis Daerah Maradong & Julau MDMJ Maradong, Julau dan Pakan
Majlis Daerah Lundu MDLUNDU Lundu
Majlis Daerah Marudi MDM Marudi
Majlis Daerah Matu & Daro MDMD Matu, Daro dan Tanjung Manis
Majlis Daerah Saratok MDS Saratok dan Kabong
Majlis Daerah Sarikei MDS Sarikei
Majlis Daerah Serian MDS Serian dan Tebedu
Majlis Daerah Simunjan MDS Simunjan
Majlis Daerah Sri Aman MDSA Sri Aman
Majlis Daerah Subis MDS Subis
Majlis Daerah Limbang MDLIMBANG Limbang

Lihat juga

Rujukan

  1. ^ "Senarai PBT di Malaysia". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-09-21. Dicapai pada January 31, 2021.
  2. ^ "Bilangan PBT di Malaysia mengikut Negeri dan Taraf". Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-10-15. Dicapai pada January 31, 2021.