Siti Nurhaliza binti Tarudin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Rencana ini adalah mengenai Siti Nurhaliza. Untuk album pertamanya dengan namanya sebagai tajuk album, sila lihat Siti Nurhaliza (album 1996). Untuk album keduanya dengan namanya, sila lihat Siti Nurhaliza (album 1997).
Dato'
Siti Nurhaliza
DIMP JSM SAP PMP AAP
Siti Nurhaliza menghadiri majlis perkahwinan Khairul Fahmi Che Mat pada 13 Januari 2013 di Hotel The Royale Bintang, Kuala Lumpur, Malaysia.
Latar belakang
Nama lahir Siti Nurhaliza binti Tarudin
سيتي نورهاليزا بنت تارودين
Kelahiran 11 Januari 1979 (37 tahun)
Kampung Awah, Temerloh, Pahang Pahang, Malaysia Malaysia
Genre
Pekerjaan
Instrumen Vokal
Tahun aktif 1995 – kini
Label Suria Records (1995-2005)
Siti Nurhaliza Productions (2006-kini)
What's Up Entertainment (2011-kini)
Universal Music Malaysia (2011-kini)
Kegiatan berkait
Laman web

www.SimplySiti.com.my


Siti's Signature.png
Tanda tangan Siti Nurhaliza.

Siti Nurhaliza binti Tarudin (Gelaran penuh: Datin Sri Dato' Siti Nurhaliza binti Tarudin DIMP, JSM, SAP, PMP, AAP[1]; lahir 11 Januari 1979) merupakan seorang penyanyi, penulis lagu, penerbit dan ahli perniagaan berasal dari Malaysia. Beliau memulakan kerjaya muziknya pada usia 16 tahun selepas memenangi pertandingan nyanyian Bintang HMI anjuran Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada 1995.[2][3]

Sepanjang kerjaya beliau dalam dunia hiburan, beliau telah memenangi pelbagai anugerah dari dalam dan juga luar negara. Beliau juga telah digelar sebagai Voice of Asia selepas memenangi Grand Prix Champion pada pertandingan nyanyian Voice of Asia di Almaty, Kazakhstan pada tahun 2002.[4][5] Beberapa tahun sebelumnya, beliau telah memenangi beberapa pertandingan nyanyian antarabangsa, antaranya Anugerah Emas Asia New Singer Competition di Shanghai Asia Music Festival, yang di adakan di Shanghai, China pada tahun 1999,[6] dan Anugerah Persembahan Vokal Terbaik Wanita serta Pemenang Pop/Top 40 Kategori Lagu International di South Pacific International Song and Singing Competition 1999 yang diadakan di Gold Coast, Queensland, Australia, pada tahun yang sama.[6][7]

Sehingga kini beliau telah memenangi lebih 250 anugerah dan penghargaan dari dalam dan luar negara.[8] Antara anugerah yang dimenanginya termasuklah 37 Anugerah Industri Muzik, 23 Anugerah Bintang Popular, 26 Anugerah Planet Muzik, 18 Anugerah Juara Lagu, 4 MTV Asia Awards, 3 World Music Awards, 2 Anugerah Musik Indonesia, 2 Singapore Music Awards dan pemegang 2 rekod di dalam Malaysia Book of Records.

Berbekalkan dengan 16 album studio, 2 album duet, 8 album konsert, 11 album kompilasi dan telah merakam lebih 250 lagu dan single, jualan album beliau kini dianggarkan telah terjual sekitar 5 juta unit. Beliau kini merupakan antara artis yang berpengaruh di Kepulauan Melayu dan rantau Nusantara, apabila beliau telah diundi sebanyak 10 kali berturut-turut untuk kategori Artis Serantau Paling Popular, mengalahkan artis-artis lain dari Malaysia, Singapura, dan Indonesia di Anugerah Planet Muzik bermula tahun 2001 - 2011.[9]

Pada tahun 2005, beliau menjadi artis pertama dari Asia Tenggara dan ketiga dari Asia yang mengadakan konsert secara solo di Royal Albert Hall, London dan diiringi oleh London Symphony Orchestra.[10]. Pada tahun yang sama juga, beliau telah disenaraikan dikedudukan kedua sebagai Asia's Best Musical Artiste oleh MTV Asia[11] dan Biggest Asian Artiste oleh Channel V juga dikedudukan kedua.[11] Pada tahun 2008, beliau telah dinamakan sebagai salah seorang Asia's Idol oleh Asia News Network.[12] Manakala pada tahun 2014 pula beliau menerima penghargaan sebagai Asian Music Legend daripada Top 10 of Asia.

Biografi[sunting | sunting sumber]

1983-1995: Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Siti lahir pada 11 Januari 1979 di Berek Polis Kampung Awah, Temerloh, Pahang sebagai anak keempat dalam lapan adik-beradik kelahiran Tarudin Ismail (1942-2009) dan Siti Salmah Bachik.[3] Beliau berasal daripada keluarga penggemar muzik [13] , yang mana adik-beradiknya, Saiful Bahri, Siti Norsaida dan Siti Saerah juga bekerja sebagai penyanyi.[14] Datuknya ialah seorang pemain biola yang terkenal, manakala ibunya seorang penyanyi irama etnik yang terkenal juga. Siti Nurhaliza merupakan penyanyi utama kumpulan 'Family Group',[3] yang diasaskan oleh bapa saudaranya, Abdul Rahim Bachik.

Sewaktu kanak-kanak, beliau juga terlibat dalam pelbagai aktiviti sekolah, termasuk sukan dan pidato. Siti Nurhaliza menerima pendidikan terawalnya di Sekolah Tabika Perkep, Balai Polis Kampung Awah, Temerloh. Di sinilah beliau mula menyerlahkan bakat nyanyian pada usia enam tahun ketika mempersembahkan lagu tradisional "Sirih Pinang" di acara akhir tahun persekolahan.[3] Beliau bersekolah di Sekolah Rendah Kebangsaan Clifford, kemudian di Sekolah Menengah Kebangsaan Clifford Kuala Lipis, Pahang.

Seusia 13 tahun, Siti mengikut bapa saudaranya ke persembahan jemputan seperti majlis pernikahan dan jamuan kenduri untuk untuk mendedahkan diri sebagai penyanyi live[15], sehingga meraih sambutan baik daripada masyarakat setempat. Siti juga pernah memenangi pertandingan nyanyian pertamanya pada usia 12 tahun, apabila menyanyi lagu patriotik "Bahtera Merdeka" di sebuah Karnival Kuala Lipis Carnival sempena "Nyanyian Bulan Kemerdekaan". Siti seorang yang aktif dalam sukan ketika di bangku sekolah; ini terbukti di Fiesta Media Idola 2006 di Kuantan apabila beliau menjadi pembawa obor bersama Fasha Sandha.

Berasal dari keluarga miskin, [16][17] pada usia sembilan, [18] beliau telah bangun pada 4:00 untuk membantu ibunya membuat dan menjual pelbagai kuih buatan sendiri di kawasan kejiranan beliau, di mana kadangkala, dia juga membawa turun tiga tangga, meja sementara ke jalan utama untuk membuka sebuah gerai kecil. [19] Beliau mengulas bahawa semua kesusahan bukan sahaja membantu beliau untuk menjadi lebih berjimat ketika berbelanja, tetapi juga untuk menjadi lebih yakin apabila berkomunikasi dengan orang ramai. [18] Beliau juga berkata bahawa seluruh pengalaman yang telah membantu untuk meningkatkan kemahiran vokal beliau apabila dia menjerit untuk memanggil perhatian pelanggan. [20] Selain mengambil bahagian dalam pelbagai pertandingan nyanyian tempatan, dia juga pernah mengikuti bapa saudaranya, Abdul Rahim Bachik untuk persembahan jemputan seperti majlis perkahwinan dan majlis makan malam yang telah membantu beliau memberi pendedahan persembahan secara langsung. [21]

Permulaan kerjaya dan kejayaan muzikal[sunting | sunting sumber]

1995–1996: Kejayaan awal[sunting | sunting sumber]

Setelah menyertai pertandingan demi pertandingan, pada usia 16 tahun, Siti berentap dalam Juara Bintang HMI anjuran RTM pada tahun 1995.[3] Sewaktu bertanding, beliau bertemu dengan Adnan Abu Hassan, seorang penggubah lagu terkenal di Malaysia. Adnan membimbing dan membantunya memperhalusi prestasi vokal, sehingga akhirnya Siti menjuarai pertandingan tersebut. Setelah diberi pilihan dari empat syarikat rakaman antarabangsa, beliau menerima kontrak Suria Records, sekaligus mengetepikan tawaran Sony Music, BMG Music dan Warner Music.[2] Pada 1996, Suria Records melancarkan album pertamanya yang menggunakan namanya sebagai judul album, Siti Nurhaliza.[22] Usaha rakaman album pertama mencabar sekali kerana beliau perlu mengimbangi kerja album itu dengan persediaan menghadapi SPM. Namun demikian, album sulungnya itu cemerlang sekali, lalu membuka laluan untuk album demi album yang berjaya di pasaran.

1996–2006: Mekarnya sebutir bintang[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza menghadiri majlis permaidani merah MTV Asia Aid 2005 di Bangkok pada 3 Februari 2005.

Setelah keluarnya album pertama, Siti menjadi tokoh terkenal dalam budaya pop Melayu. Beliau terus menjayakan lagu hit demi album hit, lagu-lagunya yang pelbagai genre termasuk pop, R&B, dan tradisional. Suara dan senikatanya nyata disambut hangat oleh masyarakat di Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia.

Pada 12 Januari 1998 (sehari selepas ulangtahun kelahirannya ke-19), Siti menubuhkan syarikatnya, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. sebagai agen rasmi yang akan menguruskan segala aktiviti seni beliau dengan lebih tersusun.[23] Pada tahun yang sama, Siti buat pertama kalinya muncul di pentas antarabangsa di upacara penutupan Sukan Komanwel ke-16 di Kuala Lumpur pada 21 September, di mana beliau berkongsi pentas dengan Celine Dion dan Rod Stewart untuk menghiburkan para hadirin.[24] Upacara ini disiarkan di 70 buah negara, maka inilah kali pertama Siti Nurhaliza disaksikan oleh mata dunia.

Siti menerima anugerah luar negara pertamanya ketika bertanding di Shanghai Music Festival 1999 di China, di mana beliau menggondol anugerah tertinggi iaitu Anugerah Emas. Pada tahun yang sama, beliau menyertai South Pacific International Song and Singing Competition 1999 di Gold Coast, Queensland, Australia hingga merangkul gelaran 'Pop Winner' dengan mengetepikan ramai pesaing dari Pasifik Selatan, dan juga mengungguli kategori 'Top 40 for International Song' dengan single "We'll Be As One".[7] Siti turut menarik perhatian juri dengan kehebatan vokalnya sehingga dikurniakan hadiah 'Best Female Vocal Performance' dengan lagu itu juga. Pada tahun 2002, Siti menyertai pertandingan Voice of Asia di Kazakhstan, di mana beliau merangkul gelaran tertinggi 'Grand Prix Champion'.[4]

Setelah banyak meraih anugerah, nama Siti semakin berkembang di benua Asia. Pada tahun 2003, Siti ke Jepun untuk mengadakan konsert di Yokohama setelah mengetahui singlenya, "Percayalah" dan lagu-lagu lainnya disambut baik di situ.[3]

Siti ialah artis bukan Cina pertama yang dijemput untuk membuat persembahan di majlis Golden Melody Awards ke-15, Taiwan pada tahun 2004.[25] Selain bernyanyi solo, beliau juga berduet dengan Leehom Wang dengan lagu klasik "Yue liang dai biao wo de xin" ("Bulan lambang hatiku", nyanyian asal Teresa Teng).

Siti turut menjayakan konsert solo di Royal Albert Hall, London pada bulan April 2005, sungguhpun kebanyakan hadirinnya merupakan warga Malaysia yang tinggal di United Kingdom atau datang dari jauh semata-mata untuk menyaksikan konsertnya. Akhbar British menggelarnya "Asia's Celine Dion" kerana kekuatan vokal dan persembahan yang cemerlang[26], apatah lagi paling banyak single nombor satu di Malaysia ketika ini.

Setakat ini, Siti Nurhaliza tidak terlepas membuat persembahan di MTV Asia Awards semenjak pengnanugerahan tersebut diperkenalkan pada tahun 2002. Pada edisi 2005 di Bangkok, Siti dikejutkan oleh gelaran "The Voice of Asia" yang diberikan oleh Alicia Keys sebagai pengiktirafan kepada kekuatan vokalnya serta pencapaiannya di peringkat tempatan dan antarabangsa.[27][28] Seorang vokal instruktor dari Indonesia juga menyatakan Siti Nurhaliza mempunyai 4 oktaf vokal range.

2006–2009: Transkripsi, perkahwinan, gelaran Datuk dan kesinambungan kegemilangan[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza (putih) bersama beberapa penyanyi Malaysia semasa Konsert Suara Hati Sudirman Arshad pada 2007.

Album studio ke-11 Siti, Transkripsi, merupakan album pertama terbitan SNP yang diterbitkan pada tahun 2006. Album Transkripsi cemerlang dengan dikurniakan sijil 3 kali platinum kerana jualan melebihi 80,000 unit, menggondol anugerah Album Terbaik dan Album Pop Terbaik di Anugerah Industri Muzik ke-14, di samping juga membantu Siti merangkul tiga anugerah (Lagu Terbaik untuk "Biarlah Rahsia", Artis Wanita Terbaik, Artis Wanita Popular) Anugerah Planet Muzik pada tahun yang sama.[29]

Setelah sekian lama dikhabaranginkan, pada 17 Julai 2006, Siti membuat pengumuman di sidang akhbar bahawa beliau menerima lamaran perkahwinan Datuk Khalid Mohamad Jiwa yang sebelum ini hanya dikenali sebagai "Datuk K". Majlis pertunangan dan akad nikah diadakan di Masjid Wilayah Persekutuan, Putrajaya, pada 21 Ogos 2006, di hadapan kira-kira 2.86 juta penonton TV menerusi siaran langsung.[30] Jamuan perkahwinan pertama yang gilang-gemilang dengan kehadiran kerabat diraja, artis dan saudara-mara diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada 28 Ogos 2006, dan disaksikan oleh 6.307 juta penonton di seluruh negara, walaupun terpaksa berkongsi masa dengan temubual Santai bersama Mawi dan Ina di RTM1.[31] Majlis bersanding diadakan pada 3 September 2006, di Kuala Lipis, Pahang. Perkahwinan Siti dan Datuk Khalid ini tersenarai di tangga ke-16 dalam senarai 20 Perkahwinan Terunggul seluruh dunia pada tahun 2006 (berdasarkan carian pengguna) dalam blog Yahoo! Buzz.[32]

Pada 24 Oktober 2006, dua bulan selepas bergelar Datin hasil perkahwinannya, Siti dikurniakan pangkat 'Darjah Indera Mahkota Pahang' oleh Sultan Haji Ahmad Shah dari Pahang yang membawa gelaran Dato' di hadapan nama penerimanya.[1]

Siti Nurhaliza juga telah memeriahkan acara permaidani merah di Anugerah Grammy yang bertempat di Staples Center, Los Angeles pada 11 Februari 2007. Pembabitan Siti Nurhaliza ini menjadikan beliau rakyat Malaysia pertama yang diberi penghormatan berjalan di atas permaidani merah di majlis Grammy yang berprestij itu.[33]

Pada 20–21 April 2007, Siti mengambil bahagian dalam Konsert Istana Cinta Nostalgia, sebuah acara penghormatan kepada Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan Puan Sri Saloma di Istana Budaya, Kuala Lumpur yang mempersembahkan pelbagai lagu ciptaan Tan Sri P. Ramlee sendiri, yang dinyanyikan oleh Siti dan artis jemputan yang lain.[34]

Siti Nurhaliza di belakang pentas Konsert Suara Hati Sudirman Arshad pada April 2007.

Tahun 2007 juga menyaksikan penyertaan Siti dalam rakaman runut bunyi filem, yang mana beliau menyumbangkan lagu "Menanti Pasti" untuk filem Kayangan, dan "Hati" untuk 1957: Hati Malaya. Hanya lagu Hati disertakan dalam album studio ke-12 beliau, Hadiah Daripada Hati[35] dan juga menerima anugerah Lagu Tema Asal Terbaik di Festival Filem Malaysia ke-21 pada tahun 2008.[36]

Dalam cubaan berlakon pertamanya, Siti memegang watak Azizah, kekasih misteri P. Ramlee, dalam muzikal Remy… Kisah P. Ramlee, sebuah lagi penghormatan kepada P. Ramlee, di Istana Budaya pada 19 Oktober hingga 3 November 2007.[37]

Album studio ke-12 Siti, Hadiah Daripada Hati keluar pada 10 Disember 2007. Lagu "Ku Mahu" daripada album ini menjadi single pertama dan lagu tema siri televisyen Spa Q.[38] "Melawan Kesepian" menjadi single kedua dan runut pertama yang ada video muzik. Lagu ini adalah rakaman semula daripada lagu asal dendangan kugiran Jikustik dari Indonesia.[39] Usaha lakonan pertama beliau dalam Remy juga memperkenalkan single ketiganya, "Mulanya Cinta", ciptaan Dick Lee dari Singapura.[40] Album ini meraih anugerah-anugerah Album Pop Terbaik, Susunan Muzik Terbaik di dalam Lagu (Melayu) (untuk lagu "Cintamu"), dan Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita)(buat kali kesembilan) pada Anugerah Industri Muzik 2008.[41]

Siti juga menjadi antara tokoh-tokoh yang paling kerap dicari oleh pengguna Google dari Malaysia, menurut data Google's 2007 Malaysia Year-End Zeitgeist, mengatasi selebriti lain seperti Paris Hilton dan Britney Spears.[42] Pada Januari 2008, Siti dinamakan sebagai salah seorang daripada Asia's Idols oleh Asia News Network kerana pencapaian yang menjadi contoh serta mencapai taraf ikon hiburan Malaysia.[12]

Siti Nurhaliza mengadakan persembahan pembukaan untuk Festival Filem Antarabangsa Kuala Lumpur 2008.

Pada 26 Disember 2008, keluarnya album studio Siti yang ke-13, Lentera Timur, album etnik kreatif keempat daripada beliau.[43] Siti mengulas bahawa album ini mengandungi lagu-lagu yang lebih moden dan kontemporari, tidak seperti genre tradisional yang pernah didendangkannya sebelum ini.[44] Sembilan daripada 13 lagu terpilih didatangkan daripada bengkel penulisan lagu "Cipta Ekspress – Berirama Malaysia" yang dianjurkan oleh Badan Perlindungan Hak Cipta Karyawan Malaysia (MACP) khas untuk mencari bahan untuk album ini.[43] Album Lentera Timur meraih anugerah Albom Pop Etnik Terbaik dan Album Terbaik keseluruhan, di samping Persembahan Vokal Terbaik di dalam Lagu (Wanita) (untuk "Di Taman Teman") di Anugerah Industri Muzik 2009.[45] Pada tahun 2009 juga, kekayaan Siti dianggarkan mencecah RM 50 juta oleh MTV Asia, sekaligus memperkukuhkan kedudukan beliau sebagai salah seorang jutawan dalam bidang hiburan Asia Tenggara.[46]

Siti merakam dua lagu untuk filem Indonesia, Perempuan Berkalong Sorban, iaitu "Ketika Cinta" (lagu asal Opick) dan "Batasku Asaku" (lagu baru ciptaan Siti).[47] Kedua-dua lagu tersebut disertakan dalam album studio ke-14-nya, Tahajjud Cinta.[48]

Pada 15 Februari 2009, bapa Siti, Taruddin Ismail meninggal pada 11.50 pagi ketika usia 67 tahun, setelah menjalani pembedahan pintasan jantung, meninggalkan tujuh anak dan 10 cucu.[49][50] Sempena mengenang pemergian arwah bapanya, Siti berkabung selama 40 hari dan menghindari aktiviti hiburan sepanjang tempoh itu, kecuali Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul 1430 Hijrah.[51] Selepas habis berkabung, Siti menjayakan SATU Konsert Eksklusif Dato' Siti Nurhaliza, sebuah konsert tiga hari yang bermula pada 26 Jun 2009 di Kuala Lumpur. Tiket-tiketnya habis dijual sebelum malam pertama.[52] Di samping mendapat sanjungan tinggi daripada para penonton, persembahan ini dihadiri hadirin yang terkenal dari serantau seperti Krisdayanti dan Rossa dari Indonesia.

Pada 23 Julai, kemahirannya selaku bekas duta Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia diuji apabila beliau bersama seorang doktor panel Media Prima melakukan resusitasi jantung paru-paru (CPR) pada Yasmin Ahmad apabila sutradara itu rebah tiba-tiba ketika membuat pembentangan di Sri Pentas.[53][54] Yasmin meninggal dalam hospital akibat angin ahmar dua hari kemudian.

Pada bulan Ogos, Siti dikurniakan saluran sendiri beliau di saluran 188 Astro, iaitu Channel Siti selama 28 jam pada 30 Ogos 2009, untuk menayangkan rakaman konsert SATU pada Jun lalu, rakaman Fantasia Tour pada tahun 2004 dan video muzik Siti pilihan.[55]

Pada 9 September 2009, di tengah bulan puasa, album Tahajjud Cinta akhirnya keluar dengan menampilkan lagu-lagu bergenre kerohanian. Pada 28 Disember, keluarnya sebuah lagi album duet Siti Nurhaliza bersama Krisdayanti, iaitu CTKD, di pasaran Malaysia, diikuti keluaran di pasaran Indonesia pada 27 Januari 2010.[56][57]

2010–2011: Bagaikan Sakti dan SimplySiti[sunting | sunting sumber]

Siti mempromosikan SimplySiti untuk pasaran Malaysia (kiri) dan Brunei (kanan) pada 2010 dan 2011. Siti mempromosikan SimplySiti untuk pasaran Malaysia (kiri) dan Brunei (kanan) pada 2010 dan 2011.
Siti mempromosikan SimplySiti untuk pasaran Malaysia (kiri) dan Brunei (kanan) pada 2010 dan 2011.

Pada 1 Januari 2010, Siti bergabung tenaga bersama M. Nasir untuk mengadakan Konsert Bagaikan Sakti di Esplanade – Theatres on the Bay, Singapura, yang juga disiarkan secara langsung menerusi saluran 955 Astro Box Office Events, dengan ulang tayang pada 2–10 Januari.[58] Syarikat beliau, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. turut mengadakan konsert untuk dua orang seniman baru terunggul Malaysia, Faizal Tahir dan Aizat Amdan, berjudul Konsert Satu Suara dengan iringan Simfoni Orkestra Kebangsaan oada 12 hingga 14 Februari di Istana Budaya.[59]

Dato' Siti Nurhaliza bersama Raja Azura dan peminat setianya, aktres Indonesia Revalina S Temat.

Pada 25 Mac, Siti menerima anugerah pertamanya pada tahun itu, iaitu Anugerah Artis Contoh HIP TV 2009[60] mengungguli empat calon lain berdasarkan undian SMS penonton.[61] Pada 30 Mac, beliau melancarkan jenama produk kecantikan dan kosmetik SimplySiti. Produk-produknya menjalani penyelidikan dan pembangunan di Korea, serta diterapkan nanoteknologi sebelum menerima kelulusan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).[62] Tak sampai dua bulan selepas pelancarannya, SimplySiti dinobatkan sebagai "The Best Halal Product" dalam kategori kosmetik oleh majalah Halal Journal Magazine.[63]

Beliau menerima anugerah Penyanyi Wanita Paling Popular 2009 selama 13 kali berturut-turut dan anugerah kategori keseluruhan, Bintang Paling Popular 2009 daripada Anugerah Bintang Popular Bintang Harian 2009 dengan undi daripada lebih 225, 300 undi daripada pembaca Berita Harian. Yang kedua adalah kali ketujuh memenangi anugerah yang sama. [64] Pada 21 April, Siti memenangi dirinya dua lagi anugerah berdasarkan undi popular melalui perkhidmatan SMS daripada Anugerah Pilihan Pembaca Media Hiburan 2009/10 Beliau memenangi anugerah Artis Wanita Berkulit Cantik 2009/10 dan sekeping khas majlis itu, Anugerah Khas APPMH 2009/10. [65][66] Di samping itu, pada 2 Mei, beliau memenangi anugerah keenam dan ketujuh 2010 daripada Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-17 2010 di mana beliau memenangi dua anugerah vokal, Persembahan vokal Terbaik dalam Lagu (Wanita) melalui single beliau, Ku Percaya Ada Cinta dan Persembahan Vokal Berkumpulan dalam Lagu melalui single beliau, Amarah dari album kerjasama beliau dengan artis Indonesia, Krisdayanti, CTKD. Ini adalah kali ke-11 beliau memenangi Persembahan Vokal Terbaik daripada sejarah 17 tahun AIM, mewujudkan rekod sendiri. [67][68] Beliau juga memenangi dua lagi anugerah daripada majalah fesyen tempatan, EH! diundi oleh pengguna melalui tiang talian dan mel, Anugerah Stail EH! 2010 bagi kategori Selebriti Pencapaian Terbaik dan Selebriti Contoh pada 21 Julai.[69]

Pada 11 Januari 2011, beliau menerima dua anugerah daripada The BrandLaureate - SME Chapter Awards, satu untuk produk SimplySiti beliau, untuk Jenama Harapan dan satu lagi untuk dirinya, kali pertama diperkenalkan pada tahun 2011, The BrandLaureate Tun Dr. Siti Hasmah PKS Wanita Tahun 2010 yang telah disampaikan oleh Tun Dr. Siti Hasmah Mohamad Ali, isteri kepada Perdana Menteri Malaysia yang keempat, Tun Dr. Mahathir Mohamad sendiri. [70] Beliau juga menerima Anugerah Wanita Inspirasi daripada Persatuan Wartawan Malaysia dan Indonesia (SWAMI) pada 29 Januari.[71]

2011-2012: SITI, All Your Love dan The History Channel[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza bersama suaminya, Datuk Seri Khalid and anak tirinya, Adib Khalid pada majlis pelancaran album All Your Love.

Pada awal 2011, Siti mengacarakan rancangan bual bicaranya sendiri, SITI, dengan 13 episod yang dibahagikan kepada empat segmen utama - V.I.P. Siti, Sentuhan Kasih, Perspektif Siti dan Simfoni Siti dengan episod pertama yang disiarkan pada 12 Februari di Astro Ria.[72]

Pada awal Mac 2011, beliau mengumumkan akan menerbitkan album bahasa Inggeris pertamanya, All Your Love [73] yang diterbitkan oleh syarikat rakaman milik anak tirinya, Adib Khalid, What’s Up Entertainment, dengan semua lagu ditulis dan diterbitkan oleh penyanyi Australia, Christian Alexanda dan Bryan Bouro [74] dan dilancarkan pada 26 September dengan single bahasa Inggeris pertamanya, Falling In Love yang dipersembahkan dalam satu konsert yang diadakan di Universiti Teknologi MARA (UiTM) dimana beliau menyatakan hasratnya untuk melanjutkan pelajarannya di universiti itu. [75] Dua daripada 10 lagu di dalam album ini, Remember You dan I Wait Forever yang masing-masing menampilkan duet daripada Sean Kingston dan Christian Alexanda. [76]

Pada 16 Julai, beliau memenangi Artis Serantau Paling Popular selama 10 kali berturut-turut menewaskan penyanyi lain dari Malaysia, Indonesia dan Singapura, lantas mencipta rekod baru di Anugerah Planet Muzik. [77] Bagaimanapun, ia menjadi kemunculan terakhirnya dalam kategori tersebut selepas pihak penganjur mengambil keputusan untuk menggugurkan namanya daripada tercalon dalam kategori sama pada masa depan.[77] Pada September 2011, syarikatnya Siti Nurhaliza Productions menerbitkan rancangan realiti nyanyiannya yang pertama, I-Klon yang disiarkan pada November 2011. Matlamat rancangan ini ialah untuk mencari bakat yang bukan sahaja boleh menyanyi, malah boleh meniru gaya idola mereka. [78] Pada 17 Oktober, beliau dilaporkan akan muncul dalam rancangan dokumentari mengenai kehidupannya yang disiarkan di The History Channel [79] (Astro Saluran 555) pada 11 Januari 2012 sempena ulangtahun kelahirannya yang ke-33. [80]

Pada 28 Januari 2012 beliau menerima Anugerah Ikon oleh Anugerah Pilihan Pembaca Media Hiburan 2011/12 [81] dan pada 8 April, beliau menerima anugerah khas, Anugerah Seri Perak dari Anugerah Bintang Popular Berita Harian sempena jubli perak anugerah itu pada April 2012, yang dia sebelum ini telah memenangi Anugerah Bintang Paling Popular tujuh kali dari majlis yang sama. [82] Pada bulan April 2012, beliau menerima tawaran untuk ditampilkan dalam album terbaru Sami Yusuf, Salaam untuk lagunya, You Came To Me yang dirakamkan dalam tiga bahasa, Bahasa Arab, Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. [83] Beliau juga mempersembahkan lagu sampingnya untuk konsert penampilan pertama di Singapura , 'Konsert Salaam Sami Yusuf' pada 8 Julai. [83] Sehari selepas itu, pada 9 Julai, dia telah diberi peluang untuk membuat persembahan sebagai pembuka dan juga upacara penutupan acara Sukan Malaysia ke-15 atau SUKMA XV pada 16 Julai. [84][85] Beberapa hari sebelum ini, pada 5 Julai, beliau menerima satu lagi anugerah oleh majalah EH! untuk penganugerahan Selebriti Dengan Pencapaian Terbaik untuk kali kedua sejak 2010.[86]

Pada bulan September, beliau mengumumkan projek album baru dengan sebuah syarikat rakaman Indonesia, Virgo Records untuk pasaran Indonesia di mana setakat ini beberapa komposer dan penulis lirik Indonesia telah memberikan lagu-lagu mereka kepada Siti, termasuk bekas vokalis Kerispatih, Samuel Simorangkir dan Dewiq. [87] Album sama juga akan termasuk sebuah lagu yang ditulis oleh dirinya dan digubah oleh komposer Malaysia, Aubrey Suwito.[87] Pada bulan yang sama juga, beliau menerima anugerah khas oleh Anugerah Radio 24 BERNAMA dalam kategori Ikon Hiburan sempena ulang tahun kelima mereka. [88] Dan pada 25 November, beliau telah diberi penghormatan dengan anugerah khas Anugerah Kesatria Puteri Kesenian dari Puteri UMNO dalam Himpunan Wanita Muda 2012.[89] Dua minggu sebelum ini, pada 11 November, beliau membuat persembahan konsert 2 jam di Grand Ballroom, Bukit Gambang Resort City di Gambang, Pahang di mana ia telah dihadiri oleh lebih daripada 5000 orang termasuk peminat dari Indonesia dan Singapura dan Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah. [90] Semasa konsert itu, dia mempersembahkan single terbarunya, Galau yang telah dikarang oleh seorang komposer Indonesia, yang akan dipaparkan dalam projek terbaru beliau dengan Universal Music. [91] Selepas konsert itu, dia mengumumkan bahawa dia akan mula menjelahaj Indonesia dari 8 Disember sehingga 14 Disember di beberapa bandar utama, termasuk Jakarta, Pekanbaru dan Banjarbaru. [92] Walau bagaimanapun, pada 13 Disember, beliau terpaksa membatalkan pelancongan destinasi terakhir untuk suaminya terlibat dalam kemalangan motosikal di New Zealand.[93] Pada 13 Disember juga, dia telah diumumkan sebagai salah satu finalis dalam Anugerah Muzik Dunia 2012 bersama satu lagi penyanyi Malaysia, Shila Amzah dalam kategori Artis Wanita Terbaik Dunia, Persembahan Secara Langsung Terbaik Dunia dan Penghibur Terbaik Dunia.[94] Walau bagaimanapun, majlis anugerah itu ditangguhkan dari 22 Disember 2012 hingga tarikh kemudian pada tahun 2013, kerana isu-isu logistik dan imigresen.[95]

2013: Imej baru, Siti Nurhaliza in Symphony dan Konsert Lentera Timur[sunting | sunting sumber]

Pada hari kelahirannya ke-34, beliau telah membuat keputusan untuk mematuhi sepenuhnya kod berpakaian Islam bagi perempuan dengan memakai tudung pada setiap masa walaupun persembahan di atas pentas.[96][97] Beliau juga telah membuat komen bahawa dia akan berehat talam tempoh singkat sehingga April untuk menjaga suaminya yang terlibat dalam kemalangan pada Disember 2012. [97] Pada bulan yang sama, syarikatnya, Siti Nurhaliza Productions (SNP) dilaporkan akan menerbitkan musim kedua I-Klon, pertandingan realiti nyanyian, di mana ia akan disiarkan akhir tahun ini selepas kemunculan sulung pada tahun 2011. [98] Kemudian, pada awal Februari, beliau mengacarakan rancangan gameshow 13 episod, Siti Ooo ... Som di mana beliau mengacarakannya bersama Nabil Ahmad dan Sharifah Shahirah. Gameshow dibahagikan kepada enam segmen utama -. Sepantas Kilat, Riuh Rendah, Siapa Hebat, Kebaboom, Siti Cabar dan Huru Hara..[99] Juga, pada bulan yang sama, beliau telah mendedahkan akan disenarai pendek untuk Anugerah Shorty dalam kategori Best Reality Star in Social Media (Bintang Realiti Terbaik di Media Sosial) di mana pemenang diumumkan di New York City pada 8 April 2013.[100]

Pada 2 Mac, beliau memenangi Anugerah Bella On-Stage, menewaskan sembilan pesaing dalam acara pembukaan rasmi Anugerah Bella bagi wanita Malaysia yang telah membuat pencapaian yang luar biasa dalam seni persembahan. [101] Pada hari yang sama, syarikat kosmetik beliau, SimplySiti menerima satu pengiktirafan dari Malaysia Book of Records bagi kemasukan Penyertaan Terbesar dalam acara Transformasi Kulit pada Satu Hari.[102] Pada 7 Mac, dia telah dipilih untuk membuat persembahan di konsert kerjasama antara Malaysia dan Indonesia, konsert Nusantara di Istana Budaya bersama Hafiz Suip, Rossa dan beberapa penyanyi Malaysia dan Indonesia yang lain.[103] Pada 21 Mac, beliau telah diberi peluang untuk berduet dengan Kenny Babyface melalui lagu-lagu Fire dan When I Fall in Love untuk Sapurakencana Petroleum Malaysia Gala Grand Prix Charity 2013 yang dihadiri oleh pelbagai artis antarabangsa termasuk Josh Hartnett, Teri Hatcher, Kimora Lee Simmons dan lain-lain lagi.[104][105] Acara amal berjaya mengumpul lebih daripada RM 200 000 yang akan digunakan untuk membantu pesakit jantung.[104][105]

Pada bulan April, beliau mengumumkan bahawa dia akan mempunyai konsert solo pertamanya di Orkestra Filharmonik Malaysia untuk konsert 3 hari dari 5 hingga 7 Julai. [106] Pada bulan Jun, beliau menerima anugerah kemanusiaan khas dari Majlis Perundangan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), atas usaha dan sokongan Mapim untuk pengumpulan dana Gaza. [107] Pada 5 hingga 7 Julai, beliau membuat persembahan di Siti Nurhaliza in Symphony - dengan Orkestra Filharmonik Malaysia di Dewan Filharmonik Petronas selama tiga malam berturut-turut di mana tiket telah habis dijual minggu sebelum acara tersebut.[108] Ini adalah konsert solo pertama di Dewan Filharmonik Petronas di mana 12 tahun sebelum itu dia hanya tetamu persembahan di konsert Tan Sri SM Salim dengan Orkestra Filharmonik Malaysia.[108]

Pada bulan Ogos, beliau menerima Anugerah Artis Wanita Pilihan dari Anugerah Melodi 2013 semasa episod khas Melodi sempena Aidilfitri di mana pemenang dipilih sepenuhnya oleh penonton.[109] Pada bulan yang sama, dia juga dipilih sebagai salah satu 'Pemberi Inspirasi' untuk pelajar Akademi Fantasia 2013 bersama Melly Goeslaw dan Faizal Tahir di mana mereka akan berkongsi pengalaman mereka sebagai penyanyi dan motivasi kepada pelajar-pelajar di laluan mereka sebagai artis baru. [110] Pada bulan Ogos juga, dia telah dipilih antara beberapa pilih artis Malaysia untuk mengambil bahagian dalam konsert 'Harmoni dan Perpaduan' pada 25 Ogos yang diadakan di Dataran Merdeka, di samping beberapa artis Indonesia, termasuk Ahmad Dhani dan Rossa yang disiarkan di kedua-dua stesen televisyen negara, masing-masing TV1 dan Indosiar.[111] Pada bulan September, dia telah ditemuramah oleh National Geographic Channel untuk dokumentari khas sempena Hari Malaysia ke-50, Malaysia: Through The Decades (Malaysia: Melalui Dekad) yang disiarkan pada 16 September, bersama Yuna, Lat dan angkasawan pertama Malaysia, Sheikh Muszaphar Shukor untuk pandangan mereka mengenai Malaysia dan apa yang telah dicapai sejak 50 tahun yang lalu.[112] Beliau juga dicalonkan dalam Anugerah Planet Muzik 2013 di Dewan Konvensyen Suntec, Singapura dalam tiga kategori yang berbeza - Lagu Malaysia Terbaik, Duo / Berkumpulan Terbaik dan Lagu Serantau Paling Popular yang semuanya dikongsi dengan Hafiz Suip untuk kerjasama mereka dalam melalui lagu, Muara Hati. [113] Dan pada 18 Oktober, kedua-dua mereka telah didedahkan sebagai pemenang bagi dua daripada tiga pencalonan (Duo / Berkumpulan dan Lagu Serantau Paling Popular). [114] Selain itu, dalam bulan September, beliau mengadakan konsert utama kedua pada tahun 2013, Konsert Lentera Timur Dato' Siti Nurhaliza Eksklusif Bersama Orkestra Tradisional Malaysia di Istana Budaya, yang juga konsert tradisional pertama dalam tempoh 18 tahun kerjayanya. [115] Disokong oleh 40 pemuzik dari Orkestra Tradisional Malaysia, dengan 35 lagu-lagu yang berbeza tradisional, dari Zapin, Samrah, Keroncong, Joget kepada beberapa genre tradisional yang lain, konsert 2 jam itu tentatif dirancang untuk hanya selama tiga hari berturut-turut dari 20 hingga 22 September, [115] sebelum hari yang keempat, iaitu 24 September telah ditambah selepas menerima permintaan yang tinggi daripada peminat dan peminat muzik tradisional beliau untuk menambah tarikh lain untuk konsert 3 hari. [116] Pada 27 Oktober, konsert itu didedahkan sebagai konsert solo yang paling berjaya yang pernah diadakan di Istana Budaya, di mana ia berjaya mengutip lebih daripada RM 900, 000.[117]

Pada akhir November dan Disember 2013, dia telah dijemput untuk mepersembahkan untuk dua acara antarabangsa. Pada 28 November, dia berada di Jepun selepas menerima jemputan oleh kedutaan Jepun di Malaysia untuk Asean-Japan Music Festival - Muzik untuk Penyembuhan selepas Gempa Bumi untuk memperingati ulang tahun ke-40 perhubungan Jepun-Asean, [118] dan sebagai sebuah rayuan muzik untuk alat bantuan bantuan untuk mangsa gempa bumi dan tsunami Tōhoku 2011. [119] Sepanjang pesta ini, dia mempersembahkan medley lagu-lagu yang dia sendiri telah dipilih - Biarlah Rahsia, Koibito yo (sebuah lagu Jepun, yang dipopularkan oleh Mayumi Itsuwa) dan Nirmala [118] di hadapan wakil-wakil lain dari Jepun dan negara-negara Asean dan juga Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe yang merasmikan festival itu. [120] Selain daripada tontonan Jepun tempatan, festival itu juga dipaparkan untuk tontonan untuk penonton di seluruh dunia melalui NHK World. [120] Pada 5 Disember, dia telah dijemput untuk membuat persembahan di 2013 Anugerah televisyen Asia di Resorts World Sentosa, Singapura, di mana dia mempersembahkan dua lagu - "Lebih Indah" dan "On the Floor" [121] di mana rancangan itu disiarkan buat kali pertama untuk kedua-dua saluran STAR World dan Channel V mencapai penonton di Hong Kong, Indonesia, Malaysia, Filipina, Singapura, Taiwan, Thailand dan Vietnam. [122]

2014: Konsert Where The Heart Is dan Live in Singapore, Ikon Malaysia dan Fragmen[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza menyanyikan I Will Always Love You bersama David Foster semasa konsert "David Foster and Friends", bersempena dengan "Sapurakencana Petroleum Malaysia Grand Prix Gala Dinner & Concert 2014" pada 27 Mac.

Pada 6 Januari,[123] beliau mengumumkan tarikh untuk konsert amal pertama beliau, di mana hasil jualan akan disalurkan kepada organisasi amalnya sendiri, Yayasan Nurjiwa, di mana ia akan menyediakan bantuan kepada mereka yang memerlukan. [124] Dinamakan "Dato Siti Nurhaliza Live in Concert - Where The Heart Is"., konsert dua jam itu diadakan pada dua malam berturut-turut, 8 dan 9 Februari di dewan Plenari, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur.[123][125] Pada 9 Februari, ia telah mendedahkan bahawa konsert dua hari berjaya mencapai matlamatnya dengan berjaya meraih kutipan lebih daripada RM 1 juta, hasil jualan tiket dan derma daripada para dermawan semata-mata. [126]

Pada bulan Februari, beliau mengumumkan kerjasama dengan Artelier Gallery Kuala Lumpur, dalam usaha beliau yang berterusan untuk mengumpul dana untuk yayasannya. [127] Dengan penyertaan daripada 15 pelukis Malaysia, satu pelukis Sepanyol dan satu pelukis Iran,[127] SITI: An Iconic Exhibition of Dato’ Siti Nurhaliza adalah pameran karya seni dan ukiran oleh 17 pelukis dan artis - mereka mengambil pada bagaimana Siti Nurhaliza telah memberi inspirasi kepada mereka. [128] Sebulan sebelum pameran, setiap pelukis dan arca tunggal artis diberi peluang untuk secara peribadi menemubual Siti sebelum meneruskan dengan menghasilkan karya mereka berdasarkan bahan-bahan pilihan dan gaya mereka. [128] Pameran ini telah dibuka dari 27 Februari hingga 26 Mac.[129] Semua karya seni adalah untuk dijual, di mana 30 peratus daripada jumlah kutipan jualan akan disalurkan kepada Yayasan Nurjiwa.Harga tertinggi jatuh kepada ke lukisan jari yang dibuat oleh pelukis Sepanyol, Andrian Torres, yang berharga RM 75 000. [128]

Juga, pada bulan Februari, [130] dia mengumumkan konsert pertamanya di Singapura yang telah diadakan pada 12 April di The Star Theater selepas enam tahun sejak konsert solo terakhir di Singapura pada tahun 2008. [131] Konsert satu hari, yang dianggap sebagai "Dato 'Siti Nurhaliza - Live in Singapore" menerima ulasan positif daripada pengulas konsert tempatan.[132][133] Salah satu pengulas memuji keupayaannya untuk berbunyi "sempurna" sementara kedua-dua nyanyian dan tarian pada masa yang sama.[132]

Selain daripada pengumuman konsert di Singapura, juga pada bulan yang sama, [134] ia telah mendedahkan bahawa dia telah dipilih oleh David Foster sebagai salah seorang artis jemputan dalam satu malam sahaja "David Foster and Friends" menunjukkan bahawa adalah asalnya dijadualkan sebagai acara utama Sapurakencana Petroleum Malaysia Grand Prix Gala Dinner & Concert 2014 pada 27 Mac.[135] Walau bagaimanapun, disebabkan tarikh yang hampir dengan Tragedi Pesawat MH370, keseluruhan persembahan kemudiannya dirombak menjadi konsert penghormatan. [136] Pada malam persembahan, dia diiringi Foster pada piano untuk melakukan dua lagu-lagu yang Foster asalnya dihasilkan - I Will Always Love You dan Because You Loved Me. [137] Foster juga mengiringi Siti untuk lagu nyanyian Siti, Seindah Biasa.[137]

Pada bulan April, beliau telah diberi penghormatan oleh Malaysia Book of Records sebagai salah seorang penerima "Ikon Malaysia". [138][139] Anugerah yang sama juga diberikan kepada rakyat Malaysia yang lain yang telah mencapai kejayaan dalam bidang masing-masing -. Dato 'Jimmy Choo, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor dan Tan Sri Tony Fernandes.[138][139]

Pada 30 Jun, beliau melancarkan album solo keenam belas beliau, Fragmen yang menerima pengiktirafan Platinum, selepas lebih daripada 10, 000 salinan telah dihantar dalam masa kurang daripada dua bulan. [140] Dua bulan kemudian, pada 17 Oktober, Fragmen membolehkan Siti memenangi dua anugerah dari Anugerah Planet Muzik 2014 dalam kategori Arts Wanita Terbaik dan Lagu Terbaik (Malaysia) untuk "Lebih Indah"..[141] Pada 21 Oktober, versi Indonesia Fragmen telah dilancarkan secara rasmi dan dikeluarkan di Artotel, Jakarta Pusat dengan runut tambahan, duet dengan Cakra Khan, "Seluruh Cinta".[142] Beliau juga memulakan 5 hari perjalanan promosi ke Indonesia di mana beliau mengambil bahagian dalam pelbagai program hiburan Indonesia termasuk di MNCTV,[143] RCTI, ,[144] Global TV,[145] NET.[146] dan SCTV.[147]

Pada bulan November dia memenangi tiga anugerah yang berbeza - "Ikon Negara" dari Anugerah Kecemerlangan Wanita Malaysia 2014 pada 10 November,[148][149] "Jewel of Muslim World" anugerah daripada Jewels Of Muslim World Awards 2014 pada 11 November[148][149] dan anugerah "Lagenda Muzik Asia" daripada 2014 Top Asia Corporate Ball pada 22 November.[150] Pada 6 Disember, beliau memenangi tiga anugerah daripada lapan pencalonan yang dia diterima daripada Anugerah Industri Muzik 2014 dalam kategori Rakaman Album Terbaik untuk album Konsert Lentera Timur (Dato 'Siti Nurhaliza Bersama Orkestra Tradisional Malaysia), Persembahan Vokal Terbaik dalam Lagu (Wanita) untuk "Lebih Indah" dan Album Terbaik untuk Fragmen. [151] Kemenangannya untuk "Lebih Indah" menandakan kali kedua belas dia menang kategori itu sejak beliau menyertai industri muzik Malaysia.[152]

Pada 18 Disember, dia adalah salah satu daripada penerima Anugerah Srikandi Negara dari Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS).[153] Kurang daripada seminggu kemudian, pada 24 Disember, beliau diumumkan sebagai pemenang untuk tiga anugerah daripada 2014 World Music Awards - Artis Melayu Wanita Terbaik Dunia, Persembahan Secara Langsung Melayu Terunggul dan Penghibur Melayu Terbaik Dunia. [154]

2015: Unplugged dan Konsert Satu Suara Vol. 2[sunting | sunting sumber]

Persembahan penutup oleh Siti untuk Anugerah MeleTOP ERA 2015 pada 22 Februari 2015.

Dalam Malam Tahun Baru 2015, dia berada di Singapura sebagai salah seorang artis jemputan pada perkiraan masa Raikan SG50, yang menandakan 50 tahun Singapura mencapai kemerdekaan.[155] 2015 juga merupakan tahun kedua puluh beliau dalam industri hiburan Malaysia sejak beliau memenangi pertandingan nyanyian Bintang HMI RTM 1995.[156] Untuk meraikan ulang tahun itu, yang istimewa satu malam sahaja konsert akustik telah dirancang dan dianjurkan pada 7 April 2015 di Istana Budaya[156] bertajuk Dato' Siti Nurhaliza Unplugged 2015, tiket untuk konsert yang dijual hari sebelum tarikh konsert dan persembahan vokal beliau dan konsert keseluruhan mendapat ulasan positif daripada pengulas dan pengkritik sama. [157][158] Turut menghadiri konsert itu adalah orang-orang yang telah membantu beliau selama ini termasuk bekas mentornya, Adnan Abu Hassan dan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad. [159] Dua bulan kemudian, konsert itu dikeluarkan dalam pelbagai format termasuk CD dan DVD [160] dengan tiga trek tambahan yang mengiringi siaran CD album Unplugged.[160] Bersempena dengan ulang tahun kedua puluh beliau dalam industri, satu penghormatan lagu khas dihadiahkan kepadanya oleh Era FM dan Raku (anak syarikat stesen radio Astro).[161] Bertajuk "Inspirasi", ia telah digubah oleh Faizal Tahir dan dinaynikan olehnya dan Hafiz Suip.[161]

Laporan oleh MeleTOP pada 11 November yang menyiarkan Konsert Satu Suara, Vol. 2 and khabar angin kehamilannya.

Pada bulan Ogos, dia merakamkan dan mempersembahkan "Nenje Ezhu", sebuah lagu yang digubah oleh AR Rahman - lagu Tamil pertama beliau untuk persembahan pada pembukaan International Superstar 2015, satu pertandingan nyanyian India antarabangsa.[162] Pada bulan Oktober, Siti telah diserapkan dalam 2016 edisi 500 Muslim Paling Berpengaruh.[163] Pada bulan yang sama di Singapura, beliau telah berkongsi anugerah dengan Cakra Khan dari Indonesia dalam kategori Kolaborasi Terbaik (Artis) untuk duet mereka, "Seluruh Cinta" dari Anugerah Planet Muzik 2015. [164] Pada bulan berikutnya, beliau telah memulakan konsert kedua di Istana Budaya pada tahun 2015 pada 7 dan 8 November dengan Konsert Satu Suara, Vol. 2. [165]Diiringi oleh Hetty Koes Endang (Indonesia) dan Ramli Sarip (Singapura), konsert dua hari merupakan satu kejayaan komersial, berjaya mengumpul lebih daripada RM 650 000 dari tiket semata-mata.[165]

Semasa konsert dua hari, khabar angin mengenai kehamilannya timbul. [166] Walaupun dia enggan membuktikan atau menyangkal khabar angin, dia akhirnya mendedahkan dalam akaun Instagram peribadinya pada 1 Disember bahawa dia mengalami keguguran selepas dua bulan kehamilan.[167] Beliau berkata, "Saya tidak mahu menafikan berita kehamilan saya kerana ini adalah hadiah yang indah yang saya telah menunggu masa yang lama ... hadiah ini terlalu baru dan rapuh, saya hanya menunggu masa yang sesuai ".[167] Pada hari yang sama, dia didedahkan sebagai salah satu artis Asia utama di Malaysia pada Tahun tahunan Spotify dalam senarai Muzik. [168]Pada bulan yang sama, dia telah dijemput untuk Indonesia sebagai juri jemputan untuk Top 8 Dangdut Academy Asia (D'Academy Asia),[169] pertandingan dangdut nyanyian seluruh Nusantara menampilkan peserta dari Indonesia, Malaysia, Singapura dan Brunei. [170]

Bakat[sunting | sunting sumber]

Pengaruh[sunting | sunting sumber]

Sewaktu membesar, Siti gemar mempersembahkan lagu rakyat Melayu yang tradisional dan klasik. Dikatakan bahawa beliau melihat idola tempatan Sudirman Arshad [171] dan P. Ramlee[34], dan juga idola antarabangsa Barbra Streisand,[172] Celine Dion,[172] Mariah Carey[173] dan Whitney Houston,[173] sebagai pembawa pengaruh terbesar padanya, Pada tahun 2008, apabila jelajah konsert Taking Chances oleh Dion datang ke Malaysia, Siti diberi peluang untuk berjumpa dengan idolanya,[174] dan juga menyerahkan satu salinan album Hadiah Daripada Hati beserta tandatangan kepada penyanyi Kanada itu.[175]

Imej dan legasi[sunting | sunting sumber]

Aizat Amdan (kiri) and Soo Wincci (kanan) dikatakan telah dipengaruhi oleh Siti. Aizat Amdan (kiri) and Soo Wincci (kanan) dikatakan telah dipengaruhi oleh Siti.
Aizat Amdan (kiri) and Soo Wincci (kanan) dikatakan telah dipengaruhi oleh Siti.

Ketika mula melangkah kaki ke dalam industri, Siti sering dilabelkan sebagai "penyanyi kampung"[176] kerana pemakaiannya yang sederaha dan keengganannya bergambar dengan lelaki untuk kulit majalah selain di upacara atau acara penganugerahan.[177] Pada tahun-tahun terawalnya sebagai penyanyi, beliau dikritik kerana enggan memakai pakaian yang menjolok mata serta keengganan bergambar bersama artis lelaki.[178][179] Katanya: "Sebagai artis, Siti sedar banyak tanggungjawab sosial lain yang harus dipikul. Jadi, Siti memilih untuk bersederhana dalam segala hal termasuk cara berpakaian. Siti mahu menampilkan bakat dan kebolehan suara yang dianugerahkan oleh Tuhan tanpa bersandarkan kepada keseksian."[178] Kemunculan pertamanya di Indonesia pada tahun 1997 dengan personalitinya yang sederhana, jelita dan berbakat dikatakan merevolusi industri muzik Indonesia yang terkenal dengan genre dangdut yang dikaitkan dengan persembahan mengghairahkan dan erotik, terutamanya oleh penyanyi wanita.[180] Imejnya yang bersahaja inilah menjadi penarik puji-pujian dari golongan cendekiawan Islam dari Malaysia dan Indonesia.[181][182] Semenjak itu, kenamaannya dalam industri muzik Asia Tenggara masih utuh apabila diundi sebagai Artis Wanita Paling Popular sebanyak sepuluh kali berturut-turut di Anugerah Planet Muzik, mengetepikan saingan dari seniwati Malaysia, Singapura, dan Indonesia. Dan buat pertama kalinya beliau akan tampil dengan album terbaru dimana album tersebut adalah album berbahasa inggeris. Beliau mengatakan album tersebut akan berada di pasaran hujung bulan Jun ini atau awal bulan Julai 2011 ini. [183]

Siti disebut-sebut sebagai idola dan ilham oleh ramai seniman dalam dan luar negara Malaysia seperti Misha Omar,[184] Nicholas Teo,[185] Maia Lee (finalis Singapore Idol),[186] Sunu (vokalis kugiran Matta dari Indonesia)[187] dan ramai lagi.

Pada tahun 2007, kesamaan imej beliau telah digunakan sebagai sebahagian daripada promosi oleh Kementerian Pelancongan Malaysia,[188] Malaysia Windows Live Agent - Siti untuk menarik lebih ramai pengunjung dari Jepun. Kartun ini digunakan dalam Windows Live Messenger (sebelum ini dikenali sebagai MSN Messenger) di mana ia akan memberikan maklumat mengenai destinasi pelancongan menarik di Malaysia.[188]

Pada Januari 2011, Siti telah dicadangkan sebagai duta budaya bagi masyarakat Melayu oleh Persatuan Wartawan Malaysia dan Indonesia (SWAMI), berdasarkan penerimaan masyarakat terhadap personaliti Siti di kedua-dua negara. Ketua SWAMI percaya bahawa Siti boleh membantu mengurangkan ketegangan hubungan sekiranya berlaku krisis antara Malaysia dan Indonesia.[189]

Gaya muzik dan tema[sunting | sunting sumber]

Sebagai penulis lirik dan penerbit rakaman, kebanyakkan liriknya berkisarkan tentang cinta, walaupun beliau telah menulis beberapa lagu yang bertemakan kerohanian[190] dan semangat kewanitaan [191][192] Beberapa lagunya juga ditulis oleh dirinya yang disasarkan kepada golongan spesifik - Biarlah Rahsia yang telah ditulis dengan kiasan daripada pihak media yang mahu menyiasat tentang perhubungan peribadinya[193] dan Cahaya Cinta yang dikarang khas untuk suaminya semasa perkahwinannya pada 2006.[194]

Dilahirkan dan dibesarkan dalam keluarga penggemar muzik tradisional, [13] beliau telah merakamkan lima album pop etnik - empat album studio solo [195] dan sebuah album studio duet bersama Noraniza Idris [196] Beliau telah diajar bagaimana untuk menyanyikan lagu tradisional oleh ibunya sendiri yang juga penyanyi lagu rakyat.[4] Beliau telah mempromosikan genre muzik dalam setiap konsert besarnya sepertimana yang beliau lakukan untuk konsertnya di Royal Albert Hall, medley lagu rakyat dan lagu irama tradisional. [197]

Profil dan keupayaan vokal[sunting | sunting sumber]

Diklasifikasikan sebagai bersuara “coloratura mezzo-soprano”, beliau ialah salah seorang penyanyi yang terbaik Malaysia yang memenangi kategori Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu di Anugerah Industri Muzik, [67][68] anugerah Malaysia yang bersamaan dengan Anugerah Grammy di Amerika Syarikat. [198][199]

Adjie Esa Poetra, seorang pengajar vokal Indonesia menyifatkan suaranya sebagai "Dia sangat berhati-hati dan tidak pernah gagal dalam penghasilan nada dan dia dapat menghasilkan nada yang paling seni dan indah yang mungkin .... Dalam mana-mana lagu, dia boleh menyanyi dengan meringankan tetapi berkuasa selain memiliki lebih daripada empat oktaf pelbagai vokal. "[200]

Datuk M. Nasir, pengkritik muzik dan komposer memuji suara Siti sebagai berkata, "Apabila kita bercakap mengenai dia, dia adalah suara ... Berikan sebarang lagu, dia boleh menyampaikan ia dengan baik dan ia tidak menjadi masalah untuk mencari seorang lagu yang sesuai untuk dia. " Beliau turut memuji Siti atas usaha berani beliau untuk bereksperimen melisma suaranya dengan normal muzik atau lagu baru.[203]

Salah satu lagunya paling rumit untuk dipersembahkan adalah kurniaan Dalam Samaran, [201] sebuah lagu enka [21] dipengaruhi Jepun di mana ia memerlukan dia bermain peralihan bass dan nada vokal soprano [21] dan dia jarang dipersembahkan secara langsung. .[202] Walau bagaimanapun, pada konsert SATU baru-baru ini, beliau mempersembahkan ia secara langsung, di mana ia menerima penilaian dari pengkritik dan peminat di mana salah satu pengulas mennamakan rendisi sebenar beliau sebagai, "Lagu berperasa Jepun memerlukan beliau untuk bertukar daripada suara semula jadi beliau untuk falsetto dalam rambut penjanaan cadenza suatu tempat dalam julat tinggi vokalis kebanyakan wanita akan merasa jijik. Tetapi dia menarik ia di luar dengan mudah, menghantar menggigil ke bawah tulang belakang saya. "[202]

Gareth Gates yang mengadakan persembahan bersama dengan Siti semasa Anugerah MTV Asia 2004 apabila ditanya apa yang beliau memikirkan tentang Siti, beliau berkata, "Dia pasti telah kelihatan dan dia pasti mempunyai suara. Jika dia terus menyanyi cara yang dia lakukan, beliau mampu pergi lebih jauh. "[204]

Lea Salonga, penyanyi dan pelakon Filipina yang telah melakukan pelbagai kerja teater, termasuk Miss Saigon dan beberapa filem Disney juga telah menyatakan pujian dan penghormatan beliau terhadap keupayaan vokal Siti semasa konsert beliau di Malaysia pada tahun 2010 di mana dia menyanyikan satu lagu yang dipopularkan oleh Siti dan 2 By 2, Tiga Malam semasa majlis penutup konsert beliau.[205] Pada tahun 2011, seorang lagi artis Filipina, Gary Valenciano semasa lawatan beliau di Malaysia telah melahirkan rasa kagum beliau terhadap keupayaan vokal Siti Nurhaliza. Beliau berkata, "Berdasarkan apa yang saya telah diberitahu oleh media tempatan, saya percaya lagu Melayu yang terbaik dan vokal yang terbaik yang pernah saya dengar ialah Siti Nurhaliza. Jika ia adalah mungkin untuk saya bertemu dengannya, saya akan pasti mahu melakukan duet dengan dia. Jika (saya) telah diberi peluang, saya pasti mahu untuk mengarang sebuah lagu untuk dia, itulah yang dia inginkan."[206]

Sami Yusuf yang meminta beliau untuk ditampilkan dalam album beliau, Salaam telah membuat komen, "Siti bukan sahaja mempunyai suara yang baik, tetapi juga mempunyai personaliti yang menarik. Beliau adalah seorang wanita yang sebenar bahawa Malaysia dan ASEAN perlu dibanggakan. [207]

Pada tahun 2013, seorang penyanyi Amerika, Kenny Babyface yang melakukan duet dengan dia semasa Sapurakencana Petroleum Malaysia Grand Prix Charity Gala 2013 juga berulang kali menyatakan kekaguman beliau terhadap Siti. Beliau memuji Siti untuk "suara yang indah" beliau dan kemahiran nyanyiannya yang hebat.[208][209]

Pencapaian peribadi[sunting | sunting sumber]

Kolaborasi[sunting | sunting sumber]

Siti telah bekerjasama dengan ramai artis Asia yang terkenal seperti Hans Anwar dan Lo'Ryder (Brunei),[210] Preap Sovath (Kemboja), [210] AB Three,[210] Agnes Monica,[211] Chrisye,[212] Dewa 19, [213] Gita Gutawa,[214] Harvey Malaiholo,[215] Krisdayanti, Marcell, [212] Melly Goeslaw, [216] Padi, [217] Peterpan, Rossa,[218] Sahrul Gunawan, Titi DJ [219] dan Yana Julio [215] (Indonesia), Hiroshi Takano,[210] Chika Yuri, [210] Hideki Kurosawa [210] INSPi, [210] Leonard Eto, [210] The Boom, [210] You Hitoto [210] (Jepun), Alexandra [210] (Laos), Lay Phyu dan Iron Cross [210] (Myanmar), Jolina Magdangal [210] dan Kuh Ledesma [220] (Filipina), Francesca Peter, Sun Ho, [221][222] Tanya Chua, [210] Taufik Batisah [214] (Singapura), Lee Hom Wang (Taiwan), Briohny,[210] Palmy [221][222] (Thailand), Lam Trường (Vietnam).[210]

Di samping itu, Siti juga telah bekerjasama dengan Gareth Gates (United Kingdom), semasa Anugerah Asia MTV 2004.[223] Salah seorang penyanyi terkenal Thailand, Tata Young juga telah menyatakan minat untuk bekerjasama dengan Siti dan memuji Siti sebagai "Mariah Carey Asia" untuk persembahan cemerlang beliau.[224] Dari 2011 hingga 2012, beliau telah merakamkan lagu-lagu dengan Sean Kingston (Jamaica),[76] Christian Alexanda dari Australia [76] dan Sami Yusuf dari Britain.[225] Beliau juga telah membuat persembahan dengan Donnie Radford dari kumpulan The Platters pada 30 November 2012 untuk acara amal untuk menyokong kesedaran Kanser Payudara.[226]

Lagu saduran antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Sepanjang kerjayanya, lagu-lagu Siti Nurhaliza telah dirkamkan semula oleh artis-artis lain, termasuk single tradisional Melayu pertamanya, Cindai yang dirakam semula dalam versi Cina oleh Chien Bai Hui, seorang penyanyi Cina,[6] dengan turut merakamkan semula Bukan Cinta Biasa dan Tirai Semalam dalam versi Cina. Juga, lagu hit pertamanya di Indonesia, Aku Cinta Padamu telah dikenali sebagai I Wonder apabila ia dinyanyikan semula oleh North, sebuah kumpulan 'boyband' dari Australia dalam album kedua mereka, Straight Up. [6][227] Lagu ini juga dirakamkan semula dalam versi bahasa Cina oleh Lin, penyanyi Indonesia. lagunya Cinta Tak Berganti dari Prasasti Seni juga dirakam semula oleh kugiran Belanda, After Touch.[228]

Dalam budaya mashyur[sunting | sunting sumber]

Dalam Muzik

Persembahan antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Setakat ini, dia telah tiga kali yang akan dijemput untuk membuat persembahan di MTV Asia Awards, yang pada tahun 2003, di mana dia menyanyikan lagunya, Bukan Cinta Biasa, [222] pada tahun 2004 di mana dia membuat persembahan bersama-sama dengan Gareth Gates [223] dan konsert solo 2005nya dengan Seindah Biasa, salah satu single beliau dari album solo kesepuluh beliau, Prasasti Seni. [231] Walau bagaimanapun, salah satu persembahan awal beliau di peringkat antarabangsa adalah semasa majlis penutup Sukan Komanwel 1998 di mana ia telah ditonton oleh lebih daripada 70 negara apabila dia hanya berusia 19 tahun. [232] 1999 merupakan tahun pertama beliau di 'Shanghai Music Festival 1999' di China dan 'South Pacific International Song and Singing Competition 1999', di mana beliau meraih 'Anugerah Emas' dan 'Persembahan Vokal Wanita Terbaik' masing-masing. Beliau juga pernah membuat persembahan di Australia, Brunei, [233] China, Indonesia, Jepun, Kazakhstan, Singapura,[59] Taiwan,[234] Thailand,[231] dan United Kingdom. Pada bulan Mac 2000, konsert beliau yang pertama pernah diadakan di luar pasaran Malaysia di Singapura di Harbour Pavilion bertembung dengan konsert Rainbow World Tour Mariah Carey yang dijadual lima hari sebelum itu [235] walaupun harga tiket yang paling mahal adalah lebih tinggi daripada Carey. [236] Pada bulan Mei 2006, beliau telah ditawarkan untuk membuat persembahan bersama-sama dengan bintang Bollywood India, Shah Rukh Khan di hadapan 300 artis Bollywood dan tetamu bersama-sama dengan 2.6 bilion penonton televisyen di mana dia akan membuat persembahan di Anugerah Filem Global India 2006 di Kuala Lumpur. [237] Bagaimanapun, tawaran itu kemudian dibatalkan oleh Siti kerana komitmen beliau dengan projek-projek lain selepas memaklumkan pihak penganjur terlebih dahulu.[238]

Kekayaan[sunting | sunting sumber]

Siti dikenali sebagai seorang ahli perniagaan hebat dan berjaya dan terkenal di Malaysia. Beliau kini mendahului senarai 'Artis Terkaya' di Malaysia. [46] Beliau juga dilaporkan bernilai lebih daripada RM50 juta pada 2010 bagi membolehkan beliau dinamakan sebagai salah satu daripada jutawan dalam industri hiburan, terutama di Timur Selatan rantau Asia.[46] Sebagai salah seorang artis yang paling prolifik di Malaysia, dia dikatakan dibayar RM 45,000 (USD $ 15 000) untuk persembahan selama 30 minit dan RM 70,000 (USD $ 23 333) untuk persembahan sejam pada tahun 2009. [239]

Cabang lain[sunting | sunting sumber]

Produk dan sokongan[sunting | sunting sumber]

Dengan kejayaanya dalam bidang nyanyian, Siti menempatkan dirinya dalam bidang perniagaan. Beliau menubuhkan syarikatnya, Siti Nurhaliza Productions (M) Sdn. Bhd. - dengan aktivitinya yang melibatkan bidang hiburan secara amnya. Beliau mempunyai empat anak syarikatnya yang terdiri daripada Siti Nurhaliza Collections, Siti Nurhaliza Marketing, SN Mobile Digital dan Siti Sound. [27] Beliau juga merupakan presiden bagi syarikat rangkaian kosmetik miliknya, SimplySiti Sdn. Bhd.. [240]

Beliau juga menjual produk teh, Ctea, [233] jenama minuman teh Malaysia, daripada teh yang ditanam di kaki bukit Gunung Kinabalu, Sabah. Jenama Ctea ini didatangkan dengan dua perisa, iaitu Geranium Special dan Pandan.

Dan kini selain memilikinya produknya sendiri, beliau menerima pendapatan berterusan melalui komisen dan royalti untuk sokongannya dan sebagai duta produk. Beliau telah menjadi duta dan jurucakap untuk pelbagai jenama antarabangsa, antaranya ialah [241] - Jusco, Maxis, Maybelline, Minolta, Mitsubishi, Olay, Pantene, Pepsi, Samsung dan TM Net.

Kedermawanan[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza semasa acara Malay Mail Big Walk 2007, acara amal untuk mengumpul dana kanak-kanak yang menghidap kanser tulang.[242]

Sepanjang kerjaynya, Siti telah terlibat dalam beberapa acara berkaitan amal, termasuk mengadakan konsert amal,[243] rumah terbuka [244] dan melancarkan tabung amalnya sendiri. [245][246] Pada Mac 2004, beliau menubuhkan Tabung Prihatin Siti, menjadikan beliau artis Malaysia pertama yang mempunyai tabung amal bersempena namanya yang bermatlamat untuk mengumpul sekurang-kurangnya RM 50, 000 untuk rawatan perubatan dan pendidikan kanak-kanak. [245] Pada Januari 2005, beliau mendermakan sebanyak RM 35, 000 kepada tiga pertubuhan berbeza untuk mangsa tsunami 2004 sebelum konsertnya di Royal Albert Hall pada April tahun yang sama.[247] Setahun kemudian, pada Februari, beliau mendermakan RM 500, 000 untuk Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dimana beliau juga dilantik sebagai duta kempen. [248] Enam bulan kemudian, beliau dan suaminya menubuhkan Yayasan Nurjiwa yang berkkhidmat sebagai platform untuk membantu mereka yang memerlukan melalui konsert amal dan acara makan malam dimana wang akan didermakan kepada organisasi terpilih. [246] Pada 2009, beliau dan suaminya mendermakan RM 1.5 juta untuk membina masjid baru di Tikam Batu, Kuala Muda dimana tanah itu diberikan sebagai wakaf oleh kedua-dua mereka dan ibu mertua Siti, yang mana sebelum ini suaminya juga telah mendermakan sejumlah wang untuk membina dua masjid di Kuala Lumpur dan Pattani, Thailand [249] yang akhirnya disiapkan pada Februari 2011 dan dirasmikan oleh Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah. [250]

Pada 2011, Siti dan suaminya telah mendermakan sejumlah zakat kepada 200 warga emas, ibu tunggal dan orang kurang upaya (OKU) di Tikam Batu sebagai sebahagian daripada tradisi mereka menyediakan mereka dengan sarung, batik dan Duit Raya (duit poket semasa Hari Raya Aidilfitri) untuk kanak-kanak. [244]

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Perhubungan dengan Datuk Seri Khalid[sunting | sunting sumber]

Siti Nurhaliza dan suaminya, Datuk Khalid semasa acara Malay Mail Big Walk pada 2007.

Pada 17 Julai 2006, selepas spekulasi oleh media, Siti dan tunangnya ketika itu, Datuk Khalid membuat sidang akhbar mengumumkan bahawa perkahwinan mereka akan diadakan pada 21 Ogos. [251] Rancangan beliau untuk berkahwin dengan Datuk Khalid disebabkan kritikan dan kemarahan, kerana dia akan berkahwin dengan seorang janda berusia 47 tahun dengan empat anak lelaki [252] di mana dia telah dituduh menyebabkan perceraiannya. Walau bagaimanapun, isu ini telah mengesahkan apabila Jabatan Agama Islam Selangor mengesahkan bahawa Datuk Khalid dan bekas isterinya, Tengku Zawyah Tengku Izham secara rasmi bercerai pada bulan Februari 2004, selepas 15 tahun perkahwinan.[253]

Sesetengah sumber yang membuat spekulasi bahawa jumlah kos perkahwinan adalah RM 12.888.888 (USD 3.947.980 (dilaraskan kepada inflasi 2010)),[254] tetapi ia kemudiannya dinafikan oleh pasangan dan perancang perkahwinan itu dan menyatakan bahawa jumlah kos adalah lebih kurang sekitar RM 500,000.[255] Hantaran perkahwinan beliau diturunkan kepada kos sekurang-kurangnya RM 22.222 dan hantaran (hadiah dari pengantin lelaki kepada pengantin perempuan dan sebaliknya) kos sekitar RM 30,000. Jumlah tajaan barangan termasuk Siti dan barang kemas pasangan, pakaian, dan lain-lain, lebih daripada RM 9 juta kos. [256] Kemudian, RM 1 juta daripada jumlah harga yang dibayar oleh TV3 untuk menyiarkan upacara keseluruhan kemudiannya didermakan kepada badan amal.[257]

Majlis pertunangan telah diadakan di Masjid Wilayah Persekutuan pada 21 Ogos 2006. Majlis tersebut turut disiarkan secara langsung dan mengumpulkan lebih daripada 2 juta penonton. majlis perkahwinan yang pertama telah diadakan pada 28 Ogos 2006, di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) dan televisyen kepada 6.3 juta penonton di seluruh negara. [259] Perkahwinan itu juga mendapat liputan dari Indonesia, di mana 10 wakil media Indonesia berada di sana untuk mengabadikan detik itu termasuk Trans TV, SCTV dan Jawa Pos.[260][261] Dirakam oleh jurugambar selebriti Kid Chan, [262] ini adalah satu kejadian bintang-disemat, dengan tetamu termasuk keluarga diraja, orang kenamaan, selebriti, rakan-rakan rapat dan keluarga. selebriti Indonesia seperti Hetty Koes Endang dan salah satu daripada rakan-rakan terdekat Siti, Krisdayanti telah diberi peluang untuk membuat persembahan kepada pengantin dan tetamu. [261] Resepsi kedua telah diadakan pada 3 September 2006, di kampung halaman Siti, Kuala Lipis, Pahang di mana lebih daripada 10,000 orang menghadiri majlis itu termasuk dari negara-negara jiran. [263] Pada tahun yang sama, perkahwinan dicatatkan sebagai salah satu daripada 20 selebriti bahagian majlis perkahwinan di Yahoo! Buzz. [264] Pada tahun 2011, perkahwinannya juga disenaraikan dalam "Profil Perkahwinan Asia Paling Tinggi" CNBC, di mana perkahwinannya telah menduduki tempat 5 teratas.[265][266]

Pada 13 Jun 2010, Siti dan suaminya, Datuk Seri Khalid, telah diiktiraf oleh E! News Asia sebagai Pasangan Selebriti Ketiga Paling Berkuasa di Asia, di belakang pasangan penghibur Cina, Simon Yam dan isteri, Qi Qi dan pasangan pelakon Bollywood, Aishwarya Rai dan suaminya, Abhishek Bachchan.[267][268]

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Sebagai seorang artis ternama Asia Tenggara, Siti mencapai jumlah penjualan sebanyak lebih 3 juta rakaman di pasaran Asia, terutama sekali di Malaysia dan Indonesia, sepanjang kerjayanya dalam bidang seni. Album sulungnya dilaporkan terjual lebih 50,000 salinan[13] dan lapan daripada 14 album solonya turut menerima sijil Emas, Platinum atau berbilang Platinum dari Malaysia dan Indonesia: album Siti Nurhaliza kedua (6 kali platinum, 400,000 salinan dijual),[173][241][269] Cindai (5 kali platinum, 400,000 dijual di Malaysia dan 100,000 dijual di Indonesia),[270][241][271] Adiwarna (4 kali platinum),[272][241] Pancawarna (2 kali platinum),[201][241] Sahmura (2 kali platinum),[241] Sanggar Mustika (emas di Indonesia dengan lebih 75,000 dijual),[273] E.M.A.S (2 kali platinum, 200,000 dijual;[274] platinum di Indonesia, lebih 300,000 dijual)[241][275] dan Transkripsi (4 kali platinum, 80,000 dijual).[276][241][277] Album Siti Nurhaliza In Concert, Royal Albert Hall London[241] dan Anugerah Aidilfitri turut menerima sijil 3 kali platinum dengan terjual lebih 60,000 salinan di Malaysia[277][278] dan satu sijil platinum dari Indonesia[279]. Album kesepuluhnya, Prasasti Seni terjual lebih 100,000 unit di pasaran Malaysia[280] dan 700,000 lagi di pasaran Indonesia.[281] Album kompilasi pertamanya, The Best of Siti Nurhaliza diberi pensijilan Emas di Indonesia kerana terjual lebih 75,000 unit.[282]

Album Studio

Filemografi[sunting | sunting sumber]

Videografi[sunting | sunting sumber]

Album konsert
 • 1999: Konsert Live Siti Nurhaliza
 • 2001: Konsert Mega Siti Nurhaliza, Bukit Jalil 2001
 • 2002: Konsert Salam Akhir Siti Nurhaliza – Untukmu Sudir
 • 2004: Secretaries Week Celebration 2004
 • 2004: Siti Nurhaliza Live In Concert 2004
 • 2005: Siti Nurhaliza In Concert, Royal Albert Hall London
 • 2006: Konsert Akustik Siti Nurhaliza
 • 2014: Konsert Lentera Timur Dato' Siti Nurhaliza
 • 2015: Konsert Unplugged Dato' Siti Nurhaliza
DVD
 • 2006: Siti Nurhaliza In Concert, Royal Albert Hall London
 • 2007: The Best of Siti Nurhaliza – DVD Karaoke
 • 2009: Anugerah Aidilfitri – DVD Karaoke
 • 2014: Konsert Lentera Timur Dato' Siti Nurhaliza
 • 2015: Konsert Unplugged Dato' Siti Nurhaliza
Album video
 • 1998: CT Best
 • 1999: CT Best 2
 • 2000: The Best of Siti Nurhaliza
 • 2001: CT Best 3
 • 2001: CT Best 4
 • 2003: CT Best 5
 • 2003: CT Best 6
 • 2003: CT Best 7
 • 2004: CT Best 8
 • 2008: 2 Diva (bersama Krisdayanti)
 • 2009: Puing-Puing Cinta Vol.1
 • 2009: Puing-Puing Cinta Vol.2

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Sepanjang karier beliau, Dato' Siti Nurhaliza telah dianugerahi lebih daripada 150 anugerah dari dalam dan luar negara. Dato' Siti juga berjaya memperbaharui rekod diri sendiri apabila disenaraikan di dalam The Malaysia Book of Record - dua kali.

Tahun Anugerah
1995
 • Bintang HMI 1995 - Juara Bintang HMI 1995 ("Camar Yang Pulang")
1996
 • Juara Lagu 1996 - Persembahan Terbaik ("Jerat Percintaan")
 • Juara Lagu 1996 - Juara Kategori Balada ("Jerat Percintaan")
 • Juara Lagu 1996 - Juara Lagu ("Jerat Percintaan")
1997
 • Anugerah Muzik Singapura 1997 - Artis Baru Wanita popular
 • Anugerah Muzik Singapura 1997 - Lagu Paling Popular ("Mawarku")
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 1997 - Lagu Terbaik AIM 1997 ("Jerat Percintaan")
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 1997 - Artis Baru Wanita Terbaik
 • Anugerah Bintang Popular 1997 - Artis Remaja Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular 1997 - Penyanyi Wanita Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular 1997 - Penghibur TV Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular 1997 - Artis Paling Popular
 • Pilihan Pembaca Media Hiburan (PPMH) 1997 - Artis Wanita Jelita 1997
 • Juara Lagu 1997 - Persembahan Terbaik ("Aku Cinta Padamu")
 • Juara Lagu 1997 - Juara Kategori Balada ("Aku Cinta Padamu")
 • Carta Radio 3 Shah Alam 1997 Persembahan Terbaik ("Aku Cinta Padamu")
1998
 • Anugerah Bintang Popular 1998 - Penyanyi Wanita Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular 1998 - Artis Paling Popular
 • Juara Lagu 1998 - Juara Kategori Irama Malaysia ("Cindai")
 • Juara Lagu 1998 - Juara Lagu ("Cindai")
 • Anugerah Carta RIM 1998 - Pencapaian Album Melayu Terbaik (Adiwarna)
1999
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 1999 - Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita)(Adiwarna)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 1999 - Album Pop Terbaik (Adiwarna)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 1999 - Album Terbaik (Adiwarna)
 • Juara Lagu 1999 - Juara Kategori Balada ("Purnama Merindu")
 • Juara Lagu 1999 - Juara Kategori Irama Malaysia ("Hati Kama")
 • Festival Muzik Shanghai 1999 - Piala Emas Pertandingan Nyanyian
 • Pertandingan Nyanyian Antarabangsa Pasifik Selatan 1999 Australia - Pemenang Pop/Top 40 Kategori Lagu Antarabangsa ("We'll Be As One")
 • Pertandingan Nyanyian Antarabangsa Pasifik Selatan 1999 Australia - Persembahan Vokal Terbaik Wanita ("We'll Be As One")
 • Anugerah Bintang Popular 1999 - Penyanyi Wanita Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular 1999 - Artis Paling Popular
 • Pilihan Pembaca Media Hiburan (PPMH) 1997 - Artis Jelita Sensasi PPMH '99
 • Pilihan Pembaca Media Hiburan (PPMH) 1997 - Artis Paling Sensasi PPMH '99
 • Pertandingan Poskad Sensasi Mangga - Pemenang Pertama (Pilihan Peminat)
 • Cover Tercantik Majalah Wanita - Cover Majalah Wanita Terbaik 1999
2000
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2000 - Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita)(Pancawarna)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2000 - Anugerah Kembara
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2000 - Album Pop Etnik Terbaik (Seri Balas)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2000 - Album Terbaik (Seri Balas)
 • Anjuran Papita 2000 - Anugerah Personaliti Terbaik
 • Anugerah Bintang Popular 2000 - Penyanyi Wanita Popular
 • Anugerah Bintang Popular 2000 - Artis Paling Popular
 • ERA Corner 2000 - Penerima Anugerah Tempat Ke-2
 • Juara Lagu 2000 - Juara Kategori Balada ("Kau Kekasihku")
 • Juara Lagu 2000 - Juara Kategori Etnik Kreatif ("Balqis")
 • Juara Lagu 2000 - Juara Lagu 2000 ("Balqis")
2001
 • Anugerah Planet Muzik 2001 - Penyanyi Wanita Terbaik
 • Anugerah Planet Muzik 2001 - Penyanyi Wanita Popular
 • Anugerah Planet Muzik 2001 - Lagu Paling Popular ("Balqis")
 • Pilihan Pembaca Media Hiburan (PPMH) 2001 - Artis Balada Sensasi PPMH 2001
 • Anugerah Muzik Indonesia 2000 - Artis Luar Negara Paling Berhasil Di Indonesia
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2001 - Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita)(Sahmura)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2001 - Album Pop Etnik Terbaik (Sahmura)
 • The Malaysia Book of Records - Most Awards Won Artiste
 • Anugerah URS - Artis Remaja Paling Glamour
 • Anugerah URS - Model Paling Glamour
 • Anugerah URS - Lagu Cinta Paling Glamour ("Kau Kekasihku")
 • Anugerah ERA - Vokal Wanita Pilihan
 • Anugerah ERA - Lagu Pop Pilihan ("Percayalah")
 • Anugerah ERA - Video Klip Pilihan ("Percayalah")
 • Anugerah ERA - Lagu Etnik Pilihan ("Pandang-Pandang Jeling-Jeling")
 • Anugerah ERA - Kumpulan/Duet Pilihan (Bersama Tan Sri S.M Salim)
 • Anugerah Bintang Popular 2001 - Bintang Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular 2001 - Penyanyi Wanita Popular
 • Juara Lagu 2001 - Persembahan Terbaik ("Ya Maulai")
 • Juara Lagu 2001 - Juara Pop Rock ("Engkau Bagaikan Permata")
2002

(Konsert Mega Siti Nurhaliza)

 • Konsert Hits Pilihan Pendengar RMKL - Persembahan Terbaik ("Bicara Manis Menghiris Kalbu")
 • Voice of Asia 2002 - Juara Grand Prix
 • Anugerah ERA 2002 - Lagu Etnik Pilihan ("Nirmala")
 • Anugerah ERA 2002 - Video Muzik Pilihan ("Nirmala")
 • Anugerah ERA 2002 - Vokal Wanita Pilihan
 • Anugerah Bintang Popular 2002 - Penyanyi Wanita Popular
 • Anugerah Rarti Cit Cat - Artis Paling Popular
 • Anugerah Rarti Cit Cat - Ratu Diva No. 1
 • Anugerah Juara Lagu 17 - Juara Kategori Etnik Kreatif ("Nirmala")
 • Anugerah Juara Lagu 17 - Persembahan Terbaik ("Nirmala")
2003
 • MTV Asia Awards 2003 - Favourite Music Artist Malaysia
 • Anugerah Personaliti Hiburan 2002 - Anugerah Khas Personaliti Hiburan Wanita
 • Anugerah Personaliti Hiburan 2002 - Personaliti Penyanyi Wanita
 • Anugerah Planet Muzik 2003 - Artis Wanita Terbaik
 • Anugerah Planet Muzik 2003 - Artis Wanita Paling Popular
 • Anugerah Planet Muzik 2003 - Anugerah Khas
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2003 - Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita) ("Sanggar Mustika")
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2003 - Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu ("Merisik Khabar" -Konsert Salam Terakhir Siti Nurhaliza Untukmu Sudir)
 • Anugerah Juara Lagu 18 - Persembahan Terbaik ("Ku Milikmu")
2004
 • SCTV Music Awards - Artis Asing Paling Ngetop
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2004 - Album Terbaik (E.M.A.S)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2004 - Album Pop Terbaik (E.M.A.S)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2004 - Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu ("Bukan Cinta Biasa")
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2004 - Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita)(E.M.A.S)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2004 - Anugerah Kembara
 • Anugerah Personaliti Hiburan 2003 - Artis Wanita Paling Bergaya
 • Anugerah Personaliti Hiburan 2003 - Penyanyi Wanita Paling Sensasi
 • Pilihan Pembaca Majalah Manja - Wajah Manja 2003
 • Pilihan Pembaca Majalah Manja - Artis Pilihan (Wanita) 2003
 • Pilihan Pembaca Majalah Manja - Artis Global 2003
 • Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2003 - Penyanyi Wanita Popular
 • The Malaysia Book of Records (Gold Edition) - Most Awards Won Artiste (112 anugerah)
 • Anugerah Planet Muzik 2004 - Artis Wanita Terbaik
 • Anugerah Planet Muzik 2004 - Artis Wanita Paling Popular
 • Anugerah Planet Muzik 2004 - Lagu Paling Popular ("Bukan Cinta Biasa")
 • Anugerah URS - Bintang Remaja Paling Glamour
 • Anugerah URS - Bintang Wanita Paling Glamour
 • Anugerah URS - Artis Paling Glamor & Popular
 • MTV Asia Awards 2004 - Favourite Artist Malaysia
 • Anugerah Seniman - Pingat Bintang Seniman
 • MACP (Music Author’s Copyright Protection Berhad) - Pencipta Muda Berpotensi
2005
 • The Malaysia Book of Records - Artis Malaysia Pertama membuat persembahan secara solo di Royal Albert Hall London
 • Anugerah ERA 2005 - Vokal Wanita Pilihan
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2005 - Persembahan Vokal Terbaik di dalam Album (Wanita)(Prasasti Seni)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2005 - Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu ("Seindah Biasa")
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2005 - Anugerah Kembara
 • HITZ1 - Persembahan Terbaik
 • HITZ1 - Lagu Paling Popular ("Lagu Rindu")
 • HITZ1 - Tempat Kedua Lagu Terbaik ("Lagu Rindu")
 • Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2004 - Bintang Paling Popular
 • Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2004 - Penyanyi Wanita Popular
 • Anugerah Planet Muzik 2005 - Artis Wanita Paling Popular
 • Anugerah Planet Muzik 2005 - Lagu Paling Popular ("Lagu Rindu")
 • MTV Asia Awards 2005 - Favourite Artist Malaysia
2006
2007
 • Anugerah ERA 2007 - Vokal Wanita Pilihan
 • Anugerah Planet Muzik 2007 - Lagu Terbaik ("Biarlah Rahsia")
 • Anugerah Planet Muzik 2007 - Artis Wanita Terbaik
 • Anugerah Planet Muzik 2007 - Artis Wanita Popular
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2007 - Album Terbaik (Transkripsi)
 • Anugerah Industri Muzik (AIM) 2007 - Album Pop Terbaik (Transkripsi)
 • Anugerah MACP 2007 - Lagu Pilihan Popular 90-an ("Cindai")
 • Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2006 - Penyanyi Wanita Popular
2008
2009
2010
2011
 • Anugerah Planet Muzik 2011 - Artis Serantau Paling Popular Selama SEDEKAD
2012
 • Anugerah Bintang Popular Berita Harian (ABPBH) 2011 - Anugerah Seri Perak
 • Anugerah Ikon Hiburan BERNAMA Radio 24

Lain-lain[sunting | sunting sumber]

 • BIM awards (outstanding recognition for her contribution to the country) (2008)
 • Penasihat Antarabangsa Seni Persembahan Universiti Limkokwing (2008)
 • Duta Suara Universiti(2007)
 • Duta Elegance Tiara Collection(2006)
 • Duta Pantene SHINE(2006)
 • Jurucakap Olay Total Effect(2006)
 • Duta Pencegahan Dadah Agensi Anti Dadah Kebangsaan(2006)
 • Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk(2006)
 • Ahli Ahmad Shah Pahang (AAP)
  • Darjah Kebesaran Ke-4 Negeri Pahang
 • Darjah Paduka Mahkota Perak (PMP)
 • Duta Muhibah PBSM (ahli PBSM seumur hidup)
 • Model Nippon Wiper Blade (NWB)
 • Model/Jurucakap Maybelline New York
 • Model untuk BLEU dan PEPSI (2002)
 • Model untuk Mitsubishi Trium
 • Duta "With All Our Hearts’ Charity Fund" Jusco (2002,2003,2004,2005,2006,2007,2008)
 • Duta TM Net (2002)
 • Bintang Universe of Corum (2002)
  • The Most Successful Talent in Malaysia Music Industry
 • Anugerah Puteri Remaja (2002)
  • Daripada Puteri UMNO
 • Johan Setia Mahkota (JSM) (2003)

Konsert jelajah dan lawatan[sunting | sunting sumber]

Malaysia
Singapura
 • 2000: Siti Nurhaliza Live at Harbour Front, Singapore
 • 2005: Siti Nurhaliza Live 2005, Indoor Stadium, Singapore
 • 2008: Konsert Diari Hati Siti Nurhaliza, Esplanade Theatre, Singapore
 • 2010: Konsert Bagaikan Sakti, Esplanade Theatre, Singapore
 • 2014: Dato' Siti Nurhaliza Live in Singapore, The Star Theatre, Singapore
Indonesia
 • 2004: Siti Nurhaliza Indonesia Tour 2004, Indonesia
 • 2011: Charity Concert Banjarmasin, Indonesia
Lain-lain

Pameran seni[sunting | sunting sumber]

Bidang penulisan[sunting | sunting sumber]

Selain bidang nyanyian dan pengacaraan, Siti juga telah menulis beberapa rencana dan artikel untuk beberapa akhbar dan majalah tempatan.

Tahun Tajuk Akhbar/Majalah
1999 Lenggok Siti Metro Ahad (Edisi Ahad)
2006 Pena Siti Kosmo! Ahad (Edisi Ahad)
2010–2012 Catatan Siti Nurhaliza Mangga[283]
2011–kini Dari Dalam Diri Siti Nurhaliza Berita Harian[284]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. 1.0 1.1 "Abdullah heads awards list". The Star Online. Diperoleh pada 2006-10-24. 
 2. 2.0 2.1 "Siti Nurhaliza diburu syarikat rakaman". Bintang Popular – Berita Minggu. Digital Collections DC5: Cross Search. 14 June 2009. Diperoleh pada 13 September 2010. 
 3. 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 3.5 "Kenali Dato' Siti". Siticlix. Diarkibkan daripada asal pada 2010-05-20. Diperoleh pada 2010-01-24. 
 4. 4.0 4.1 4.2 Olesya Ivanova (29 August 2002). "Grand Prix 2002 left for Malaysia.". The Almaty Herald. Simply Siti Nurhaliza Zone. Diperoleh pada 6 August 2010. 
 5. New Straits Times Staff (7 August 2002). "Siti does us proud.". New Straits Times (AccessMyLibrary). Diperoleh pada 4 March 2013. 
 6. 6.0 6.1 6.2 6.3 Shuib Taib (7 September 2009). "Top 10 influential celebrities in Malaysia: Stars with the x-factor sizzle". The New Straits Time. AsiaOne.com. Diperoleh pada 31 July 2010. 
 7. 7.0 7.1 "Siti Nurhaliza menang anugerah antarabangsa". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 21 May 1999. Diperoleh pada 13 September 2010. 
 8. "Siti Nurhaliza selepas dua dasawarsa". Kosmo. Diperoleh pada 2015-03-31. 
 9. "Senarai Keputusan Pemenang Anugerah Planet Muzik APM 2011". Sensasi Selebriti. Diperoleh pada 18 February 2013. 
 10. Hafidah Samat (14 January 2005). "Siti all set for London show.". New Straits Times. AccessMyLibrary. Diperoleh pada 28 February 2013. 
 11. 11.0 11.1 Charlie Lancaster (9 May 2010). "Top of the pops". Southeast Asia Globe. Diperoleh pada 31 July 2010. 
 12. 12.0 12.1 "Asia's Idols". Inquirer.net – Philippine News for Filipino. 5 January 2008. Diperoleh pada 31 July 2010. 
 13. 13.0 13.1 13.2 "Juara Lagu Unearths Another New Star.". Simply Siti Nurhaliza Zone. Diperoleh pada 13 May 2010. 
 14. "Siti nafi ditawar jutaan ringgit untuk 'Konsert Seribu Warna'". mStar. Diperoleh pada 2010-01-24. 
 15. "Siti Nurhaliza mengimbau nostalgia menjadi anak polis". Malaywood. Diperoleh pada 2010-01-08. 
 16. New Straits Times Staff (10 January 2003). "Will this be you?". New Straits Times (AccessMyLibrary). Diperoleh pada 31 May 2013. 
 17. Khadijah Ibrahim (4 September 2003). "Siti Nurhaliza - Melabur untuk masa depan adik". Utusan Online. Diperoleh pada 31 Mei 2013. 
 18. 18.0 18.1 Muhammad Arif Nizam Abdullah (13 November 2006). "Siti Nurhaliza muncul di Jalan Masjid India". Utusan Online. Diperoleh pada 31 Mei 2013. 
 19. Amirah Amaly Syafaat (29 Julai 2012). "Antara Permata dan Hati". Utusan Online. Diperoleh pada 31 Mei 2013. 
 20. Nizam Abdullah (17 Oktober 2011). "Siti Nurhaliza Tidak Ambil Mudah". mStar Online. Diperoleh pada 31 Mei 2013. 
 21. 21.0 21.1 21.2 "Siti pukau jutaan peminat". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 31 March 2002. Diperoleh pada 12 June 2010. 
 22. "Guapedia:Siti Nurhaliza". Gua.com.my. Diperoleh pada 2009-12-28. 
 23. Dato' Hajjah Siti Nurhaliza, SitiZone. Dicapai pada 30 Januari 2010.
 24. "SITI NURHALIZA DI SUKAN KOMANWELL (1998)". YouTube. Diperoleh pada 2010-01-20. 
 25. "Asia pop stars sing Golden Melody". China Daily Website - Connecting China Connecting the World. Diperoleh pada 2004-05-09. 
 26. "Siti displays true star power in London". The Star Online. Diperoleh pada 2005-04-08. 
 27. 27.0 27.1 "INFO Siti Nurhaliza". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. 23 February 2010. Diperoleh pada 16 August 2010. 
 28. "Inilah yang terhebat!". Harian Metro. Diperoleh pada 2015-03-31. 
 29. Shazryn Mohd Faizal (12 Disember 2007). "Mampukah Hadiah Daripada Hati tandingi Transkripsi?". Utusan Malaysia. Diperoleh pada 20 Januari 2010. 
 30. Ku Seman Ku Hussein (27 Ogos 2006). "Inikah realiti televisyen?". Utusan Malaysia. Diperoleh pada 30 Januari 2010. 
 31. 14 "The Ratings are in: Siti 6.3 million Log". The Star. Diperoleh pada 2006-08-30. 
 32. "Top Celeb Weddings - Yahoo! Buzz Log". Yahoo! Buzz. Diperoleh pada 2006-11-14. 
 33. "Siti Nurhaliza gets Grammy invite". The Star Online. February 6, 2007. Diperoleh pada 2007-02-06. 
 34. 34.0 34.1 Zieman (April 24, 2007). "Siti hidupkan khazanah P. Ramlee dalam Konsert Istana Cinta". mStar Online. Diperoleh pada 2007-04-24. 
 35. "Hadiah hati Siti". Metro Ahad. Digital Collections DC5: Cross Search. December 9, 2007. Diperoleh pada 2010-09-02. 
 36. "Tuah filem hitam putih". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. August 11, 2008. Diperoleh pada 2010-09-02. 
 37. "Siti akhirnya berlakon". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. August 4, 2007. Diperoleh pada 2010-08-06. 
 38. "(Sesuatu yang dicari peminat ... )". Berita Harian. Digital Collections DC5: Cross Search. 10 Januari 2008. Diperoleh pada 2010-08-06. 
 39. "Lagu Hantaran Daripada Hati `hidupkan' Wadi Unung". Berita Harian. Digital Collections DC5: Cross Search. August 27, 2009. Diperoleh pada 2010-08-06. 
 40. "Hadiah hati Siti". Berita Harian. Digital Collections DC5: Cross Search. 9 Disember 2007. Diperoleh pada 2010-08-06. 
 41. "Faizal Tahir Rocks at AIM Awards". New Straits Time. Diperoleh pada 2008-04-04. 
 42. "Hit list". The Star. 17 Januari 2008. Diperoleh pada 2010-01-03.  Text "Wong Li Za" ignored (bantuan)
 43. 43.0 43.1 "Lentera Timur". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. 4 Januari 2009. Diperoleh pada 2010-08-06. 
 44. "Misi angkat muzik tradisi". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. 16 Januari 2009. Diperoleh pada 2010-08-06. 
 45. Siti Azira Abd. Aziz (4 Mei 2009). "Penantian 7 tahun Misha berbaloi, Siti tetap unggul". mStar Online. Diperoleh pada 2010-01-03. 
 46. 46.0 46.1 46.2 Mohd Azam Shah Yaa'cob, Hidayatul Akmal Ahmad & Raja Norain Hidayah Raja Abdul Aziz (20 June 2010). "Milik harta tujuh angka". myMetro. Diperoleh pada 23 June 2010. 
 47. "Siti's Almighty album". New Straits Time. Digital Collections DC5: Cross Search. October 2, 2009. Diperoleh pada 2010-09-03. 
 48. Shazryn Mohd. Faizal (11 Ogos 2009). "Antara dua dunia Siti". Utusan Malaysia Online. Diperoleh pada 2010-09-03. 
 49. Budiey Isma (16 Februari 2009). "Ayah Dato’ Siti Nurhaliza Selamat Disemadikan". Sensasi Selebriti. Diperoleh pada 2010-04-11. 
 50. Roslen Fadzil (15 Februari 2009). "Ayah Siti Nurhaliza Meninggal Dunia". Murai.com.my. Diperoleh pada 2010-04-11. 
 51. "Siti derita ingat abah". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. 28 Februari 2009. Diperoleh pada 2010-09-05. 
 52. Shuib Talib (June 21, 2009). "SHUIB ON SUNDAY: Can't get enough of Siti". The New Straits Time (bNet). Diperoleh pada 2009-06-21. 
 53. Rizal Johan & Alan Koay (July 23, 2009). "Film director Yasmin Ahmad in hospital (Update 7)". The Star Online. Diperoleh pada 2010-04-11. 
 54. Au Yeong How & Shahril Adzrin (July 23, 2009). "Pengarah Yasmin Ahmad selesai jalani pembedahan otak". mStar Online. Diperoleh pada 2010-04-11. 
 55. "Tune in to SITI TV this Merdeka". Malay Mail Online. August 28, 2009. Diperoleh pada 2010-05-22. 
 56. Budiey Isma (25 Disember 2009). "Gambar Kulit Album Duet Dato’ Siti Nurhaliza & Krisdayanti". Sensasi Selebriti. Diperoleh pada 2010-05-22. 
 57. Hizreen Kamal (January 27, 2010). "Two divas, one album". New Straits Time. Digital Collections DC5: Cross Search. Diperoleh pada 2010-09-05. 
 58. "Astro Siarkan Secara Langsung Konsert Bagaikan Sakti M.Nasir & Datuk Siti Nurhaliza". mStar. Diperoleh pada 2010-01-18. 
 59. 59.0 59.1 Wahi Aziz (December 13, 2009). "Siti Akan Terbitkan Konsert Aizat & Faizal Tahir di IB". mStar Online. Diperoleh pada 2010-01-18. 
 60. "Keputusan Undian SMS Parti HIP TV Memuaskan". mStar Online. 4 April 2009. Diperoleh pada 2010-04-06. 
 61. Siti Azira Abd. Aziz (31 Mac 2009). "Artis Tak Harap Pada Rupa Antara Kelainan 'Parti HIP TV'". mStar Online. Diperoleh pada 2010-04-06. 
 62. Farihad Shalla Mahmud (31 Mac 2009). "Siti perkenal SimplySiti". Berita Harian online. Diperoleh pada 2010-04-06. 
 63. Mohd Al Qayum Aziz (29 Mei 2010). "SimplySiti Terima Anugerah Produk Halal Terbaik". Mstar Online. Diperoleh pada 2010-04-06. 
 64. Akmal Abdullah (5 April 2010). "ABPBH 2009: Siti Nurhaliza paling popular". Berita Harian Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 6 April 2010. 
 65. Budiey Isma (22 April 2010). "Senarai Pemenang Anugerah PPMH Ulangtahun Ke 25 Media Hiburan". Sensasi Selebriti (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 26 June 2010. 
 66. Budiey Isma (22 April 2010). "Gambar Dato' Siti Nurhaliza di Anugerah PPMH Media Hiburan". Sensasi Selebriti (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 26 August 2010. 
 67. 67.0 67.1 Azhariah Kamin (3 May 2010). "Yuna wins big at AIM awards". The Star. Diperoleh pada 3 May 2010. 
 68. 68.0 68.1 Esme Johari Wahab (3 May 2010). "Siti tetap unggul". myMetro (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 3 May 2010. 
 69. Haswari Ali (22 July 2010). "Kerana Cantik & Seksi, Rozita Menang". Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 22 July 2010. 
 70. SultanMuzaffar (12 January 2011). "Siti Nurhaliza Terima Pengiktirafan BrandLaureate". Gua.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 11 February 2011. 
 71. "Siti Nurhaliza terima Anugerah Wanita Inspirasi di Bandung". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 29 January 2011. Diperoleh pada 11 February 2011. 
 72. "A chat with Siti". The Star. 11 February 2011. Diperoleh pada 11 February 2011. 
 73. Abie Abdullah (24 July 2011). "Tiba masa Siti". Metro Ahad (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 25 July 2011. 
 74. Norhadiani Baharom (4 March 2011). "Adib terbit album Inggeris Siti". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 6 March 2011. 
 75. Hanisah Selamat (14 July 2011). "Selagi ada semangat". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 17 July 2011. 
 76. 76.0 76.1 76.2 Zubir Mohd Yunus (7 August 2011). "All Your Love Siti bakal jengah Eropah". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 7 July 2011. 
 77. 77.0 77.1 Syafiqah Jalal (16 July 2011). "APM 2011: Kali Terakhir Buat Siti Nurhaliza Sertai?". Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 17 July 2011. 
 78. "Dato' Siti Nurhaliza Terbit Program Realiti I-Klon". Murai.com (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Five Sdn Bhd. Diperoleh pada 3 April 2013. 
 79. Niezam Abdullah (17 October 2011). "Siti Nurhaliza Tidak Ambil Mudah". mStar (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 21 October 2011. 
 80. "Sejarah hidup tanpa memori". Kosmo! Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 17 December 2011. Diperoleh pada 6 December 2011. 
 81. Budiey (3 February 2012). "Gambar Siti Nurhaliza di Anugerah PPMH 2011/12". Sensasi Selebriti (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 18 February 2013. 
 82. 83.0 83.1 Nani (24 April 2012). "Siti Nurhaliza Berduet Dengan Rockstar Islam, Sami Yusuf". Gua.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 5 May 2012. 
 83. Mohd. Fairuz Yusof (9 July 2012). "SUKMA XV dibuka penuh gemilang". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 20 July 2012. 
 84. Mohd. Fairuz Yusof (17 July 2012). "Sukan alat perpaduan negara - Najib". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 20 July 2012. 
 85. Kheme Rosly (5 July 2012). "Rozita Che Wan Selebriti Paling Seksi 2012". Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 18 February 2013. 
 86. 87.0 87.1 "Penawar Rindu Siti". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). 6 September 2012. Diperoleh pada 15 November 2012. 
 87. Suhana Yusop (30 September 2012). "5 terima anugerah Bernama Radio24". Kosmo! Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 18 February 2013. 
 88. "Wartawan Utusan terima anugerah Puteri UMNO". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 25 November 2012. Diperoleh pada 18 February 2013. 
 89. "Siti Nurhaliza Persembah Single Baru "Galau" Di Kuantan". Gua.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). 11 November 2012. Diperoleh pada 15 November 2012. 
 90. Razif Rosdi (10 November 2012). "Sakit Tak Halang Siti Nurhaliza Hiburkan 5,000 Peminat". Gua.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 15 November 2012. 
 91. "Siti Nurhaliza Bersyukur Impiannya Terlaksana". Gua.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). 13 November 2012. Diperoleh pada 15 November 2012. 
 92. Egie Gusman (13 December 2012). "Suami Kecelakaan, Siti Nurhaliza Batalkan Konser di Banjarmasin". Music.Okezone.com (dalam bahasa Indonesia). Diperoleh pada 13 December 2012. 
 93. "Shila Amzah & Dato' Siti Calon Penyanyi Terbaik Dunia". Mediahiburan.karangkraf.com (dalam bahasa Bahasa Melayu). 14 December 2012. Diperoleh pada 13 December 2012. 
 94. "World Music Awards postponed due to visa issues, Newtown tragedy". Showbiz. GMA Network Inc. 21 December 2012. 
 95. Mohd Al Qayum Azizi (18 Februari 2013). "Siti Nurhaliza Bertudung Bukan Untuk Berpolitik". mStar. Diperoleh pada 26 Mac 2013. 
 96. 97.0 97.1 "Siti Lebih Ayu". Berita Harian. 19 March 2013. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 97. "Pencarian Klon Artis Bermula!". Media Hiburan Online. Grup Digital Karangkraf. Diperoleh pada 3 April 2013.  |first1= missing |last1= in Authors list (bantuan)
 98. "Siti Nurhaliza Jadi Pengacara 'Game Show' Pula". mStar Online. 26 December 2012. Diperoleh pada 6 February 2012. 
 99. Shorty Awards Staff (26 February 2013). "Announcing the 5th Annual Shorty Awards Vox Populi and Finalists!". Shorty Awards. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 100. Hizreen Kamal (2 March 2013). "Siti Nurhaliza beats nine other strong contenders for 'Bella On-Stage Award'". New Straits Times. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 101. Budiey (2 March 2013). "Gambar Dato' Siti Nurhaliza di Roadshow Dermagic SimplySiti di Alamanda". SensasiSelebriti.com. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 102. "Konsert Nusantara di Istana Budaya Mac ini". Utusan Online. 2 February 2013. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 103. 104.0 104.1 Haswari Ali (22 March 2013). "Kenny Babyface Puji Kelunakan Suara Dato' Siti". Murai.com.my. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 104. 105.0 105.1 Choong Mek Zhin (23 March 2013). "Grand prix charity gala raises RM200,000 in aid of heart patients". The Star. Diperoleh pada 26 March 2013. 
 105. "Siti joins MPO for music showcase". The Malay Mail. 30 April 2013. Diperoleh pada 12 April 2013. 
 106. "Siti Nurhaliza terima Anugerah Kemanusiaan Mapim". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 29 June 2013. Diperoleh pada 16 June 2013. 
 107. 108.0 108.1 Azhariah Kamin (11 July 2013). "Utterly Bewitching". The Star. Diperoleh pada 16 July 2013. 
 108. Nani (12 August 2013). "Anugerah Melodi 2013 - Dato' Siti Nurhaliza Tetap Jadi Pilihan". Gua.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 27 September 2013. 
 109. mD Staff (22 August 2013). "Siti Nurhaliza, Melly Goeslaw & Faizal Tahir Sertai Keluarga AF 2013". MalaysianDigest.com (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 27 September 2013. 
 110. "Konsert merdeka Malaysia-Indonesia di Dataran Merdeka Ahad". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 22 August 2013. Diperoleh pada 27 September 2013. 
 111. MSN Entertainment Malaysia Staff (12 September 2013). "A reflection of Malaysia!". http://entertainment.malaysia.msn.com/. Diperoleh pada 27 September 2013. 
 112. "Senarai Penuh Pencalonan Anugerah Planet Muzik 2013". Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). 5 September 2013. Diperoleh pada 27 September 2013. 
 113. "Hafiz Menang Besar Di Anugerah Planet Muzik 2013". gua.com.my. 19 Oktober 2013. Diperoleh pada 19 Oktober 2013. 
 114. 115.0 115.1 MH Staff (30 Ogos 2013). "Dato' Siti Nurhaliza Janji Yang Terbaik Di Konsert 'Lentera Timur'". mediahiburan.karangkraf.com. Diperoleh pada 27 September 2013. 
 115. Budiey (21 Ogos 2013). "Ulasan Konsert Lentera Timur Dato' Siti Nurhaliza". Budiey.com (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 27 September 2013. 
 116. Astro Awani Staff (27 October 2013). ""Konsert Lantera Timur" Siti Nurhaliza catat rekod Istana Budaya". Astro Awani. Diperoleh pada 27 October 2013. 
 117. 118.0 118.1 "Siti wakil negara ke Jepun". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). 21 November 2013. Diperoleh pada 30 December 2013. 
 118. Policarpio, Allan (24 November 2013). "Christian Bautista hopes to appeal for more relief aid in music fest". Philippine Daily Inquirer. Diperoleh pada 30 Disember 2013. 
 119. 120.0 120.1 Astro Awani Staff (20 November 2013). "Siti Nurhaliza wakil negara ke Festival Muzik Asean-Jepun". Astro Awani (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 30 Disember 2013. 
 120. Tan Kee Yun (5 Disember 2013). "Award Winning Antics: 18th Asian Television Awards". The New Paper. Diperoleh pada 30 Disember 2013. 
 121. Shreya Gopi (19 November 2013). "Asian Television Awards to be televised on Star World and Channel [V]". OnScreenAsia.com. Diperoleh pada 30 Disember 2013. 
 122. 123.0 123.1 Budiey (6 January 2014). "Konsert Dato Siti Nurhaliza Live in KLCC Where The Heart Is". Budiey.com. Diperoleh pada 18 April 2014. 
 123. Kenneth Chaw (10 February 2014). "An intimate encounter with Siti Nurhaliza". The Star. Diperoleh pada 18 April 2014. 
 124. Mohd Al Qayum Azizi (7 January 2014). "Siti Nurhaliza Sasar Kutip RM4 Juta Untuk Kebajikan". Mstar (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 18 April 2014. 
 125. Tengku Khalidah Tengku Bidin (10 February 2014). "Siti Nurhaliza berjaya kumpul dana RM1 juta". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 18 April 2014. 
 126. 127.0 127.1 Muzaffar Mustafa (19 February 2014). """SITI: An Iconic Exhibition of Dato Siti Nurhaliza", ilham penggiat seni baru". Astro Awani (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 19 April 2014. 
 127. 128.0 128.1 128.2 Feride Hikmet Atak (28 February 2014). "Lukisan Wajah Siti Nurhaliza Dijual Sehingga RM75,000". Mstar (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 18 April 2014. 
 128. "Pameran Lukisan Ikonik Dato' Siti Nurhaliza". Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). 21 February 2014. Diperoleh pada 19 April 2014. 
 129. Jeff Oon (21 February 2014). "Siti Nurhaliza returns for solo concert in Singapore after six-year absence". Yahoo! Entertainment Singapore. Diperoleh pada 10 Jun 2014. 
 130. Eddino Abdul Hadi (5 April 2014). "Siti to sing Singapore songs". The New Paper. Diperoleh pada 10 Jun 2014. 
 131. 132.0 132.1 Naadiah Bte Mohamad Munir Badib (14 April 2014). "Dato' Siti Nurhaliza live in Singapore - 3.5/5". Today. Diperoleh pada 10 Jun 2014. 
 132. Juliane June Rasul (16 April 2014). "Siti gets cheeky". The New Paper. Diperoleh pada 10 Jun 2014. 
 133. Budiey (17 February 2014). "Dato' Siti Nurhaliza Bakal Berkongsi Pentas Dengan David Foster". www.budiey.com. Diperoleh pada 11 June 2014. 
 134. Keirsten Clark (25 March 2014). "Q&A: David Foster, award-winning record producer and composer". Lifestyle Asia. Diperoleh pada 11 June 2014. 
 135. "Tragedi MH370, tiga konsert berskala besar dibatalkan". Kosmo! (dalam bahasa Bahasa Melayu). 27 March 2014. Diperoleh pada 11 June 2014. 
 136. 137.0 137.1 "Vince, Elvira pukau Foster". Harian Metro (dalam bahasa Bahasa Melayu). 30 March 2014. Diperoleh pada 11 June 2014. 
 137. 138.0 138.1 Astro Awani Staff (1 May 2014). "High achievers receive MBR Award 2014 from Najib". Astro Awani. Diperoleh pada 1 June 2014. 
 138. 139.0 139.1 Allan Koay and Hemananthani Sivanandam (30 April 2014). "Prime Minister pays tribute to record holders at Malaysia Book of Records event". The Star. Diperoleh pada 11 June 2014. 
 139. Farihad Shalla Mahmud (27 August 2014). "Hikmah sebalik musibah". Berita Minggu (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 28 August 2014. 
 140. Astro Awani Staff (18 October 2014). "APM 2014: Siti Nurhaliza dinobat Penyanyi Wanita Terbaik". Astro Awani (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 30 November 2014. 
 141. Agustinus Shindu Alpito. "Siti Nurhaliza Rilis Album di Indonesia". MetroTV (dalam bahasa Indonesia). Diperoleh pada 1 December 2014. 
 142. Hannie Susanti (Producer) & Gerryndra Danurwendo (Producer) (20 October 2014) (dalam bahasa Indonesian). Persembahan Cinta 23 (Motion Picture). Indonesia: MNCTV.
 143. Armen E. Basauli (Producer) (21 October 2014) (dalam bahasa Indonesian). dahSyat (Motion Picture). Indonesia: RCTI.
 144. Pramudito Joedojo (Producer) (22 October 2014) (dalam bahasa Indonesian). Persembahan Cinta 23 (Motion Picture). Indonesia: Global TV.
 145. Wishnutama (Director) (1 November 2014) (dalam bahasa Indonesian). Sarah Sechan (Motion Picture). Indonesia: NET..
 146. Dini Putri (Director), Tiruma Imelda (Producer) & Jahja I. Rianto (Executive Producer) (21 October 2014) (dalam bahasa Indonesian). Inbox (Motion Picture). Indonesia: SCTV.
 147. 148.0 148.1 Zaidi Mohamad (11 November 2014). "Siti Nurhaliza terima dua anugerah". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 30 November 2014. 
 148. 149.0 149.1 Kenneth Shaw (20 November 2014). "Siti Nurhaliza talks about album sales, AIM nominations and her 20 years in show business". The Star. Diperoleh pada 20 November 2014. 
 149. Bernama Staff (26 November 2014). "Malaysia Bolot 2 Anugerah Pada Top Asia Corporate Ball 2014". Bernama (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 30 November 2014. 
 150. Norimy Aimi (7 December 2014). "Datuk Siti Nurhaliza Kuasai AIM 21". Mangga Online (dalam bahasa Bahasa Melayu) (Utusan Karya Sdn Bhd). Diperoleh pada 6 December 2014. 
 151. RotiKaya Staff (7 Disember 2014). "Siti Nurhaliza Rangkul Vokal Terbaik AIM Buat Kali Ke-12". RotiKaya.com (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 8 Disember 2014. 
 152. P. Aruna (18 Disember 2014). "Siti Hasmah honoured by students group she helped found in 1948". The Star. Diperoleh pada 29 Disember 2014. 
 153. World Music Awards' Admin (24 December 2014). "Siti Nurhaliza, Winner of the World's Best Malay Female Artist Award, Best Malay Live Act & Best Malay Entertainer". Diperoleh pada 29 December 2014. 
 154. Rebecca Lynne Tan (2 January 2015). "BigBang start to new year at Celebrate SG50 countdown party". Straits Times. Diperoleh pada 1 January 2016. 
 155. 156.0 156.1 Najiy Jefri (29 March 2015). "Siti Nurhaliza selepas dua dasawarsa" [Siti Nurhaliza after 2 Decades]. Kosmo! (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 1 January 2016. 
 156. Shazryn Mohd Faizal (April 8, 2015). "Siti Nurhaliza terus lengkapkan portfolio". The Rakyat Post. Diperoleh pada 1 January 2015. 
 157. Murai Staff (9 April 2015). "Dato’ Siti Nurhaliza Semakin Petah Berjenaka Di Pentas (Dato' Siti Nurhaliza is Getting Better to Banter on Stage)". Murai.com.my. Diperoleh pada 1 January 2016. 
 158. Kemalia Othman (8 April 2015). "Siti Nurhaliza Dedah Kisah Lalu Dalam Konsert Unplugged 2015 (Siti Nurhaliza Revealed Past Experiences in "Konsert Unplugged 2015")". mStar. Diperoleh pada 1 January 2016. 
 159. 160.0 160.1 Shazryn Mohd Faizal (2 July 2015). "Album ‘Unplugged’ beri signifikan tersendiri buat Siti Nurhaliza" [The 'Unplugged' album has its own significant to Siti Nurhaliza]. The Rakyat Post. Diperoleh pada 1 January 2016. 
 160. 161.0 161.1 Nor Akmar Samudin (21 August 2015). "Inspirasi hadiah terbaik untuk Siti" ["Inspirasi" as the best gift for Siti]. Harian Metro. Diperoleh pada 2 January 2016. 
 161. Malay Mail Staff (5 August 2015). "Siti Nurhaliza records Tamil song composed by AR Rahman (VIDEO)". Malay Mail. Diperoleh pada 2 January 2016. 
 162. The Star Staff (21 August 2015). "Siti Nurhaliza named among 500 most influential Muslims". The Star. Diperoleh pada 2 January 2016. 
 163. Kamaruddin Razal (10 October 2015). "Taufik Batisah Ungguli Anugerah Planet Muzik 2015" [Taufik Batisah Leads Anugerah Planet Muzik 2015]. Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 2 January 2016. 
 164. 165.0 165.1 Rozdan Mazalan (31 December 2015). "Siti, Rossa paling cemerlang di Istana Budaya" [Siti, Rossa [are] the most successful at Istana Budaya]. Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 2 January 2016. 
 165. Tengku Khalidah Tengku Bidin (9 November 2015). "Siti Nurhaliza hamil?" [Siti Nurhaliza is pregnant?]. Utusan Malaysia (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 2 January 2016. 
 166. 167.0 167.1 Kenneth Chaw (1 December 2015). "Siti Nurhaliza shares devastating news of miscarriage". The Star. Diperoleh pada 2 January 2016. 
 167. The Malaysian Insider Staff (1 December 2015). "Ed Sheeran, Jay Chou are Spotify’s most streamed artists in Malaysia". The Malaysian Insider. Diperoleh pada 2 January 2016. 
 168. Putu Elmira (21 December 2015). "Duet Apik Siti Nurhaliza dan Hetty Koes Endang di D'Academy Asia" [A Great Duet between Siti Nurhaliza and Hetty Koes Endang on D'Academy Asia]. Bintang.com (dalam bahasa Indonesia). Diperoleh pada 2 January 2016. 
 169. Puji Astuti HPS (17 November 2015). "Memetakan Kekuatan Peserta D' Academy Asia dari 4 Negara" [Mapping the Strength of D'Academy Asia Contestants]. Liputan 6 (dalam bahasa Indonesia). Diperoleh pada 2 January 2016. 
 170. "Siti Nurhaliza... pamer kehebatan beraksi di konsert". Utusan Malaysia Online (dalam bahasa (Melayu)). November 1, 1999. Diperoleh pada 2010-09-13. 
 171. 172.0 172.1 "Siti Nurhaliza , Malaysia's pop princess". Things Asian – Experience Asia Through the Eyes of Travelers. 4 Mac 2005. Diperoleh pada 2010-01-18. 
 172. 173.0 173.1 173.2 "Peransang Abang Dalam Karier Siti Nurhaliza". Simply Siti Nurhaliza Zone (dalam bahasa (Melayu)). Diperoleh pada 2010-01-25. 
 173. "Celine Peramah, Saida Pemalu – Siti". Murai.com.my. 15 April 2008. Diperoleh pada 2010-01-18. 
 174. Saharudin Musthafa (April 15, 2008). "Akhirnya Siti bertemu Celine Dion". Utusan Malaysia Online. Diperoleh pada 2010-09-13. 
 175. "Evolusi Siti". Metro Ahad (dalam bahasa (Melayu)). Digital Collections DC5: Text Archive. 29 November 2006. Diperoleh pada 2010-08-16. 
 176. "Hormatilah Prinsip Saya.". Utusan Malaysia. Simply Siti Nurhaliza Zone. 26 Mac 1997. Diperoleh pada 2010-08-17. 
 177. 178.0 178.1 "Populariti…Bukan Terletak Pada Gaya Seksi.". Utusan Malaysia Online. 26 Oktober 1998. Diperoleh pada 2010-08-17. 
 178. "Siti Nurhaliza Artis Yang Wajar Menjadi Contoh.". Utusan Malaysia Online. 25 November 1998. Diperoleh pada 2010-08-17. 
 179. "Bukti kehebatan artis kita". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. 21 Julai 2009. Diperoleh pada 2010-08-16. 
 180. "TERUSKAN LAGI SITI!". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. 25 Januari 2005. Diperoleh pada 2010-08-16. 
 181. "SITI TERHARU (HL)". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. 24 Januari 2005. Diperoleh pada 2010-08-16. 
 182. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Siti_senarai_teratas_Artis_Serantau_Paling_Popular.21 tidak disediakan
 183. "Siti Nurhaliza Inc.". myMetro (dalam bahasa (Melayu)). Digital Collections DC5: Text Archive. 10 November 2003. Diperoleh pada 2010-08-17. 
 184. "Anugerah MTV untuk siapa?". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. 4 Ogos 2008. Diperoleh pada 2010-08-17. 
 185. Eri Akbar (22 July 2005). "Siti: Who forced Maia to wear kebaya?". Simply Siti Nurhaliza Zone. Diperoleh pada 30 April 2010. 
 186. "Matta curi tumpuan peminat di Malaysia". Berita Harian (dalam bahasa (Melayu)). Digital Collections DC5: Text Archive. 2 Mei 2008. Diperoleh pada 2010-08-16. 
 187. 188.0 188.1 "Cartoon Siti acts as online envoy". The Star. 2 November 2007. Diperoleh pada 14 May 2011. 
 188. "Siti Nurhaliza proposed as cultural ambassador". Bernama. 28 January 2011. Diperoleh pada 7 February 2011. 
 189. "Tahajjud Cinta". SitiZone.com. Diperoleh pada 19 August 2010. 
 190. "Emosi dua diva". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. 28 December 2009. Diperoleh pada 19 August 2010. 
 191. Shazryn Mohd Faizal (12 December 2009). "Ukhuwah dua diva tersohor". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 20 August 2010. 
 192. Mohammad Arif Nizam Abdullah (24 June 2006). "Biarlah Rahsia kisah cinta Siti Nurhaliza". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 19 August 2010. 
 193. Wanda Idris and Aziz Ittar (30 Ogos 2006). "Kemuncak cinta Siti Nurhaliza – Datuk K". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 19 Ogos 2010. 
 194. "Lentera Timur". SitiZone.com. Diperoleh pada 19 August 2010. 
 195. Saharuddin Mustafa (21 February 1999). "Noraniza Idris mahu popularkan Seri Balas". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 19 August 2010. 
 196. "KONSERT SITI BERJAYA". Harian Metro (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. 4 April 2005. Diperoleh pada 16 August 2010. 
 197. "Lagu Melayu ke lagu Indonesia?". Harian Metro (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. 8 May 2010. Diperoleh pada 16 August 2010. 
 198. "Sheila, Siti gegarkan AIM 17". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. 16 April 2010. Diperoleh pada 16 August 2010. 
 199. Adjie Esa Poetra (27 March 2005). "Merebut Habitat Siti Nurhaliza". www.pikiran-rakyat.com (dalam bahasa Indonesia). Simply Siti Nurahliza Zone. Diperoleh pada 27 July 2010. 
 200. 201.0 201.1 201.2 "Pancawarna". SitiZone. Diperoleh pada 12 June 2010. 
 201. 202.0 202.1 202.2 Faridul Anwar Farinordin (26 June 2009). "Siti's tour de force". New Straits Time. Digital Collections DC5: Text Archive. Diperoleh pada 12 June 2010. 
 202. Budiey Isma (17 November 2008). "M.Nasir Puji Suara Dato' Siti Nurhaliza". Sensasi Selebriti (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 12 June 2010. 
 203. Faridul Anwar Farinordin (20 February 2004). "It is so for Gareth". New Straits Time. Digital Collections DC5: Text Archive. Diperoleh pada 13 July 2010. 
 204. Serimah Mohd Sallehuddin (25 May 2010). "Memang 'Power'". Berita Harian Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 12 June 2010. 
 205. Razif Rosdi (22 September 2011). "Gary V Teringin Berduet, Cipta Lagu Untuk Datuk Siti". Murai.com.my (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 6 April 2013. 
 206. Ridzuan Abdul Rahman (12 July 2012). "Satu penghormatan besar". Harian Metro (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. Diperoleh pada 20 July 2012. 
 207. Norhadiani Baharom (27 March 2013). "Malam Penuh Bermakna". Harian Metro (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. Diperoleh pada 6 April 2013. 
 208. Hanisah Selamat (25 March 2013). "Babyface puji suara gemersik Siti". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. Diperoleh pada 6 April 2013. 
 209. 210.00 210.01 210.02 210.03 210.04 210.05 210.06 210.07 210.08 210.09 210.10 210.11 210.12 210.13 210.14 210.15 "Japan and ASEAN Pop Stars Dream Concert 2003 J-ASEAN POPs in Yokohama". Ministry of Foreign Affairs of Japan. 2003. Diperoleh pada 28 January 2011. 
 210. "Agnes Monica The Most Commendable Artist 2008". Asianbite – Hoooked on Asian entertainment gossip!. 4 Januari 2009. Diperoleh pada 27 Julai 2010. 
 211. 212.0 212.1 Siti Nurhaliza (26 March 2006). "BERSYUKUR DI ATAS RAHMAT-NYA". Kosmo. Diperoleh pada 27 Julai 2010. 
 212. "Siti Nurhaliza Akan Bawakan 15 Lagu di Surabaya". KapanLagi.com – Kalau bukan sekarang, kapan lagi?. 24 November 2004. Diperoleh pada 3 October 2010. 
 213. 214.0 214.1 Khadijah Ibrahim (11 Jun 2006). "APM 2007 didominasi artis Malaysia". Utusan Online. Diperoleh pada 27 July 2010. 
 214. 215.0 215.1 "Hos Rancangan Tv Indonesia.". Berita Harian (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 29 May 2010. 
 215. "Gemilang kemuncak APM2005". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. 21 February 2005. Diperoleh pada 6 August 2010. 
 216. "Siti hibur Megawati". Harian Metro. Digital Collections DC5: Text Archive. 6 March 2004. Diperoleh pada 6 August 2010. 
 217. "Mimpi Rossa duet Siti menjadi nyata.". Berita Harian. Digital Collections DC5: Text Archive. 21 September 2005. Diperoleh pada 18 July 2010. 
 218. Banda Haruddin Tanjung (12 December 2012). "Siti Nurhaliza Grogi Duet dengan Titi DJ". music.okezone.com. Diperoleh pada 17 December 2012. 
 219. Zulkiflee Bakar (5 November 2001). "Konsert Diva...gabung tiga negara". Utusan Online. Diperoleh pada 7 October 2010. 
 220. 221.0 221.1 "RI pop/rock band Cokelat wins MTV Asia Awards". The Jakarta Post. 26 January 2003. Diperoleh pada 2 August 2010. 
 221. 222.0 222.1 222.2 "Best and worst, tidbits from the 2003 MTV Asia Awards". The Jakarta Post. 2 February 2003. Diperoleh pada 22 May 2010. 
 222. 223.0 223.1 "Siti Nurhaliza menang anugerah Artis Pilihan Malaysia MTV Asia". Utusan Online. Diperoleh pada 2 Ogos 2010. 
 223. Shakilawati Abd Rahman. "Tata Young Kagumi Siti". HarianMetro. Diperoleh pada 18 Januari 2010. 
 224. S. Indra Sathiabalan. "Sami Yusuf, reluctant rock star". The Sun Daily. Diperoleh pada 5 Mei 2012. 
 225. Rifaee (3 Disember 2012). "Makan Malam Amal Bersama Siti Nurhaliza Berjaya Kumpul RM150 Ribu". OhBulan.com. Diperoleh pada 17 Disember 2012. 
 226. Mohd Arif Nizam Abdullah (5 Mei 2006). "North rakamkan lagu Aku Cinta Padamu". Utusan Online (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 30 April 2010. 
 227. "Allround band "AfterTouch&#034". Diperoleh pada 1 Februari 2013. 
 228. Rosli Manah. "M. Daud Kilau – Puji Siti Nurhaliza dalam lagu.". Utusan (dalam bahasa Bahasa Melayu). Diperoleh pada 29 April 2010. 
 229. "Tawaran macho KRU." (dalam bahasa Bahasa Melayu). Digital Collections DC5: Text Archive. 13 Februari 2005. Diperoleh pada 14 Julai 2010. 
 230. 231.0 231.1 "Siti Nurhaliza Artis Pilihan Malaysia kali ke-5". Utusan Online. 3 Februari 2005. Diperoleh pada 2 Ogos 2010. 
 231. "Siti all set for London show". New Straits Time. Digital Collections DC5: Text Archive. 14 January 2005. Diperoleh pada 31 July 2010. 
 232. 233.0 233.1 Sang Dewi & Rosh Abidin Yahya. "Siti Nurhaliza introduces Ctea". BruDirect.com. Diperoleh pada 28 December 2009. 
 233. "Asia pop stars sing Golden Melody". China Daily Website – Connecting China Connecting the World. 9 May 2004. Diperoleh pada 9 May 2004. 
 234. Tengku Khalida Tengku Bidin (25 Mac 2000). "Siti martabatkan lagu tradisional". Utusan Online. Diperoleh pada 16 Januari 2012. 
 235. "Siti Nurhaliza's Concert in Singapore Tipped For Sellout". Utusan Online. 3 Mac 2000. Diperoleh pada 16 Januari 2012. 
 236. "Siti Nurhaliza to sing at Bollywood film awards". theStar Online. 6 Mei 2010. Diperoleh pada 20 Januari 2010. 
 237. Radin Sri Ghazali (4 Disember 2006). "Siti hampakan Shah Rukh Khan". mStar Online. Diperoleh pada 29 April 2010. 
 238. Shuinb Taib (20 September 2009). "The star will sing for you". New Straits Time. Digital Collections DC5: Cross Search. Diperoleh pada 3 Januari 2010. 
 239. "Lima Warna Baru Lipstik SimplySiti Dilancar". mStar Online. 1 October 2010. Diperoleh pada 19 October 2010. 
 240. 241.0 241.1 241.2 241.3 241.4 241.5 241.6 241.7 241.8 "Siti Nurhaliza Tarudin Official". Facebook. Diperoleh pada 28 December 2009. 
 241. "THE MALAY MAIL BIG WALK 2007". Pacesetters – Athletic Club Malaysia. 22 April 2007. Diperoleh pada 17 July 2010. 
 242. "Siti to host two charity concerts in T'ganu.". Bernama (AccessMyLibrary). 30 January 2005. Diperoleh pada 13 May 2013. 
 243. 244.0 244.1 "Siti Nurhaliza, Datuk K teruskan tradisi hulur zakat bantu penduduk". Utusan Online. 29 February 2008. Diperoleh pada 13 May 2013. 
 244. 245.0 245.1 "Siti's broken promise.". New Straits Time (AccessMyLibrary). 24 March 2004. Diperoleh pada 13 May 2013. 
 245. 246.0 246.1 Nur Farhatul Aishati Azharie (29 February 2008). "DCHL lancar program kumpul dana bersama Yayasan Nurjiwa". Simplysiti.com. Berita Harian. Diperoleh pada 11 June 2010. 
 246. "Songbird Siti chips in RM25 000". New Straits Time (AccessMyLibrary). 7 January 2005. Diperoleh pada 11 June 2010. 
 247. "Siti Nurhaliza Donates RM500 000 For National Anti Drug Campaign". Bernama (AccessMyLibrary). 19 Februari 2006. Diperoleh pada 11 Jun 2010. 
 248. "Siti Nurhaliza, suami sumbang RM1.5 juta bina masjid". Utusan Online. 20 May 2009. Diperoleh pada 11 June 2010. 
 249. "Masjid dibiayai Siti dan Datuk K di Sungai Petani siap". Utusan Online. 20 February 2011. Diperoleh pada 25 February 2011. 
 250. "Keluarga suka Siti". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. 18 Julai 2006. Diperoleh pada 17 September 2010. 
 251. "Cerita sensasi panaskan dunia hiburan negara". Berita Harian. Digital Collections DC5: Cross Search. 30 Disember 2006. Diperoleh pada 17 September 2010. 
 252. "Datuk K tak perlu kebenaran berpoligami". Berita Harian. Digital Collections DC5: Cross Search. 7 July 2006. Diperoleh pada 17 September 2010. 
 253. "DATUK K DENIES NEWS REPORT OF EXTRAVAGANT WEDDING". Bernama (AccessMyLibrary). 12 August 2006. Diperoleh pada 8 May 2010. 
 254. Hafidah Samat (18 July 2006). "Princess of Pop's regal wedding". Bernama (AccessMyLibrary). Diperoleh pada 8 May 2010. 
 255. "In ringgit and sen". New Straits Time (AccessMyLibrary). 29 August 2006. Diperoleh pada 8 May 2010. 
 256. Al-Attas, Suraya (2 September 2006). "Fairy-tale wedding, no less". New Straits Time (AccessMyLibrary). Diperoleh pada 8 May 2010. 
 257. "Siti dedah rahsia". Harian Metro Online. Digital Collections DC5: Cross Search. 5 August 2006. Diperoleh pada 2 August 2010. 
 258. 14 "The Ratings are in: Siti 6.3 million Log". The Star. 30 August 2006. Diperoleh pada 30 August 2006. 
 259. "Persandingan Siti – Datuk K meriah". Utusan Online. 29 August 2006. Diperoleh pada 3 May 2010. 
 260. 261.0 261.1 "Wedding Reception of Siti-Datuk K Steeped in Tradition". Bernama. 29 August 2006. Diperoleh pada 30 August 2006. 
 261. Khoo, Rubin (20 January 2008). "The kid grows up". The Star. Diperoleh pada 3 January 2012. 
 262. M. Hamzah Jamaludin (4 September 2006). "10,000 attend Siti's reception". New Straits Time (AccessMyLibrary). Diperoleh pada 8 May 2010. 
 263. Sinar Harian Staff (21 August 2015). "Cinta Siti, Datuk K makin utuh" [Siti and Datuk K's Love is Growing Stronger]. Sinar Harian. 
 264. Rajeshni Naidu-Ghelani (26 April 2011). "Asia's Most High-Profile Weddings". CNBC. Diperoleh pada 26 January 2014. 
 265. Rajeshni Naidu-Ghelani (26 April 2011). "Asia's Most High-Profile Weddings". CNBC. Diperoleh pada 26 January 2014. 
 266. "Video: E! News Report: Asia’s Most Powerful Couple In Asia". Aishwarya-Spice.com. 13 June 2010. Diperoleh pada 3 September 2010. 
 267. "E! News report: #1 Powerful Couple in Asia-Aishwarya and Abhishek". PinkVilla.com. 13 June 2010. Diperoleh pada 3 September 2010. 
 268. "Siti Nurhaliza II". SitiZone. Diperoleh pada 2009-12-28. 
 269. Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Satu_Jam_Bersama_Siti_Nurhaliza. tidak disediakan
 270. "Cindai". SitiZone. Diperoleh pada 2009-12-28. 
 271. "Adiwarna". SitiZone. Diperoleh pada 18 December 2010. 
 272. Beny Benke (July 22, 2003). ""Gold Award" Siti Nurhaliza". Suara Merdeka – Perekat Komunitas Jawa Tengah. Diperoleh pada 2010-07-27. 
 273. "E.M.A.S". SitiZone. Diperoleh pada 2009-12-28. 
 274. Abd. Aziz Iktar (4 Oktober 2003). "Siti Nurhaliza menang Anugerah Muzik Indonesia". Simply Siti Nurhaliza Zone. Diperoleh pada 2010-01-25. 
 275. "Transkripsi". SitiZone. Diperoleh pada 28 December 2009. 
 276. 277.0 277.1 Siti Azira Abd. Aziz (December 11, 2007). "Siti pentingkan kelainan dalam berfesyen". mStar Online. Diperoleh pada 2010-03-12. 
 277. Shazryn Mohd. Faizal (December 12. 2007). "Mampukah Hadiah Daripada Hati tandingi Transkripsi?". Utusan Malaysia Online. Diperoleh pada 2010-01-21.  Check date values in: |date= (bantuan)
 278. "Platinum Award Buat Siti Nurhaliza". KapanLagi.com. March 24, 2004. Diperoleh pada 2009-12-28. 
 279. "Industri filem, muzik tempatan merosot". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. 28 Disember 2007. Diperoleh pada 2010-07-17. 
 280. "Andika Peter Pan minat Siti". Harian Metro. Digital Collections DC5: Cross Search. 15 Mei 2006. Diperoleh pada 2010-07-13. 
 281. "Siti Nurhaliza Yang Tetap Bersahaja.". cybertainment.cbn.net.id. Simply Siti Nurhaliza Zone. 19 Julai 2003. Diperoleh pada 2010-07-28. 
 282. Siti Nurhaliza (8 Januari 2010). "Catatan Siti Nurhaliza". Mangga (Utusan Karya). Diperoleh pada 11 Disember 2011. 
 283. Siti Nurhaliza (28 Mei 2011). "Iktibar dari tanah runtuh". Berita Harian (Digital Collections DC5: Text Archive). Diperoleh pada 11 Disember 2011. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]