Senarai laluan bas di Lembah Klang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Senarai laluan bas di Lembah Klang adalah senarai perkhidmatan bas Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (kini APAD) beroperasi di Metropolitan Lembah Klang, juga perkhidmatan dikendalikan oleh majlis tempatan Metropolitan Lembah Klang. Perkhidmatan bas di Lembah Klang dioperasikan oleh Rapid Bus, Nadi Putra, Causeway Link, Selangor Omnibus, Setara Jaya (SJ Bus) dan Wawasan Sutera (Aerobus). Lebih daripada 200 laluan bas beroperasi dibawah kontrak APAD.

Sistem Pernomboran Laluan[sunting | sunting sumber]

Bermula Disember 2015, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (kini APAD dibawah MOT) telah merombak laluan bas di Metropolitan Lembah Klang dibawah Bus Network Revamp (Bahasa Melayu; Rombakan Rangkaian Bas). Setiap laluan bas akan diberi nombor mengikut laluan dan koridor masing-masing. Semua laluan bas utama akan diberi nombor x00 ke x99 manakala bas henti-henti dan bas perantara dilabelkan Tx00 ke Tx99.[1]

Dibawah BNR, koridor bas sedia ada akan disusun semula menjadi koridor lebih kecil berdasarkan jalan utama menghubungkan Bandaraya Kuala Lumpur dan kawasan sekeliling. Rangkaian bas baharu akan dibahagi kepada 8 koridor iaitu Koridor Jalan Ipoh, Jalan Pahang, Ampang, Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama, Lebuhraya Persekutuan dan Damansara.[2]

Nombor Laluan Jenis Perkhidmatan
100-199 Koridor Jalan Ipoh
200-299 Koridor Jalan Pahang
300-399 Koridor Ampang
400-499 Koridor Cheras
500-599 Koridor Sungai Besi
600-699 Koridor Klang Lama
700-799 Koridor Lebuhraya Persekutuan
800-899 Koridor Damansara
Laluan imbuhan-BET Bas Ekspres Transit
Laluan imbuhan-T Bas henti-henti tempatan atau bas perantara

Laluan bas[sunting | sunting sumber]

100-199[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
Bus-logo-white.svgBET5  Hab Medan Pasar Bandar Tasik Puteri Setara Jaya (SJ Bus) 3 4 5 Masjid Jamek

3 4 PWTC

[3]
Bus-logo-white.svgBET6  Hab Medan Pasar Bukit Beruntung MARA Liner 3 4 5 Masjid Jamek

3 4 PWTC

[4]
Bus-logo-white.svg100  Hab Lebuh Pudu Kuala Selangor Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh

2 Kepong Sentral
12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[5]
Bus-logo-white.svgT100  MRT Sungai Buloh Hospital Sungai Buloh Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [6]
Bus-logo-white.svg101  KTM Sungai Buloh Saujana Utama Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh [7]
Bus-logo-white.svgT101  MRT Sungai Buloh Bukit Rahman Putra Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [8]
Bus-logo-white.svgT102  MRT Sungai Buloh Kampung Paya Jaras Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [9]
Bus-logo-white.svg103  Hab Lebuh Pudu Damansara Damai Selangor Omnibus 2 Kepong Sentral

12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[10]
Bus-logo-white.svgT103  MRT Damansara Damai Damansara Damai Rapid Bus 12 Damansara Damai Bas perantara MRT [11]
Bus-logo-white.svg104  Hab Lebuh Pudu Wangsa Permai Selangor Omnibus 2 Kepong Sentral

12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[12]
Bus-logo-white.svgT104  MRT Kampung Selamat Kampung Baru Sungai Buloh Rapid Bus 12 Kampung Selamat Bas perantara MRT [13]
Bus-logo-white.svg105  Bestari Jaya Kuala Selangor Wawasan Sutera [14]
Bus-logo-white.svgT105  MRT Sungai Buloh Taman Impian Indah Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [15]
Bus-logo-white.svgT106  MRT Sri Damansara Barat Bandar Sri Damansara Rapid Bus 12 Sri Damansara Barat Bas perantara MRT [16]
Bus-logo-white.svg107  Hab Lebuh Pudu Bestari Jaya Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh

2 Kepong Sentral
12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[17]
Bus-logo-white.svgT107  MRT Sri Damansara Sentral Taman Wangsa Permai Rapid Bus 12 Sri Damansara Sentral Bas perantara MRT [18]
Bus-logo-white.svgT108  MRT Sri Damansara Sentral Bandar Manjalara Rapid Bus 12 Sri Damansara Sentral Bas perantara MRT [19]
Bus-logo-white.svgT109  MRT Sri Damansara Sentral Desa ParkCity Rapid Bus 12 Sri Damansara Sentral Bas perantara MRT [20]
Bus-logo-white.svgT110  MRT Sri Damansara Timur Taman Desa Jaya / Desa Aman Puri Rapid Bus 12 Sri Damansara Timur Bas perantara MRT [21]
Bus-logo-white.svgT111  MRT Sri Damansara Timur Taman Ehsan / Taman FRIM Kepong Rapid Bus 12 Sri Damansara Timur Bas perantara MRT [22]
Bus-logo-white.svgT112  MRT Metro Prima Taman Kepong Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [23]
Bus-logo-white.svgT113  MRT Metro Prima Kepong Entrepreneurs Park Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [24]
Bus-logo-white.svgT114  MRT Metro Prima Bandar Baru Selayang Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [25]
Bus-logo-white.svgT115  MRT Kepong Baru Taman Sri Sinar Rapid Bus 12 Kepong Baru Bas perantara MRT [26]
Bus-logo-white.svgT117  MRT Jinjang Taman Sri Segambut Rapid Bus 12 Jinjang Bas perantara MRT [27]
Bus-logo-white.svgT118  MRT Sri Delima Taman Kok Doh / Jinjang Selatan Rapid Bus 12 Sri Delima Bas perantara MRT [28]
Bus-logo-white.svg120  Hab Lebuh Pudu Jinjang Utara Selangor Omnibus 12 Sri Delima

12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[29]
Bus-logo-white.svgT120  Kompleks Sungai Mas Taman Mastiara Rapid Bus 1 Taman Wahyu
1 12 Kampung Batu
[30]
Bus-logo-white.svg150  Hab Lebuh Pudu Rawang MARA Liner 2 Rawang

1 Taman Wahyu
8 Chow Kit

[31]
Bus-logo-white.svgT150  Rawang Taman Pelangi MARA Liner 2 Rawang [32]
Bus-logo-white.svg151  Hab Lebuh Pudu Bandar Baru Selayang MARA Liner 1 Taman Wahyu

8 Chow Kit

[33]
Bus-logo-white.svgT151  Rawang Taman Rawang Perdana MARA Liner 2 Rawang [34]
Bus-logo-white.svg152  Hab Lebuh Pudu Taman Intan Baiduri MARA Liner 1 Taman Wahyu

8 Chow Kit

[35]
Bus-logo-white.svgT152  Rawang Taman Garing Utama MARA Liner 2 Rawang [36]
Bus-logo-white.svg154  Rawang Tanjung Malim MARA Liner [37]
Bus-logo-white.svg155  Rawang Bandar Tasik Puteri MARA Liner [38]
Bus-logo-white.svg156  Rawang Bukit Beruntung MARA Liner [39]
Bus-logo-white.svg157  Rawang Kampung Sungai Buaya MARA Liner [40]
Bus-logo-white.svg158  Rawang Hulu Yam Bharu
melalui Batang Kali
MARA Liner [41]
Bus-logo-white.svg170  Hab Wira Damai Hab Medan Pasar Rapid Bus 8 Chow Kit [42]
Bus-logo-white.svg171  Hab Wira Damai Hab Medan Pasar
melalui Taman Batu Muda
Rapid Bus 8 Chow Kit [43]
Bus-logo-white.svg173  Taman Jasa Utama Hab Medan Pasar Rapid Bus 1 12 Kampung Batu
12 Kentonmen
12 Sentul Barat
8 Chow Kit
[44]
Bus-logo-white.svg180  Hab Pasar Seni Taman Dato Senu Rapid Bus 8 Chow Kit

3 4 5 Masjid Jamek
5 9 Pasar Seni
3 4 8 Titiwangsa

[45]
Bus-logo-white.svgT180  Taman Dato Senu Chow Kit Rapid Bus 12 Sentul Barat

3 4 Sentul
3 4 Sentul Timur

[46]
Bus-logo-white.svg190  Desa Sri Hartamas Hab Medan Pasar Rapid Bus 3 4 5 Masjid Jamek

2 Segambut
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[47]
Bus-logo-white.svg191  Taman Sri Segambut Hab Medan Pasar Rapid Bus 12 Sentul Barat
8 Chow Kit
[48]

200-299[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
BET16 Kampung Selayang Pandang Presint 4 Putrajaya Rapid Bus [49]
BET17 Pinggiran Batu Caves Presint 3 Putrajaya Rapid Bus [50]
200 UIA Gombak Lebuh Ampang Rapid Bus [51]
T200 LRT Gombak UIA Gombak Rapid Bus 5 Gombak [52]
201 LRT Sentul Batu 12 Gombak Rapid Bus 3 4 Sentul [53]
T201 LRT Gombak Hab Wira Damai Rapid Bus 5 Gombak [54]
202 Hab Wira Damai Hab Medan Pasar
melalui Gombak
Rapid Bus [55]
T202 LRT Taman Melati Taman Melewar Rapid Bus 5 Taman Melati [56]
T203 LRT Taman Melati Danau Kota Rapid Bus 5 Taman Melati [57]
220 Taman Melawati Hab Medan Pasar Rapid Bus 5 Dato' Keramat [58]
221 LRT Dato' Keramat Ampang Point Rapid Bus 5 Dato' Keramat [59]
T221 Taman Melawati LRT Sri Rampai Rapid Bus 5 Sri Rampai [60]
222 Taman Melawati LRT Wangsa Maju Rapid Bus 5 Wangsa Maju [61]
T222 Ukay Perdana LRT Sri Rampai Rapid Bus 5 Sri Rampai [62]
T223 LRT Setiawangsa Au 3 Keramat Rapid Bus 5 Setiawangsa [63]
T224 LRT Dato' Keramat Desa Pandan Rapid Bus 5 Dato' Keramat

5 Jelatek

[64]
250 LRT Wangsa Maju Hab Medan Pasar Rapid Bus 5 Wangsa Maju [65]
T250 LRT Wangsa Maju Setapak Central Rapid Bus 5 Wangsa Maju [66]
251 AEON Big Wangsa Maju Chow Kit Rapid Bus [67]
T251 LRT Sri Rampai Seksyen 10 Wangsa Maju Rapid Bus 5 Sri Rampai [68]
253 LRT Wangsa Maju Ampang Point Rapid Bus 5 Wangsa Maju [69]
254 Ayer Panas Titiwangsa Rapid Bus 3 4 8 Titiwangsa [70]
270 Terminal Pekeliling Terminal Bas Awana Wawasan Sutera 3 4 8 Titiwangsa [71]

300-399[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
BET7 Hab Bandar Baru Ampang Lebuh Ampang Rapid Bus 3 Ampang

5 Ampang Park
5 KLCC
8 Bukit Nanas
5 Dang Wangi

[72]
300 Pandan Indah Lebuh Ampang Rapid Bus 3 Ampang

5 Ampang Park
5 KLCC
8 Bukit Nanas
5 Dang Wangi

[73]
T300 Bukit Indah Ampang Point
melalui Ampang Jaya
Rapid Bus [74]
T301 Ampang Point Taman Mulia Jaya Rapid Bus 3 Ampang [75]
302 Titiwangsa KLCC Rapid Bus 3 4 8 Titiwangsa

5 Ampang Park
5 KLCC

[76]
T302 Hutan Lipur Ampang Ampang Point Rapid Bus 3 Ampang [77]
303 Taman Mulia Jaya Lebuh Ampang Rapid Bus 3 Ampang

5 Ampang Park
5 KLCC
8 Bukit Nanas
5 Dang Wangi

[78]
T303 Ampang Point LRT Pandan Indah Rapid Bus 3 Pandan Indah [79]
T304 Bukit Indah Ampang Point
melalui Jalan Ampang
Rapid Bus 3 Ampang [80]
T305 MRT Taman Midah Hab Bandar Baru Ampang Rapid Bus 9 Taman Midah Bas perantara MRT [81]
T350 LRT Cempaka Taman Mawar Rapid Bus 3 Cempaka [82]
T351 LRT Cempaka Taman Bukit Permai Rapid Bus 3 Cempaka [83]
T352 Taman Shamelin Perkasa MRT Cochrane Rapid Bus 9 Cochrane

3 9 Maluri
3 Cempaka

Bas perantara MRT [84]

400-499[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
400 Hab Lebuh Pudu Damai Perdana Rapid Bus 8 Imbi

8 AirAsia-Bukit Bintang
9 Bukit Bintang
3 9 Maluri
9 Taman Mutiara

[85]
T400 MRT Cochrane Bandar Tun Razak Rapid Bus 9 Cochrane

3 9 Maluri

Bas perantara MRT [86]
T401 MRT Cochrane Bandar Sri Permaisuri Rapid Bus 9 Cochrane

4 Cheras
3 9 Maluri

Bas perantara MRT [87]
402 LRT/MRT Maluri Titiwangsa Rapid Bus 3 9 Maluri

5 Ampang Park
3 4 8 Titiwangsa

[88]
T402 MRT Taman Midah LRT Salak Selatan Rapid Bus 9 Taman Midah

4 Salak Selatan

Bas perantara MRT [89]
T406 Batu 10 Cheras Pangsun Rapid Bus [90]
T407 MRT Tun Razak Exchange Desa Pandan Rapid Bus 9 Tun Razak Exchange Bas perantara MRT [91]
T408 MRT Taman Mutiara Taman Segar Perdana Rapid Bus 9 Taman Mutiara Bas perantara MRT [92]
T409 MRT Taman Mutiara Taman Supreme Rapid Bus 9 Taman Mutiara Bas perantara MRT [93]
T410 MRT Taman Connaught Bandar Tasik Selatan Rapid Bus 9 Taman Connaught

Terminal Bersepadu Selatan Terminal Bersepadu Selatan
1 4 6 Bandar Tasik Selatan

Bas perantara MRT [94]
T411 MRT Taman Connaught Taman Cheras Awana Rapid Bus 9 Taman Connaught Bas perantara MRT [95]
T412 MRT Taman Connaught Alam Damai Rapid Bus 9 Taman Connaught Bas perantara MRT [96]
T413 MRT Taman Suntex Taman Kemacahaya Rapid Bus 9 Taman Suntex Bas perantara MRT [97]
T414 MRT Sri Raya Taman Tun Perak Rapid Bus 9 Sri Raya Bas perantara MRT [98]
T415 MRT Bandar Tun Hussein
Onn
Bandar Mahkota Cheras Rapid Bus 9 Bandar Tun Hussein Onn Bas perantara MRT [99]
T416 MRT Batu 11 Cheras Taman Cheras Jaya Rapid Bus 9 Batu 11 Cheras Bas perantara MRT [100]
T417 MRT Batu 11 Cheras Taman Karun Mas Rapid Bus 9 Batu 11 Cheras Bas perantara MRT [101]
420 Pandan Indah Menara Maybank Rapid Bus 9 Cochrane

8 Imbi
8 AirAsia-Bukit Bintang
9 Bukit Bintang

[102]
421 Taman Dagang Menara Maybank Rapid Bus 8 Imbi

8 AirAsia-Bukit Bintang
9 Bukit Bintang

[103]
450 Hab Lebuh Pudu Terminal Kajang Rapid Bus 3 9 Maluri

9 Taman Midah
9 Taman Connaught
9 Stadium Kajang
1 9 Kajang

[104]
T450 Bandar Kajang Beranang Rapid Bus [105]
451 Hab Lebuh Pudu Bandar Kajang Selangor Omnibus [106]
T451 MRT Stadium Kajang UKM Rapid Bus 9 Stadium Kajang

1 9 Kajang
1 UKM

Bas perantara MRT [107]
T453 MRT Bukit Dukung Bandar Sungai Long Rapid Bus 9 Bukit Dukung Bas perantara MRT [108]
T454 MRT Bukit Dukung Kampung Sungai Sekamat Rapid Bus 9 Bukit Dukung Bas perantara MRT [109]
T455 MRT Bukit Dukung Taman Sutera Rapid Bus 9 Bukit Dukung Bas perantara MRT [110]
T456 MRT Sungai Jernih Saujana Impian Rapid Bus 9 Sungai Jernih Bas perantara MRT [111]
T457 MRT Stadium Kajang Prima Saujana Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [112]
T458 MRT Stadium Kajang Taman Indah Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [113]
T459 MRT Stadium Kajang Taman Jasmin Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [114]
T460 MRT Stadium Kajang Bandar Teknologi Kajang Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [115]
T461 MRT Kajang Taman Kajang Utama Rapid Bus 1 9 Kajang Bas perantara MRT [116]
T462 MRT Kajang Seksyen 8 Bandar Baru Bangi Rapid Bus 1 9 Kajang Bas perantara MRT [117]
T463 MRT Kajang Seksyen 4 Bandar Baru Bangi Rapid Bus 1 9 Kajang Bas perantara MRT [118]
T464 Seksyen 1 Bandar Baru Bangi MRT Kajang Rapid Bus 1 9 Kajang

1 UKM

Bas perantara MRT [119]

500-599[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
Bus-logo-white.svg506  Putrajaya Sentral Bandar Utama Rapid Bus 7 12 Putrajaya Sentral

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya
5 Kelana Jaya
5 Bandar Utama

[120]
Bus-logo-white.svg523  Putrajaya Sentral Hab Lebuh Pudu

melalui KTM Serdang

KR Travel & Tours Sdn Bhd 7 12 Putrajaya Sentral

1 Serdang
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral

[121]
Bus-logo-white.svg540  Bandar Putra Permai KTM Serdang Rapid Bus 1 Serdang [122]
Bus-logo-white.svg541  Bandar Putra Permai LRT Kinrara BK5 Rapid Bus 4 Kinrara BK5 [123]
Bus-logo-white.svgT571  Taman Sri Pulai KTM Serdang Rapid Bus 1 Serdang [124]
Bus-logo-white.svg580  Hab Lebuh Pudu Desa Petaling Rapid Bus 3 4 Chan Sow Lin

4 LRT Salak Selatan
1 KTM Salak Selatan

[125]
Bus-logo-white.svgT580  LRT Awan Besar LRT Bukit Jalil Rapid Bus 4 Awan Besar

4 LRT Bukit Jalil

[126]
Bus-logo-white.svg581  Desa Tasik LRT Bandar Tasik Selatan Rapid Bus [127]
Bus-logo-white.svgT581  PPR Pinggiran Bukit Jalil LRT Alam Sutera Rapid Bus 4 Alam Sutera [128]
Bus-logo-white.svgT582  LRT Awan Besar The Leafz

melalui LRT Bukit Jalil

Rapid Bus 4 Awan Besar

4 Bukit Jalil

[129]
Bus-logo-white.svg590  Hab Lebuh Pudu Bandar Sungai Long Rapid Bus 3 4 Chan Sow Lin

1 Serdang

[130]

600-699[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
600 Hab Pasar Seni Puchong Utama Rapid Bus 4 Taman Perindustrian Puchong

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[131]
T600 LRT IOI Puchong Jaya Taman Wawasan Rapid Bus 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya

[132]
601 Putra Perdana Kota Raya Causeway Link 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[133]
T601 Puchong Utama Puchong Prima Rapid Bus 4 Puchong Perdana

4 Puchong Prima

[134]
T602 Puchong Utama Taman Saujana Utama Rapid Bus [135]
T603 LRT Puchong Prima Taman Mas Sepang Rapid Bus 4 Puchong Prima [136]
604 Bandar Bukit Puchong Kota Raya Causeway Link 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[137]
T604 LRT Taman Perindustrian Puchong Taman Kinrara Seksyen 1 Rapid Bus 4 Taman Perindustrian Puchong

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya

[138]
T605 Puchong Utama LRT IOI Puchong Jaya Rapid Bus 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya

[139]
608 Putrajaya Sentral LRT IOI Puchong Jaya Causeway Link 7 Putrajaya Sentral

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya

[140]
640 Hab Sri Manja Hab Pasar Seni Rapid Bus 1 Mid Valley

1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[141]
T640 LRT Taman Jaya Taman Sri Sentosa Rapid Bus 4 Taman Jaya

2 Jalan Templer

[142]
641 Pearl Point KTM / LRT Subang Jaya Rapid Bus 2 5 10 Subang Jaya

2 Kg. Dato Harun
2 Jalan Templer

[143]
650 Taman Desa Hab Pasar Seni Rapid Bus 1 Mid Valley

1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[144]
651 LRT Muhibbah Pearl Point Rapid Bus 4 LRT Muhibbah [145]
652 LRT Awan Besar Taman Evergreen Rapid Bus 4 LRT Awan Besar

4 LRT Bukit Jalil

[146]
690 Terminal Bersepadu Selatan Pudu Sentral Rapid Bus 3 4 8 Hang Tuah

Terminal Bersepadu Selatan Terminal Bersepadu Selatan
1 4 7 Bandar Tasik Selatan

[147]

700-799[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
BET3 Taman Perindustrian USJ 1 Hab Pasar Seni Rapid Bus 5 Taipan

5 B1 USJ 7
2 Angkasapuri
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[148]
BET4 Hab Pasar Seni Hab Taman Sri Muda Rapid Bus 2 Angkasapuri

5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[149]
700 Hentian Klang Hab Pasar Seni Seranas 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
5 9 Pasar Seni

[150]
T700 Hentian Klang Kampung Delek Wawasan Sutera 2 Teluk Pulai [151]
P701 Hentian Pelabuhan Klang Kota Raya Causeway Link 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley

[152]
702 Hab Taman Sri Muda Hentian Klang Seranas 2 Klang [153]
T702 Hentian Klang Hab Sri Sentosa Wawasan Sutera [154]
703 Hentian Klang Bandar Puncak Alam Seranas [155]
T703 Hentian Klang Terminal Taman Sentosa Wawasan Sutera [156]
704 Hentian Klang Pekan Meru Seranas [157]
705 Hentian Klang Seksyen 13, Shah Alam Seranas [158]
T705 Hentian Pelabuhan Klang Bandar Sultan Suleiman Causeway Link [159]
T706 Hentian Pelabuhan Klang Telok Gong Causeway Link [160]
707 Hentian Klang Terminal Bas Pelabuhan Barat Wawasan Sutera [161]
708 Hentian Klang Sunway Pyramid Rapid Bus [162]
710 Hentian Klang Hab Pasar Seni
(melalui KL Sentral)
Wawasan Sutera 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
1 2 Kuala Lumpur
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[163]
T712 Hentian Klang AEON Bukit Tinggi, Klang Seranas [164]
T713 Taman Klang Utama Hentian Klang Seranas [165]
T715 UiTM Puncak Alam Bandar Puncak Alam Rapid Bus [166]
730 Hentian Klang Terminal Banting Wawasan Sutera [167]
733 Tanjung Sepat Terminal Banting Wawasan Sutera [168]
734 Terminal Banting Hab Pasar Seni Wawasan Sutera 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
5 9 Pasar Seni

[169]
740 Terminal Klang Kuala Selangor Wawasan Sutera [170]
750 Hab Pasar Seni Hab Bas Seksyen 2, Shah Alam Rapid Bus 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[171]
T750 Hab Bas Seksyen 2, Shah Alam UiTM Shah Alam Rapid Bus [172]
751 Hab Pasar Seni Hab Taman Sri Muda Rapid Bus 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[173]
T751 Seksyen 7, Shah Alam UiTM Shah Alam Rapid Bus [174]
752 LRT Putra Heights Hentian Pusat Bandar Shah Alam Rapid Bus 4 5 Putra Heights [175]
T752 Hab Bas Seksyen 2, Shah Alam Seksyen 12, 7, Shah Alam Rapid Bus [176]
753 Hentian Pusat Bandar Shah Alam UiTM Puncak Alam Rapid Bus [177]
T753 Hentian Bandar Shah Alam Seksyen 11, 9, 8, 6, 4 Shah Alam Rapid Bus [178]
754 Seksyen 13, Shah Alam UiTM Puncak Perdana Rapid Bus [179]
T754 Hentian Bas Seksyen 19 Shah Alam Hentian Pusat Bandar Shah Alam Rapid Bus 2 Shah Alam [180]
T755 Hentian Pusat Bandar Shah Alam KTM Batu Tiga Rapid Bus 2 Batu Tiga [181]
T756 Hentian Pusat Bandar Shah Alam Kota Kemuning Rapid Bus [182]
T757 LRT Alam Megah Seksyen 27 Shah Alam Rapid Bus 5 Alam Megah [183]
T758 LRT Subang Alam Alam Megah Rapid Bus 5 Subang Alam [184]
T759 LRT Putra Heights Kampung Bukit Lanchong Rapid Bus 4 5 Putra Heights [185]
T760 LRT Putra Heights Hentian Bandar Saujana Putra Nadi Putra 4 5 Putra Heights [186]
770 Hab Pasar Seni Taman Perindustrian USJ 1 Rapid Bus 5 Taipan

5 B1 USJ 7
2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[187]
T770 Stesen Subang Jaya Sunway Pyramid Rapid Bus 2 5 10 Subang Jaya

5 SS 15

[188]
771 Taman Perindustrian USJ 1 Flat Desa Mentari Rapid Bus 5 Taipan

5 SS 15

[189]
772 Hab Pasar Seni Apartment Subang Suria Rapid Bus Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Lapangan Terbang Subang

10 Terminal Skypark
5 Ara Damansara
2 Seri Setia
5 Asia Jaya
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[190]
T772 MRT Kwasa Sentral Taman Bukit Subang Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [191]
T773 LRT Ara Damansara Subang SkyPark Terminal Rapid Bus 5 Ara Damansara

Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Lapangan Terbang Subang
10 Terminal Skypark

[192]
T774 Glenmarie Stadium Shah Alam Rapid Bus 5 Glenmarie

2 Batu Tiga

[193]
T776 Stesen USJ 7 USJ 1 Rapid Bus 5 B1 USJ 7

5 Taipan

[194]
T778 LRT USJ 21 One City Rapid Bus 5 USJ 21 [195]
780 Hab Pasar Seni Seksyen 8 Kota Damansara Rapid Bus 9 Kota Damansara

9 Surian
9 Mutiara Damansara
5 Asia Jaya
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[196]
T780 LRT Kelana Jaya Mutiara Tropicana Rapid Bus 5 Kelana Jaya [197]
T781 LRT Kelana Jaya Kelana Business Centre Rapid Bus 5 Kelana Jaya [198]
782 Hab Pasar Seni Terminal PJ Old Town Rapid Bus 2 Petaling

2 Pantai Dalam
2 Angkasapuri
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[199]
T782 LRT Lembah Subang Ara Damansara Rapid Bus 5 Lembah Subang [200]
783 LRT Kelana Jaya Subang Parade Rapid Bus 5 Kelana Jaya

B1 Mentari

[201]
T783 LRT Taman Bahagia SS3, SS6 Kelana Jaya Rapid Bus 5 Taman Bahagia [202]
T785 LRT Taman Paramount Sungai Way Rapid Bus 5 Taman Paramount [203]
T786 LRT Asia Jaya Phileo Damansara Rapid Bus 5 Asia Jaya

9 Phileo Damansara

[204]
T787 LRT Asia Jaya Seksyen 14, 17 Petaaling Jaya Rapid Bus 5 Asia Jaya [205]
T788 LRT Universiti Mid Valley Megamall Rapid Bus 5 Universiti Bas perantara LRT [206]
T789 Bukit Angkasa Universiti Malaya Rapid Bus 5 Universiti Bas perantara LRT [207]
T790 LRT Taman Paramount Mid Valley Megamall Rapid Bus 5 Taman Paramount

5 Universiti

[208]
T791 LRT Kerinchi Pantai Hillpark Rapid Bus 5 Kerinchi

2 Pantai Dalam
2 Angkasapuri

[209]
T792 Stesen USJ 7 SS 19 Subang Jaya Rapid Bus 5 B1 USJ 7

5 Taipan

[210]
T792B Stesen USJ 7 USJ 4 Rapid Bus 5 B1 USJ 7

5 Taipan

[211]

800-899[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
801 Metro Prima Bandar Utama Rapid Bus 2 Kepong Sentral

9 Mutiara Damansara

[212]
T801 MRT Kwasa Sentral Seksyen 9 Kota Damansara Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [213]
802 LRT Kelana Jaya Seksyen 11 Kota Damansara Rapid Bus 5 Kelana Jaya

9 Bandar Utama
9 Mutiara Damansara
9 Surian

[214]
T802 MRT Kwasa Sentral Subang Bestari Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [215]
T803 MRT Kwasa Sentral Hab Subang Suria Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [216]
T804 MRT Kwasa Sentral Subang SkyPark Rapid Bus 9 Kwasa Sentral

Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Lapangan Terbang Subang
10 Terminal Skypark

Bas perantara MRT [217]
T805 MRT Kota Damansara Seksyen 5 Kota Damansara Rapid Bus 9 Kota Damansara Bas perantara MRT [218]
T807 MRT Surian Ara Damansara Rapid Bus 9 Surian

5 Lembah Subang

Bas perantara MRT [219]
T808 MRT Surian Seksyen 11 Kota Damansara Rapid Bus 9 Surian Bas perantara MRT [220]
T809 MRT Mutiara Damansara Damansara Perdana Rapid Bus 9 Mutiara Damansara Bas perantara MRT [221]
T810 MRT Mutiara Damansara Kampung Bukit Lanjan Rapid Bus 9 Mutiara Damansara Bas perantara MRT [222]
T811 MRT Bandar Utama Mutiara Tropicana Rapid Bus 9 Bandar Utama Bas perantara MRT [223]
T812 MRT Bandar Utama Kampung Sungai Penchala Rapid Bus 9 Bandar Utama Bas perantara MRT [224]
T813 MRT TTDI SS 22 Petaling Jaya Rapid Bus 9 TTDI Bas perantara MRT [225]
T814 MRT TTDI Taman Tun Dr Ismail Rapid Bus 9 TTDI Bas perantara MRT [226]
T815 MRT Phileo Damansara Universiti Malaya Rapid Bus 9 Phileo Damansara Bas perantara MRT [227]
T816 MRT Phileo Damansara SS 2 Rapid Bus 9 Phileo Damansara Bas perantara MRT [228]
T817 MRT Pusat Bandar Damansara Mid Valley Megamall Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara Bas perantara MRT [229]
T818 MRT Pusat Bandar Damansara Desa Sri Hartamas Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara Bas perantara MRT [230]
T819 MRT Pusat Bandar Damansara KL Sentral
melalui KTM Segambut
Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara

2 Segambut
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
9 Semantan

Bas perantara MRT [231]
T820 MRT Pusat Bandar Damansara Menara DBKL Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara

9 Semantan

Bas perantara MRT [232]
821 Hab Pasar Seni Hab Pantai Hillpark Rapid Bus 5 9 Pasar Seni

1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 Bangsar
2 5 Abdullah Hukum
2 Angkasapuri

[233]
T821 MRT Semantan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur Rapid Bus 9 Semantan Bas perantara MRT [234]
822 UOA Bangsar Bangsar Park Rapid Bus 5 Bangsar [235]
T850 UOA Bangsar Pusat Bandar Damansara Rapid Bus 5 Bangsar
9 Semantan
[236]
851 Hab Pasar Seni Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur Rapid Bus 5 9 Pasar Seni

3 4 5 Masjid Jamek

[237]
T852 MRT Pusat Bandar Damansara Mon't Kiara Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara Bas perantara MRT [238]

Laluan bas luar rangkaian APAD[sunting | sunting sumber]

Rangkaian bas Putrajaya[sunting | sunting sumber]

Putrajaya mempunyai beberapa laluan bas henti-henti tempatan yang diioperasikan dibawah Nadi Putra. Bas ini adalah inisiatif Perbadanan Putrajaya (PPj) dalam menyediakan pengangkutan awam bagi penduduk Putrajaya. Bas henti-henti tempatan Putrajaya dilabel mengikut waktu operasi iaitu siang (L) dan malam (N).

Laluan Terminus Sambungan Ruj.
Bus-logo-white.svgL02  Putrajaya Sentral Presint 14
melalui Presint 8 & 9
7 Putrajaya Sentral [239]
L03 Putrajaya Sentral Wisma Putra 7 Putrajaya Sentral [240]
L04 Putrajaya Sentral PICC 7 Putrajaya Sentral [241]
L05 Putrajaya Sentral Presint 14
melalui Presint 18
7 Putrajaya Sentral [242]
L07 Putrajaya Sentral Alamanda
melalui Presint 11
7 Putrajaya Sentral [243]
L08 Putrajaya Sentral Dataran Gemilang
melalui Presint 11 & 10
7 Putrajaya Sentral [244]
L10 Presint 14 Putrajaya PICC [245]
L15 Putrajaya Sentral Presint 1
melalui Dataran Gemilang
7 Putrajaya Sentral [246]
N01 Putrajaya Sentral Ayer8 Putrajaya
melalui Presint 11 & 10
7 Putrajaya Sentral [247]
N02 Putrajaya Sentral Kuarters Kerajaan Presint 15 7 Putrajaya Sentral [248]
N03 Putrajaya Sentral Presint 16, 17 & 18 7 Putrajaya Sentral [249]
N04 Putrajaya Sentral Presint 5 7 Putrajaya Sentral [250]
N05 Presint 14 Presint 5
melalui Dataran Gemilang
[251]
N06 Presint 14 Presint 15 & 16 [252]
N07 Presint 14 Pangsapuri Putra Damai [253]
N08 Presint 14 Ayer8 Putrajaya [254]

Bas Smart Selangor[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Negeri Selangor melancarkan perkhidmatan Bas Smart Selangor (dahulu dikenali sebagai Bas Selangorku) yang menyediakan perkhidmatan bas percuma di seluruh negeri Selangor bermula pada Julai 2015. Tiga laluan pertama di Shah Alam dan Subang Jaya dilancarkan pada Julai 2015 dan akan dikembangkan ke daerah lain bermula hujung tahun 2015.[255]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
Bus-logo-white.svgHS01  Terminal Bas Kuala Kubu Bharu Terminal Bas Bukit Sentosa MARA Liner 2 Kuala Kubu Bharu [256]
Bus-logo-white.svgHS02  Antara Gapi KTM Batang Kali
melalui Bandar Utama Batang Kali
MARA Liner 2 Batang Kali [257]
Bus-logo-white.svgHS03  Terminal Bas Bukit Sentosa Bandar Sungai Buaya MARA Liner [258]
Bus-logo-white.svgHS04  Terminal Bas Bukit Sentosa Taman Bunga Raya MARA Liner
Bus-logo-white.svgAJ01  Ukay Perdana Taman Melawati Rapid Bus [259]
Bus-logo-white.svgAJ2A  Bandar Baru Ampang Taman Dagang Rapid Bus 3 Ampang
3 Cahaya
[260]
Bus-logo-white.svgAJ2B  Bandar Baru Ampang Taman Dagang Jaya Rapid Bus [261]
Bus-logo-white.svgAJ03  LRT Cempaka Taman Bukit Teratai Rapid Bus 3 Cempaka [262]
Bus-logo-white.svgAJ04  Pandan Perdana Hospital Besar Ampang Rapid Bus [263]
Bus-logo-white.svgBTG1  Smart Selangor Banting ERL Salak Tinggi
melalui KLIA2
Rapid Bus Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2

6 7 Stesen ERL KLIA2
7 Salak Tinggi

[264]
Bus-logo-white.svgBTG2  Smart Selangor Banting Pekan Permatang Pasir Rapid Bus [265]
Bus-logo-white.svgKJ01  Kompleks Perhentian Kajang Bandar Kajang Rapid Bus 9 Stadium Kajang [266]
Bus-logo-white.svgKJ02  Bandar Bukit Mahkota KTM Bangi Rapid Bus 1 Bangi [267]
Bus-logo-white.svgKJ03  Taman Tun Perak MRT Bandar Tun Hussein Onn Rapid Bus 9 Bandar Tun Hussein Onn [268]
Bus-logo-white.svgKJ04  Kompleks Perhentian Kajang Bandar Baru Bangi Rapid Bus [269]
Bus-logo-white.svgKLG1  Jalan Batu Tiga Lama Taman Bayu Perdana Rapid Bus 2 Klang [270]
Bus-logo-white.svgKLG2  Jalan Batu Tiga Lama Klang Parade Rapid Bus [271]
Bus-logo-white.svgKLG3A  Taman Sri Andalas Bandar Klang Rapid Bus [272]
Bus-logo-white.svgKLG3B  Bandar Putera Jalan Sungai Jati Rapid Bus [273]
Bus-logo-white.svgKLG4  Taman Seri Kerayong Klang Sentral Rapid Bus [274]
Bus-logo-white.svgKS01  Bandar Puncak Alam KTM Sungai Buloh Selangor Omnibus 2 9 Sungai Buloh [275]
Bus-logo-white.svgMPS1  Hentian Selayang Mutiara LRT Gombak Rapid Bus 5 Gombak [276]
Bus-logo-white.svgMPS2  Tesco Rawang Terminal Rawang Rapid Bus 2 Rawang [277]
Bus-logo-white.svgMPS3  Pekan Batu Arang MRT Sungai Buloh Rapid Bus 2 9 Sungai Buloh [278]
Bus-logo-white.svgSA01  KTM Shah Alam Seksyen 7 Shah Alam Unic Leisure Transtour 2 Shah Alam [279]
Bus-logo-white.svgSA02  Hentian Bandar Shah Alam KTM Batu Tiga Rapid Bus 2 Batu Tiga [280]
Bus-logo-white.svgSA03  KTM Shah Alam Seksyen 17, 18, 20 & 24 Shah Alam Unic Leisure Transtour 2 Shah Alam [281]
Bus-logo-white.svgSA04  Seksyen 17 Shah Alam Hospital Shah Alam Unic Leisure Transtour 2 Padang Jawa [282]
Bus-logo-white.svgSA05  Stadium Shah Alam Pekan Subang Rapid Bus [283]
Bus-logo-white.svgSA06  KTM Shah Alam Kota Kemuning Unic Leisure Transtour 2 Shah Alam [284]
Bus-logo-white.svgSA07  KTM Batu Tiga Seksyen 19 Shah Alam Rapid Bus 2 Batu Tiga [285]
Bus-logo-white.svgSA08  LRT Alam Megah Kota Kemuning Rapid Bus 5 Alam Megah [286]
Bus-logo-white.svgSA09  Jalan Kebun Kota Kemuning Wawasan Sutera
Bus-logo-white.svgSU13A  Setia City Mall Pangsapuri De Palma Rapid Bus
Bus-logo-white.svgSJ01  Bangunan MPSJ KTM/ LRT Subang Jaya Rapid Bus 5 Taipan

5 B1 USJ 7
5 SS 15
2 5 10 Subang Jaya

[287]
Bus-logo-white.svgSJ02  LRT Pusat Bandar Puchong LRT SS 18 Rapid Bus 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya
5 SS 18

[288]
Bus-logo-white.svgSJ03  LRT Kinrara BK5 SMK Bandar Puchong Jaya Rapid Bus 4 Kinrara BK5 [289]
Bus-logo-white.svgSJ04  KTM Serdang Hospital Serdang Rapid Bus 1 Serdang [290]
Bus-logo-white.svgSJ05  Bandar Putra Permai Taman Bukit Serdang Rapid Bus [291]
Bus-logo-white.svgSPG1  Tanjung Sepat ERL Salak Tinggi Causeway Link Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2

[292]
Bus-logo-white.svgSPG2  Taman Seroja KLIA2 Causeway Link Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2
7 Salak Tinggi

[293]
Bus-logo-white.svgSPG3  Pekan Salak Cyberjaya Transport Terminal Causeway Link [294]
Bus-logo-white.svgSPG4  Taman Seroja IOI City Mall Causeway Link [295]

PJ City Bus[sunting | sunting sumber]

PJ City Bus (Bahasa Melayu: Bas Bandar PJ) adalah sebuah projek Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang dilancarkan pada Mei 2015 untuk menyediakan perkhidmatan bas percuma dioperasikan RapidKL bagi penduduk di Petaling Jaya.[296]

Laluan Terminus Sambungan Ruj.
Bus-logo-white.svgPJ01  Taman Medan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) 2 Kg Dato Harun

5 Asia Jaya

[297]
Bus-logo-white.svgPJ02  LRT Taman Jaya SS 2 5 Taman Jaya

5 Asia Jaya

[298]
Bus-logo-white.svgPJ03  LRT Taman Bahagia SS 6 Kelana Parkview 5 Taman Bahagia [299]
Bus-logo-white.svgPJ04  LRT Taman Bahagia SEA Park 5 Taman Bahagia [300]
Bus-logo-white.svgPJ05  LRT Taman Bahagia Bandar Utama 5 Taman Bahagia [301]
Bus-logo-white.svgPJ06  Bandar Utama Damansara Damai 9 Mutiara Damansara [302]

GOKL City Bus[sunting | sunting sumber]

Bas Bandar Go KL (dijenamakan sebagai GOKL CityBus) adalah sebuah rangkaian perkhidmatan bas percuma dioperasikan RapidKL yang berkhidmat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia. Perkhidmatan percuma ini mula beroperasi pada 31 Ogos 2012 dengan pelancaran dua laluan pekeliling:Hijau (KLCC-Bukit Bintang) dan Ungu (Pasar Seni-Bukit Bintang).[303] Kini, rangkaian GoKL telah dikembangkan menjadi tujuh laluan pekeliling termasuk Merah, Biru, Merah Jambu, Jingga, Firus, Merah Manggis dan Coklat.

Fasa Laluan Terminus Diperkenalkan Jarak Jumlah Hentian Sambungan Ruj.
1 (last mile) Bus-logo-white.svgHijau  KLCC Bukit Bintang 31 Ogos 2012 7km 15 5 KLCC

8 9 Bukit Bintang
8 Raja Chulan

[304]
Bus-logo-white.svgUngu  Hab Pasar Seni Bukit Bintang 31 Ogos 2012 9km 15 5 9 Pasar Seni

8 9 Bukit Bintang
8 Raja Chulan

[305]
Bus-logo-white.svgMerah  Hab Titiwangsa KL Sentral 13km 22 3 4 8 12 Titiwangsa

8 Chow Kit
1 2 Kuala Lumpur
9 Muzium Negara
1 2 5 6 7 KL Sentral

[306]
Bus-logo-white.svgBiru  Hab Titiwangsa Bukit Bintang 12km 22 3 4 8 12 Titiwangsa

8 Chow Kit
5 Dang Wangi
8 Bukit Nanas
8 Raja Chulan
8 9 Bukit Bintang

[307]
2 (first mile) Bus-logo-white.svgJingga  Hab Titiwangsa MINDEF 28 Februari 2019 10.4km 24 3 4 8 12 Titiwangsa

8 Chow Kit

[308]
Bus-logo-white.svgMerah Jambu  LRT Universiti PPR Seri Pantai 1 April 2019 7.3km 13 5 Universiti
2 Angkasapuri
[309]
Bus-logo-white.svgBiru Firus  LRT Dato' Keramat Kelumpuk Bambu (Setiawangsa) 10km 20 5 Dato' Keramat

5 Setiawangsa

[310]
Bus-logo-white.svgMerah Manggis  LRT Sentul PPR Kampung Batu Muda 16.1km 37 3 4 Sentul

1 12 Kampung Batu

[311]
Bus-logo-white.svgCoklat  LRT Sri Rampai Seksyen 10 12.1km 34 5 Sentul [312]
Bus-logo-white.svgHijau Serindit  Terminal Maluri Bandar Sri Permaisuri 13.8km 35 4 9 Maluri

4 Cheras

Bus-logo-white.svgKelabu  MRT Cochrane Bandar Tun Razak 16.7km 34 9 Cochrane

4 9 Maluri

Laluan bas lain[sunting | sunting sumber]

Semua laluan bas ini adalah laluan bas yang tidak mengikut klasifikasi laluan bas APAD untuk Metropolitan Lembah Klang ataupun rangkaian bas dibawah majlis-majlis tempatan.

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Jenis Ruj.
Bangsar South KL Gateway Mall LRT Universiti 5 Universiti Bas Percuma [313]
LTCP Long Term Car Park, KLIA KLIA/ KLIA2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2

Bas Percuma [314]
Mitsui Outlet Park Mitsui Outlet Park KLIA/ KLIA2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2

Bas Percuma [315]
One Utama Tempatan 1 Powerhouse One Utama 9 Bandar Utama Bas Percuma [316]
PKNS Eco Drive Laman PKNS Hentian Bandar Shah Alam Bas Percuma [317]
Sunway City Sunway Lagoon Sunway Monash B1 SunU-Monash

B1 SunMed
B1 Sunway Lagoon

Bas Percuma [318]
The Gardens Mall The Gardens Mall Mont'Kiara Bas Percuma [319]
1 Mont'Kiara 1 Mont'Kiara Mont'Kiara Bas Percuma [320]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Templat:Reflist

Pautan luar[sunting | sunting sumber]