Senarai laluan bas di Lembah Klang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Senarai laluan bas di Lembah Klang adalah senarai perkhidmatan bas Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (kini APAD) beroperasi di Metropolitan Lembah Klang, juga perkhidmatan dikendalikan oleh majlis tempatan Metropolitan Lembah Klang. Perkhidmatan bas di Lembah Klang dioperasikan oleh Rapid Bus, Nadi Putra, Causeway Link, Selangor Omnibus, Setara Jaya (SJ Bus) dan Wawasan Sutera (Aerobus). Lebih daripada 200 laluan bas beroperasi dibawah kontrak APAD.

Sistem Pernomboran Laluan[sunting | sunting sumber]

Bermula Disember 2015, Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (kini APAD dibawah MOT) telah merombak laluan bas di Metropolitan Lembah Klang dibawah Bus Network Revamp (Bahasa Melayu; Rombakan Rangkaian Bas). Setiap laluan bas akan diberi nombor mengikut laluan dan koridor masing-masing. Semua laluan bas utama akan diberi nombor x00 ke x99 manakala bas henti-henti dan bas perantara dilabelkan Tx00 ke Tx99.[1]

Dibawah BNR, koridor bas sedia ada akan disusun semula menjadi koridor lebih kecil berdasarkan jalan utama menghubungkan Bandaraya Kuala Lumpur dan kawasan sekeliling. Rangkaian bas baharu akan dibahagi kepada 8 koridor iaitu Koridor Jalan Ipoh, Jalan Pahang, Ampang, Cheras, Sungai Besi, Jalan Klang Lama, Lebuhraya Persekutuan dan Damansara.[2]

Nombor Laluan Jenis Perkhidmatan
100-199 Koridor Jalan Ipoh
200-299 Koridor Jalan Pahang
300-399 Koridor Ampang
400-499 Koridor Cheras
500-599 Koridor Sungai Besi
600-699 Koridor Klang Lama
700-799 Koridor Lebuhraya Persekutuan
800-899 Koridor Damansara
Laluan imbuhan-BET Bas Ekspres Transit
Laluan imbuhan-T Bas henti-henti tempatan atau bas perantara

Laluan bas[sunting | sunting sumber]

100-199[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
BET5  Hab Medan Pasar Bandar Tasik Puteri MARA Liner 3 4 5 Masjid Jamek

3 4 PWTC

[3]
BET6  Hab Medan Pasar Bukit Beruntung MARA Liner 3 4 5 Masjid Jamek

3 4 PWTC

[4]
100  Hab Lebuh Pudu Kuala Selangor Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh

2 Kepong Sentral
12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[5]
T100  MRT Sungai Buloh Hospital Sungai Buloh Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [6]
101  KTM Sungai Buloh Saujana Utama Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh [7]
T101  MRT Sungai Buloh Bukit Rahman Putra Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [8]
102  KTM Sungai Buloh Kundang Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh [9]
T102  MRT Sungai Buloh Kampung Paya Jaras Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [10]
103  Hab Lebuh Pudu Damansara Damai Selangor Omnibus 2 Kepong Sentral

12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[11]
T103  MRT Damansara Damai Damansara Damai Rapid Bus 12 Damansara Damai Bas perantara MRT [12]
104  Hab Lebuh Pudu Wangsa Permai Selangor Omnibus 2 Kepong Sentral

12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[13]
T104  MRT Kampung Selamat Kampung Baru Sungai Buloh Rapid Bus 12 Kampung Selamat Bas perantara MRT [14]
105  Bestari Jaya Kuala Selangor Wawasan Sutera [15]
T105  MRT Sungai Buloh Taman Impian Indah Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [16]
106  Hab Medan Pasar Tanjung Karang Selangor Omnibus [9]
T106  MRT Sri Damansara Barat Bandar Sri Damansara Rapid Bus 12 Sri Damansara Barat Bas perantara MRT [17]
107  Hab Lebuh Pudu Bestari Jaya Selangor Omnibus 2 12 Sungai Buloh

2 Kepong Sentral
12 Metro Prima
12 Kepong Baru
12 Jinjang
12 Sri Delima
12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[18]
T107  MRT Sri Damansara Sentral Taman Wangsa Permai Rapid Bus 12 Sri Damansara Sentral Bas perantara MRT [19]
T108  MRT Sri Damansara Sentral Bandar Menjalara/Taman Bukit Maluri Rapid Bus 12 Sri Damansara Sentral Bas perantara MRT [20]
T109  MRT Sri Damansara Sentral Desa ParkCity Rapid Bus 12 Sri Damansara Sentral Bas perantara MRT [21]
T110  MRT Sri Damansara Timur Taman Desa Jaya/Desa Aman Puri Rapid Bus 12 Sri Damansara Timur Bas perantara MRT [22]
T111  MRT Sri Damansara Timur Taman Ehsan/FRIM Kepong Rapid Bus 12 Sri Damansara Timur Bas perantara MRT [23]
T112  MRT Metro Prima Taman Kepong Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [24]
T113  MRT Metro Prima Kepong Entrepreneurs Park Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [25]
T114  MRT Metro Prima Bandar Baru Selayang Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [26]
T115  MRT Kepong Baru Taman Sri Sinar Rapid Bus 12 Kepong Baru Bas perantara MRT [27]
T117  MRT Jinjang Taman Sri Segambut Rapid Bus 12 Jinjang Bas perantara MRT [28]
T118  MRT Sri Delima Taman Kok Doh/Jinjang Selatan Rapid Bus 12 Sri Delima Bas perantara MRT [29]
120  Hab Lebuh Pudu Jinjang Utara Selangor Omnibus 12 Sri Delima

12 Kentonmen
12 Jalan Ipoh
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[30]
T120  Kompleks Sungai Mas Taman Mastiara Rapid Bus 1 Taman Wahyu
1 12 Kampung Batu
[31]
121  Hab Lebuh Pudu Taman Sri Sinar Selangor Omnibus
T121  MRT Sri Delima Taman Wahyu Rapid Bus 12 Sri Delima Bas perantara MRT [32]
T121  Metro Prima Bandar Baru Selayang Rapid Bus
122  Hab Lebuh Pudu Taman Ehsan Selangor Omnibus
150  Hab Lebuh Pudu Rawang MARA Liner 2 Rawang

1 Taman Wahyu
8 Chow Kit

[33]
141  Hab Medan Pasar Kuala Selangor Selangor Omnibus [9]
144  Hab Medan Pasar Taman Subang Baru Selangor Omnibus [9]
144A  Hab Medan Pasar Sungai Buloh (melalui Kepong) Selangor Omnibus [9]
144B  Hab Medan Pasar Wangsa Permai Selangor Omnibus [9]
144C  Hab Medan Pasar Bandar Sri Damansara Selangor Omnibus [9]
145A  Hab Medan Pasar Kota Damansara Selangor Omnibus [9]
146B  Hab Medan Pasar Kuang/Sri Kundang Selangor Omnibus [9]
147  Hab Medan Pasar Ijok/Bestari Jaya Selangor Omnibus [9]
T150  Rawang Taman Pelangi MARA Liner 2 Rawang [34]
151  Hab Lebuh Pudu Bandar Baru Selayang MARA Liner 1 Taman Wahyu

8 Chow Kit

[35]
T151  Rawang Taman Rawang Perdana MARA Liner 2 Rawang [36]
152  Hab Lebuh Pudu Taman Intan Baiduri MARA Liner 1 Taman Wahyu

8 Chow Kit

[37]
T152  MRT Metro Prima Pusat Bandar Selayang Rapid Bus 12 Metro Prima Bas perantara MRT [38]
T152  Rawang Taman Garing Utama MARA Liner 2 Rawang [39]
154  Rawang Tanjung Malim MARA Liner [40]
T154  MRT Sungai Buloh Kampung Baru Kundang Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [41]
155  Rawang Bandar Tasik Puteri MARA Liner [42]
T155  MRT Sungai Buloh Kota Puteri/Bandar Tasik Puteri Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh Bas perantara MRT [43]
156  Rawang Bukit Beruntung MARA Liner [44]
157  Rawang Kampung Sungai Buaya MARA Liner [45]
158  Rawang Hulu Yam Bharu
melalui Batang Kali
MARA Liner [46]
158  Hab Medan Pasar Sungai Buloh Selangor Omnibus [9]
158A  Hab Medan Pasar Damansara Damai Selangor Omnibus [9]
158B  Hab Medan Pasar Bukit Rahman Putra Selangor Omnibus [9]
170  Hab Wira Damai Hab Medan Pasar Rapid Bus 8 Chow Kit [47]
171  Hab Wira Damai Hab Medan Pasar
melalui Taman Batu Muda
Rapid Bus 8 Chow Kit [48]
172  Taman Greenwood Chow Kit Rapid Bus
173  Taman Jasa Utama Hab Medan Pasar Rapid Bus 1 12 Kampung Batu
12 Kentonmen
12 Sentul Barat
8 Chow Kit
[49]
180  Hab Pasar Seni Taman Dato Senu Rapid Bus 8 Chow Kit

3 4 5 Masjid Jamek
5 9 Pasar Seni
3 4 8 Titiwangsa

[50]
T180  Taman Dato Senu Chow Kit Rapid Bus 12 Sentul Barat

3 4 Sentul
3 4 Sentul Timur

[51]
190  Desa Sri Hartamas Hab Medan Pasar Rapid Bus 3 4 5 Masjid Jamek

2 Segambut
12 Sentul Barat
8 Chow Kit

[52]
T190  Taman Sri Segambut KTM Segambut Rapid Bus 2 Segambut
191  Taman Sri Segambut Hab Medan Pasar Rapid Bus 12 Sentul Barat
8 Chow Kit
[53]

200-299[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
BET16 Kampung Selayang Pandang Presint 4 Putrajaya Rapid Bus [54]
BET17 Pinggiran Batu Caves Presint 3 Putrajaya Rapid Bus [55]
200 UIA Gombak Lebuh Ampang Rapid Bus [56]
T200 LRT Gombak UIA Gombak Rapid Bus 5 Gombak [57]
201 LRT Sentul Batu 12 Gombak Rapid Bus 3 4 Sentul [58]
T201 LRT Gombak Hab Wira Damai Rapid Bus 5 Gombak [59]
202 Hab Wira Damai Hab Medan Pasar
melalui Gombak
Rapid Bus [60]
T202 LRT Taman Melati Taman Melewar Rapid Bus 5 Taman Melati [61]
T203 LRT Taman Melati Danau Kota Rapid Bus 5 Taman Melati [62]
220 Taman Melawati Hab Medan Pasar Rapid Bus 5 Dato' Keramat [63]
221 LRT Dato' Keramat Ampang Point Rapid Bus 5 Dato' Keramat [64]
T221 Taman Melawati LRT Sri Rampai Rapid Bus 5 Sri Rampai [65]
222 Taman Melawati LRT Wangsa Maju Rapid Bus 5 Wangsa Maju [66]
T222 Ukay Perdana LRT Sri Rampai Rapid Bus 5 Sri Rampai [67]
T223 LRT Setiawangsa Au 3 Keramat Rapid Bus 5 Setiawangsa [68]
T224 LRT Dato' Keramat Desa Pandan Rapid Bus 5 Dato' Keramat

5 Jelatek

[69]
250 LRT Wangsa Maju Hab Medan Pasar Rapid Bus 5 Wangsa Maju [70]
T250 LRT Wangsa Maju Setapak Central Rapid Bus 5 Wangsa Maju [71]
251 AEON Big Wangsa Maju Chow Kit Rapid Bus [72]
T251 LRT Sri Rampai Seksyen 10 Wangsa Maju Rapid Bus 5 Sri Rampai [73]
253 LRT Wangsa Maju Ampang Point Rapid Bus 5 Wangsa Maju [74]
254 Ayer Panas Titiwangsa Rapid Bus 3 4 8 Titiwangsa [75]
270 Terminal Pekeliling Terminal Bas Awana Wawasan Sutera 3 4 8 Titiwangsa [76]

300-399[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
BET7 Hab Bandar Baru Ampang Lebuh Ampang Rapid Bus 3 Ampang

5 Ampang Park
5 KLCC
8 Bukit Nanas
5 Dang Wangi

[77]
300 Pandan Indah Lebuh Ampang Rapid Bus 3 Ampang

5 Ampang Park
5 KLCC
8 Bukit Nanas
5 Dang Wangi

[78]
T300 Bukit Indah Ampang Point
melalui Ampang Jaya
Rapid Bus [79]
T301 Ampang Point Taman Mulia Jaya Rapid Bus 3 Ampang [80]
302 Titiwangsa KLCC Rapid Bus 3 4 8 Titiwangsa

5 Ampang Park
5 KLCC

[81]
T302 Hutan Lipur Ampang Ampang Point Rapid Bus 3 Ampang [82]
303 Taman Mulia Jaya Lebuh Ampang Rapid Bus 3 Ampang

5 Ampang Park
5 KLCC
8 Bukit Nanas
5 Dang Wangi

[83]
T303 Ampang Point LRT Pandan Indah Rapid Bus 3 Pandan Indah [84]
T304 Bukit Indah Ampang Point
melalui Jalan Ampang
Rapid Bus 3 Ampang [85]
T305 MRT Taman Midah Hab Bandar Baru Ampang Rapid Bus 9 Taman Midah Bas perantara MRT [86]
T350 LRT Cempaka Taman Mawar Rapid Bus 3 Cempaka [87]
T351 LRT Cempaka Taman Bukit Permai Rapid Bus 3 Cempaka [88]
T352 Taman Shamelin Perkasa MRT Cochrane Rapid Bus 9 Cochrane

3 9 Maluri
3 Cempaka

Bas perantara MRT [89]

400-499[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
400 Hab Lebuh Pudu Damai Perdana Rapid Bus 8 Imbi

8 AirAsia-Bukit Bintang
9 Bukit Bintang
3 9 Maluri
9 Taman Mutiara

[90]
T400 MRT Cochrane Bandar Tun Razak Rapid Bus 9 Cochrane

3 9 Maluri

Bas perantara MRT [91]
T401 MRT Cochrane Bandar Sri Permaisuri Rapid Bus 9 Cochrane

4 Cheras
3 9 Maluri

Bas perantara MRT [92]
402 LRT/MRT Maluri Titiwangsa Rapid Bus 3 9 Maluri

5 Ampang Park
9 Cochrane
3 4 8 Titiwangsa

[93]
T402 MRT Taman Midah LRT Salak Selatan Rapid Bus 9 Taman Midah

4 Salak Selatan

Bas perantara MRT [94]
T406 Batu 10 Cheras Pangsun Rapid Bus [95]
T407 MRT Tun Razak Exchange Desa Pandan Rapid Bus 9 Tun Razak Exchange Bas perantara MRT [96]
T408 MRT Taman Mutiara Taman Segar Perdana Rapid Bus 9 Taman Mutiara Bas perantara MRT [97]
T409 MRT Taman Mutiara Taman Supreme Rapid Bus 9 Taman Mutiara Bas perantara MRT [98]
T410 MRT Taman Connaught Bandar Tasik Selatan Rapid Bus 9 Taman Connaught

Terminal Bersepadu Selatan Terminal Bersepadu Selatan
1 4 6 Bandar Tasik Selatan

Bas perantara MRT [99]
T411 MRT Taman Connaught Taman Cheras Awana Rapid Bus 9 Taman Connaught Bas perantara MRT [100]
T412 MRT Taman Connaught Alam Damai Rapid Bus 9 Taman Connaught Bas perantara MRT [101]
T413 MRT Taman Suntex Taman Kemacahaya Rapid Bus 9 Taman Suntex Bas perantara MRT [102]
T414 MRT Sri Raya Taman Tun Perak Rapid Bus 9 Sri Raya Bas perantara MRT [103]
T415 MRT Bandar Tun Hussein
Onn
Bandar Mahkota Cheras Rapid Bus 9 Bandar Tun Hussein Onn Bas perantara MRT [104]
T416 MRT Batu 11 Cheras Taman Cheras Jaya Rapid Bus 9 Batu 11 Cheras Bas perantara MRT [105]
T417 MRT Batu 11 Cheras Taman Karun Mas Rapid Bus 9 Batu 11 Cheras Bas perantara MRT [106]
420 Pandan Indah Menara Maybank Rapid Bus 9 Cochrane

8 Imbi
8 AirAsia-Bukit Bintang
9 Bukit Bintang

[107]
421 Taman Dagang Menara Maybank Rapid Bus 8 Imbi

8 AirAsia-Bukit Bintang
9 Bukit Bintang

[108]
450 Hab Lebuh Pudu Terminal Kajang Rapid Bus 3 9 Maluri

9 Taman Midah
9 Taman Connaught
9 Stadium Kajang
1 9 Kajang

[109]
T450 Bandar Kajang Beranang Rapid Bus [110]
451 Hab Lebuh Pudu Bandar Kajang Selangor Omnibus [111]
T451 MRT Stadium Kajang UKM Rapid Bus 9 Stadium Kajang

1 9 Kajang
1 UKM

Bas perantara MRT [112]
T453 MRT Bukit Dukung Bandar Sungai Long Rapid Bus 9 Bukit Dukung Bas perantara MRT [113]
T454 MRT Bukit Dukung Kampung Sungai Sekamat Rapid Bus 9 Bukit Dukung Bas perantara MRT [114]
T455 MRT Bukit Dukung Taman Sutera Rapid Bus 9 Bukit Dukung Bas perantara MRT [115]
T456 MRT Sungai Jernih Saujana Impian Rapid Bus 9 Sungai Jernih Bas perantara MRT [116]
T457 MRT Stadium Kajang Prima Saujana Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [117]
T458 MRT Stadium Kajang Taman Indah Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [118]
T459 MRT Stadium Kajang Taman Jasmin Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [119]
T460 MRT Stadium Kajang Bandar Teknologi Kajang Rapid Bus 9 Stadium Kajang Bas perantara MRT [120]
T461 MRT Kajang Taman Kajang Utama Rapid Bus 1 9 Kajang Bas perantara MRT [121]
T462 MRT Kajang Seksyen 8 Bandar Baru Bangi Rapid Bus 1 9 Kajang Bas perantara MRT [122]
T463 MRT Kajang Seksyen 4 Bandar Baru Bangi Rapid Bus 1 9 Kajang Bas perantara MRT [123]
T464 Seksyen 1 Bandar Baru Bangi MRT Kajang Rapid Bus 1 9 Kajang

1 UKM

Bas perantara MRT [124]

500-599[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
500  Putrajaya Sentral Hab Lebuh Pudu melalui Lebuhraya Maju Rapid Bus (sebelum 1/12/2015)
Nadi Putra (1/12/2015-30/05/2020)
KR Travel Sdn Bhd (sehingga 31/05/2022)
7 12 14 Putrajaya Sentral [125]
501  Putrajaya Sentral Hab Lebuh Pudu melalui Serdang Sri Indah 7 12 14 Putrajaya Sentral
1 Serdang
[125]
502  Putrajaya Sentral KTM Serdang Rapid Bus (sebelum 1/12/2015)
Nadi Putra (1/12/2015-30/05/2020)
KR Travel Sdn Bhd (sehingga 31/05/2022)
7 12 14 Putrajaya Sentral
1 Serdang
[125]
503  Putrajaya Sentral Puchong Utama melalui Cyberjaya Nadi Putra 7 12 14 Putrajaya Sentral [125]
T504  MRT Cyberjaya Utara Cyber 11 Rapid Bus 12 Cyberjaya Utara [126]
505  Presint 14 Putrajaya IOI Mall Puchong melalui UNITEN Nadi Putra
T505  MRT Cyberjaya Utara Taman Pinggiran Putra Rapid Bus 12 Cyberjaya City Centre [126]
506  Putrajaya Sentral Bandar Utama Rapid Bus 7 12 Putrajaya Sentral

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya
5 Kelana Jaya
5 Bandar Utama

[127]
T506  MRT Cyberjaya City Centre Raudhah City Rapid Bus 12 Cyberjaya City Centre [126]
T507  MRT Cyberjaya City Centre Cyberjaya Transport Terminal Rapid Bus 12 Cyberjaya City Centre [126]
T508  MRT Putrajaya Sentral Presint 10 Rapid Bus 7 12 14 Putrajaya Sentral [126]
T509  MRT Putrajaya Sentral Presint 16 / Alamanda Rapid Bus 7 12 14 Putrajaya Sentral [126]
T510  MRT Putrajaya Sentral Ayer 8 Rapid Bus 7 12 14 Putrajaya Sentral [126]
T511  MRT Putrajaya Sentral Presint 4 Rapid Bus 7 12 14 Putrajaya Sentral [126]
T512  MRT Putrajaya Sentral Presint 11 Rapid Bus 7 12 14 Putrajaya Sentral [126]
T513  MRT Putrajaya Sentral Kementerian Pengangkutan Malaysia Rapid Bus 7 12 14 Putrajaya Sentral
520  Putrajaya Sentral Cyberjaya Nadi Putra 7 12 14 Putrajaya Sentral [125]
521  Putrajaya Sentral UiTM Dengkil Nadi Putra 7 12 14 Putrajaya Sentral [125]
522  Dengkil Hab Lebuh Pudu Selangor Omnibus (sehingga 30/4/2022) [125]
523  Putrajaya Sentral Hab Lebuh Pudu

melalui IOI City Mall dan KTM Serdang

KR Travel & Tours Sdn Bhd 7 12 Putrajaya Sentral

1 Serdang
5 9 Pasar Seni

[128]
T520  Cyberjaya Street Mall Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing Nadi Putra [125]
T521  Cyberia Putrajaya Sentral melalui HSBC dan Cyber Height Nadi Putra 7 12 14 Putrajaya Sentral [125]
T526  Taman Alam Megah Seksyen 15 Shah Alam Rapid Bus
T527  Subang Mas Seksyen 15 Shah Alam Rapid Bus
T528  Taman Sri Muda Hentian Bas Bandar Shah Alam Rapid Bus
T529  Seksyen 16, 17 Shah Alam Hentian Bas Bandar Shah Alam Rapid Bus
T530  Kota Kemuning Hentian Bas Bandar Shah Alam Rapid Bus
540  Bandar Putra Permai KTM Serdang Rapid Bus 1 Serdang [129]
541  Bandar Putra Permai LRT Kinrara BK5 Rapid Bus 4 Kinrara BK5 [130]
542  Bandar Saujana Putra KTM Serdang melalui IOI City Mall Nadi Putra 1 Serdang [125]
T542  MRT Taman Equine Taman Pinggiran Putra Rapid Bus 12 Taman Equine [126]
T543  MRT Taman Equine Taman Puncak Jalil / PUJ 9 Rapid Bus 12 Taman Equine [126]
T544  MRT Putra Permai Lestari Puchong Rapid Bus 12 Putra Permai [126]
T545  MRT Putra Permai LRT Puchong Perdana Rapid Bus 12 Putra Permai
4 Puchong Perdana
[131][132]
550  Dengkil IOI City Mall melalui Cyberjaya dan Putrajaya Nadi Putra [125]
551  Seksyen 6 Bangi Hab Lebuh Pudu Rapid Bus 1 Serdang
4 12 Sungai Besi
[125]
T559  MRT Sungai Besi Kampung Malaysia Tambahan Rapid Bus 4 12 Sungai Besi [126]
T560  MRT Sungai Besi Bandar Tasik Selatan Rapid Bus 4 12 Sungai Besi [126]
T561  MRT Serdang Raya Utara The Park Bukit Serdang Rapid Bus 12 Serdang Raya Utara [126]
T562  MRT Serdang Raya Utara Serdang Perdana Rapid Bus 12 Serdang Raya Utara [126]
T563  MRT Serdang Raya Utara TPM / Bukit Jalil Rapid Bus 12 Serdang Raya Utara [126]
T564  MRT Serdang Raya Selatan Kampung Baru Seri Kembangan Rapid Bus 12 Serdang Raya Selatan [126]
T565  MRT Serdang Jaya The Mines Rapid Bus 12 Serdang Jaya [126]
T566  MRT Universiti Putra Malaysia Taman Bukit Serdang / Taman Universiti Indah Rapid Bus 12 Universiti Putra Malaysia [126]
T567  MRT Universiti Putra Malaysia Taman Seri Serdang / Fakulti Kejuruteraan UPM Rapid Bus 12 Universiti Putra Malaysia [126]
T568  MRT Universiti Putra Malaysia Fakulti Pertanian UPM Rapid Bus 12 Universiti Putra Malaysia [126]
T569  MRT Serdang Jaya MRT Batu 11 Cheras Rapid Bus 12 Serdang Jaya
9 Batu 11 Cheras
[131][133]
570  Universiti Putra Malaysia Hab Lebuh Pudu Rapid Bus 1 Serdang [125]
T570  KTM Serdang Universiti Putra Malaysia melalui Serdang Jaya Rapid Bus 1 Serdang [125]
T571  Taman Sri Pulai KTM Serdang Rapid Bus 1 Serdang [134]
580  Hab Lebuh Pudu Desa Petaling Rapid Bus 3 4 Chan Sow Lin

4 LRT Salak Selatan
1 KTM Salak Selatan

[135]
T580  LRT Awan Besar LRT Bukit Jalil Rapid Bus 4 Awan Besar

4 LRT Bukit Jalil

[125][136]
581  Desa Tasik LRT Bandar Tasik Selatan Rapid Bus 1 4 6 Bandar Tasik Selatan [125][137]
T581  PPR Pinggiran Bukit Jalil LRT Alam Sutera melalui Bandar Kinrara 5 Rapid Bus 4 Alam Sutera [125][138]
T581B  PPR Pinggiran Bukit Jalil LRT Alam Sutera melalui Taman Ltat Rapid Bus 4 Alam Sutera [139]
T582  LRT Awan Besar The Leafz melalui LRT Bukit Jalil Rapid Bus 4 Awan Besar

4 Bukit Jalil

[125][140]
T583  LRT Awan Besar Kuchai Lama Rapid Bus 4 Awan Besar [125][141]
T584  Desa Petaling Salak Selatan Rapid Bus 1 KTM Salak Selatan
4 LRT Salak Selatan
[142]
T585  MRT Kuchai Taman Desa Rapid Bus 12 13 Kuchai [126]
T586  MRT Kuchai Taman Overseas Union (OUG) Rapid Bus 12 13 Kuchai [126]
T587  MRT Kuchai Desa Petaling Rapid Bus 12 13 Kuchai [126]
T588  MRT Kuchai Jalan Klang Lama Rapid Bus 12 13 Kuchai [126]
T589  MRT Taman Naga Emas Bandar Baru Sri Petaling Rapid Bus 12 Taman Naga Emas [126]
590  Hab Lebuh Pudu Bandar Sungai Long Rapid Bus 3 4 Chan Sow Lin

1 Serdang

[143]
Kunci      Laluan ditamatkan operasi/terbengkalai
     Laluan sebelum penstrukturan semula laluan oleh SPAD pada 2015

600-699[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
600 Hab Pasar Seni Puchong Utama Rapid Bus 4 Taman Perindustrian Puchong

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[144]
T600 LRT IOI Puchong Jaya Taman Wawasan Rapid Bus 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya

[145]
601 Putra Perdana Kota Raya Causeway Link 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[146]
T601 Puchong Utama Puchong Prima Rapid Bus 4 Puchong Perdana

4 Puchong Prima

[147]
T602 Puchong Utama Taman Saujana Utama Rapid Bus [148]
T603 LRT Puchong Prima Taman Mas Sepang Rapid Bus 4 Puchong Prima [149]
604 Bandar Bukit Puchong Kota Raya Causeway Link 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[150]
T604 LRT Taman Perindustrian Puchong Taman Kinrara Seksyen 1 Rapid Bus 4 Taman Perindustrian Puchong

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya

[151]
T605 Puchong Utama LRT IOI Puchong Jaya Rapid Bus 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya

[152]
608 Putrajaya Sentral LRT IOI Puchong Jaya Causeway Link 7 Putrajaya Sentral

4 Pusat Bandar Puchong
4 IOI Puchong Jaya

[153]
640 Hab Sri Manja Hab Pasar Seni Rapid Bus 1 Mid Valley

1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[154]
T640 LRT Taman Jaya Taman Sri Sentosa Rapid Bus 4 Taman Jaya

2 Jalan Templer

[155]
641 Pearl Point KTM / LRT Subang Jaya Rapid Bus 2 5 10 Subang Jaya

2 Kg. Dato Harun
2 Jalan Templer

[156]
650 Taman Desa Hab Pasar Seni Rapid Bus 1 Mid Valley

1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[157]
651 LRT Muhibbah Pearl Point Rapid Bus 4 LRT Muhibbah
4 LRT Awan Besar
[158] (Pearl Point -> LRT Awan Besar)
652 LRT Awan Besar Taman Evergreen Rapid Bus 4 LRT Awan Besar

4 LRT Bukit Jalil

[159]
690 Terminal Bersepadu Selatan Pudu Sentral Rapid Bus 3 4 8 Hang Tuah

Terminal Bersepadu Selatan Terminal Bersepadu Selatan
1 4 7 Bandar Tasik Selatan

[160]

700-799[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
BET3 Taman Perindustrian USJ 1 Hab Pasar Seni Rapid Bus 5 Taipan

5 B1 USJ 7
2 Angkasapuri
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[161]
BET4 Hab Pasar Seni Hab Taman Sri Muda Rapid Bus 2 Angkasapuri

5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[162]
700 Hentian Klang Hab Pasar Seni Seranas 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
5 9 Pasar Seni

[163]
T700 Hentian Klang Kampung Delek Wawasan Sutera 2 Teluk Pulai [164]
P701 Hentian Pelabuhan Klang Kota Raya Causeway Link 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley

[165]
702 Hab Taman Sri Muda Hentian Klang Seranas 2 Klang [166]
T702 Hentian Klang Hab Sri Sentosa Wawasan Sutera [167]
703 Hentian Klang Bandar Puncak Alam Seranas [168]
T703 Hentian Klang Terminal Taman Sentosa Wawasan Sutera [169]
704 Hentian Klang Pekan Meru Seranas [170]
705 Hentian Klang Seksyen 13, Shah Alam Seranas [171]
T705 Hentian Pelabuhan Klang Bandar Sultan Suleiman Causeway Link [172]
T706 Hentian Pelabuhan Klang Telok Gong Causeway Link [173]
707 Hentian Klang Terminal Bas Pelabuhan Barat Wawasan Sutera [174]
708 Hentian Klang Sunway Pyramid Rapid Bus [175]
710 Hentian Klang Hab Pasar Seni
(melalui KL Sentral)
Wawasan Sutera 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
1 2 Kuala Lumpur
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[176]
T712 Hentian Klang AEON Bukit Tinggi, Klang Seranas [177]
T713 Taman Klang Utama Hentian Klang Seranas [178]
T715 UiTM Puncak Alam Bandar Puncak Alam Rapid Bus [179]
730 Hentian Klang Terminal Banting Wawasan Sutera [180]
733 Tanjung Sepat Terminal Banting Wawasan Sutera [181]
734 Terminal Banting Hab Pasar Seni Wawasan Sutera 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
5 9 Pasar Seni

[182]
740 Terminal Klang Kuala Selangor Wawasan Sutera [183]
750 Hab Pasar Seni Hab Bas Seksyen 2, Shah Alam Rapid Bus 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
5 Asia Jaya
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[184]
T750 Hab Bas Seksyen 2, Shah Alam UiTM Shah Alam Rapid Bus [185]
751 Hab Pasar Seni Hab Taman Sri Muda Rapid Bus 2 Setia Jaya

2 Seri Setia
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[186]
T751 Seksyen 7, Shah Alam UiTM Shah Alam Rapid Bus [187]
752 LRT Putra Heights Hentian Pusat Bandar Shah Alam Rapid Bus 4 5 Putra Heights [188]
T752 Hab Bas Seksyen 2, Shah Alam Seksyen 12, 7, Shah Alam Rapid Bus [189]
753 Hentian Pusat Bandar Shah Alam UiTM Puncak Alam Rapid Bus [190]
T753 Hentian Bandar Shah Alam Seksyen 11, 9, 8, 6, 4 Shah Alam Rapid Bus [191]
754 Seksyen 13, Shah Alam UiTM Puncak Perdana Rapid Bus [192]
T754 Hentian Bas Seksyen 19 Shah Alam Hentian Pusat Bandar Shah Alam Rapid Bus 2 Shah Alam [193]
T755 Hentian Pusat Bandar Shah Alam KTM Batu Tiga Rapid Bus 2 Batu Tiga [194]
T756 Hentian Pusat Bandar Shah Alam Kota Kemuning Rapid Bus [195]
T757 LRT Alam Megah Seksyen 27 Shah Alam Rapid Bus 5 Alam Megah [196]
T758 LRT Subang Alam Alam Megah Rapid Bus 5 Subang Alam [197]
T759 LRT Putra Heights Kampung Bukit Lanchong Rapid Bus 4 5 Putra Heights [198]
T760 LRT Putra Heights Hentian Bandar Saujana Putra Nadi Putra 4 5 Putra Heights [199]
770 Hab Pasar Seni Taman Perindustrian USJ 1 Rapid Bus 5 Taipan

5 B1 USJ 7
2 Seri Setia
5 Asia Jaya
1 Mid Valley
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[200]
T770 Stesen Subang Jaya Sunway Pyramid Rapid Bus 2 5 10 Subang Jaya

5 SS 15

[201]
771 Taman Perindustrian USJ 1 Flat Desa Mentari Rapid Bus 5 Taipan

5 SS 15

[202]
772 Hab Pasar Seni Apartment Subang Suria Rapid Bus Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Lapangan Terbang Subang

10 Terminal Skypark
5 Ara Damansara
2 Seri Setia
5 Asia Jaya
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[203]
T772 MRT Kwasa Sentral Taman Bukit Subang Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [204]
T773 LRT Ara Damansara Subang SkyPark Terminal Rapid Bus 5 Ara Damansara

Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Lapangan Terbang Subang
10 Terminal Skypark

[205]
T774 Glenmarie Stadium Shah Alam Rapid Bus 5 Glenmarie

2 Batu Tiga

[206]
T776 Stesen USJ 7 USJ 1 Rapid Bus 5 B1 USJ 7

5 Taipan

[207]
T778 LRT USJ 21 One City Rapid Bus 5 USJ 21 [208]
780 Hab Pasar Seni Seksyen 8 Kota Damansara Rapid Bus 9 Kota Damansara

9 Surian
9 Mutiara Damansara
5 Asia Jaya
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[209]
T780 LRT Kelana Jaya Mutiara Tropicana Rapid Bus 5 Kelana Jaya [210]
T781 LRT Kelana Jaya Kelana Business Centre Rapid Bus 5 Kelana Jaya [211]
782 Hab Pasar Seni Terminal PJ Old Town Rapid Bus 2 Petaling

2 Pantai Dalam
2 Angkasapuri
2 5 Abdullah Hukum
5 Bangsar
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 9 Pasar Seni

[212]
T782 LRT Lembah Subang Ara Damansara Rapid Bus 5 Lembah Subang [213]
783 LRT Kelana Jaya Subang Parade Rapid Bus 5 Kelana Jaya

B1 Mentari

[214]
T783 LRT Taman Bahagia SS3, SS6 Kelana Jaya Rapid Bus 5 Taman Bahagia [215]
T785 LRT Taman Paramount Sungai Way Rapid Bus 5 Taman Paramount [216]
T786 LRT Asia Jaya MRT Phileo Damansara Rapid Bus 5 Asia Jaya

9 Phileo Damansara

[217]
T787 LRT Asia Jaya Seksyen 14 & 17, Petaling Jaya Rapid Bus 5 Asia Jaya [218]
T788 LRT Universiti Mid Valley Megamall Rapid Bus 5 Universiti Bas perantara LRT [219]
T789 LRT Universiti Universiti Malaya Rapid Bus 5 Universiti Bas perantara LRT [220]
T790 LRT Taman Paramount Mid Valley Megamall Rapid Bus 5 Taman Paramount

5 Universiti

[221]
T791 LRT Kerinchi Pantai Hillpark Rapid Bus 5 Kerinchi

2 Pantai Dalam
2 Angkasapuri

[222]
T792 Stesen USJ 7 SS 19 Subang Jaya Rapid Bus 5 B1 USJ 7

5 Taipan

[223]
T792B Stesen USJ 7 USJ 4 Rapid Bus 5 B1 USJ 7

5 Taipan

[224]

800-899[sunting | sunting sumber]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Perkhidmatan Ruj.
801 Metro Prima Bandar Utama Rapid Bus 2 Kepong Sentral

9 Mutiara Damansara

[225]
T801 MRT Kwasa Sentral Seksyen 9 Kota Damansara Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [226]
802 LRT Kelana Jaya Seksyen 11 Kota Damansara Rapid Bus 5 Kelana Jaya

9 Bandar Utama
9 Mutiara Damansara
9 Surian

[227]
T802 MRT Kwasa Sentral Subang Bestari Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [228]
T803 MRT Kwasa Sentral Hab Subang Suria Rapid Bus 9 Kwasa Sentral Bas perantara MRT [229]
T804 MRT Kwasa Sentral Subang SkyPark Rapid Bus 9 Kwasa Sentral

Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah Lapangan Terbang Subang
10 Terminal Skypark

Bas perantara MRT [230]
T805 MRT Kota Damansara Seksyen 5 Kota Damansara Rapid Bus 9 Kota Damansara Bas perantara MRT [231]
T807 MRT Surian Ara Damansara Rapid Bus 9 Surian

5 Lembah Subang

Bas perantara MRT [232]
T808 MRT Surian Seksyen 11 Kota Damansara Rapid Bus 9 Surian Bas perantara MRT [233]
T809 MRT Mutiara Damansara Damansara Perdana Rapid Bus 9 Mutiara Damansara Bas perantara MRT [234]
T810 MRT Mutiara Damansara Kampung Bukit Lanjan Rapid Bus 9 Mutiara Damansara Bas perantara MRT [235]
T811 MRT Bandar Utama Mutiara Tropicana Rapid Bus 9 Bandar Utama Bas perantara MRT [236]
T812 MRT Bandar Utama Kampung Sungai Penchala Rapid Bus 9 Bandar Utama Bas perantara MRT [237]
T813 MRT TTDI SS 22 Petaling Jaya Rapid Bus 9 TTDI Bas perantara MRT [238]
T814 MRT TTDI Taman Tun Dr Ismail Rapid Bus 9 TTDI Bas perantara MRT [239]
T815 MRT Phileo Damansara Universiti Malaya Rapid Bus 9 Phileo Damansara Bas perantara MRT [240]
T816 MRT Phileo Damansara SS 2 Rapid Bus 9 Phileo Damansara Bas perantara MRT [241]
T817 MRT Pusat Bandar Damansara Mid Valley Megamall Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara Bas perantara MRT [242]
T818 MRT Pusat Bandar Damansara Desa Sri Hartamas Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara Bas perantara MRT [243]
T819 MRT Pusat Bandar Damansara KL Sentral
melalui KTM Segambut
Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara

2 Segambut
1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
9 Semantan

Bas perantara MRT [244]
T820 MRT Pusat Bandar Damansara Menara DBKL Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara

9 Semantan

Bas perantara MRT [245]
821 Hab Pasar Seni Hab Pantai Hillpark Rapid Bus 5 9 Pasar Seni

1 2 5 6 7 8 10 KL Sentral
5 Bangsar
2 5 Abdullah Hukum
2 Angkasapuri

[246]
T821 MRT Semantan Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur Rapid Bus 9 Semantan Bas perantara MRT [247]
822 UOA Bangsar Bangsar Park Rapid Bus 5 Bangsar [248]
T850 UOA Bangsar Pusat Bandar Damansara Rapid Bus 5 Bangsar
9 Semantan
[249]
851 Hab Pasar Seni Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur Rapid Bus 5 9 Pasar Seni

3 4 5 Masjid Jamek

[250]
T852 MRT Pusat Bandar Damansara Mon't Kiara Rapid Bus 9 Pusat Bandar Damansara Bas perantara MRT [251]

Laluan bas luar rangkaian APAD[sunting | sunting sumber]

Rangkaian bas Putrajaya[sunting | sunting sumber]

Putrajaya mempunyai beberapa laluan bas henti-henti tempatan yang diioperasikan dibawah Nadi Putra. Bas ini adalah inisiatif Perbadanan Putrajaya (PPj) dalam menyediakan pengangkutan awam bagi penduduk Putrajaya. Bas henti-henti tempatan Putrajaya dilabel mengikut waktu operasi iaitu siang (L) dan malam (N).

Laluan Terminus Sambungan Ruj.
L02  Putrajaya Sentral Presint 14
melalui Presint 8 & 9
7 Putrajaya Sentral [252]
L03 Putrajaya Sentral Wisma Putra 7 Putrajaya Sentral [253]
L04 Putrajaya Sentral PICC 7 Putrajaya Sentral [254]
L05 Putrajaya Sentral Presint 14
melalui Presint 18
7 Putrajaya Sentral [255]
L07 Putrajaya Sentral Alamanda
melalui Presint 11
7 Putrajaya Sentral [256]
L08 Putrajaya Sentral Dataran Gemilang
melalui Presint 11 & 10
7 Putrajaya Sentral [257]
L10 Presint 14 Putrajaya PICC [258]
L15 Putrajaya Sentral Presint 1
melalui Dataran Gemilang
7 Putrajaya Sentral [259]
N01 Putrajaya Sentral Ayer8 Putrajaya
melalui Presint 11 & 10
7 Putrajaya Sentral [260]
N02 Putrajaya Sentral Kuarters Kerajaan Presint 15 7 Putrajaya Sentral [261]
N03 Putrajaya Sentral Presint 16, 17 & 18 7 Putrajaya Sentral [262]
N04 Putrajaya Sentral Presint 5 7 Putrajaya Sentral [263]
N05 Presint 14 Presint 5
melalui Dataran Gemilang
[264]
N06 Presint 14 Presint 15 & 16 [265]
N07 Presint 14 Pangsapuri Putra Damai [266]
N08 Presint 14 Ayer8 Putrajaya [267]

Bas Smart Selangor[sunting | sunting sumber]

Kerajaan Negeri Selangor melancarkan perkhidmatan Bas Smart Selangor (dahulu dikenali sebagai Bas Selangorku) yang menyediakan perkhidmatan bas percuma di seluruh negeri Selangor bermula pada Julai 2015. Tiga laluan pertama di Shah Alam dan Subang Jaya dilancarkan pada Julai 2015 dan akan dikembangkan ke daerah lain bermula hujung tahun 2015.[268]

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Ruj.
HS01  Terminal Bas Kuala Kubu Bharu Terminal Bas Bukit Sentosa MARA Liner 2 Kuala Kubu Bharu [269]
HS02  Antara Gapi KTM Batang Kali
melalui Bandar Utama Batang Kali
MARA Liner 2 Batang Kali [270]
HS03  Terminal Bas Bukit Sentosa Bandar Sungai Buaya MARA Liner [271]
HS04  Terminal Bas Bukit Sentosa Taman Bunga Raya MARA Liner
AJ01  Ukay Perdana Taman Melawati Rapid Bus [272]
AJ2A  Bandar Baru Ampang Taman Dagang Rapid Bus 3 Ampang
3 Cahaya
[273]
AJ2B  Bandar Baru Ampang Taman Dagang Jaya Rapid Bus [274]
AJ03  LRT Cempaka Taman Bukit Teratai Rapid Bus 3 Cempaka [275]
AJ04  Pandan Perdana Hospital Besar Ampang Rapid Bus [276]
BTG1  Smart Selangor Banting ERL Salak Tinggi
melalui KLIA2
Rapid Bus Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2

6 7 Stesen ERL KLIA2
7 Salak Tinggi

[277]
BTG2  Smart Selangor Banting Pekan Permatang Pasir Rapid Bus [278]
KJ01  Kompleks Perhentian Kajang Bandar Kajang Rapid Bus 9 Stadium Kajang [279]
KJ02  Bandar Bukit Mahkota KTM Bangi Rapid Bus 1 Bangi [280]
KJ03  Taman Tun Perak MRT Bandar Tun Hussein Onn Rapid Bus 9 Bandar Tun Hussein Onn [281]
KJ04  Kompleks Perhentian Kajang Bandar Baru Bangi Rapid Bus [282]
KLG1  Jalan Batu Tiga Lama Taman Bayu Perdana Rapid Bus 2 Klang [283]
KLG2  Jalan Batu Tiga Lama Klang Parade Rapid Bus [284]
KLG3A  Taman Sri Andalas Bandar Klang Rapid Bus [285]
KLG3B  Bandar Putera Jalan Sungai Jati Rapid Bus [286]
KLG4  Taman Seri Kerayong Klang Sentral Rapid Bus [287]
KS01  Bandar Puncak Alam KTM Sungai Buloh Selangor Omnibus 2 9 Sungai Buloh [288]
MPS1  Hentian Selayang Mutiara LRT Gombak Rapid Bus 5 Gombak [289]
MPS2  Lotus's Rawang Terminal Rawang Rapid Bus 2 Rawang [290]
MPS3  Batu Arang Hospital Sungai Buloh Rapid Bus 2 12 Sungai Buloh [291]
SA01  KTM Shah Alam Seksyen 7 Shah Alam Unic Leisure Transtour 2 Shah Alam [292]
SA02  Hentian Bandar Shah Alam KTM Batu Tiga Rapid Bus 2 Batu Tiga [293]
SA03  KTM Shah Alam Seksyen 17, 18, 20 & 24 Shah Alam Unic Leisure Transtour 2 Shah Alam [294]
SA04  Seksyen 17 Shah Alam Hospital Shah Alam Unic Leisure Transtour 2 Padang Jawa [295]
SA05  Stadium Shah Alam Pekan Subang Rapid Bus [296]
SA06  KTM Shah Alam Kota Kemuning Unic Leisure Transtour 2 Shah Alam [297]
SA07  KTM Batu Tiga Seksyen 19 Shah Alam Rapid Bus 2 Batu Tiga [298]
SA08  LRT Alam Megah Kota Kemuning Rapid Bus 5 Alam Megah [299]
SA09  Jalan Kebun Kota Kemuning Wawasan Sutera
SU13A  Setia City Mall Pangsapuri De Palma Rapid Bus
SJ01  Bangunan MPSJ KTM/ LRT Subang Jaya Rapid Bus 5 Taipan

5 B1 USJ 7
5 SS 15
2 5 10 Subang Jaya

[300]
SJ02  LRT Pusat Bandar Puchong LRT SS 18 Rapid Bus 4 Pusat Bandar Puchong

4 IOI Puchong Jaya
5 SS 18

[301]
SJ03  LRT Kinrara BK5 SMK Bandar Puchong Jaya Rapid Bus 4 Kinrara BK5 [302]
SJ04  KTM Serdang Hospital Serdang Rapid Bus 1 Serdang [303]
SJ05  Terminal Putra Permai Pangsapuri Bayu Rapid Bus 12 Serdang Jaya [304]
SPG1  Tanjung Sepat ERL Salak Tinggi Causeway Link Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2

[305]
SPG2  Taman Seroja KLIA2 Causeway Link Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2
7 Salak Tinggi

[306]
SPG3  Pekan Salak Cyberjaya Transport Terminal Causeway Link [307]
SPG4  Taman Seroja IOI City Mall Causeway Link [308]

PJ City Bus[sunting | sunting sumber]

PJ City Bus (Bahasa Melayu: Bas Bandar PJ) adalah sebuah projek Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) yang dilancarkan pada Mei 2015 untuk menyediakan perkhidmatan bas percuma dioperasikan RapidKL bagi penduduk di Petaling Jaya.[309]

Laluan Terminus Sambungan Ruj.
PJ01  Taman Medan Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) 2 Kg Dato Harun

5 Asia Jaya

[310]
PJ02  LRT Taman Jaya SS 2 5 Taman Jaya

5 Asia Jaya

[311]
PJ03  LRT Taman Bahagia SS 6 Kelana Parkview 5 Taman Bahagia [312]
PJ04  LRT Taman Bahagia SEA Park 5 Taman Bahagia [313]
PJ05  LRT Taman Bahagia Bandar Utama 5 Taman Bahagia [314]
PJ06  Bandar Utama Damansara Damai 9 Mutiara Damansara [315]

GOKL City Bus[sunting | sunting sumber]

Bas Bandar Go KL (dijenamakan sebagai GOKL CityBus) adalah sebuah rangkaian perkhidmatan bas percuma dioperasikan RapidKL yang berkhidmat di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia. Perkhidmatan percuma ini mula beroperasi pada 31 Ogos 2012 dengan pelancaran dua laluan pekeliling:Hijau (KLCC-Bukit Bintang) dan Ungu (Pasar Seni-Bukit Bintang).[316] Kini, rangkaian GoKL telah dikembangkan menjadi tujuh laluan pekeliling termasuk Merah, Biru, Merah Jambu, Jingga, Firus, Merah Manggis dan Coklat.

Fasa Laluan Terminus Diperkenalkan Jarak Jumlah Hentian Sambungan Ruj.
1 (last mile) GOKL 01 
(Hijau)
KLCC Bukit Bintang 31 Ogos 2012 7 km 15 5 KLCC
8 9 Bukit Bintang
8 Raja Chulan
[317]
GOKL 02 
(Ungu)
Hab Pasar Seni Bukit Bintang 31 Ogos 2012 9 km 15 5 9 Pasar Seni
8 9 Bukit Bintang
8 Raja Chulan
[318]
GOKL 03 
(Merah)
Hab Titiwangsa KL Sentral 1 Mei 2014 13 km 22 3 4 8 12 Titiwangsa
8 Chow Kit
1 2 Kuala Lumpur
9 Muzium Negara
1 2 5 6 7 KL Sentral
[319]
GOKL 04 
(Biru)
Hab Titiwangsa Bukit Bintang 1 Mei 2014 12 km 22 3 4 8 12 Titiwangsa
8 Chow Kit
5 Dang Wangi
8 Bukit Nanas
8 Raja Chulan
8 9 Bukit Bintang
[320]
2 (first mile) GOKL 05 
(Jingga)
Hab Titiwangsa MINDEF 28 Februari 2019 10.4 km 24 3 4 8 12 Titiwangsa
8 Chow Kit
[321]
GOKL 06 
(Merah Jambu)
LRT Universiti PPR Seri Pantai 1 April 2019 7.3 km 13 5 Universiti
2 Angkasapuri
[322]
GOKL 07 
(Biru Firus)
LRT Dato' Keramat Kelumpuk Bambu (Setiawangsa) 22 Oktober 2019 10 km 20 5 Dato' Keramat
5 Setiawangsa
[323]
GOKL 08 
(Merah Manggis)
LRT Sentul PPR Kampung Batu Muda 28 Ogos 2020 16.1 km 37 3 4 Sentul
1 12 Kampung Batu
[324]
GOKL 09 
(Coklat)
LRT Sri Rampai Seksyen 10 Wangsa Maju 16 Februari 2021 12.1 km 34 5 Sentul [325]
GOKL 10 
(Hijau Serindit)
Terminal Maluri Bandar Sri Permaisuri 1 November 2021 13.8 km 35 4 9 Maluri
4 Cheras
[326]
GOKL 11 
(Kelabu)
Terminal Maluri Bandar Tun Razak 1 November 2021 16.7 km 34 9 Cochrane
4 9 Maluri
[327]
GOKL 12 
(Krim)
Taman Fadason MRT Sri Delima 15 November 2022 16km 24 12 Jinjang
12 Sri Delima
[328]
GOKL 13 
(Merah Lembayung)
MRT Jinjang MATRADE 15 November 2022 15.7km 25 12 Jinjang
2 Segambut
[329]
GOKL 14  Kompleks Komuniti Muhibbah PPR Pinggiran Bukit Jalil 1 Ogos 2023 10km 31 4 Awan Besar
4 Muhibbah
[330]
GOKL 15  Alam Damai HUKM 25 Januari 2024 20.6 km 56 [331]

Laluan bas lain[sunting | sunting sumber]

Semua laluan bas ini adalah laluan bas yang tidak mengikut klasifikasi laluan bas APAD untuk Metropolitan Lembah Klang ataupun rangkaian bas dibawah majlis-majlis tempatan.

Laluan Terminus Pengendali Sambungan Jenis Ruj.
Bangsar South KL Gateway Mall LRT Universiti 5 Universiti Bas Percuma [332]
LTCP Long Term Car Park, KLIA KLIA/ KLIA2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2

Bas Percuma [333]
Mitsui Outlet Park Mitsui Outlet Park KLIA/ KLIA2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA

Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur KLIA2
6 7 Stesen ERL KLIA
6 7 Stesen ERL KLIA2

Bas Percuma [334]
One Utama Tempatan 1 Powerhouse One Utama 9 Bandar Utama Bas Percuma [335]
PKNS Eco Drive Laman PKNS Hentian Bandar Shah Alam Bas Percuma [336]
Sunway City Sunway Lagoon Sunway Monash B1 SunU-Monash

B1 SunMed
B1 Sunway Lagoon

Bas Percuma [337]
The Gardens Mall The Gardens Mall Mont'Kiara Bas Percuma [338]
1 Mont'Kiara 1 Mont'Kiara Mont'Kiara Bas Percuma [339]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Patrick Lee (30 Nov 2015). "Klang Valley's entire bus network to be revamped from Dec 1" (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 2 Mei 2019.
  2. ^ "SPAD to revamp bus service in efforts to reduce commuters' waiting time" (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 2 Mei 2019. Dicapai pada 2 Mei 2019.
  3. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan BET5 - Bandar Tasik Puteri". Moovit. 1 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 22 Mac 2020.
  4. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan BET6 - Bukit Beruntung". Moovit. 1 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 22 Mac 2020.
  5. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 100 - Kuala Selangor". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  6. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T100 - MRT Sungai Buloh". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  7. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 101 - KTM Sungai Buloh". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  8. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T101 - MRT Sungai Buloh". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  9. ^ a b c d e f g h i j k l m "Selangor Bus ~ Malaysia Public Transport Directory" [Selangor Bus ~ Direktori Pengangkutan Awam Malaysia] (dalam bahasa Inggeris). 17 April 2011. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Mei 2020. Dicapai pada 27 Disember 2023.
  10. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T102 - MRT Sungai Buloh". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  11. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 103 - Damansara Damai". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  12. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T103 - MRT Damansara Damai". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  13. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 104 - Wangsa Permai". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  14. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T104 - MRT Kampung Selamat". Moovit. 4 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  15. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 105 - Bestari Jaya". Moovit. 15 Dec 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 22 Mac 2020. Dicapai pada 22 Mac 2020.
  16. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T105 - MRT Sungai Buloh". Moovit. 15 Feb 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  17. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T106 - MRT Sri Damansara Barat". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  18. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 107 - Hab Lebuh Pudu". Moovit. 3 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  19. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T107 - MRT Sri Damansara Sentral". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  20. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T108 - MRT Sri Damansara Sentral". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  21. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T109 - MRT Sri Damansara Sentral". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  22. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T110 - MRT Sri Damansara Timur". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  23. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T111 - MRT Sri Damansara Timur". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  24. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T112 - MRT Metro Prima". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  25. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T113 - MRT Metro Prima". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  26. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T114 - MRT Metro Prima". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  27. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T115 - MRT Kepong Baru". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  28. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T117 - MRT Sri Damansara Sentral". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  29. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T118 - MRT Sri Delima". Moovit. 29 Jul 2022. Dicapai pada 29 Julai 2022.
  30. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 120 - Hab Lebuh Pudu". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 Mei 2019. Dicapai pada 3 Mei 2018.
  31. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T120 - Kompleks Sungai Mas". Moovit. 1 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  32. ^ "MyRapid - Bus Kiosk | T121" [MyRapid - Hentian Bas | T121]. Rapid KL (dalam bahasa Inggeris). 14 Disember 2023. Dicapai pada 14 Disember 2023.
  33. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 150 - Rawang". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  34. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T150 - Rawang Taman Pelangi". Moovit. 1 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  35. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 151 - Hab Lebuh Pudu". Moovit. 28 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  36. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T151 - Rawang Taman Rawang Perdana". Moovit. 15 Feb 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  37. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 152 - Hab Lebuh Pudu". Moovit. 24 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  38. ^ "MyRapid - Bus Kiosk | T152" [MyRapid - Hentian Bas | T152]. Rapid KL (dalam bahasa Inggeris). 14 Disember 2023. Dicapai pada 14 Disember 2023.
  39. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T152 - Rawang Taman Garing Utama". Moovit. 27 Apr 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 Mei 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  40. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 154 - Rawang". Moovit. 26 Apr 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 Mei 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  41. ^ "MyRapid - Bus Kiosk | T154" [MyRapid - Hentian Bas | T154]. Rapid KL (dalam bahasa Inggeris). 14 Disember 2023. Dicapai pada 14 Disember 2023.
  42. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 155 - Rawang". Moovit. 3 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 Mei 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  43. ^ "MyRapid - Bus Kiosk | T155" [MyRapid - Hentian Bas | T155]. Rapid KL (dalam bahasa Inggeris). 14 Disember 2023. Dicapai pada 14 Disember 2023.
  44. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 156 - Rawang". Moovit. 26 Apr 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 Mei 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  45. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 158 - Kampung Sungai Buaya". Moovit. 1 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 5 Mei 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  46. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 158 - Rawang". Moovit. 1 Dis 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  47. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 170 - Hab Medan Pasar (Lpb)". Moovit. 11 Feb 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  48. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 171 - Hab Medan Pasar". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  49. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 173 - Hab Medan Pasar (Lpb)". Moovit. 21 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  50. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 180 - Hab Pasar Seni". Moovit. 1 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  51. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T180 - Taman Dato Senu Chow Kit". Moovit. 14 Feb 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  52. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 190 - Hab Medan Pasar (Lpb)". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  53. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 173 - Taman Sri Segambut". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 5 Mei 2018.
  54. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan BET16 - Kementerian Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah, Presint 4 Putrajaya". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  55. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan BET17 - Istana Kehakiman, Presint 3 Putrajaya". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 Mei 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  56. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 200 - Lebuh Ampang". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  57. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T200 - LRT Gombak UIA Gombak". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  58. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 201 - Batu 12 Gombak". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  59. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T201 - Hab Wira Damai". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  60. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 202 - Hab Medan Pasar (LPB)". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  61. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T202 - LRT Taman Melati Taman Melewar". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  62. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T203 - LRT Taman Melati Danau Kota". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  63. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 220 - Hab Medan Pasar (LPB)". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  64. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 221 - Ampang Point". Moovit. 1 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  65. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T221 - LRT Sri Rampai". Moovit. 1 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  66. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 222 - Hab Titiwangsa". Moovit. 18 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  67. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T222 - LRT Sri Rampai". Moovit. 18 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  68. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T223 - LRT Setiawangsa Au 3 Keramat". Moovit. 18 Mei 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  69. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T224 - LRT Dato' Keramat Desa Pandan". Moovit. 20 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  70. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 250 - Hab Medan Pasar (LPB)". Moovit. 20 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  71. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T250 - LRT Wangsa Maju Setapak Central". Moovit. 23 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  72. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 251 - Chow Kit". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  73. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T251 - LRT Sri Rampai Seksyen 10 Wangsa Maju". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  74. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 253 - Ampang Point". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  75. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 254 - Ayer Panas Chow Kit". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  76. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 270 - Awana Bus Terminal". Moovit. 18 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  77. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan BET7 - Lebuh Ampang". Moovit. 20 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  78. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 300 - Lebuh Ampang". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  79. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T300 - Ampang Point via Ampang Jaya". Moovit. 18 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  80. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T301 - Taman Mulia Jaya". Moovit. 5 Mei 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 23 Mac 2020. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  81. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 302 - Hab Titiwangsa Suria KLCC". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  82. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T302 - Ampangband Point". Moovit. 2 Apr 2019. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  83. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 303 - Lebuh Ampang". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  84. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T303 - Ampang Point LRT Pandan Indah". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  85. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T304 - Ampang Point via Jalan Ampang". Moovit. 14 Jan 2020. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  86. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T305 - Hab Bandar Baru Ampang". Moovit. 6 Apr 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  87. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T350 - LRT Cempaka Taman Mawar". Moovit. 18 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  88. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T351 - LRT Cempaka Taman Bukit Permai". Moovit. 22 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  89. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T352 - Taman Shamelin Perkasa MRT Cochrane". Moovit. 12 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 19 Apr 2019. Dicapai pada 23 Mac 2020.
  90. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 400 - Damai Perdana". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  91. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T400 - MRT Cochrane Bandar Tun Razak". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  92. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T401 - MRT Cochrane Bandar Sri Permaisuri". Moovit. 1 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  93. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan 402 - Hab Titiwangsa". Moovit. 21 Nov 2017. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  94. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T402 - MRT Taman Midah LRT Salak Selatan". Moovit. 5 Apr 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  95. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T406 - Batu 10 Cheras". Moovit. 1 Ogo 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  96. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T407 - MRT Tun Razak Exchange (TRX) Desa Pandan". Moovit. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 Mac 2020. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  97. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T408 - MRT Taman Mutiara Taman Segar Perdana". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  98. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T409 - MRT Taman Mutiara Taman Supreme". Moovit. 11 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 Mac 2020. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  99. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T410 - MRT Taman Connaught Bandar Tasik Selatan". Moovit. 6 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  100. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T411 - MRT Taman Connaught Taman Cheras Awana". Moovit. 6 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 18 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  101. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T412 - MRT Taman Connaught Alam Damai". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 Mac 2020. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  102. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T413 - MRT Taman Suntex Taman Kemacahaya". Moovit. 31 Jul 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 Mac 2020. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  103. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T414 - MRT Sri Raya Taman Tun Perak". Moovit. 6 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  104. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T415 - MRT Bandar Tun Hussein Onn Bandar Mahkota Cheras". Moovit. 6 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 26 Apr 2019. Dicapai pada 24 Mac 2020.
  105. ^ "Peta laluan, jadual, hentian untuk laluan T416 - MRT Batu 11 Cheras Taman Cheras Jaya". Moovit. 6 Mac 2018. Diarkibkan daripada yang asal pada 24 Mac 2020