Ahmad Amzad Hashim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ahmad Amzad Mohamed @ Hashim
Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi
Memegang jawatan
10 Mac 2020
RajaAl Sultan Abdullah
Perdana MenteriLogo Perikatan Nasional.svg Bendera BERSATU.svg Yang Amat Berhormat Tan Sri Dato' (Dr) Haji Muhyiddin bin Haji Muhammad Yassin
MenteriKhairy Jamaluddin Abu Bakar
Didahului olehIsnaraissah Munirah Majilis
Anggota Parlimen Malaysia
untuk Kuala Terengganu
Memegang jawatan
10 Mei 2018
Didahului olehRaja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad
Butiran peribadi
LahirAhmad Amzad bin Mohamed@ Hashim
(1970-01-15) 15 Januari 1970 (umur 50)
Hospital Besar Nur Zahirah, Kuala Terengganu, Terengganu
KerakyatanMalaysia
Parti politik Parti Islam Se-Malaysia
Sekutu gabungan
politik lain
Logo Perikatan Nasional.svg PN (2020-Kini)
Pasangan
  • Suriati Abidin (1992-2016)
  • Nur Diana Ahmad Takri (2017-kini)
PekerjaanAhli politik, Ahli perniagaan

Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Amzad Mohamed @ Hashim adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu dari Parti Islam Se-Malaysia. Beliau merupakan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Terengganu bertanding di atas tiket PAS. Dalam Kabinet Malaysia 2020, beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Sains, Tenaga & Inovasi Malaysia.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Beliau dilahirkan pada 15 Januari 1970, di Hospital Besar Kuala Terengganu (HBKT). Beliau mendirikan rumah tangga kali pertama dengan Cikgu Hajah Suriati Abidin pada 1992. Pada 12 Februari 2016, Hajah Suriati meninggal dunia akibat kanser pankreas[1]. Kemudian, Haji Amzad berkahwin dengan Dr. Nur Diana Ahmad Takri pada 2017. Haji Amzad kini mempunyai 9 orang anak, 5 lelaki 4 perempuan. Beliau mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESMA), sekolah yang sudah berstatus elit pada waktu itu di Terengganu dan merupakan lulusan  ijazah sarjana muda perakaunan Universiti Kebangsaan Malaysia. Setelah selesai pembelajaran beliau, beliau mencipta nama beliau di dalam bidang perkapalan bersama MSET Shipbuilding Corporation SDN. BHD sebagai Pengarah Urusan dari tahun 1995 sehingga 2004, mengangkat nama syarikat tersebut hingga dikenali di mata Asia Tenggara.

Politik[sunting | sunting sumber]

Pada PRU yang ke 14 tahun 2018, Beliau telah terpilih sebagai calon Parlimen Kuala Terengganu bagi mewakili Parti Islam Se Malaysia (PAS). Beliau menang majoriti undi sebanyak 42,988  berbanding calon Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), Wan Nawawi Bin Haji Wan Ismail, 28,215 dan calon dari  Parti Harapan, Pengerusi Parti Amanah Negara Negeri Terengganu, mantan ahli parlimen Kuala Terengganu, sebanyak 15,380.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wartawan BO Isteri Haji Amzad Meninggal Dunia BuletinOnline