Ahmad Amzad Hashim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ahmad Amzad Hashim
KelahiranAhmad Amzad bin Mohamed@ Hashim
15 Januari 1970
Hospital Besar Nur Zahirah, Kuala Terengganu, Terengganu
WarganegaraMalaysia
PekerjaanPolitician, Businessman
Tahun aktif2012-now

Yang Berhormat Tuan Haji Ahmad Amzad Hashim adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu dari Parti Islam Se-Malaysia. Beliau merupakan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Terengganu bertanding di atas tiket PAS.  

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Beliau dilahirkan pada 15 Januari 1970, di Hospital Besar Kuala Terengganu (HBKT),Berkahwin dan dikurniakan dengan  9 orang anak , 5 lelaki 4 perempuan. Beliau mendapat pendidikan di Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESMA), sekolah yang sudah berstatus elit pada waktu itu di Terengganu dan merupakan lulusan  ijazah sarjana muda perakaunan Universiti Kebangsaan Malaysia. Setelah selesai pembelajaran beliau, beliau mencipta nama beliau di dalam bidang perkapalan bersama MSET Shipbuilding Corporation SDN. BHD sebagai Pengarah Urusan dari tahun 1995 sehingga 2004, mengangkat nama syarikat tersebut hingga dikenali di mata Asia Tenggara.

Politik[sunting | sunting sumber]

Pada PRU yang ke 14 tahun 2018, Beliau telah terpilih sebagai calon Parlimen Kuala Terengganu bagi mewakili Parti Islam Se Malaysia (PAS). Beliau menang majoriti undi sebanyak 42,988  berbanding calon Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO), Wan Nawawi Bin Haji Wan Ismail, 28,215 dan calon dari  Parti Harapan, Pengerusi Parti Amanah Negara Negeri Terengganu, mantan ahli parlimen Kuala Terengganu, sebanyak 15,380.