Tuan Ibrahim Tuan Man

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Yang Berhormat Ustaz Dato' Sri Haji

Tuan Ibrahim Tuan Man

توان إبراهيم بن توان من
Dato' Sri Tuan Ibrahim Tuan Man 00.jpg
Menteri Alam Sekitar dan Air Malaysia
Dalam jawatan
10 Mac 2020 – 10 Oktober 2022
RajaAl-Sultan Abdullah
Perdana MenteriBarisan Nasional.png UMNO (Malaysia).svg Ismail Sabri Yaakob
TimbalanLogo Perikatan Nasional.svg Bendera BERSATU.svg Mansor Othman
Memegang jawatan
10 Mac 2020
RajaAl-Sultan Abdullah
Perdana MenteriLogo Perikatan Nasional.svg Bendera BERSATU.svg Muhyiddin Yassin
TimbalanBarisan Nasional.png UMNO (Malaysia).svg Ahmad Masrizal Muhammad
Anggota Parlimen Malaysia
untuk Kubang Kerian, Kelantan
Dalam jawatan
16 Julai 2018 – 10 Oktober 2022
Didahului olehPAS logo.svg Ahmad Baihaki Atiqullah
Timbalan Presiden PAS
Memegang jawatan
2015
Didahului olehPAS logo.svg Mohamad Sabu
Pesuruhjaya PAS Pahang
Dalam jawatan
2004 – 2015
Didahului olehPAS logo.svg Idris Omar
Digantikan olehPAS logo.svg Rosli Abdul Jabar
Ahli Dewan Negeri Pahang
untuk Jengka
Dalam jawatan
1999 – 2004
Didahului olehBarisan Nasional.png UMNO (Malaysia).svg Zainal Hassan
Digantikan olehBarisan Nasional.png UMNO (Malaysia).svg Abdul Rahman Ibrahim
Butiran peribadi
Lahir (1960-08-27) 27 Ogos 1960 (umur 62)
Kampung Batu Balai, Jerantut, Pahang
Parti politikPAS logo.svg Parti Islam Se-Malaysia
Sekutu gabungan
politik lain
MN (sejak 2019)
Logo Perikatan Nasional.svg PN (sejak 2020)
PasanganDatin Sri Norrul Ain Md Hashim
Alma materUniversiti Kebangsaan Malaysia
Nilai bersihKurang RM1 juta[1]

Yang Berhormat Ustaz Dato' Sri Tuan Ibrahim bin Tuan Man (Jawi: توان إبراهيم بن توان من) adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu dari Parti Islam Se-Malaysia yang juga merupakan Ahli Parlimen Kawasan Kubang Kerian serta mantan Ahli Undangan Negeri (ADUN) Jengka, Pahang bertanding di atas tiket PAS. Di peringkat parti, beliau merupakan Ahli Majlis Syura Ulamak PAS[2] dan Timbalan Presiden PAS. Dalam Kabinet Malaysia 2020[3], beliau dilantik sebagai Menteri Alam Sekitar dan Air Malaysia.

Kehidupan awal[sunting | sunting sumber]

Beliau dilahirkan pada 27 Ogos 1960 di Kampung Batu Balai, Jerantut, Pahang. Beliau melanjutkan pengajian sarjana muda di Universiti Kebangsaan Malaysia dan memperoleh ijazah Sarjana Muda Sastera (Kepujian) Dakwah dan Kepimpinan. Seterusnya, beliau melanjutkan pengajian sarjana dalam bidang Dakwah dan Kepimpinan di Universiti Kebangsaan Malaysia, dan tamat pengajian pada 1995. Tesis sarjana beliau bertajuk Implikasi Pelancongan Ke Atas Umat Islam - Satu Kajian Di Pulau Tioman. Beliau menekankan tiga keberkesanan kajian beliau, iaitu dari segi hal tanah, dari segi manfaat kepada penduduk dan dari segi akhlak Islam[4]. Beliau pernah berkhidmat sebagai guru di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Clifford, Kuala Lipis dan bertugas sebagai pensyarah kanan selama 14 tahun di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Jengka, Pahang dan Manjong, Perak[5].Di samping itu juga,beliau pernah dilantik sebagai Penasihat Pusat Pungatan Zakat Pahang dan menjadi sering muncul sebagai ahli Panel bagi Forum Perdan Ehwal Islam.

Penglibatan politik[sunting | sunting sumber]

Penyertaan PAS dan pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Pada 1999, beliau mula menyertai pilihan raya umum Malaysia ke-10 dan bertanding di DUN Jengka. Beliau memperoleh kemenangan setelah menewaskan calon UMNO, Dato Zainal Hassan dengan majoriti 319 undi. Walau bagaimanapun, beliau gagal mempertahankan kerusi DUN tersebut dalam pilihan raya umum Malaysia 2004 selepas tewas di tangan calon UMNO, Abdul Rahman Ibrahim. Dalam pilihan raya yang sama, beliau juga gagal memenangi kerusi Parlimen Maran selepas tewas kepada calon UMNO, Ismail Abd Muttalib.

Pada pilihan raya umum Malaysia 2008 pula, beliau masih gagal menawan kembali kerusi DUN Jengka. Walau bagaimanapun beliau telah berjaya merapatkan jurang majoriti kepada hanya 596 undi. Namun, pada pilihan raya umum 2013, beliau tewas lagi di tangan penyandang dari UMNO, Wan Salman Wan Ismail.

Pada pilihan raya umum Malaysia 2018 pula, PAS meletakkan beliau di kerusi Parlimen Kubang Kerian, dan berjaya menang dengan majoriti yang besar, yakni dengan 19,369 undian lalu menewaskan calon UMNO dan PAN.

Keputusan pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Keputusan Pilihanraya ditandingi Tuan Ibrahim Tuan Man
Tahun Peringkat Kawasan Individu (PAS) Undi Lawan Undi Majoriti
1999 PRU DUN N23 Jengka Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS) 5,338 Dato' Haji Zainal Hassan (BN-UMNO) 5,019 319
2004 PRU DUN N23 Jengka Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS) 5,532
Abdul Rahman Ibrahim (BN-UMNO) 7,246 1,714
2004 PRU Parlimen P086 Maran Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS) 8,483 Ismail Abd Muttalib (BN-UMNO) 15,725 7,242
2008 PRU DUN N29 Jengka Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS) 6,858
Wan Salman Wan Ismail (BN-UMNO) 7,454 596
2013 PRU DUN N29 Jengka Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS) 9,150
Wan Salman Wan Ismail (BN-UMNO) 10,453 1,303
2018 PRU Parlimen P024 Kubang Kerian Tuan Ibrahim Tuan Man (PAS) 35,620 Dato' Sri Muhammad Abd Ghani (BN-UMNO) 16,251 19,369
Dato Dr Abdul Halim Yusof (PH=Amanah) 11,557

Anugerah dan pengiktirafan[sunting | sunting sumber]

Darjah kebesaran[sunting | sunting sumber]

Penglibatan di peringkat Antarabangsa[sunting | sunting sumber]

 1. Mewakili Kerajaan Malaysia untuk menyampaikan kenyataan negara dengan menggunakan Bahasa Melayu sepenuhnya bagi memartabatkan bahasa kebangsaan pada persidangan COP ke 26 yang berlangsung di Glasgow.
 2. Mengetuai delegasi Malaysia menghadiri sesi rundingan Segmen Peringkat Tinggi di UNFCCC COP-26 yang berlangsung bermula 31 Oktober hingga 12 November 2021.
 3. Mengetuai delegasi KASA ke Mesyuarat High Level Segment of the Meetings of the Conferences of the Parties to the Basel, Rotterdam and Stockholm Conventions di Stockholm, Sweden. Melalui mesyuarat ini, beberapa perbincangan telah diadakan bagi menangani krisis pencemaran persekitaran bumi menerusi pelaksanaan penuh Konvensyen Basel, Rotterdam dan Stockholm serta isu pengurusan kitaran hayat untuk bahan kimia dan sisa buangan. Melalui persidangan ini juga, Malaysia turut menyokong pembiayaan mampan serta pengagihan sumber yang adil dalam kalangan negara anggota termasuk penggunaan teknologi baharu yang lebih inovatif.
 4. Menandatangani/ memeterai Memorandum Persefahaman Malaysia dan UK berkaitan Perubahan Iklim bersama Tuan Yang Terutama Lord Zac Goldsmith, Menteri Alam Sekitar United Kingdom di Foreign, Commonwealth and Development Office, London pada 7 Jun 2022.
 5. Menerima sesi kunjungan hormat daripada rakan sejawat dari luar negara seperti TYT Tuan Masagos Zulkifli, Menteri Pembangunan Sosial dan Keluarga, Singapura, TYT Sameh Hassan Shoukry, Menteri Luar Negeri, Mesir, TYT Naseer Ahamed Menteri Alam Sekitar, Sri Lanka. Selain dari itu, beliau juga menerima kunjungan hormat dari Duta-Duta Besar dan Pesuruhjaya Tinggi ke Malaysia seperti TYT Lee Chi Beom, Duta Republik Korea ke Malaysia, PYT Dr. Petra Ponevacs-Pana, Duta Besar Hungary ke Malaysia, TYT Ragai Tawfik Said Nasr, Duta Mesir ke Malaysia, TYT Hermono, Duta Besar Indonesia ke Malaysia, TYT Takahashi Katsuhiko, Duta Besar Jepun ke Malaysia dan TYT Brian D. McFeeters Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia. Sesi kunjungan hormat ini membincangkan berkenaan kerjasama yang boleh dilaksanakan oleh kedua-dua negara dalam bidang pengurusan alam sekitar, agenda perubahan iklim dan pengurusan air.
 6. Pengerusi Mesyuarat 23rd Meeting of The Sub- Regional Ministerial Steering Committee (MSC) on Transboundary Haze Pollution pada 5 Julai 2022. Mesyuarat dihadiri oleh wakil-wakil negara Indonesia, Singapura, Brunei, Thailand dan juga ASEAN Secretariat.

Pencapaian KASA[sunting | sunting sumber]

 1. Malaysia mensasarkan untuk menjadi negara pelepasan karbon sifar bersih (net zero emission's) seawal tahun 2050. Perincian langkah-langkah bagi mencapai sasaran ini diumumkan tertakluk kepada kajian Strategi Jangka Masa Panjang Pembangunan Rendah Karbon (LT-LEDS) yang akan dimuktamadkan pada akhir 2022.
 2. Penubuhan Majlis Malaysia Climate Change Action Council (MyCAC). Majlis ini dianggotai oleh 13 Menteri Besar dan Ketua Menteri, 16 Menteri Kabinet, Ketua Setiausaha Negara dan 2 pakar sebagai ahli jemputan. Majlis ini akan membincangkan pelbagai usaha dan inisiatif berkaitan perubahan iklim di Malaysia.
 3. Mewujudkan Wakaf Tunai Khas Perkhidmatan Air (Wakaf Air) yang merupakan produk wakaf khas di bawah Wakaf Tunai Malaysia dengan kerjasama antara Yayasan Waqaf Malaysia (YWM) dan KASA. KASA turut bekerjasama dengan Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) dan Bahagian Perkhidmatan Kejuruteraan, Kementerian Kesihatan Malaysia (BAKAS, KKM) bagi mengenal pasti projek-projek yang berkenaan. Dana Wakaf Air digunakan untuk membiayai projek berskala kecil dengan nilai di bawah RM 50,000 dan berfokus kepada kawasan yang tidak dicapai oleh operator air. Projek Wakaf Air merangkumi bekalan air, pemuliharaan sumber air dan pembetungan. Antara bentuk projek yang telah dilaksanakan ialah membina kolam tadahan air bukit, telaga tiub, paip bawah tanah, sitem paip retikulasi serta menaik taraf tangki dan menambah paip agihan untuk manfaat penduduk. Sehingga 4 September 2022, sebanyak RM4.3 juta telah dikutip dan 35 projek di seluruh Malaysia telah dilaksanakan. Masyarakat boleh berwakaf melalui potongan gaji dan lain-lain kaedah.
 4. Memperkenalkan Pelan Pelestarian Alam Sekitar 2020-2030. Pelan ini merangkumi 30 inisiatif yang dibangunkan berteraskan empat tunjang iaitu pengukuhan tadbir urus, pertumbuhan hijau, kolaborasi strategik dan keterangkuman sosial.
 5. Pelan Induk Bandar Rendah Karbon Negara dilancarkan pada 13 Julai 2021. Pelan ini menetapkan pedekatan utama 3 M iaitu Measure, Manage dan Mitigate dalam pelaksanaan inisiatif bandar rendah karbon pada peringkat negeri dan kerajaan tempatan.
 6. Memuktamadkan perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan air Negeri Pahang. Kesan daripada perjanjian ini, Kerajaan Persekutuan juga telah bersetuju menghapus kira pinjaman bekalan air luar bandar berjumlah RM1 bilion kepada Negeri Pahang.
 7. Memuktamadkan perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan air Negeri Kedah.
 8. Memuktamadkan perjanjian penstrukturan semula industri perkhidmatan air Negeri Perlis.
 9. Menambahbaik perkhidmatan pembentungan di Negeri Kelantan setelah Majari Sdn Bhd menyerahkan pengurusan perkhidmatan pembentungan kepada IWK Sdn Bhd.
 10. Membentangkan bacaan kali Pertama Rang Undang-undang Kualiti Alam Sekitar (Pindaan) 2022 untuk meningkatkan penalti tidak melebihi RM10 juta bagi kesalahan termasuk menempatkan, meletakkan atau melupuskan buangan terjadual selain di premis ditetapkan.
 11. Malaysia menerusi KASA sebagai focal point perubahan iklim telah mengemas kini sasaran NDC pada 30 Julai 2021. Malaysia berhasrat untuk mengurangkan intensiti pelepasan gas rumah kaca merentas ekonomi sebanyak 45% (berdasarkan GDP) pada tahun 2030 berbanding tahapnya pada tahun 2005 tanpa syarat. Pengemaskian NDC sedia ada ini berdasarkan kepada keputusan UNFCCC.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan SPRM tidak disediakan
 2. ^ "salinan arkib". Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-06-22. Dicapai pada 2016-06-10.
 3. ^ "Tuan Ibrahim Tuan Man: Dari ulama dihormati ke kabinet". Astro Awani. 9 Mac 2020. Dicapai pada 10 Mac 2020.
 4. ^ Anne Muhammad Tuan Ibrahim akui kaji isu pelancongan untuk tesis sarjana Malaysiakini
 5. ^ Tuan Ibrahim, dari ulama dihormati ke Kabinet Sinar Harian
 6. ^ "Sultanah Kelantan dahului senarai penerima darjah kebesaran". Sinar Harian. 12 November 2022. Dicapai pada 12 November 2022.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]