Lee Boon Chye

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Yang Berhormat

Dr. Lee Boon Chye
P071-GOPENG.jpg
Ahli Parlimen
untuk P71 Gopeng, Negeri Perak
Memegang jawatan
8 Mac 2008
Didahului oleh Barisan Nasional Logo.svgFlag of the Malaysian Chinese Association.svgTing Chew Peh
Majoriti 29,778 (PRU14)
Butiran peribadi
Lahir 26 September 1959 (58 tahun)
Segamat,Johor
Parti politik Lambang keadilan.png Parti Keadilan Rakyat
Kediaman Ipoh,Perak
Pekerjaan

Pakar Jantung,

Ahli Parlimen

Dr. Lee Boon Chye merupakan Ahli Parlimen Gopeng, negeri Perak dari Parti Keadilan Rakyat. Beliau juga merupakan seorang doktor pakar jantung di Ipoh Specialist Hospital.


Pusat Khidmat Parlimen Gopeng[sunting | sunting sumber]

Dr.Lee Boon Chye

Parti Keadilan Rakyat logo.svgParti Keadilan Rakyat

Pusat Khidmat Ahli Parlimen Gopeng dan ADUN Kawasan Gopeng.

93, Jalan Tasik, Pekan Gopeng, 31600 Gopeng, Negeri Perak.

Tel: +605-359 1766

Politik[sunting | sunting sumber]

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2004, pada mulanya Parti Keadilan Nasional ingin menghantarnya bertanding di kawasan Ipoh Timur yang juga diingini oleh Lim Kit Siang dari Parti Tindakan Demokratik (DAP), mencabar Thong Fah Chong dari BN-MCA yang mempertahankan kerusinya. Namun tindakan ini dijangka hanya memisahkan "undi pembangkang" daripada Lim dan mungkin menguntungkan Thong. Oleh itu, walaupun ketika itu DAP sudah keluar dari Barisan Alternatif (BA) (KeADILan merupakan sebuah parti komponen BA ketika itu), namun kedua-dua parti ini cuba berunding atas kerusi yang ditandingi di negeri Perak, akhirnya mereka bersetuju bahawa hanya Lim Kit Siang dari DAP akan mencabar calon BN di Ipoh Timur, manakala Lee Boon Chye dialihkan ke kawasan Gopeng untuk mencabar Tan Sri Dr. Ting Chew Peh dari BN-MCA. Ahkirnya, Lee kalah kepada Ting dengan hanya memperolehi 15,530 undi berbanding lawannya mendapat 30,312 undi. Majoriti bagi kerusi Gopeng pada masa itu ialah 14,782 undi.

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 beliau mengalahkan calon dari Barisan Nasional, Datuk Ling Hee Leong dengan majoriti sebanyak 7,368 undi. Beliau memperolehi 29,696 undi berbanding lawan beliau memperolehi hanya 22,328 undi.