Shamsul Iskandar Md Akin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Shamsul Iskandar @ Yusre bin Hj Mohd Akin adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu yang merupakan Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR). Pada pilihan raya umum ke-13 beliau telah menewaskan Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali bin Mohd Rustam untuk menjadi ahli parlimen Bukit Katil, Melaka.

Barisan Nasional telah memfailkan petisyen untuk membatalkan keputusan kerusi ini, bagaimanapun Mahkamah Pilihan Raya di Melaka menolak dengan kos petisyen yang difailkan BN membatalkan keputusan kerusi Parlimen Bukit Katil dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Baru yang dimenangi oleh PKR dan PAS.[1] Pada PRU-13, Mohd Ali bin Mohd Rustam tewas kepada Shamsul Iskandar dengan majoriti 5,447 undi manakala Karim yang juga Ketua Pemuda BN Melaka kalah tipis dengan majoriti 48 undi kepada Dr Md Khalid Kassim.

Latar belakang[sunting | sunting sumber]

Beliau dilahirkan di Hospital Melaka tanggal 1974. Ayahanda Hj. Mohd Akin bin Ayim (meninggal dunia pada 6 Ogos 2007) dan bonda Hjh. Halimah binti Hj. Kidam (meninggal dunia pada 14 Jun 1989. Beliau mempunyai 5 orang adik beradik.

Beliau mendirikan rumahtangga pada tahun 2003 dan mempunyai 3 orang anak, seorang perempuan dan dua lelaki.

Beliau bersekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Kesang Tua, Jasin dan mendapat pendidikan menengah di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sultan MuhammadBatu Berendam, Melaka sebelum melanjutkan pelajaran di Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang. Beliau adalah seorang berkelulusan undang-undang dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM).[2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]