Pergi ke kandungan

Bakkwa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Bakkwa
بقکوا
Bakkwa Cina diperbuat daripada daging babi
Nama alternatifRougan
JenisDried meat, pork dish Sunting ini di Wikidata
Tempat asalChina
Kawasan/rantauFujian
Bahan utamaDaging kering
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini
Bakkwa
Tulisan Cina Tradisional肉乾
Tulisan Cina Ringkas肉干
POJ Bahasa Hokkienbah-koaⁿ
Maksud harfiahdaging kering

Bakkwa, juga dikenali sebagai rougan (Bahasa Cina: 肉干) atau roupu (Bahasa Cina: 肉脯), adalah sejenis produk daging kering asin Cina yang serupa dengan jerky.

Bakkwa dibuat dengan teknik pengawetan dan penyediaan daging yang berasal dari China.[1] Kaedah penghasilan umum kekal hampir tidak berubah, tetapi teknik telah bertambah baik secara beransur-ansur.[1] Ia secara tradisional diperbuat daripada daging babi, daging lembu, atau kambing, yang disediakan dengan rempah, gula, garam dan kicap, kemudian dikeringkan pada rak sekitar 50 hingga 60 °C (122 hingga 140 °F) hingga aktiviti air terakhir antara 0.60 dan 0.69.[2]

Bakkwa sangat popular di Singapura dan Malaysia di mana ia secara tradisinya dimakan semasa Tahun Baru Cina. Apabila pendatang Cina membawa makanan istimewa ini ke Singapura dan Malaysia, ia mula mengambil ciri-ciri tempatan. Satu contoh yang ketara terletak pada penyediaan bakkwa, di mana dagingnya disalai di atas arang dan bukannya dikeringkan dalam udara, menyampaikan rasa asap ke dalam daging. Bakkwa versi Singapura dan Malaysia juga lebih manis daripada versi tanah besar China dengan pelbagai variasi yang dikembangkan untuk memenuhi selera tempatan, seperti cabkwa cili.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Leistner, Lothar (1999). Lund, Barbara M.; dll. (penyunting). The microbiological safety and quality of food: Volume 1. Gaithersburg: Aspen Publishers. m/s. 306. ISBN 978-0-8342-1323-4.
  2. ^ International Commission on Microbiological Specifications for Foods, penyunting (2005). Micro-organisms in foods 6: Microbal ecology of food commodities (ed. 2nd). New York: Kluwer Academic / Plenum Publishers. m/s. 68. ISBN 978-0-306-48675-3.