Ketupat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Ketupat
Ketupat2.jpg
Ketupat yang siap dihidangkan.
Nama alternatifpuso, kupat, bugnoy, tipat, katupat
Jenis sajianNasi, pulut
Kawasan
di Wikibuku Buku Masakan: Ketupat  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Ketupat
Kelongsong ketupat bawang yang masih belum digunakan.

Ketupat (Jawi: کتوڤت) ialah sejenis hidangan khas Asia Tenggara Maritim di daripada beras atau pulut dibungkus dalam daun kelapa yang dianyam dan direbus dalam periuk sebelum dibuka dan dimakan bersama lauk-pauk lain. Ia terkenal serata Nusantara merangkumi Brunei, Malaysia, Indonesia dan Singapura sampai sejauh Selatan Thailand.

Masakan ini amat berkait rapat dengan perayaan Hari Raya Aidilfitri/Idulfitri yang menandakan akhirnya sebulan puasa Ramadan; malah terdapat keraian yang berpusat kepada memakan disebutkan sebagai Lebaran Ketupat,[1] namun ia juga dimakan pada Hari Raya Haji. Kelongsong anyaman ini sering dijadikan hiasan rumah dalam sambutan hari-hari raya ini.

Peristilahan[sunting | sunting sumber]

Makanan ini dikenali dengan banyak nama setempat serata rantau Nusantara:

Ketupat ada disebut dalam Hikayat Indraputra bertarikh 1700, tetapi kisahnya wujud secara lisan sebelum tarikh tersebut.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hubungan nasi dan beras sebagai suatu alat budaya amat terterap dalam budaya Nusantara sebelum kedatangan Islam lagi: masyarakat Hindu di Pulau Bali mempercayai ia berkaitan dengan pemujaan Dewi Sri, dewi beras Jawa. Umat ​​Hindu Bali masih menenun Patung Cili dari Dewi Sri sebagai persembahan, serta tenun daun tipat selama hari suci Hindu Bali di Kuningan.

Pemakanan ketupat yang khusus berkait dengan budaya agama Islam diyakini berasal dari Kesultanan Demak abad ke-15; pada awalnya, keberadaan Sunan Bonang, salah satu Wali Songo dari Tuban di Jawa menyerukan umat Islam untuk meningkatkan kesempurnaan puasa Ramadan mereka dengan meminta maaf dan memaafkan kesalahan orang lain yang disebutkan sebagai lebaran. Tradisi menyiapkan dan memakan ketupat diyakini diperkenalkan dalam lebaran ini oleh Raden Mas Sahid atau Sunan Kalijaga melalui acara lebaran ketupat pada tarikh 8 Syawal, seminggu setelah Aidilfitri dan sehari setelah puasa enam hari dalam bulan tersebut.[2][3]

Sunan Kalijaga memperkenalkan upacara amal. Diyakini mengandungi simbolisme yang sesuai; kupat bererti ngaku lepat atau "mengakui kesalahan seseorang" dalam bahasa Jawa, sesuai dengan meminta tradisi pengampunan selama lebaran. Tenun menyilang daun palem melambangkan kesalahan dan dosa yang dilakukan oleh manusia, dan kue beras keputihan bahagian dalam melambangkan kesucian dan pembebasan dari dosa setelah mengamati puasa Ramadan, doa dan ritual. Selain Jawa, tradisi mengonsumsi ketupat selama Aidilfitri juga dapat ditemui di seluruh Indonesia; dari Sumatera, Kalimantan, Sulawesi, Nusa Tenggara.

Bentuk[sunting | sunting sumber]

Warna kuning daun balutan sesetengah jenis ketupat dipercayai sebagai tanda pengenalan masyarakat Islam pesisir Jawa membezakan diri dari masyarakat Arab dan Timur Tengah (berwarna hijau) dan dari Asia Timur (yang berwarna merah).[2]

Penyajian[sunting | sunting sumber]

Ketupat lazim dimakan dengan rendang dan opor ayam yakni hidangan utama pada hari-hari raya. Ia juga menjadi sajian ruji yang dimakan dengan lauk tertentu seperti soto dan lontong; nasi ketupat turut dihidangkan sebagai sajian sampingan dengan sate di gerai-gerai dan restoran khusus daging ini.

Ia menjadi bahan utama dalam masakan termasuk antara lain kupat tahu (di Sunda), katupat kandangan (masyarakat Banjar), grabag (di Magelang), kupat glabet (di Kota Tegal), coto makassar (dari Makassar, ketupat dinamakan katupa), lotek, tipat cantok (Bali), serta gado-gado

Jenis[sunting | sunting sumber]

Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung ketupat palas dianyam terlebih dahulu sebelum disumbat dengan pulut yang telah dimasak. Ketupat palas juga biasanya dihidangkan begitu sahaja atau digoreng terlebih dahulu. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat nasi.

Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat moden biasanya empat segi.

Sejak 1990, ketupat yang dibungkus dalam plastik mula diperkenalkan, dan boleh dikukus dalam periuk biasa maupun periuk elektrik. Ketupat sebegini dinamakan ketupat segera / nasi himpit. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak jadi masalah. Terdapat juga dakwaan bahawa ketupat segera dalam plastik boleh mengakibatkan barah.[4]

Galeri[sunting | sunting sumber]

Ketupat hiasan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Panca Nugraha and Suherdjoko (5 Ogos 2014). "Muslims celebrate Lebaran Ketupat a week after Idul Fitri". The Jakarta Post. Dicapai pada 22 Januari 2015.
  2. ^ a b Jay Akbar (11 Ogos 2010). "Mengunyah Sejarah Ketupat". Historia.
  3. ^ Dini (21 Ogos 2012). "Dari Mana Asal Ketupat?". Kompas. Dicapai pada 29 Mei 2021.
  4. ^ Ketupat segera dalam plastik boleh akibat kanser.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]