Ketupat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Ketupat
کتوڤت
Ketupat2.jpg
Ketupat yang siap dihidangkan.
Nama alternatifpuso, kupat, bugnoy, tipat, katupat
Jenis sajianNasi, pulut
Kawasan
di Wikibuku [[:wikibooks:Special:Search/Cookbook: Ketupat
کتوڤت|Buku Masakan: Ketupat]]  Media berkenaan di Wikimedia Commons [[:c:Special:Search/Ketupat
کتوڤت|Media: Ketupat]]
Kelongsong ketupat bawang yang masih belum digunakan.

Ketupat ialah sejenis hidangan daripada beras atau pulut yang dibungkus dengan daun kelapa dan direbus dalam periuk yang terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.

Ketupat ada disebut dalam kesusteraan Melayu, Hikayat Indraputra, yang tarikh ditulis dicatat sebagai 1700, tetapi kisahnya wujud secara lisan sebelum tarikh tersebut.

Di Jawa dan sebahagian besar Indonesia, ketupat berkaitan dengan tradisi Islam lebaran ( Aidilfitri ). Sambungan ketupat yang paling awal dengan tradisi lebaran Islam diyakini berasal dari Kesultanan Demak abad ke-15. Namun demikian, ketupat juga dikenali di komuniti bukan Muslim, seperti Hindu Bali dan orang-orang Filipina, yang menyarankan bahawa tenun daun kelapa memiliki asal pra-Islam. Itu berkaitan dengan upacara amal Hindu setempat tentang pemujaan Dewi Sri, dewi beras Jawa. Umat ​​Hindu Bali masih menenun Patung Cili dari Dewi Sri sebagai persembahan, serta tenun daun tipat selama hari suci Hindu Bali di Kuningan.

Menurut tradisi Jawa, tradisi lebaran pertama kali bermula ketika Sunan Bonang, salah satu Wali Songo dari Tuban di Jawa abad ke-15, menyerukan umat Islam untuk meningkatkan kesempurnaan puasa Ramadan mereka dengan meminta maaf dan memaafkan kesalahan orang lain. Tradisi menyiapkan dan memakan ketupat atau kupat dalam bahasa Jawa selama lebaran diyakini diperkenalkan oleh Raden Mas Sahid atau Sunan Kalijaga, salah satu Wali Songo (sembilan orang suci Muslim) yang menyebarkan Islam di Jawa. Sunan Kalijaga memperkenalkan upacara amal lebaran ketupat pada tarikh 8 Syawal, seminggu setelah Aidilfitri dan sehari setelah puasa enam hari. Diyakini mengandungi simbolisme yang sesuai; kupat bererti ngaku lepat atau "mengakui kesalahan seseorang" dalam bahasa Jawa, sesuai dengan meminta tradisi pengampunan selama lebaran. Tenun menyilang daun palem melambangkan kesalahan dan dosa yang dilakukan oleh manusia, dan kue beras keputihan bahagian dalam melambangkan kesucian dan pembebasan dari dosa setelah mengamati puasa Ramadan, doa dan ritual. Selain Jawa, tradisi mengonsumsi ketupat selama Aidilfitri juga dapat ditemui di seluruh Indonesia; dari Sumatera, Kalimantan, Sulawesi, Nusa Tenggara.

Jenis ketupat bergantung kepada bahan yang digunakan dan daun yang digunakan untuk membuat bungkusannya. Ketupat pulut ialah ketupat yang mengunakan beras pulut sebagai bahan asasnya, manakala ketupat nasi dibuat daripada beras. Biasanya dibungkus dengan daun kelapa.

Ketupat palas ialah ketupat yang menggunakan daun palas sebagai pembungkusnya. Biasanya sarung ketupat palas dianyam terlebih dahulu sebelum disumbat dengan pulut yang telah dimasak. Ketupat palas juga biasanya dihidangkan begitu sahaja atau digoreng terlebih dahulu. Biasanya daun palas digunakan untuk membalut ketupat pulut, manakala daun kelapa untuk ketupat nasi.

Ketupat tiga segi ialah bentuk ketupat tersebut tiga segi. Ketupat moden biasanya empat segi.

Sejak 1990, ketupat yang dibungkus dalam plastik mula diperkenalkan, dan boleh dikukus dalam periuk biasa maupun periuk elektrik. Ketupat sebegini dinamakan ketupat segera / nasi himpit. Walaupun ada pelanggan yang merungut bau tidak seenak dahulu, itu tidak jadi masalah. Terdapat juga dakwaan bahawa ketupat segera dalam plastik boleh mengakibatkan barah.[1]

Ketupat biasanya dihidangkan semasa hari raya sahaja iaitu pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Ia biasanya dihidangkan dengan rendang dan serunding serta kuah kacang. Namun kini, ketupat turut dihidangkan dengan sate di gerai-gerai dan restoran seperti di Kajang.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Ketupat hiasan[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]