Kari kepala ikan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kari kepala ikan
Kari kepala ikan versi India
JenisKari
Tempat asalIndia
Kawasan/rantauIndia Singapura, Malaysia dan Nepal
Bahan utamaKepala ikan merah, sayur-sayuran (bendi, terung)
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini
Kari kepala ikan versi Peranakan

Kari kepala ikan adalah hidangan dalam masakan Malaysia dan Singapura dengan asal-usul India. Kepala ikan merah dimasak dalam kari gaya Kerala dengan sayur-sayuran yang pelbagai seperti bendi dan terung. Ia biasanya dihidangkan dengan sama ada nasi atau roti, atau sebagai hidangan yang dikongsi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kari kepala ikan atau Muri Ghanto adalah makanan Bengali utama, dibuat dengan nasi dan kepala ikan. Ikan yang digunakan umumnya ikan rohu. Ia adalah barang perayaan dalam menu Bengali, yang digunakan pada majlis-majlis seperti Bhai Phota, Aiburo Bhaat dan Saadh. Hidangan ini disediakan supaya nasi tidak dimasak sepenuhnya, memberikan tekstur kasar. Hidangan ini boleh dipanggil paella Bengal.

Kari kepala ikan adalah hidangan populariti relatif di kalangan rakyat Malaysia dan Singapura dan pelancong di sana, walaupun ia biasanya tidak dikategorikan sebagai hidangan penjaja yang murah. Kari kepala ikan yang dihidangkan dalam periuk tanah berharga biasanya antara $20-40 (RM 40-100) dan antara yang terbaik boleh didapati di pusat-pusat penjaja dan gerai-gerai makanan di kawasan kejiranan. Asal-usul hidangan moden bermula di Singapura, dengan chef yang mahu makanan gaya India Selatan untuk memenuhi pelanggan yang lebih luas, terutamanya pelanggan Cina yang menganggap kepala ikan mengetuai sebagai makanan istimewa khas. Hari ini, restoran-restoran bukan sahaja India, tetapi Melayu, Cina dan Peranakan menghidangkan variasi hidangan ini.

Di Mithila, Odisha dan Bengal (Bangladesh dan Bengal Barat) di mana makanan ruji adalah beras dan ikan, satu kari kepala ikan yang sangat popular dibuat dengan moog atau kacang hijau tetapi sayur-sayuran lain juga boleh digunakan. Kuahnya sangat pekat dan sangat pedas dan ikan rui (Rohita) adalah yang paling popular.

Persediaan[sunting | sunting sumber]

Versi yang sedikit berbeza juga dimasak di bahagian Mithilanchal di Bihar dikenali sebagai muri ghanth.

Jus asam jawa sering ditambah kepada kuah untuk memberikan rasa manis masam (see asam fish); kari kepala ikan jenis ini biasanya mempunyai kuah yang cair dan berwarna oren. Selain itu, santan sering digunakan dalam kari.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]