Senarai ketua negara dan kerajaan sekarang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian


Rencana ini ialah senarai ketua negara dan ketua kerajaan sekarang. Dalam kebanyakan kes, terutamanya dalam sistem berpresiden, hanya terdapat satu pemimpin menjadi kedua-dua ketua negara dan ketua pemerintahan. Dalam kes lain, terutamanya dalam separa presiden dan sistem berparlimen, ketua negara dan ketua kerajaan ialah orang yang berbeza. Dalam sistem separa presiden dan berparlimen, peranan ketua kerajaan (i.e. cabang eksekutif) dipenuhi oleh kedua-dua ketua kerajaan dan ketua negara yang tersenarai.

Senarai ini memasukkan nama ketua negara dan kerajaan yang baharu sahaja dipilih atau dilantik yang akan memegang jawatan pada tarikh yang dipilih, sebagai bakal presiden dan bakal Perdana Menteri, dan mereka yang memimpin pemerintahan buangan jika diiktiraf antarabangsa.

Ahli dan negara pemerhati Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu[sunting | sunting sumber]

Kunci warna
  Green cells indicate leaders whose offices constitutionally administer the executive or legislature of their respective state/government.
  Blue cells indicate non–ceremonial heads of state with limited power (e.g. Bhutan) or de facto government leaders whose offices lack de jure constitutional power (e.g. Myanmar).
Catatan: Names in small font generally denote acting, transitional, temporary leaders, or representatives. Other notes and exceptions are provided at § Notes.
Negara Ketua negara Ketua kerajaan
 Afghanistan Presiden – Hibatullah Akhundzada[α] Perdana Menteri – Hassan Akhund
 Albania Presiden – Ilir Meta Perdana Menteri – Edi Rama
 Algeria Presiden – Abdelmadjid Tebboune Perdana Menteri – Aymen Benabderrahmane
 Andorra Putera Bersama Keuskupan – Joan Enric Vives Sicília
Wakil Putera Bersama – Josep Maria Mauri
Putera Bersama Perancis – Emmanuel Macron[β]
Wakil Putera Bersama – Patrick Strzoda
Ketua Kerajaan – Xavier Espot Zamora
 Angola Presiden – João Lourenço
 Antigua dan Barbuda Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Rodney Williams
Perdana Menteri – Gaston Browne
 Argentina Presiden – Alberto Fernández
 Armenia Presiden – Vahagn Khachaturyan Perdana Menteri – Nikol Pashinyan
 Australia Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – David Hurley
Perdana Menteri – Anthony Albanese
 Austria Presiden – Alexander Van der Bellen Canselor Persekutuan – Karl Nehammer
 Azerbaijan Presiden – Ilham Aliyev Perdana Menteri – Ali Asadov
 Bahamas Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Cornelius A. Smith
Perdana Menteri – Philip Davis
 Bahrain Raja – Sheikh Hamad bin Isa Al Khalifa Perdana Menteri – Putera Khalifa bin Salman Al Khalifa
 Bangladesh Presiden – Abdul Hamid Perdana Menteri – Sheikh Hasina
 Barbados Presiden – Dame Sandra Mason Perdana Menteri – Mia Mottley
 Belarus Presiden – Alexander Lukashenko Perdana Menteri – Roman Golovchenko
 Belgium King – Philippe Perdana Menteri – Alexander De Croo
 Belize Ratu – Elizabeth II[δ]
Gabenor Jeneral – Sir Froyla Tzalam
Perdana Menteri – Johnny Briceño
 Benin Presiden – Patrice Talon
 Bhutan Raja – Jigme Khesar Namgyel Wangchuck Perdana Menteri – Lotay Tshering
 Bolivia Presiden Sementara – Luis Arce
 Bosnia dan Herzegovina Wakil Tinggi – Christian Schmidt
Kepresidenan[ε] Pengerusi Majlis Menteri – Zoran Tegeltija
Željko Komšić (sebagai Pengerusi)
 Botswana Presiden – Mokgweetsi Masisi
 Brazil Presiden – Jair Bolsonaro
 Brunei Sultan dan Perdana Menteri – Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah
 Bulgaria Presiden – Rumen Radev Perdana Menteri – Galab Donev
 Burkina Faso Presiden – Paul-Henri Sandaogo Damiba Perdana Menteri – Albert Ouédraogo
 Burundi Presiden – Évariste Ndayshimie
 Kemboja Raja – Norodom Sihamoni Perdana Menteri – Hun Sen
 Cameroon Presiden – Paul Biya[α] Perdana Menteri – Joseph Ngute
 Kanada Ratu – Charles III[γ]
Gabenor General – Mary Simon
Perdana Menteri – Justin Trudeau
 Tanjung Verde Presiden – José Maria Neves Perdana Menteri – Ulisses Correia e Silva
 Republik Afrika Tengah Presiden – Faustin-Archange Touadéra[α] Perdana Menteri – Félix Moloua
 Chad Presiden – Mahamat Déby
 Chile Presiden – Gabriel Boric
 Republik Rakyat China Setiausaha Agung Parti Komunis – Xi Jinping
Presiden – Xi Jinping Perdana Menteri Majlis Negara – Li Keqiang
 Colombia Presiden – Gustavo Petro
 Comoros Presiden – Azali Assoumani
 Republik Demokratik Congo Presiden – Félix Tshisekedi Perdana Menteri – Jean-Michel Sama Lukonde
 Republik Congo Presiden – Denis Sassou Nguesso Perdana Menteri – Anatole Collinet Makosso
 Costa Rica Presiden – Rodrigo Chaves Robles
 Croatia Presiden – Zoran Milanović Perdana Menteri – Andrej Plenković
 Cuba Setiausaha Pertama Parti Komunis – Miguel Díaz-Canel
Presiden Republik dan Presiden Majlis Menteri – Miguel Díaz-Canel
 Cyprus Presiden – Nicos Anastasiades
 Republik Czech Presiden – Miloš Zeman Perdana Menteri – Petr Fiala
 Denmark Queen – Margrethe II Perdana Menteri – Mette Frederiksen
 Djibouti Presiden – Ismaïl Omar Guelleh[α] Perdana Menteri – Abdoulkader Kamil Mohamed
 Dominika Presiden – Charles Savarin Perdana Menteri – Roosevelt Skerrit
 Republik Dominika Presiden – Luis Abinader
 Timor Leste Presiden – José Ramos-Horta Perdana Menteri – Taur Matan Ruak
 Ecuador Presiden – Guillermo Lasso
 Mesir Presiden – Abdel Fattah el-Sisi Perdana Menteri – Moustafa Madbouly
 El Salvador Presiden – Nayib Bukele
 Guinea Khatulistiwa Presiden – Teodoro Obiang Nguema Mbasogo[α] Perdana Menteri – Francisco Pascual Obama Asue
 Eritrea Presiden – Isaias Afwerki
 Estonia Presiden – Alar Karis Perdana Menteri – Kaja Kallas
 Eswatini Raja – Mswati III Perdana Menteri – Cleopas Dlamini
 Habsyah Presiden – Sahle-Work Zewde Perdana Menteri – Abiy Ahmed
 Fiji Presiden – Williame Katonivere Perdana Menteri – Frank Bainimarama
 Finland Presiden – Sauli Niinistö Perdana Menteri – Sanna Marin
 Perancis Presiden – Emmanuel Macron[β] Perdana Menteri – Élisabet Borne
 Gabon Presiden – Ali Bongo Ondimba[α] Perdana Menteri – Julien Nkoghe Bekale
 Gambia Presiden – Adama Barrow
 Georgia (negara) Presiden – Salome Zourabichvili Perdana Menteri – Irakli Garibashvili
 Jerman Presiden – Frank-Walter Steinmeier Canselor Persekutuan – Olaf Scholz
 Ghana Presiden – Nana Akufo-Addo
 Greece Presiden – Katerina Sakellapoulu Perdana Menteri – Kyriakos Mitsotakis
 Grenada Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Dame Cécile La Grenade
Perdana Menteri – Dickon Mitchell
 Guatemala Presiden – Alejandro Giamattei
 Guinea Presiden – Mamady Doumbouya[α] Perdana Menteri – Bernard Gomou
 Guinea-Bissau Pemangku Presiden – Umaró Sissoco Embaló Perdana Menteri – Nuno Gomes Nabiam
 Guyana Presiden – Irfaan Ali[α] Perdana Menteri – Mark Phillips
 Haiti Presiden – Ariel Henry Perdana Menteri – Ariel Henry
 Honduras Presiden – Xiomara Castro
 Hungary Presiden – Katalin Novák Perdana Menteri – Viktor Orbán
 Iceland Presiden – Guðni Th. Jóhannesson Perdana Menteri – Katrín Jakobsdóttir
 India Presiden – Droupadi Murmu Perdana Menteri – Narendra Modi
 Indonesia Presiden – Joko Widodo
 Iran Supreme Leader – Ali Khamenei Presiden – Ebrahim Raisi
 Iraq Presiden – Barham Salih Perdana Menteri – Mustafa Al-Kadimi
 Republik Ireland Presiden – Michael D. Higgins Taoiseach – Micheál Martin
 Israel Presiden – Isaac Herzog Perdana Menteri – Yair Lapid
 Itali Presiden – Sergio Mattarella Presiden Majlis Menteri – Mario Draghi
 Côte d'Ivoire Presiden – Alassane Ouattara[α] Perdana Menteri – Patrick Achi
 Jamaica Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Patrick Allen
Perdana Menteri – Andrew Holness
 Jepun Maharaja – Naruhito[ζ] Perdana Menteri – Fumio Kishida
 Jordan Raja – Abdullah II Perdana Menteri – Bisher Al-Khasawneh
 Kazakhstan Pengerusi Majlis Keselamatan – Qasym-Zhomart Toqaev
Presiden – Qasym-Zhomart Toqaev Perdana Menteri – Alihan Smaiylov
 Kenya Presiden – William Ruto
 Kiribati Presiden – Taneti Mamau
 Kuwait Emir – Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah Perdana Menteri – Sheikh Ahmad Nawaf Al-Ahmad Al-Sabah
 Kyrgyzstan Presiden – Sadyr Japarov Perdana Menteri – Akylbek Dzaparov
 Laos Setiausaha Agung Parti Komunis – Bounnhang Vorachith
Presiden – Bounnhang Vorachith Perdana Menteri – Thongloun Sisoulith
 Latvia Presiden – Egils Levits Perdana Menteri – Krišjānis Kariņš
 Lubnan Presiden – Michel Aoun Presiden Majlis Menteri – Najib Mikati
 Lesotho Raja – Letsie III Perdana Menteri – Moeketsi Majoro
 Liberia Presiden – George Weah
 Libya Pengerusi Majlis Presiden dan Perdana Menteri – Mohamed al-Menfi
 Liechtenstein Putera Memerintah – Hans-Adam II Ketua Kerajaan – Daniel Risch
Pemangku Raja – Putera Waris Alois
 Lithuania Presiden – Gitanas Nausėda Perdana Menteri – Ingrida Šimonytė
 Luxembourg Grand Duke – Henri Perdana Menteri – Xavier Bettel
 Madagaskar Presiden – Andry Rajoelina Perdana Menteri – Christian Ntsay
 Malawi Presiden – Lazarus Chakwera
 Malaysia Yang di-Pertuan Agong – Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Perdana Menteri – Ismail Sabri Yaakob
 Maldives Presiden – Ibrahim Mohamed Solih
 Mali Presiden – Assimi Goïta Perdana Menteri – Abdoulaye Maïga
 Malta Presiden – George Vella Perdana Menteri – Robert Abela
 Kepulauan Marshall Presiden – David Kabua
 Mauritania Presiden – Mohamed Ould Ghazouani Perdana Menteri – Mohamed Ould Bilal
 Mauritius Presiden – Prithvirajsing Roopun Perdana Menteri – Pravind Jugnauth
 Mexico Presiden – Andrés Manuel López Obrador
 Persekutuan Mikronesia Presiden – David W. Panuelo
 Moldova Presiden – Maia Sandu Perdana Menteri – Natalia Gavrilița
 Monaco Raja Putera – Albert II Menteri Negara – Pierre Dartout
 Mongolia Presiden – Ukhnaagiin Khürelsükh Perdana Menteri – Luvsannamsrain Oyun-Erdene
 Montenegro Presiden – Milo Đukanović Perdana Menteri – Dritan Abazović
 Maghribi Raja – Muhammad VI Ketua Kerajaan – Aziz Akhannouch
 Mozambique Presiden – Filipe Nyusi[α] Perdana Menteri – Adriano Maleine
 Myanmar Presiden – Myint Swe[α] Kaunselor Negara – Min Aung Hlaing
 Namibia Presiden – Hage Geingob[α] Perdana Menteri – Saara Kuugongelwa
 Nauru Presiden – Lionel Aingimea
   Nepal Presiden – Bidhya Devi Bhandari Perdana Menteri – Sher Bahadur Deuba
 Kerajaan Belanda Raja – Willem-Alexander Perdana Menteri – Mark Rutte
 New Zealand Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Dame Cindy Kiro[η]
Perdana Menteri – Jacinda Ardern
 Nicaragua Presiden – Daniel Ortega
 Niger Presiden – Mahamed Bazzoum Perdana Menteri – Ouhoumoudou Mahamadou
 Nigeria Presiden – Muhammadu Buhari
 Korea Utara Pengerusi Parti Pekerja Korea – Kim Jong-un
Pemimpin Agung – Kim Jong-un[θ]
Pengerusi Presidium Perhimpunan Rakyat Agugn – Choe Ryong-hae[ι]
Perdana Menteri Kabinet – Kim Tok-hun
 Makedonia Utara Presiden – Stevo Pendarovski Presiden Kerajaan – Dimitar Kovačevski
 Norway Raja – Harald V Perdana Menteri – Jonas Gahr Støre
 Oman Sultan dan Perdana Menteri – Haitham bin Tariq
 Pakistan Presiden – Arif Alvi Perdana Menteri – Shehbaz Sharif
 Palau Presiden – Surangel Whippis Jr.
 Negara Palestin Presiden – Mahmoud Abbas Perdana Menteri – Mohammad Shtayyeh
 Panama Presiden – Laurentino Cortizo
 Papua New Guinea Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Bob Dadae
Perdana Menteri – James Marape
 Paraguay Presiden – Mario Abdo Benítez
 Peru Presiden – Pedro Castillo[α] Perdana Menteri – Aníbal Torres
 Filipina Presiden – Bongbong Marcos
 Poland Presiden – Andrzej Duda Perdana Menteri – Mateusz Morawiecki
 Portugal Presiden – Marcelo Rebelo de Sousa Perdana Menteri – António Costa
 Qatar Emir – Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani Perdana Menteri – Sheikh Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al Thani
 Romania Presiden – Klaus Iohannis Perdana Menteri – Nicolae Ciucă
 Rusia Presiden – Vladimir Putin Perdana Menteri – Mikhail Mishustin
 Rwanda Presiden – Paul Kagame[α] Perdana Menteri – Édouard Ngirente
 Saint Kitts dan Nevis Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Tapley Seaton
Perdana Menteri – Terrance Drew
 Saint Lucia Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Errol Charles
Perdana Menteri – Philip J. Pierre
 Saint Vincent dan Kepulauan Grenadine Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Susan Dougan
Perdana Menteri – Ralph Gonsalves
 Samoa O le Ao o le Malo – Va'aletoa Sualauvi II Perdana Menteri – Naomi Mataʻafa
 San Marino Kapten Pemangku – Oscar Mina
Kapten Pemangku – Paolo Rondelli
 São Tomé dan Príncipe Presiden – Carlos Vila Nova Perdana Menteri – Jorge Bom Jesus
 Arab Saudi Raja – Salman[α] Perdana Menteri – Salman
Timbalan Perdana Menteri Pertama – Mohammad bin Salman
 Senegal Presiden – Macky Sall
 Serbia Presiden – Aleksandar Vučić Perdana Menteri – Ana Brnabić
 Seychelles Presiden – Wavel Ramkalawan
 Sierra Leone Presiden – Julius Maada Bio[α] Ketua MenteriJacob Jusu Saffa
 Singapura Presiden – Halimah Yacob Perdana Menteri – Lee Hsien Loong
 Slovakia Presiden – Zuzana Čaputová Perdana Menteri – Eduard Heger
 Slovenia Presiden – Borut Pahor Perdana Menteri – Robert Golob
 Kepulauan Solomon Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir David Vunagi
Perdana Menteri – Manasseh Sogavare
 Somalia Presiden – Hassan Sheikh Mohamud Perdana Menteri – Hamza Abdi Barre
 Afrika Selatan Presiden – Cyril Ramaphosa
 Korea Selatan Presiden – Yoon Suk-yeol[α] Perdana Menteri – Han Duck-soo
 Sudan Selatan Presiden – Salva Kiir Mayardit
 Sepanyol Raja – Felipe VI Presiden Kerajaan – Pedro Sánchez
 Sri Lanka Presiden – Ranil Wickremesinghe[α] Perdana Menteri – Dinesh Gunawardena
 Sudan Pemimpin Majlis Kedaulatan – Abdel Fattah al-Burhan Perdana Menteri – Osman Hussein
 Suriname Presiden – Chan Santokhi
 Sweden King – Carl XVI Gustaf Perdana Menteri – Magdalena Andersson
  Switzerland
Ignazio Cassis (sebagai Presiden)
 Syria Presiden – Bashar al-Assad Perdana Menteri – Hussein Arnous
 Tajikistan Presiden – Emomali Rahmon[α] Perdana Menteri – Kokhir Rasulzoda
 Tanzania Presiden – Samia Suluhu[α] Perdana Menteri – Kassim Majaliwa
 Thailand Raja – Maha Vajiralongkorn Perdana Menteri – Prawit Wongsuwan
 Togo Presiden – Faure Gnassingbé[α] Perdana Menteri – Komi Sélom Klassou
 Tonga Raja – Tupou VI Perdana Menteri – Siaosi Sovaleni
 Trinidad dan Tobago Presiden – Paula-Mae Weekes Perdana Menteri – Keith Rowley
 Tunisia Presiden – Kaïs Saïed Ketua Kerajaan – Youssef Chahed
 Turki Presiden – Recep Tayyip Erdoğan
 Turkmenistan Presiden – Serdar Berdimuhamedow
 Tuvalu Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Sir Tofiga Vaevalu Falani
Perdana Menteri – Kausea Natano
 Uganda Presiden – Yoweri Museveni[α] Perdana Menteri – Ruhakana Rugunda
 Ukraine Presiden – Volodymyr Zelensky Perdana Menteri – Denys Shmyhal
 Emiriah Arab Bersatu Presiden – Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan Perdana Menteri – Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum
 United Kingdom Queen – Charles III[γ] Perdana Menteri – Liz Truss
 Amerika Syarikat Presiden – Joe Biden
 Uruguay Presiden – Luis Lacalle Pou
 Uzbekistan Presiden – Shavkat Mirziyoyev[α] Perdana Menteri – Abdulla Aripov
 Vanuatu Presiden – Nikenike Vurobaravu Perdana Menteri – Bob Loughman
  Kota Vatikan Raja – Paus Francis Presiden Kegabenoran – Kardinal Giuseppe Bertello
 Venezuela Presiden – Nicolás Maduro[λ]
 Vietnam Setiausaha Agung Parti Komunis – Nguyễn Phú Trọng
Presiden – Nguyễn Phú Trọng Perdana Menteri – Nguyễn Xuân Phúc
 Yaman Presiden – Rashad al-Alimi Perdana Menteri – Maeen Abdulmalik Saeed
 Zambia Presiden – Hakainde Hichilema
 Zimbabwe Presiden – Emmerson Mnangagwa

Negara lain[sunting | sunting sumber]

Negara-negara berikut mengawal wilayah mereka dan diiktiraf oleh sekurang-kurangnya satu negara anggota PBB.

Negara Juga dituntut oleh Ketua negara Ketua kerajaan
 Abkhazia  Georgia (negara) Presiden – Raul Khajimba Perdana Menteri – Valeri Bganba
 Kepulauan Cook  New Zealand[μ] Ratu – Charles III[γ]
Wakil Ratu – Tom Marsters
Perdana Menteri – Henry Puna
 Kosovo  Serbia Presiden – Hashim Thaçi Perdana Menteri – kosong
 Niue New Zealand[μ] Ratu – Charles III[γ]
Gabenor Jeneral – Dame Cindy Kiro[η]
Perdana Menteri – Sir Toke Talagi
 Republik Turki Cyprus Utara  Cyprus Presiden – Mustafa Akıncı Perdana Menteri – Ersin Tatar
 Republik Demokratik Arab Sahrawi  Maghribi Setiausaha Agung Barisan Polisario – Brahim Ghali
Presiden – Brahim Ghali Perdana Menteri – Mohamed Wali Akeik
 Ossetia Selatan Georgia Presiden – Anatoly Bibilov Perdana Menteri – Erik Pukhayev
 Taiwan  Republik Rakyat China Presiden – Tsai Ing-wen Presiden Eksekutif Yuan – Su Tseng-chang

Negara-negara berikut mengawal wilayah mereka, tetapi tidak diiktiraf oleh mana-mana negara anggota PBB.

Negara Juga dituntut oleh Ketua negara Ketua kerajaan
Templat:Country data Republik Artsakh  Azerbaijan Presiden – Bako Sahakyan
 Somaliland  Somalia Presiden – Muse Bihi Abdi
 Transnistria  Moldova Presiden – Vadim Krasnoselsky Perdana Menteri – Aleksandr Martynov

Kerajaan lain[sunting | sunting sumber]

Kerajaan lain ini diiktiraf sah oleh sekurang-kurangnya satu ahli PBB.

Kerajaan Negara Ketua negara Ketua kerajaan
 Dewan Rakyat  Libya Presiden Dewan Rakyat – Aguila Saleh Issa Perdana Menteri – Abdullah al-Thani
 Perhimpunan Kebangsaan  Venezuela Presiden Perhimpunan Kebangsaan – Juan Guaidó
 Majlis Politik Agung  Yaman Presiden Majlis Politik Agung – Mahdi al-Mashat Perdana Menteri – Abdel-Aziz bin Habtour
Templat:Country data Campuran Kebangsaan Syria Kerajaan Sementara Syria  Syria Presiden – Anas al-Abdah Perdana Menteri – Abdurrahman Mustafa

Entiti lain[sunting | sunting sumber]

Entiti Ketua negara Ketua kerajaan
 Kesatuan Eropah Presiden Majlis Eropah – Donald Tusk Presiden Suruhanjaya Eropah – Jean-Claude Juncker
Bakal Presiden Suruhanjaya Eropah – Ursula von der Leyen
Bakal Presiden Majlis Eropah – Charles Michel
Darjah Tentera Berdaulat Malta Putera dan Grand Master – Giacomo dalla Torre del Tempio di Sanguinetto Canselor Besar – Albrecht Freiherr von Boeselager

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w In this state, the Presiden is both head of state and head of government; the office of prime minister may exist in these states, but it does not direct executive power—nor does the Afghan Chief Executive, the Myanma/Burmese State Counsellor, the Saudi Arabian First Deputy Prime Minister, or the Sierra Leonean Chief Minister.
  2. ^ a b The Presiden France and the French Co-Prince of Andorra are positions held by the same person.
  3. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan CIII tidak disediakan
  4. ^ Constitutionally, Elizabeth II is separately and equally monarch of 16 sovereign states—alongside the United Kingdom (UK)—known collectively as the Commonwealth realms. In each of these states, with the exception of the UK (where she permanently resides), she is duly represented at the national level by a governor-general.
  5. ^ The three-member Bosnian presidency is the head of state collectively.
  6. ^ In actuality the constitution of Japan does not define a formal head of state. The Emperor by unwritten constitutional convention fulfills the functions and duties of the head of state.
  7. ^ a b The Governor-General of New Zealand and the Governor-General of Niue are positions held by the same person.
  8. ^ The term "Supreme Leader" is used as a description (for the sake of brevity) rather than being an official title of a single office. The three actual offices held by Kim are:
  9. ^ The President (otherwise known as Chairman) of the Presidium of the Supreme People's Assembly accepts the credentials of foreign ambassadors and represents North Korea on all state visits—ceremonial functions usually performed by heads of state in other states. The president has held these duties since 1998, when the constitution was revised.
  10. ^ The seven-member Swiss Federal Council is collectively head of state and government. As a party to the Council, the President serves solely in a primus inter pares capacity for one year.
  11. ^ The office of head of state of Venezuela has been disputed between Nicolás Maduro and the Presiden the National Assembly of Venezuela, Juan Guaidó, since 11 January 2019. See also the Other governments section of this list article.
  12. ^ a b States in free association with New Zealand.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]