Senarai filem terbitan Skop Productions

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini merupakan senarai filem terbitan Skop Productions termasuk filem hasil terbitan bersama

Filem[sunting | sunting sumber]

Kunci
Filem dan drama yang belum dikeluarkan Menunjukkan filem/drama yang belum dikeluarkan

1990an[sunting | sunting sumber]

Tahun Tajuk Pelakon Genre Tarikh tayangan Catatan Rujukan
1991 Bayangan Maut Yusof Haslam, Noorkumalasari, Ella, A. Galak, Faizal Hussein, Kuswadinata, Salih Yaacob Aksi, drama 1 Januari 1991 Filem pertama menggunakan logo 1990–2002
1993 Pemburu Bayang Shaharuddin Thamby, Awie, Malek Noor Aksi, drama
1994 Sembilu Awie, Erra Fazira, Ziana Zain Drama, percintaan 18 Ogos 1994
1995 Sembilu II Awie, Erra Fazira, Ziana Zain Drama, percintaan 1 Jun 1995 Terbitan bersama Grand Brilliance
1996 Tragedi Oktober Awie, Erra Fazira, Amy Mastura, Riezman Khuzaimi Drama, percintaan Terbitan bersama ME Communications
1996 Maria Mariana Erra Fazira, Ziana Zain, Edika Yusof, Roy Azman, Noraini Hashim, Kenji Sawahi, A. Galak Drama, percintaan 18 April 1996 Terbitan bersama Grand Brilliance
1997 Gemilang Erra Fazira ,Hans Isaac,Dato Jalaluddin Hassan ,Ning Baizura,ACP Shaharon Anuar,A.Galak. Drama,percintaan
1998 Maria Mariana II Erra Fazira, Ziana Zain, Ning Baizura, Awie, Rosyam Nor Drama, percintaan 2 April 1998 Terbitan bersama Grand Brilliance [1]
1999 Bara Awie, Nasha Aziz, Rosyam Nor, Zamani Slam, Arni Nazira Drama, percintaan 25 Mac 1999 Terbitan bersama Grand Brilliance

2000an[sunting | sunting sumber]

Tahun Tajuk Pelakon Genre Tarikh tayangan Catatan Rujukan
2000 Pasrah Erra Fazira, Norman Hakim, Wilma Muhammad, Abby Abadi, Mazlan Pet Pet, AC Mizal Drama 8 Januari 2000 Terbitan bersama Grand Brilliance [2]
2001 Gerak Khas The Movie AC Mizal, Abby Abadi, Erra Fazira, Datuk Rosyam Nor, Norman Hakim, Nasha Aziz, Normala Shamsuddin, Lan Pet Pet Aksi 1 Mac 2001 Filem terakhir menggunakan logo 1990–2002 [3]
2002 Gerak Khas The Movie II Abby Abadi, AC Mizal, Juliana Banos, Azri Iskandar, Faizal Hussein, Ida Nerina, Afdlin Shauki, Normala Shamsuddin Aksi 23 Mei 2002 Filem pertama menggunakan logo 2002–2014 [4]
Mr. Cinderella Yusry KRU, Erra Fazira Drama, romantik 23 Ogos 2002
2003 Gila-Gila Pengantin Erra Fazira, Norman Hakim, Juliana Banos, Hairie Othman, Salih Yaacob, Syanie, M.Rajoli Drama, romantik 30 Januari 2003 Terbitan bersama Ace Motion Pictures
Janji Diana Erra Fazira, Rosyam Nor, Sarimah Ibrahim, Faizal Hussein Drama,Romantik 24 Julai 2003
MX3 Saiful Apek, Zul Yahya, Faizal Hussein, Syanie, Juliana Banos, Azlee Senario Aksi, komedi 25 November 2003 Terbitan bersama ME Communications
Mr. Cinderella 2 Yusry KRU, Erra Fazira, Maya Karin, Opie Zami Drama, komedi, percintaan 25 November 2003
2004 Gila-Gila Pengantin Remaja Juliana Banos, Afdlin Shauki, Zahnita Hussein, Beego, Saiful Apek Drama, komedi 29 April 2004 Terbitan bersama Ace Motion Pictures
2005 GK3 The Movie Norman Hakim, Abby Abadi, Sarimah Ibrahim, Misha Omar, Faizal Hussein Drama, aksi 9 Februari 2005 Terbitan bersama Lotus Five Star [5]
Sembilu 2005 Vince, Hetty Sarlene, Zed Zaidi, Khai, Ziana Zain, Juliana Banos Drama 24 Mac 2005 Terbitan bersama Lotus Five Star [6]
Pontianak Menjerit Ziana Zain, Azlee Senario, Faizal Hussein, Zed Zaidi, Sheila Rusly, Juliana Banos, Mazlan Pet Pet, Adam Corrie Drama, komedi, seram 16 Jun 2005 Terbitan bersama ME Communications
Gila-Gila Pengantin Popular Erra Fazira, Saiful Apek, Afdlin Shauki, Norman Hakim, Linda Nanuwil, Nora Danish Drama, komedi 25 Ogos 2005 Terbitan bersama Ace Motion Pictures
2008 Evolusi KL Drift Syamsul Yusof, Farid Kamil, Aaron Aziz, Fasha Sandha, Diana Danielle Aksi 3 April 2008 Terbitan bersama Grand Brilliance [7]
2009 Bohsia: Jangan Pilih Jalan Hitam Syamsul Yusof, Shaheizy Sam, Nabila Huda, Salina Saibi, Aaron Aziz, Diana Danielle Aksi 23 April 2009 Terbitan bersama Grand Brilliance [8]

2010an[sunting | sunting sumber]

Tahun Tajuk Pelakon Genre Tarikh tayangan Catatan Rujukan
2010 Evolusi KL Drift 2 Syamsul Yusof, Farid Kamil, Aaron Aziz, Scha Al-Yahya, Remy Ishak, Zul Ariffin, Shaheizy Sam Aksi, drama 25 Mac 2010 Terbitan bersama Grand Brilliance [9]
2011 Khurafat: Perjanjian Syaitan Syamsul Yusof, Liyana Jasmay Seram 13 Januari 2011 Terbitan bersama Grand Brilliance [10]
KL Gangster Aaron Aziz, Ady Putra, Syamsul Yusof, Soffi Jikan, Zizan Razak Aksi 9 Jun 2011 [11]
Aku Bukan Tomboy Scha Al-Yahya, Shaheizy Sam, Syamsul Yusof Komedi 17 November 2011 [12]
2012 Jalan Kembali: Bohsia 2 Nabila Huda, Salina Saibi, Syamsul Yusof, Soffi Jikan, Zizan Razak Aksi, drama 7 Jun 2012 Terbitan bersama Grand Brilliance [13]
SAM: Saya Amat Mencintaimu Shaheizy Sam, Lisa Surihani, Syamsul Yusof, Neelofa, Azad Jazmin Drama 19 Ogos 2012 Terbitan bersama E.MAS [14]
2013 Gangster Celop Syamsul Yusof, Kamal Adli, Hanis Zalikha Aksi, komedi 21 Februari 2013 Terbitan bersama Excellent Pictures
KL Gangster 2 Aaron Aziz, Ady Putra, Syamsul Yusof, Soffi Jikan, Zizan Razak, Rosyam Nor Aksi 3 Oktober 2013 Terbitan bersama Grand Brilliance; filem terakhir menggunakan logo 2002–2014 [15]
2014 Abang Long Fadil Zizan Razak, Kamal Adli, Syamsul Yusof Aksi, komedi 29 Mei 2014 Filem pertama menggunakan logo baru Skop [16]
2015 Villa Nabila Pekin Ibrahim, Tisha Shamsir Seram 15 Januari 2015 [17]
2016 Mat Moto Aksi 14 Januari 2016
Munafik Syamsul Yusof, Nabila Huda Seram 25 Februari 2016 [18]
Desolasi Syamsul Yusof, Bella Dally Aksi, cereka sains 8 Disember 2016 [19]
2017 Abang Long Fadil 2 Zizan Razak, Tania Hudson, Achey Bocey, Wak Doyok, A. Galak, Syamsul Yusof, Shuib Sepahtu, AC Mizal Aksi, komedi 24 Ogos 2017 Terbitan bersama Astro Shaw [20]
2018 KL Special Force Rosyam Nor, Fattah Amin, Syamsul Yusof Aksi 8 Mac 2018 Terbitan bersama Damofa Productions [21]
Munafik 2 Syamsul Yusof, Mawi, Fizz Fairuz, Nasir Bilal Khan, Maya Karin Seram 30 Ogos 2018 [22]
2019 Misteri Dilaila Zul Ariffin, Elizabeth Tan, Rosyam Nor, Namron, Sasqia Dahuri Seram 21 Februari 2019

Filem akan datang[sunting | sunting sumber]

Tajuk Pelakon Pengarah Catatan
Abang Long Fadil 3 Zizan Razak Syafiq Yusof Dalam pembangunan
Tailong Rosyam Nor Syamsul Yusof Dalam pembangunan
Sekolahaha Yassin Yahya, Shahrol Shiro, Sharifah Amani Mat Luthfi Pos-produksi

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Maria Mariana II pertahankan kesinambungan". Utusan Malaysia. 3 April 1998. Dicapai 22 Disember 2011. 
  2. ^ "Pasrah gabungan formula dua filem". Utusan Malaysia. 22 Disember 1999. Dicapai 22 Disember 2011. 
  3. ^ "Gerak Khas The Movie - tampilkan lapan pelakon ternama". Utusan Malaysia. 25 Februari 2001. Dicapai 22 Disember 2011. 
  4. ^ "Artis-artis hebat penuhi Gerak Khas The Movie II". Utusan Malaysia. 26 Mei 2002. Dicapai 22 Disember 2011. 
  5. ^ Abu Bakar, Muzlina (28 Mac 2005). "Yusof Haslam - Filem saya ada kelas tersendiri". Utusan Malaysia. Dicapai 14 April 2016. 
  6. ^ Abd Aziz Itar (15 Mac 2005). "Sembilu 2005 - Mampukah ulangi kejayaan lalu?". Utusan Malaysia. Dicapai 15 April 2010. 
  7. ^ Budiey (3 March 2008). Filem Evolusi KL Drift: Filem Terbaik Skop Production? Sensasi Selebriti. Retrieved 5 October 2012.
  8. ^ "Dengarnya...: Bohsia terus meletup". Berita Harian. 2009-05-18. Dicapai 2009-05-18. 
  9. ^ Wahiduzzaman (24 Mac 2010). ""KL Drift 2" Menderum Dengan 'Enjin Lama'". mStar Online. Dicapai 2010-03-30. 
  10. ^ Saspens, Kejutan Diuji Dalam 'Khurafat', mStar Online, 20 Januari 2011. Dicapai pada 2 Februari 2011.
  11. ^ KL Gangster, Filem Aksi Yang Realistik, gua.com.my, 9 Jun 2011. Dicapai pada 21 Jun 2011.
  12. ^ "Filem Aku Bukan Tomboy Selongkar Dunia Tomboy". Sensasi Selebriti. 1 November 2011. Dicapai 2011-11-30. 
  13. ^ Nurezzatul Aqmar Mustaza (8 Jun 2012). "Jalan Kembali: Bohsia 2 sarat mesej". Sinar Harian. Dicapai 2012-06-09. 
  14. ^ Wahiduzzaman (23 Ogos 2012). Eksperimen Syafiq Yusof Menjadi Dalam 'SAM' mStar. Diperoleh pada 1 September 2012.
  15. ^ Melati Pusaka (20 October 2013). Shamsul semakin matang dengan KL Gangster 2 Free Malaysia Today. Retrieved on 1 March 2014.
  16. ^ Othman, Kemalia (15 November 2015). "Zizan Cari Jalan Paling Baik Jika Ada Tawaran Bersama Kamal Adli". mStar. Dicapai 16 November 2015. 
  17. ^ http://ww1.utusan.com.my/utusan/Dalam_Negeri/20131119/dn_11/Misteri-Villa-Nabila
  18. ^ Othman, Kemalia (13 Mac 2015). "Syamsul Yusof Dalami Islam Bikin Filem Munafik". mStar. Dicapai 2 Mac 2016. 
  19. ^ Aqmar Mustaza (19 November 2016). "Syafiq Yusof kembali dengan Desolasi". Sinar Harian. Dicapai 7 Disember 2016. 
  20. ^ "Abang Long Fadil 2: kisah gengster jalanan ke dunia mafia". kosmo.com. 
  21. ^ Elrafaei Sapi (16 Ogos 2016). "KL Special Force Filem Aksi Setanding Hollywood". Rojak Daily. Dicapai 7 Februari 2018. 
  22. ^ Ramlah Zainal (12 Ogos 2018). "Munafik 2 lebih seram". Harian Metro. Dicapai 16 Ogos 2018. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]