Khalid bin Abdul Samad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Khalid Abd Samad)
Jump to navigation Jump to search
YB

Khalid Abd Samad
P108-SHAHALAM.jpg
YB Khalid Abd Samad
Ahli Parlimen
untuk P108 Shah Alam, Selangor
Memegang jawatan
8 Mac 2008
Didahului oleh Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin (BN)
Majoriti 9,314
Butiran peribadi
Lahir 14 Ogos 1957
Kota Bharu, Kelantan
Parti politik Parti Amanah Negara
Pasangan Dr Zaitun Abu Bakar
Anak-anak 6
Kediaman Shah Alam, Selangor
Pekerjaan Ahli Parlimen
Laman sesawang Laman blog YB Khalid

Yang Berhormat Khalid bin Abdul Samad (lahir 14 Ogos 1957 di Kota Bharu,Kelantan) adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu dari Parti Amanah Negara. Beliau merupakan Ahli Parlimen Shah Alam, Selangor bertanding di atas tiket PAS. Di peringkat parti, beliau merupakan Pengarah Komunikasi Parti Amanah Negara.

Beliau merupakan adik kepada Ketua Whip Ahli Parlimen Barisan Nasional, YB Datuk Shahrir Abdul Samad[1].

Keluarga[sunting | sunting sumber]

Isterinya Dr Zaitun Abu Bakardan mereka mempunyai dua anak lelaki , dua anak perempuan dan 6 orang cucu. Bapanya Haji Abdul Samad berasal dari Muar,Johor. Ibunya Hajjah Rashidah.Sebagai pegawai kerajaan, selalu berpindah dari Kelantan, Terengganu, Pahang , Selangor dan Kelantan.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau mempunyai Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Bahan Api dan Tenaga, University of Leeds[1], United Kingdom (1979).Ketika di UK,beliau aktif dalam 'Suara al Islam'. Selepas pulang ke Malaysia,beliau aktif dalam PAS, IRC, JIM dan pelbagai pertubuhan Islam lain.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Beliau pernah berkerja di Petronas Dagangan.

Pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Beliau menyertai PAS pada 1983 dan menjadi ahli majlis tertinggi dari 1987-1993. Beliau gagal dalam pilihan raya di Kuala Krai,Arau,Sri Gading dan shah Alam.

Pada 1987, beliau ditahan selama 9 bulan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dalam Operasi Lalang.

Isu & Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Baiah talak tiga[sunting | sunting sumber]

Pada November 2009, Khalid menyatakan wujudkan baiah talak tiga dalam PAS tetapi dinafikan oleh Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali.[2]

Saman terhadap JAIS[sunting | sunting sumber]

Pada 6 November 2009, beliau sedang mempertimbangkan untuk mengambil tindakan saman malu terhadap Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang mendakwa beliau mempunyai "rekod jenayah" berdasarkan surat makluman polis Selangor sebelum ini yang menyatakan beliau mempunyai rekod sedemikian. Tambahnya, pengarah jabatan tersebut Dato' Mohammed Khusrin bin Haji Munawi juga berdolak-dalik ketika diminta menjelaskan sebab tauliahnya ditolak tahun lalu.[3]

Pada 8 September 2011, Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) melalui pengerusinya, Datuk Setia Mohamad Adzib Mohd Isa menolak rayuan Khalid yang memohon sambung tauliah beliau melalui mesyuarat Jawatankuasa tauliah MAIS yang bersidang pada 23 Jun 2011. Oleh itu MAIS tidak membenarkan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad membuat apa-apa penyampaian agama di masjid dan surau di seluruh Selangor kerana tidak mendapat tauliah termasuklah tazkirah, ceramah, kuliah dan apa-apa pengisian agama selaras dengan perkenan DYMM Sultan Selangor untuk tidak memberi tauliah mengajar atau berceramah mengenai agama Islam kepada mana-mana ahli politik terutama di masjid dan surau di Selangor. Khalid didakwa bawah Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor dan jika sabit kesalahan boleh didenda RM3,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali. Pada 6 September 2011, Khalid melanggar peraturan permit apabila memberi ceramah di surau Taman Seri Sementa, Kapar, Klang. Ekoran itu beliau akan dibicarakan pada 24 November 2011 di Mahkamah Syariah Klang.[4]

Pertelagahan dengan YB Zulkifli Noordin[sunting | sunting sumber]

Pada 13 Mac 2010, beliau mencabar YB Zulkifli Noordin berdebat bagi mencari kebenaran dan membuktikan hujah siapa yang bertepatan dengan pandangan agama berhubung isu kalimah Allah yang mempertembungkan mereka berdua.[5] Akhirnya mereka akan bertembung dalam pilihan raya umum ke-13 apabila Zulkifli dipilih Barisan Nasional untuk mencabar kerusi parlimen Shah Alam Khalid.[6]

Bible berbahasa Melayu[sunting | sunting sumber]

Pada 26 Jun 2014, Khalid menggesa Enakmen Undang-Undang Islam di Pentadbiran (Enakmen No 3, 1952) dan Enakmen Pentadbiran Agama Islam 2003 dikaji semula.Cadangan itu selepas Mais gagal mematuhi keputusan Peguam Negara agar menyerahkan kembali Bible berbahasa Melayu dan Iban oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kepada Persatuan Bible Malaysia.

Pada 15 Julai 2014, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah murka dengan Khalid Samad kerana mempersoalkan kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan mencadangkan kuasa itu ditarik balik. Baginda turut memberi amaran kepadanya supaya lebih berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan pada masa depan. Khalid jangan menunjukkan sikap biadap dan jahil beliau membicarakan isu berkaitan dengan kuasa Sultan dan peranan Mais di dalam menasihati Sultan mengenai agama Islam[7]

Pada 26 Ogos 2014, Khalid Abdul Samad didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Jalan Duta atas tuduhan mengeluarkan pernyataan berbaur hasutan berhubung kuasa eksekutif MAIS dalam satu sidang akhbar di lobi Parlimen, 17 Jun 2014. Bagaimanapun Khalid Samad mengaku tidak bersalah. Hakim Mahkamah Sesyen Aswarnida Affandi menetapkan jaminan untuk Khalid sebanyak RM4,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 22 September 2014 untuk sebutan kes. Pertuduhan mengikut Seksyen 4 (1) (b) Akta Hasutan yang membawa hukuman denda maksimum RM 5,000 atau penjara maksimum tiga tahun, atau kedua-duanya.Beliau boleh hilang kelayakan sebagai ahli Parlimen jika didapati bersalah dan didenda lebih daripada RM 2,000 atau penjara lebih setahun. [8] Semasa keluar dari Mahkamah, sekumpulan pemuda Melayu 15 orang telah meludah tetapi terkena pada Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, seorang kerabat diraja Terengganu.[9] [10]

Sistem Raja Berperlembagaan[sunting | sunting sumber]

Pada 21 Ogos 2014, Khalid Samad menyatakan bahawa sultan tidak sepatutnya diberi hak mutlak melantik menteri besar kerana sistem yang menjadi amalan di negara ini adalah sistem raja berperlembagaan. Komuniti netizen menyatakan kuasa mutlak kepada Sultan bercanggah dengan sistem raja berperlembagaan. Pengguna Internet, ahli akademik dan Tun Dr Mahathir Mohamad turut mempunyai pandangan yang sama. Pakatan Rakyat memutuskan menghantar nama Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.Sebelum itu PAS mencalonkan dua nama iaitu Dr Wan Azizah dan Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali. [11]

Menghina Cucu Rasulullah[sunting | sunting sumber]

Khalid mendakwa cucu Rasulullah iaitu Hasan dan Husain merupakan saksi yang tidak adil dan tidak boleh diterima kesaksian mereka. Beliau telah mereka cerita palsu bagi mempertahankan golongan bukan Islam dalam isu gereja. Kisah yang dibawa oleh beliau adalah tidak benar bahkan ianya batil dari segi makna dan sanad. Tindakan beliau dilihat menghina keluarga nabi yang merupakan ahli bait. Lihat.

Menawarkan Kilang Arak yang Lebih Besar di Bina di Kawasan Baru[sunting | sunting sumber]

Beliau yang merupakan Ahli Parlimen Shah Alam telah menawarkan kilang Carlbergs di bina dengan lebih besar lagi di kawasan baru di Selangor untuk menjana keuntungan kepada kerajaan Selangor. Beliau dilihat sebagai pengampu golongan bukan Islam sedangkan sebelum menang pilihanraya, beliau pernah berjanji untuk menutup kilang arak di selangor. Lihat.

Menolak Pindaan Akta 355[sunting | sunting sumber]

Khalid Samad merupakan antara ahli Parlimen Islam yang menolak pindaan untuk memperkasa mahkamah syariah. Pindaan Akta 355 merupakan pindaan untuk meningkatkan bidangkuasa jenayah bagi mahkamah syariah dan ianya mendapat tentangan dari Pakatan Pembangkang khususnya Parti Amanah dan DAP. Penentangan ini dilihat semata-mata untuk memancing undi bukan Islam. Lihat.

Memperlekeh Penggunaan Kalimah Allah[sunting | sunting sumber]

Isu penggunaan kalimah Allah oleh golongan bukan Islam telah mencetuskan kemarahan kepada orang Islam di Malaysia. Namun, kemarahan orang Islam tersebut telah diperlekeh oleh Khalid Samad yang menyatakan orang bukan Islam juga boleh menggunakan kalimah Allah dan ajaran agama mereka. Lihat.

Menghina Penganjuran Program Cinta Allah dan Rasul[sunting | sunting sumber]

Beliau mendakwa penganjuran Majlis selawat ketika program Cinta Allah dan Rasul di seluruh negara oleh pihak kerajaan adalah retorik semata-mata. Kerajaan didakwa hanya berlakon menjalankan program keislaman semata-mata untuk kepentingan politik. Lihat.

Mengkritik Mufti Pahang Dalam Isu Kafir Harbi[sunting | sunting sumber]

Khalid Samad dilihat mahu menjadi jaguh dalam mempertahankan DAP apabila Mufti Pahang mengeluarkan kenyataan bahawa mana-mana orang bukan Islam yang menentang sebarang usaha memartabat Islam adalah golongan kafir harbi. Khalid seterusnya lantang mengkritik Mufti Pahang dan mahu mufti tersebut disiasat kerana menghasut. Lihat.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]