Institut Latihan Kepimpinan dan Perkaderan Dakwah Islamiyah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Institut Latihan Kepemimpinan dan Perkaderan Dakwah Islamiyah
JenisSwasta
Ditubuhkan pada1994
PengarahDr Asiah Ali
Lokasi, ,
KampusTaman Melewar, Gombak
Laman sesawanghttp://ilham.pas.org.my

Institut Latihan Kepemimpinan dan Perkaderan Dakwah Islamiyah atau ILHAM adalah sebuah institusi latihan di bawah Parti Islam Se-Malaysia yang diasaskan oleh Lajnah Tarbiyah PAS Pusat yang menawarkan pengajian Islam peringkat sijil, diploma dan diploma lanjutan. ILHAM diurus tadbir oleh Pengarah, Dr Asiah Ali.

Sejarah Penubuhan[sunting | sunting sumber]

Institut Latihan Kepemimpinan dan Perkaderan Dakwah Islamiyah (ILHAM) ialah sebuah institusi latihan yang ditubuhkan oleh Lajnah Tarbiyah PAS Pusat yang bertujuan untuk memberikan latihan perkaderan, kepemimpinan dan dakwah secara nizomiyah kepada pimpinan dan ahli-ahli PAS. ILHAM ditubuhkan secara rasmi pada 1994 dan beroperasi di Markaz Tarbiyah PAS Pusat (sekarang KUIZM).

ILHAM menawarkan kursus-kursus untuk mencapai sasaran “mengulamakkan intelektual dan mengintelektualkan ulamak” meliputi beberapa program iaitu pengajian Islam, bahasa, dakwah, pengurusan organisasi dan kefahaman visi dan misi perjuangan PAS.

Sebagai langkah awal, ILHAM telah beroperasi di Markaz Tarbiyah PAS Pusat, Taman Melewar semenjak akhir 1994 dan mula menawarkan program-program akademik secara pendidikan jarak jauh (PJJ) mulai sesi 1995 di bawah pimpinan Prof. Dato' Dr Zulkifli Yusof sebagai pengarah. Program pertama yang ditawarkan ialah Diploma Tasawur Islam (DTI). Bagi mengembangkan lagi peranan ILHAM, pada 26 November 1996, ILHAM telah menganjurkan satu seminar kebangsaan untuk membincangkan modul-modul bagi kursus ILHAM Kefahaman dan Visi (ILKV). Hasilnya sebanyak 15 modul telah diluluskan dan mula dilaksanakan melalui kursus jangka pendek di seluruh negara. Turut dilaksanakan semenjak 1997 ialah kursus ILHAM Pengurusan dan Organisasi (ILPO).

ILHAM juga telah berjaya membuka cawangan-cawangan di seluruh negara di mana di setiap negeri mempunyai cawangan ILHAM. Walau bagaimanapun, selepas Konvokesyen kesembilan ILHAM pada akhir 2003, ILHAM menghadapi sedikit masalah dalam pentadbirannya yang menyebabkan ILHAM Pusat tidak dapat menawarkan kursus, tetapi ILHAM negeri berjalan seperti biasa, khususnya di Johor. Bagi memulihkan semula ILHAM, pada 2007, Lajnah Tarbiyah PAS Pusat telah melantik Ustaz Idris Ahmad sebagai pengarah baru ILHAM. Hasilnya, pada 19 Januari 2008, ILHAM menawarkan satu program baru, Diploma Kepemimpinan Islam. Namun begitu, selepas tiga semester, perjalanan ILHAM Pusat terbantut semula akibat pengubahsuaian yang dilakukan di Markaz Tarbiyah PAS Pusat untuk membina Kolej Universiti Islam Zulkifli Mohamed (KUIZM). Namun begitu ILHAM cawangan di Johor, Pahang, Perak dan Negeri Sembilan terus bergerak. Kini ILHAM bangkit kembali. Bermula tahun 2011, ILHAM Pusat kembali beroperasi dan melebarkan sayapnya dengan membuka beberapa cawangan di negeri

Pengarah ILHAM[sunting | sunting sumber]

Sepanjang sejarah ILHAM, institusi ini telah dipimpin oleh beberapa orang Pengarah iaitu:

  1. Ustaz Zulkifli Yusof (1992-1996)
  2. Dr. Sharee Endut (1996-1999) – Pemangku
  3. Prof. Madya Dr. Zulkifli Yusof (1999-2004)
  4. Prof. Madya Dr. Yaacob Yusof (2004-2007) - Pemangku
  5. Ustaz Haji Idris Ahmad (2007-2009)
  6. Dr. Asiah Ali (2009 – sekarang)

Program Akademik[sunting | sunting sumber]

  1. Diploma Tasawwur Islam (DTI)
  2. Diploma Lanjutan Kepimpinan Islam (DLKI) - lanjutan daripada pengajian DTI
  3. Sijil Asas Kefahaman Islam - khusus untuk Ahli Dewan Himpunan Penyokong PAS

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]