Senarai calon pilihan raya umum Malaysia 2018

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Ini adalah senarai calon untuk pilihan raya umum Malaysia 2018. Semua nama yang disenaraikan di sini dijangka bertanding di 222 kerusi parlimen dan 505 kerusi negeri (dari 12 dewan perundangan negeri).[1]

Deposit pilihan raya parlimen ditetapkan pada RM 10,000 setiap calon, dua kali ganda deposit pilihan raya negeri bagi setiap calon. Sama seperti pilihan raya terdahulu, deposit pilihan raya akan dilucutkan jika calon tertentu gagal untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 12.5% ​​atau satu-lapan undi.

Isi kandungan

Senarai Parti Bertanding[sunting | sunting sumber]

Dewan Rakyat/Parlimen[sunting | sunting sumber]

Negeri BN-UMNO BN-MCA BN-MIC BN-GERAKAN PH-PKR PH-DAP PH-PPBM PH-AMANAH PAS PSM PRM BEBAS
PerlisPerlis 3 0 0 0 1 0 2 0 3
KedahKedah 13 2 6 0 6 3 14
KelantanKelantan 14 3 0 4 5 14
TerengganuTerengganu 8 0 0 0 2 0 3 3 8
Pulau PinangPulau Pinang 5 4 1 3 4 6 1 8
PerakNegeri Perak 13 6 3 3 5 7 4 19
PahangPahang 10 3 1 4 3 1 10
SelangorSelangor 9 8 3 1 9 4 3 5 5
WP Kuala LumpurWilayah Persekutuan 4 4 2 5 4 1 7
WP PutrajayaWilayah Persekutuan 1 0 0 0 0 0 1 1 0
Negeri SembilanNegeri Sembilan 5 2 1 2 2 2 1 8
MelakaMelaka 4 2 2 1 2 1 5
JohorJohor 16 8 1 1 8 6 9 2 19
WP LabuanWilayah Persekutuan 1 1
SabahSabah 6 3 8
SarawakSarawak 13 9 6 5
Jumlah 0 0 0 0 70 45 32 135

Dewan Undangan Negeri[sunting | sunting sumber]

Negeri BN-UMNO BN-MCA BN-MIC BN-GERAKAN PH-PKR PH-DAP PH-PPBM PH-Amanah PAS PSM Bebas
Perlis 14 1 - - 5 1 5 4 15 - -
Kedah - - - - 10 2 14 10 36 - -
Kelantan 45 - - - 10 - 12 23 45 - -

Rumusan Parti Bertanding[sunting | sunting sumber]

Perlis [P][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Parti Pribumi Bersatu Malaysia

2 / 3

Parti Keadilan Rakyat

1 / 3

Perlis [DUN][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Parti Keadilan Rakyat

5 / 15

Parti Pribumi Bersatu Malaysia

5 / 15

Parti Amanah Negara

4 / 15

Democratic Action Party

1 / 15

Kedah [P][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Parti Pribumi Bersatu Malaysia

6 / 15

Parti Keadilan Rakyat

6 / 15

Parti Amanah Negara

3 / 15

Kedah [DUN][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Parti Pribumi Bersatu Malaysia

14 / 36

Parti Keadilan Rakyat

10 / 36

Parti Amanah Negara

10 / 36

Democratic Action Party

2 / 36

Selangor [DUN][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Parti Keadilan Rakyat

22 / 56

Democratic Action Party

14 / 56

Parti Amanah Negara

11 / 56

Parti Pribumi Bersatu Malaysia

9 / 56
  • Barisan Nasional
  • Parti Islam Semalaysia

Negeri Sembilan[DUN][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Dewan Undangan Negeri Sembilan

12 / 36

Dewan Undangan Negeri Sembilan

11 / 36

Dewan Undangan Negeri Sembilan

7 / 36

Dewan Undangan Negeri Sembilan

6 / 36

Melaka [P][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Johor [P][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Sabah [P][sunting | sunting sumber]

  • Pakatan Harapan

Pertembungan Tiga Penjuru[sunting | sunting sumber]

Wilayah Persekutuan[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Penyandang Lawan Lama Lawan Baru
P116 Wangsa Maju Parti Keadilan Rakyat Barisan Nasional-MCA Parti Islam SeMalaysia
P117 Segambut PH-Democratic Action Party Barisan Nasional-MyPPP Parti Islam SeMalaysia
P118 Setiawangsa Barisan Nasional-UMNO Parti Keadilan Rakyat Parti Islam SeMalaysia
P119 Titiwangsa Barisan Nasional-UMNO Parti Islam SeMalaysia Parti Pribumi Bersatu Malaysia
P121 Lembah Pantai PH-Parti Keadilan Rakyat Barisan Nasional-UMNO Parti Islam SeMalaysia
P123 Bandar Tun Razak Parti Keadilan Rakyat/Bebas Barisan Nasional-UMNO Parti Islam SeMalaysia

Putrajaya[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Penyandang Lawan Lawan
P124 Putrajaya BN-UMNO PAS PPBM

Senarai Kawasan Persempadanan Semula[sunting | sunting sumber]

Berikut merupakan senarai kawasan yang telah ditukar nama dan bilangan pengundi di kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri yang telah dibuat oleh Suruhanjaya Pilihan Raya.

Parlimen[sunting | sunting sumber]

No. Nama Kerusi Dahulu Nama Kerusi Sekarang Negeri
P009 Alor Star Alor Setar Kedah
P175 Bagan Datok Bagan Datuk Perak
P176 Telok Intan Teluk Intan Perak
P103 Serdang Bangi Selangor
P104 Kelana Jaya Subang Jaya Selangor
P105 Petaling Jaya Selatan Petaling Jaya Selangor
P106 Petaling Jaya Utara Damansara Selangor
P107 Subang Sungai Buloh Selangor
P Bukit Katil Hang Tuah Jaya Melaka

Perlis[sunting | sunting sumber]

30px 2 Lambang keadilan.png 1

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Parti Nama Calon Logo Parti
P01 Padang Besar Parti Pribumi Bersatu Malaysia Izizam Ibrahim 50px
P02 Kangar Parti Keadilan Rakyat Noor Amin Ahmad Lambang keadilan.png
P03 Arau Parti Pribumi Bersatu Malaysia Datuk Dr.Abdul Rahman Daud 50px

Perlis[DUN][sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 5 30px 5 Parti Amanah Negara Flag.svg 4 Democratic Action Party Logo.svg 1

No. Dewan Undangan Negeri Parti Nama Calon
N1 Titi Tinggi Democratic Action Party Teh Seng Chuan
N2 Beseri Parti Amanah Negara Wan Kharizal Wan Khazim
N3 Chuping Parti Keadilan Rakyat Poziyah Hamzah
N4 Mata Ayer Parti Pribumi Bersatu Malaysia Azhar Omar
N5 Santan Parti Amanah Negara Che Mazlina Che Yob
N6 Bintong Parti Amanah Negara Mokhtar Che Kassim
N7 Sena Parti Keadilan Rakyat Asrul Nizan
N8 Indera Kayangan Parti Keadilan Rakyat Gan Ay Ling
N9 Kuala Perlis Parti Keadilan Rakyat Nor Azam Karap
N10 Kayang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Abdul Hannan Khairy
N11 Pauh Parti Pribumi Bersatu Malaysia Ameir Hassan
N12 Tambun Tulang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Maton Sin
N13 Guar Sanji Parti Pribumi Bersatu Malaysia Baridah Che Nayan
N14 Simpang Empat Parti Keadilan Rakyat Wan Noralhakim Shaghir
N15 Sanglang Parti Amanah Negara Zolkharnain Abidin

Barisan Nasional[sunting | sunting sumber]

Parti Islam SeMalaysia[sunting | sunting sumber]

Kedah[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

30px 6 Lambang keadilan.png 6 Parti Amanah Negara Flag.svg 2 Democratic Action Party Logo.svg 0

No. Parlimen Parti Nama Logo
P4 Langkawi Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mahathir Mohamad 50px
P5 Jerlun Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mukhriz Mahathir 50px
P6 Kubang Pasu Parti Pribumi Bersatu Malaysia Amiruddin Hamzah 50px
P7 Padang Terap Parti Amanah Negara Mohd Khairizal Khazali Parti Amanah Negara Flag.svg
P8 Pokok Sena Parti Amanah Negara Mahfuz Omar Parti Amanah Negara Flag.svg
P9 Alor Setar Parti Keadilan Rakyat Chan Ming Kai Lambang keadilan.png
P10 Kuala Kedah Parti Keadilan Rakyat Azman Ismail Lambang keadilan.png
P11 Pendang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Amiruddin Hamzah 50px
P12 Jerai Parti Pribumi Bersatu Malaysia Akhramsyar Muammar Ubaidiyah 50px
P13 Sik Parti Keadilan Rakyat Azli Uda Parti Amanah Negara Flag.svg
P14 Merbok Parti Keadilan Rakyat Nurin Aina Abdullah Lambang keadilan.png
P15 Sungai Petani Parti Keadilan Rakyat Johari Abdul Lambang keadilan.png
P16 Baling Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohd Taufik Yaacob 50px
P17 Padang Serai Parti Keadilan Rakyat Karuipaya Mutusamy Lambang keadilan.png
P18 Kulim Bandar Baharu Parti Keadilan Rakyat Saifuddin Nasution Lambang keadilan.png

PAS[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama
P4 Langkawi Zubir Ahmad

Kedah[DUN][sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

30px 14 Lambang keadilan.png 10 Parti Amanah Negara Flag.svg 10 Democratic Action Party Logo.svg 2

No. Dewan Undangan Negeri Parti Nama Calon
N1 Ayer Hangat Parti Pribumi Bersatu Malaysia Juhari Bulat
N2 Kuah Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohd Firdaus Ahmad
N3 Kota Siputeh Parti Amanah Negara Salmee Said
N4 Ayer Hitam Parti Pribumi Bersatu Malaysia Abdul Aziz Mohamad
N5 Bukit Kayu Hitam Parti Pribumi Bersatu Malaysia Halimaton Shaadiah Saad
N6 Jitra Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mukhriz Mahathir
N7 Kuala Nerang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Syed Fadzil Syed Embun
N8 Pedu Parti Keadilan Rakyat Hashim Idris
N9 Bukit Lada Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Aizad Roslan
N10 Bukit Pinang Parti Keadilan Rakyat Che Mat Dzaher Ahmad
N11 Derga Democratic Action Party Tan Kok Yew
N12 Suka Menanti Parti Keadilan Rakyat Zamri Yusof
N13 Kota Darul Aman Democratic Action Party Teh Swee Leong
N14 Alor Mengkudu Parti Amanah Negara Phahrolrazi Mohamad Zawawi
N15 Anak Bukit Parti Pribumi Bersatu Malaysia Amiruddin Hamzah
N16 Kubang Rotan Parti Amanah Negara Anuar Apis
N17 Pengkalan Kundor Parti Amanah Negara Ismail Salleh
N18 Tokai Parti Amanah Negara Mohamad Firdaus Jaafar
N19 Sungai Tiang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Abdul Razak Khamis]]
N20 Sungai Limau Parti Amanah Negara Zahran Abdullah
N21 Guar Chempedak Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Saffuan
N22 Gurun Parti Keadilan Rakyat Johari Abdul Ghani
N23 Belantek Parti Amanah Negara Abdul Rashid Abdullah
N24 Jeneri Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Nazri Abu Hassan
N25 Bukit Selambau Parti Keadilan Rakyat Summugam Rengasamy
N26 Tanjung Dawai Parti Pribumi Bersatu Malaysia Anuar Abdul Hamid
N27 Pantai Merdeka Parti Amanah Negara Rosli Yusof
N28 Bakar Arang Parti Keadilan Rakyat R.Summugam
N29 Sidam Parti Keadilan Rakyat Robert Ling Kui Ee
N30 Bayu Parti Pribuni Bersatu Malaysia Abdul Rahim Kechik@Wan Chik
N31 Kupang Parti Amanah Negara Johari Abdullah
N32 Kuala Ketil Parti Keadilan Rakyat Mohamad Safee Razak
N33 Merbau Pulas Parti Amanah Negara Abdul Razak Salleh
N34 Lunas Parti Keadilan Rakyat Azman Nasrudin
N35 Kulim Parti Keadilan Rakyat Yeo Keng Chuan
N36 Bandar Baru Parti Pribumi Bersatu Malaysia Azimi Daim

Kelantan[sunting | sunting sumber]

30px 7 Parti Amanah Negara Flag.svg 5 Lambang keadilan.png 2

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Parti Nama Calon Logo
P19 Tumpat Parti Pribumi Bersatu Malaysia Nordin Salleh 50px
P20 Pengkalan Chepa Parti Amanah Negara Mohammad Ibrahim
P21 Kota Bahru Parti Amanah Negara Husam Musa Parti Amanah Negara Flag.svg
P22 Pasir Mas Parti Keadilan Rakyat Che Ujang Che Daud Lambang keadilan.png
P23 Rantau Panjang Parti Amanah Negara Wan Shah Wan Jin Parti Amanah Negara Flag.svg
P24 Kubang Kerian Parti Amanah Negara Abdul Halim Yusof Parti Amanah Negara Flag.svg
P25 Bachok Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohd Zulkifli Zakaria 50px
P26 Ketereh Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohd Radzi Mohd Jidin 50px
P27 Tanah Merah Parti Keadilan Rakyat Mohamad Fauzi Zakaria Lambang keadilan.png
P28 Pasir Puteh Parti Pribumi Bersatu Malaysia Kamaruddin Md Nor 50px
P29 Machang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Sazmi Miah 50px
P30 Jeli Parti Pribumi Bersatu Malaysia Azran Demaran 50px
P31 Kuala Kerai Parti Amanah Negara Mohd Yazid Abdullah Parti Amanah Negara Flag.svg
P32 Gua Musang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Noor Hussin 50px

Kelantan[DUN][sunting | sunting sumber]

Parti Amanah Negara Flag.svg 23 30px 12 Lambang keadilan.png 10

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Parti Nama Calon
N1 Pengkalan Kubor Parti Keadilan Rakyat Wan Rosdi Wan Rosik
N2 Kelaboran Parti Amanah Negara Nik Faidzah Nik Othman
N3 Pasir Pekan Parti Pribumi Bersatu Malaysia Wan Johari Wan Amar
N4 Wakaf Bharu Parti Amanah Negara Mohamad Khir Zahri
N5 Kijang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Nasrudin Abdullah
N6 Chempaka Parti Amanah Negara Nik Omar Nik Aziz
N7 Panchor Parti Amanah Negara Zulhazmi Hassan
N8 Tanjong Mas Parti Amanah Negara Hafidzah Mustakim
N9 Kota Lama Parti Pribumi Bersatu Malaysia Abdul Rashid Abdul Rahman
N10 Bunat Payang Parti Amanah Negara Sanusi Othman
N11 Tendong Parti Pribumi Bersatu Malaysia Wan Zulkhairi Wan Mad Zin
N12 Pengkalan Pasir Parti Amanah Negara Sharani Mohamad Naim
N13 Meranti Parti Amanah Negara Mohamad Ramizu Mohamad Ali
N14 Chetok Parti Amanah Negara Ali Abdu Rahman Hasan
N15 Gual Periok Parti Amanah Negara Mohamad Ridzuan Muhammad
N16 Apam Putra Parti Amanah Negara Mohamad Hisyamuddin Ghazali
N17 Salor Parti Amanah Negara Husam Musa
N18 Pasir Tumban Parti Amanah Negara Mohamad Noor Mat Yajid
N19 Remit Parti Amanah Negara Wan Ahmad Kamil Wan Abdullah
N20 Tawang Parti Keadilan Rakyat Mohammad Azihan Che Seman
N21 Pantai Irama Parti Amanah Negara Ismail Ghani
N22 Jelawat Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Fami Zakaria
N23 Melor Parti Keadilan Rakyat Abdul Aziz Abdul Kadir
N24 Kadok Parti Amanah Negara Che Ibrahim Mohamad
N25 Kok Lanas Parti Amanah Negara Mohamad Hanafi Ismail
N26 Bukit Ranau Parti Keadilan Rakyat Hisham Fauzi
N27 Gual Ipoh Parti Amanah Negara Mohamad Sabo Hussin
N28 Kemahang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Bahari Mohamad Noor
N29 Selinsing Parti Keadilan Rakyat Ismail Mohamad
N30 Limbongan Parti Amanah Negara Zahir Yaakob
N31 Semerak Parti Pribumi Bersatu Malaysia Wan Marzudi Wan Omar
N32 Gaal Parti Amanah Negara Abdul Rahman Yaacob
N33 Pulai Chondong Parti Amanah Negara Abdul Halim
N34 Temangan Parti Keadilan Rakyat Mohamad Ridzuan Alias
N35 Kemuning Parti Amanah Negara Abdul Kadir Othman
N36 Bukit Bunga Parti Pribumi Bersatu Malaysia Asran Alias
N37 Air Lanas Parti Pribumi Bersatu Malaysia Aminuddin Yaacob
N38 Kuala Balah Parti Keadilan Rakyat Mohamad Hafidz Rizal
N39 Mengkebang Parti Amanah Negara Wan Mohamad Azran Ahmad
N40 Guchill Parti Keadilan Rakyat Mohamad Roslan Puteh
N41 Manek Urai Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Dahan Mat Jali
N42 Dabang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Wan Ahmad Fadzil
N43 Nenggiri Parti Keadilan Rakyat Othman Yusoff
N44 Paloh Parti Keadilan Rakyat Noraini Hussin
N45 Galas Parti Amanah Negara Nasir Dollah

Terengganu[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Parti Amanah Negara Flag.svg 3 30px 3 Lambang keadilan.png 2

No. Parlimen Parti Nama Calon Logo
P33 Besut Parti Pribumi Bersatu Malaysia Wan Nazari Wan Jusoh 50px
P34 Setiu Parti Pribumi Bersatu Malaysia Wan Nazari Wan Jusoh 50px
P35 Kuala Nerus Parti Amanah Negara Abdullah Muhammad Parti Amanah Negara Flag.svg
P36 Marang Parti Amanah Negara Zarawi Sulong Parti Amanah Negara Flag.svg
P37 Kuala Terengganu Parti Amanah Negara Dato' Raja Kamarul Bahrin Shah Parti Amanah Negara Flag.svg
P38 Hulu Terengganu Parti Pribumi Bersatu Malaysia Razali Idris 50px
P39 Dungun Parti Keadilan Rakyat Abdul Rahman Yusof Lambang keadilan.png
P40 Kemaman Parti Keadilan Rakyat Mohd Huzaifah Md Suhami Lambang keadilan.png

PAS[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama Calon
P33 Besut Riduan Mohamad Noor
P34 Setiu Shaharizukirnain Abd. Kadir
P35 Kuala Nerus Mohd. Khairuddin Aman Razali
P36 Kuala Terengganu Ahmad Amzad Mohamed @ Hashim
P37 Marang Abdul Hadi Awang
P38 Hulu Terengganu Muhyidin Abdul Rashid
P39 Dungun Wan Hassan Mohd. Ramli
P40 Kemaman Che Alias Hamid

Terengganu[DUN][sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

PAS[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon
N1 Kuala Besut Azbi Salleh
N2 Kota Putera Mohd. Nurkhuzaini Ab. Rahman
N3 Jertih Wan Azhar Wan Ahmad
N4 Hulu Besut Mat Daik Mohamad
N5 Jabi Azman Ibrahim
N6 Permaisuri Zul Bhari A. Rahman
N7 Langkap Azmi Maarof
N8 Batu Rakit Mohd. Shafizi Ismail
N9 Tepuh Hishamuddin Abdul Karim
N10 Buluh Gading Ridzuan Hashim
N11 Seberang Takir Mohd. Fazil Wahab
N12 Bukit Tunggal Alias Razak
N13 Wakaf Mempelam Wan Shukairi Wan Abdullah
N14 Bandar Ahmad Shah Muhamed
N15 Ladang Tengku Hassan Tengku Omar
N16 Batu Buruk Muhammad Khalil Abdul Hadi
N17 Alur Limbat Ariffin Deraman
N18 Bukit Payung Mohd. Nor Hamzah
N19 Rhu Rendang Ahmad Samsuri Mokhtar
N20 Pengkalan Berangan Sulaiman Sulong
N21 Telemung Kamaruzaman Abdullah
N22 Manir Hilmi Harun
N23 Kuala Berang Mamad Puteh
N24 Ajil Maliaman Kassim
N25 Bukit Besi Ghazali Sulaiman
N26 Rantau Abang Alias Harun
N27 Sura Wan Hapandi Wan Nik
N28 Paka Satiful Bahari Mamat
N29 Kemasik Saiful Azmi Suhaili
N30 Kijal Hazri Jusoh
N31 Chukai Hanafiah Mat
N32 Air Putih Ab. Razak Ibrahim

Pulau Pinang[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Democratic Action Party Logo.svg 6 Lambang keadilan.png 4 Parti Amanah Negara Flag.svg 1 30px 1

No. Parlimen Parti Nama Calon
P41 Kepala Batas Zaidi Zakaria Parti Amanah Negara Flag.svg
P42 Tasek Gelugor Marzuki Yahya 50px
P43 Bagan Lim Guan Eng Democratic Action Party Logo.svg
P44 Permatang Pauh Nurul Izzah Lambang keadilan.png
P45 Bukit Mertajam Steven Sim Democratic Action Party Logo.svg
P46 Batu Kawan P.Kasthurirani Democratic Action Party Logo.svg
P47 Nibong Tebal Mansor Othman Lambang keadilan.png
P49 Tanjong Chaw Kon Yeow Democratic Action Party Logo.svg
P50 Jelutong RSN Rayer Democratic Action Party Logo.svg
P51 Bukit Gelugor Ramkarpal Singh Democratic Action Party Logo.svg
P52 Bayan Baru Sim Tze Tzin Lambang keadilan.png
P53 Balik Pulau Muhammad Bakhtiar Wan Chik Lambang keadilan.png

Barisan Nasional[sunting | sunting sumber]

Parti Islam Semalaysia[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama Calon
P41 Kepala Batas Siti Mastura Muhammad
P42 Tasek Gelugor Rizal Hafiz Ruslan
P47 Nibong Tebal Mohd Helmi Haron
P52 Bayan Baru Iszuree Ibrahim
P53 Balik Pulau Muhammad Imran Muhammad Saad

Pulau Pinang[DUN][sunting | sunting sumber]

Democratic Action Party Logo.svg 18 Lambang keadilan.png 12 Parti Amanah Negara Flag.svg 3 30px 3

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Parti Nama Calon
N2 Bertam Parti Pribumi Bersatu Malaysia Khaliq Mahtab
N3 Pinang Tunggal Parti Keadilan Rakyat Ahmad Zuriyuddin
N4 Permatang Berangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Sharif Omar
N5 Sungai Dua Parti Amanah Negara Yusri Isahak
N6 Teluk Air Tawar Parti Keadilan Rakyat Mustafa Kamal
N7 Sungai Puyu Democratic Action Party Phee Boon Poh
N8 Bagan Jermal Democratic Action Party Soon Lip Chee
N9 Bagan Dalam Democratic Action Party Satees Muniandy
N10 Seberang Jaya Parti Keadilan Rakyat Afif Bahardin
N11 Permatang Pasir Parti Amanah Negara Faiz Fadzil
N12 Penanti Parti Keadilan Rakyat Norlela Ariffin
N13 Berapit Democratic Action Party Heng Lee Lee
N14 Machang Bubuk Parti Keadilan Rakyat Lee Khai Loon
N15 Padang Lalang Democratic Action Party Chong Eng
N16 Perai Democratic Action Party P.Ramasany
N17 Bukit Tengah Parti Keadilan Rakyat Gooi Hsiao Leung
N18 Bukit Tambun Parti Keadilan Rakyat Goh Choo Aik
N19 Jawi Democratic Action Party H'Ng Mooi Lye
N20 Sungai Bakap Parti Keadilan Rakyat Amar Pritpal Abdullah
N21 Sungai Acheh Parti Keadilan Rakyat Zulkifli Ibrahim
N22 Tanjung Bunga Democratic Action Party Zairil Khir Johari
N23 Air Putih Democratic Action Party Lim Guan Eng
N24 Tanjung Bunga Parti Keadilan Rakyat Ong Khan Lee
N25 Pulau Tikus Democratic Action Party Chris Lee Chun Kit
N26 Padang Kota Democratic Action Party Chow Kon Yeow
N27 Pengkalan Kota Democratic Action Party Daniel Godi
N28 Komtar Democratic Action Party Teh Lai Heng
N29 Dato Keramat Democratic Action Party Jagdeep Singh Deo
N30 Sungai Pinang Democratic Action Party Lim Siew Khim
N31 Batu Lanchang Democratic Action Party Ong Ah Teong
N32 Seri Delima Democratic Action Party Syerleena Abdul Rashid
N33 Air Itam Democratic Action Party Joseph Ng
N35 Batu Uban Parti Keadilan Rakyat Kumaresan Arumugam
N36 Pantai Jerejak Parti Keadilan Rakyat Saifudin Nasution
N37 Batu Maung Parti Keadilan Rakyat Abdul Halim Hussain
N38 Bayan Lepas Parti Amanah Negara Azrul Mahathir Aziz
N40 Teluk Bahang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Zolkifly Md Lazim

Parti Islam Semalaysia[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon
N1 Penaga Mohd Yusni Mat Piah
N2 Bertam Mokhtar Ramly
N3 Pinang Tunggal Bukhori Ghazali
N4 Permatang Berangan Mohd Sobri Salleh
N5 Sungai Dua Zahadi Mohamad
N6 Telok Ayer Tawar Mohamad Hanif Haron
N10 Seberang Jaya Ahmad Rafaie Abdul Rashid
N11 Permatang Pasir Muhammad Fauzi Yusoff
N12 Penanti Muhammad Fawwaz Md Jon
N17 Bukit Tengah Norazman Jaafar
N20 Sungai Bakap Osman Jaafar
N21 Sungai Acheh Nor Zamri Latiff
N30 Sungai Pinang Yacoob Omar
N36 Pantai Jerejak Mohd Farhan Yusri
N37 Batu Maung Saiful Lizan Md Yusoff
N38 Bayan Lepas Zarina Shinfa Madar
N39 Pulau Betangi Mohd Taufik Hashim
N40 Telok Bahang Mohd Ali Othman

Perak[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

30px 8 Democratic Action Party Logo.svg 7 Lambang keadilan.png 5 Parti Amanah Negara Flag.svg 4

No. Parlimen Nama Calon Parti
P54 Gerik Ibrahim Mohamad Hanifah 50px
P55 Lenggong 50px
P56 Larut 50px
P57 Parit Buntar Datuk Seri Dr.Mujahid Yusof Rawa Parti Amanah Negara Flag.svg
P58 Bagan Serai 50px
P59 Bukit Gantang 50px
P60 Taiping Democratic Action Party Logo.svg
P61 Padang Rengas Ejazi Yahaya Lambang keadilan.png
P62 Sungai Siput Kesavan Subramaniam Lambang keadilan.png
P63 Tambun 50px
P64 Ipoh Timur Democratic Action Party Logo.svg
P65 Ipoh Barat Democratic Action Party Logo.svg
P66 Batu Gajah Democratic Action Party Logo.svg
P67 Kuala Kangsar Dr Ahmad Termizi Ramli Parti Amanah Negara Flag.svg
P68 Beruas Democratic Action Party Logo.svg
P69 Parit Ahmad Tarmizi Mohd Jam Parti Amanah Negara Flag.svg
P70 Kampar Democratic Action Party Logo.svg
P71 Gopeng Lee Boon Chye Lambang keadilan.png
P72 Tapah 50px
P73 Pasir Salak 50px
P74 Lumut Datuk Dr.Hatta Ramli Parti Amanah Negara Flag.svg
P75 Bagan Datuk Pakhrurrazi Arshad Lambang keadilan.png
P76 Teluk Intan Democratic Action Party Logo.svg
P77 Tanjung Malim Chang Ling Kang Lambang keadilan.png

Perak[DUN][sunting | sunting sumber]

Democratic Action Party Logo.svg18 30px14 Lambang keadilan.png14 Parti Amanah Negara Flag.svg12

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Parlimen No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti
Gerik50px N1 Pengkalan Hulu Ahmad Safwan Mohamad 50pxPPBM N2 Temengor Mohamad Fadzil Abdul Aziz 50pxPPBM
Lenggong50px N3 Kenering Nor Sham Abu Saman Lambang keadilan.png N4 Kota Tampan Nor Hasnida Mohamad Hashim 50pxPPBM
Larut50px N5 Selama Razali Ismail Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N6 Kubu Gajah Mat Supri Musa 50pxPPBM N7 Batu Kurau Muhammad Aiman Aizuddin Lambang keadilan.pngPKR
Parit BuntarParti Amanah Negara Flag.svg N8 Titi Serong Hasnul Zulkarnain Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N9 Kuala Kurau Yunus Jamhari Lambang keadilan.pngPKR
Bagan Serai50px N10 Alor Pongsu Ahmad Zaki Hussin Lambang keadilan.pngPKR N11 Gunung Semanggol Ismail Ali 50pxPPBM N12 Selinsing Ahmad Saqif Ansorullah Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
Bukit Gantang50px N13 Kuala Sepentang Chua Yee Ling Lambang keadilan.png N14 Changkat Jering Megat Shariffudin Parti Amanah Negara Flag.svg N15 Trong Shaharuddin Abdul Rashid 50pxPPBM
TaipingDemocratic Action Party Logo.svg N16 Kamunting Muhammad Fadhil Naruddin Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N17 Pokok Assam Loh Szee Yeep Democratic Action Party Logo.svgDAP N18 Aulong Nga Kor Ming Democratic Action Party Logo.svgDAP
Padang RengasLambang keadilan.png N19 Chenderoh Khairul Anuar Musa Lambang keadilan.pngPKR N20 Lubok Merbau Zulkarnine Hashim 50pxPPBM
Sungai SiputLambang keadilan.png N21 Lintang Mandi Hasan Lambang keadilan.pngPKR N22 Jalong Loh Tzee Yen Democratic Action Party Logo.svgDAP
Tambun50px N23 Manjoi Asmuni Awi Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N24 Hulu Kinta Muhammad Arafat Varisai Lambang keadilan.pngPKR
Ipoh TimurDemocratic Action Party Logo.svg N25 Canning Jenny Choy Tsi Jen Democratic Action Party Logo.svgDAP N26 Tebing Tinggi Aziz Bari Democratic Action Party Logo.svgDAP N27 Pasir Pinji Howard Lee Democratic Action Party Logo.svgDAP
Ipoh Barat Democratic Action Party Logo.svg N28 Bercham Ong Boon Piaw Democratic Action Party Logo.svgDAP N29 Kepayang Ko Chung Sen Democratic Action Party Logo.svgDAP N30 Bentong A.Sivasubramaniam Democratic Action Party Logo.svgDAP
Batu Gajah Democratic Action Party Logo.svg N31 Jelapang Cheah Poh Hian Democratic Action Party Logo.svgDAP N32 Menglembu Chaw Kam Foon Democratic Action Party Logo.svgDAP N33 Tronoh Paul Yang Democratic Action Party Logo.svgDAP
Kuala KangsarParti Amanah Negara Flag.svg N34 Bukit Chandan Mohamad Imran Hamid Lambang keadilan.pngPKR N35 Manong Mohamad Isa Jaafar 50pxPPBM
BeruasDemocratic Action Party Logo.svg N36 Pengkalan Baharu 50pxPPBM N37 Pantai Remis Leong Chek Keng Democratic Action Party Logo.svgDAP N38 Astaka Teo Yee Chen Democratic Action Party Logo.svgDAP
ParitParti Amanah Negara Flag.svg N39 Belanja Yahanis Yahya 50pxPPBM N40 Bota Azrul Hakkim Azhar 50pxPPBM
KamparDemocratic Action Party Logo.svg N41 Keranji Chang Zhe Min Democratic Action Party Logo.svgDAP N42 Tualang Sekah Azlan Helmi Lambang keadilan.pngPKR
GopengLambang keadilan.png N43 Sungai Rapat Nizar Jamaluddin Parti Amanah Negara Flag.svg N44 Simpang Pulai Tan Kor Hing Lambang keadilan.pngPKR N45 Teja Sandrea Ng Lambang keadilan.pngPKR
Tambun50px N46 Chenderiang Ahmad Faizal Azumu 50pxPPBM N47 Ayer Kuning Tan Seng Toh Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
Pasir Salak50px N48 Sungai Manik Mohamad Maharani Lambang keadilan.pngPKR N49 Kampung Gajah Zaiton Latiff Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
LumutParti Amanah Negara Flag.svg N50 Sitiawan Democratic Action Party Logo.svgDAP N51 Pasir Panjang Yahaya Mat Nor Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N52 Pangkor Nordin Ahmad Ismail 50pxPPBM
Bagan DatukLambang keadilan.png N53 Rungkup Hatim Musa Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N54 Hutan Melintang G.Manivannan Lambang keadilan.pngPKR
Teluk IntanDemocratic Action Party Logo.svg N55 Pasir Berdamar Terence Naidu Democratic Action Party Logo.svgDAP N56 Changkat Jong Muhammad Faizul Mohamad Ismail 50pxPPBM
Tanjung MalimLambang keadilan.png N57 Sungkai A.Sivanesan Democratic Action Party Logo.svgDAP N58 Slim Mohamad Amran Ibrahim 50pxPPBM N59 Behrang Aminuddin Zulkipli Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH

Pahang[sunting | sunting sumber]

30px 6 Lambang keadilan.png 4 Democratic Action Party Logo.svg 3 Parti Amanah Negara Flag.svg 1

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama Calon Parti
P80 Cameron Highlands Democratic Action Party Logo.svg

PH-DAP

P79 Kuala Lipis Kamarul Ariffin Mohd Shahar 50px

PH-BERSATU

P80 Raub Democratic Action Party Logo.svg

PH-DAP

P81 Jerantut Wan Abdul Shaharir 50px

PH-BERSATU

P82 Indera Mahkota Saifudin Abdullah Lambang keadilan.png

PH-PKR

P83 Kuantan Fuziah Salleh Lambang keadilan.png

PH-PKR

P84 Paya Besar Mohd Asyraf Musthaqim 50px

PH-BERSATU

P85 Pekan Kamarul Ariffin Mohd Shahar 50px

PH-BERSATU

P86 Maran Ahmad Farin Ahmad Nordin 50px

PH-BERSATU

P87 Kuala Krau 50px

PH-BERSATU

P88 Temerloh Parti Amanah Negara Flag.svg

PH-Amanah

P89 Raub Democratic Action Party Logo.svg

PH-DAP

P90 Bera Zakaria Abdul Hamid Lambang keadilan.png

PH-PKR

P91 Rompin Sitarunisah Abdul Kadir Lambang keadilan.png

PH-PKR

Pahang[DUN][sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png14 Parti Amanah Negara Flag.svg11 30px 9 Democratic Action Party Logo.svg 8

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Parlimen No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Udangan Negeri Nama Calon Parti
Cameron HighlandsDemocratic Action Party Logo.svg N1 Tanah Rata Chiong Yoke Kong Democratic Action Party Logo.svgDAP N2 Jerai Abdul Rashid Ali 50pxPPBM
Lipis50px N3 Padang Tengku Alias Abdul Rahman 50pxPPBM N4 Cheka Saludin Endol Lambang keadilan.pngPKR N5 Benta Sabaruddin Mohamad Kassim Lambang keadilan.pngPKR
RaubDemocratic Action Party Logo.svg N6 Batu Talam Dasimah Zainudin Lambang keadilan.pngPKR N7 Tras Chin Choy Hee Democratic Action Party Logo.svgDAP N8 Dong Dr.Hamzah Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
Jerantut50px N9 Tahan Nordin Samat 50pxPPBM N10 Damak Wong Chun Yuan Lambang keadilan.pngPKR N11 Pulau Tawar Jamaluddin Abdul Rahim Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
Indera MahkotaLambang keadilan.png N12 Beserah Zulkifli Mohamad Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N13 Sembu Lambang keadilan.pngPKR
KuantanLambang keadilan.png N14 Teruntum Sim Chong Siang Lambang keadilan.pngPKR N15 Tanjung Lumpur Sabrina Md.Yusoff Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N16 Inderapura Fakhrul Amar Zulkawi Lambang keadilan.pngPKR
Paya Besar50px N17 Sungai Lembing Fauzi Abdul Rahman Lambang keadilan.pngPKR N18 Lepar Nur Addin Ibrahim Parti Amanah Negara Flag.svg N19 Panching Kamarzaman Mohamed Yunus Lambang keadilan.pngPKR
Pekan50px N20 Pulau Manis Abu Bakar Lemai Sudin Democratic Action Party Logo.svgDAP N21 Peramu Jaya Salim Abdul Majid 50pxPPBM N22 Bebar Afif Syirol Abdul Rahman 50pxPPBM N23 Chini Mohamad Razali Lambang keadilan.pngPKR
Maran50px N24 Luit Rosli Amin Lambang keadilan.pngPKR N25 Kuala Sentul Bostamin Lambang keadilan.pngPKR N26 Chenor Zuliana Mohamed 50pxPPBM
Kuala Krau50px N27 Jenderak Faziah Baharom 50pxPPBM N28 Kerdau Adnan Abdul Manaf Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N29 Jengka Jenali Ludin Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
TemerlohParti Amanah Negara Flag.svg N30 Mentakab Woo Chee Won Democratic Action Party Logo.svg N31 Lanchang Abas Awang Lambang keadilan.pngPKR N32 Kuala Semantan Syed Hamid Syed Mohamed Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
BentongDemocratic Action Party Logo.svg N33 Bilut Lee Chin Chen Democratic Action Party Logo.svgDAP N34 Ketari Young Syefura Othman Democratic Action Party Logo.svgDAP N35 Sabai Kamache Democratic Action Party Logo.svgDAP N36 Pelangai Norhaizan Abu Hasan Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
BeraLambang keadilan.png N37 Guai Ahmad Majdi Fauzi Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N38 Triang Leong Yu Man Democratic Action Party Logo.svgDAP N39 Kemayan Bob Manalon Lambang keadilan.pngPKR
RompinLambang keadilan.png N40 Bukit Ibam Zulkarnain Mohamad Ridzuan 50pxPPBM N41 Muadzam Shah Osman Abu Bakar 50pxPPBM N42 Tioman Ahmad Sazili Mohamad Nor Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH

Selangor[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 10 Parti Amanah Negara Flag.svg 5 Democratic Action Party Logo.svg 4 30px 3

No. Parlimen Parti Nama Logo
P92 Sabak Bernam Parti Pribumi Bersatu Malaysia Kalam Salan 50px
P93 Sungai Besar Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohd Ashyar Basri 50px
P94 Hulu Selangor Parti Keadilan Rakyat Leow Hsiad Hui Lambang keadilan.png
P95 Tanjung Karang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Zulkaferi Hanafi 50px
P96 Kuala Selangor Parti Amanah Negara Datuk Seri Dr.Dzulkefly Ahmad Parti Amanah Negara Flag.svg
P97 Selayang Parti Keadilan Rakyat William Leong Lambang keadilan.png
P98 Gombak Parti Keadilan Rakyat Dato' Seri Azmin Ali Lambang keadilan.png
P99 Ampang Parti Keadilan Rakyat Zuraida Kamaruddin Lambang keadilan.png
P100 Pandan Parti Keadilan Rakyat Dato' Seri Dr.Wan Azizah Lambang keadilan.png
P101 Hulu Langat Parti Amanah Negara Hasanudin Mohd Yunus Parti Amanah Negara Flag.svg
P102 Bangi Democratic Action Party Ong Kian Ming
P103 Puchong Democratic Action Party Gobind Singh Deo
P104 Subang Parti Keadilan Rakyat Wong Chen Lambang keadilan.png
P105 Petaling Jaya Parti Keadilan Rakyat Maria Chin Abdullah Lambang keadilan.png
P106 Damansara Democratic Action Party Tony Pua
P107 Sungai Buloh Parti Keadilan Rakyat Sivarasa Lambang keadilan.png
P108 Shah Alam Parti Amanah Negara Khalid Samad Parti Amanah Negara Flag.svg
P109 Kapar Parti Keadilan Rakyat Dato' Abdullah Sani Lambang keadilan.png
P110 Klang Democratic Action Party Charles Anthony R.Santiago
P111 Kota Raja Parti Amanah Negara Mohamad Sabu Parti Amanah Negara Flag.svg
P112 Kuala Langat Parti Keadilan Rakyat Dr.Xavier Jayakumar Lambang keadilan.png
P113 Sepang Parti Amanah Negara Hanipa Maidin Parti Amanah Negara Flag.svg

Parti Islam Semalaysia[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama
P92 Sabak Bernam Muhammad Labib Abdul Jalil
P93 Sungai Besar Muhammad Salleh
P94 Hulu Selangor Wan Mat Sulaiman
P95 Tanjong Karang Nor Az Azlan Ahmad
P96 Kuala Selangor Muhammad Rashid
P98 Gombak Khairil Nizam Khirudin
P99 Ampang Nurul Islam Mohamed Yusoff
P100 Pandan Mohamad Sukri Umar
P101 Hulu Langat Che Rosli Che Mat
P102 Bangi(Serdang) Nushi Mahfodz
P103 Puchong Mohd Rosarizan
P105 Petaling Jaya Noraini Hussin
P107 Sungai Buloh Noridah Mohd Salleh
P108 Shah Alam Mohd Zuhdi Marzuki
P109 Kapar Abdul Rani Osman
P110 Klang Khairulshah Kotopan
P111 Kota Raja Mohamed Diah Baharun
P112 Kuala Langat Yahya Baba
P113 Sepang Sobirin Marsono

Selangor[DUN][sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png22 Democratic Action Party Logo.svg14 Parti Amanah Negara Flag.svg11 30px 9

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Parlimen No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti
Sabak Bernam 50px N1 Sungai Air Tawar 50px BERSATU N2 Sabak Ahmad Mustain Othman Parti Amanah Negara Flag.svg AMANAH
Sungai Besar 50px N3 Sungai Panjang Mariam Abdul Rashid Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N4 Sekinchan Ng Suee Lim Democratic Action Party Logo.svg DAP
Hulu Selangor Lambang keadilan.png N5 Hulu Bernam Mohd Amran Sakir Parti Amanah Negara Flag.svg AMANAH N6 Kuala Kubu Bharu Lee Kee Hiang Democratic Action Party Logo.svg N7 Batang Kali Harumaini Omar 50px BERSATU
Tanjong Karang50px N8 Sungai Burong Mohd Azmil Hisman 50px BERSATU N9 Permatang Rozana Zainal Abidin Lambang keadilan.png PKR
Kuala SelangorParti Amanah Negara Flag.svg N10 Bukit Melawati Sivamalar Ganapathy Lambang keadilan.png PKR N11 Ijok Idris Ahmad Lambang keadilan.pngPKR N12 Jeram Mohd Najib Itam Othman 50px BERSATU
SelayangLambang keadilan.png N13 Kuang Abdul Wahib Bidin 50px BERSATU N14 Rawang Chua Wei Kiat Lambang keadilan.pngPKR N15 Taman Templer Mohd Sany Hamzan Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
GombakLambang keadilan.png N16 Sungai Tua Amirudin Shaari Lambang keadilan.pngPKR N17 Gombak Setia Hilman Idham Lambang keadilan.pngPKR N18 Hulu Kelang Saari Sungib Parti Amanah Negara Flag.svg AMANAH
AmpangLambang keadilan.png N19 Bukit Antarabangsa Azmin Ali Lambang keadilan.png PKR N20 Lembah Jaya Haniza Talhan Lambang keadilan.pngPKR
Pandan Lambang keadilan.png N21 Pandan Indah Izham Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N22 Teratai Brian Lai Democratic Action Party Logo.svg DAP
Hulu Langat Parti Amanah Negara Flag.svg N23 Dusun Tua Edry Faizal Democratic Action Party Logo.svgDAP N24 Semenyih Mohd Rais Zulkifli 50pxPPBM N25 Kajang Hee Loy Sian Lambang keadilan.png PKR
BangiDemocratic Action Party Logo.svg N26 Sungai Ramal Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N27 Balakong Eddie Ng Democratic Action Party Logo.svg DAP N28 Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah Democratic Action Party Logo.svg DAP
Puchong Democratic Action Party Logo.svg N29 Seri Serdang Siti Mariah Mahmud Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N30 Kinrara Ng Sze Han Democratic Action Party Logo.svgDAP
SubangLambang keadilan.png N31 Kelana Jaya Michelle Ng Lambang keadilan.pngPKR N32 Seri Setia Najwan Halimi Lambang keadilan.pngPKR
Petaling JayaLambang keadilan.png N33 Taman Medan Syamsul Firdaus Lambang keadilan.png PKR N34 Bukit Gasing Rajiv Rishyakaran Democratic Action Party Logo.svg
DamansaraDemocratic Action Party Logo.svg N35 Kampung Tunku Lim Yi Wei Democratic Action Party Logo.svg N36 Bandar Utama Jamaliah Jamaluddin Democratic Action Party Logo.svgDAP
Sungai BulohLambang keadilan.png N37 Bukit Lanjan Elizabeth Wong Lambang keadilan.pngPKR N38 Paya Jaras Lambang keadilan.png PKR N39 Kota Damansara Shatiri Mansor Lambang keadilan.pngPKR
Shah AlamParti Amanah Negara Flag.svg N40 Kota Anggerik Saharuddin Badarudin Lambang keadilan.pngPKR N41 Batu Tiga Rodziah Ismail Lambang keadilan.png PKR
KaparLambang keadilan.png N42 Meru Mohd Fakhrul Razi Mohd Mokhtar Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH N43 Sementa Daroyah Alwi Lambang keadilan.pngPKR N44 Bandar Baru Kelang Ting Chang Khim Democratic Action Party Logo.svgDAP N45 Selat Klang 50pxPPBM
Klang Democratic Action Party Logo.svg N46 Pelabuhan Klang Azmizam Zaman Huri Lambang keadilan.pngPKR N47 Pandamaran Tong Leong Democratic Action Party Logo.svgDAP N48 Sentosa Lambang keadilan.pngPKR
Kota RajaParti Amanah Negara Flag.svg N49 Sungai Kandis Shuhaimi Shafie Lambang keadilan.pngPKR N50 Kota Kemuning Democratic Action Party Logo.svgDAP
Kuala LangatLambang keadilan.png N50 Banting Lau Weng San Democratic Action Party Logo.svgDAP N51 Sijingkang Roszani Roslan 50pxPPBM N53 Morib Hasnul Baharuddin Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
SepangParti Amanah Negara Flag.svg N54 Tanjong Sepat Borhan Aman Shah Lambang keadilan.pngPKR N55 Dengkil 50pxPPBM N56 Sungai Pelek Edry Faizal Democratic Action Party Logo.svgDAP

Parti Islam Semalaysia[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Nama
PAS 44/55
N1 Sungai Air Tawar Zamri Yahya
N2 Sabak Sallehim Mukhyi
N3 Sungai Panjang Mohamad Razali Shaari
N4 Sekinchan Fadzlin Taslimin
N5 Hulu Bernam Mohammed Salleh Ri
N6 Kuala Kubu Bharu Naharudin Abdul Rashid
N7 Batang Kali Mohd Hasnizan Harun
N8 Sungai Burong Mohd Zamri Mohd Zainuddin
N9 Permatang Muhammad Jafaruddin
N12 Jeram Mohd Nor Mohd Shahar
N13 Kuang Mohd Fauzan Madzlan
N14 Rawang Kong Tuck Wah
N15 Taman Templer Zaidy Abdul Talib
N16 Sungai Tua(Batu Caves) Mohammad Ibrahim
N17 Gombak Setia Hasbullah Mohd Ridzwan
N18 Hulu Kelang Kamalulhysam Mohd Suhut
N19 Bukit Antarabangsa Syarifah Haslizah
N20 Lembah Jaya Khasim Abdul Aziz
N21 Pandan Indah(Cempaka) Iskandar Abdul Samad
N22 Teratai Mohd Imran Abdul wahab
N23 Dusun Tua Razaly Hassan
N24 Semenyih Mad Shamar Mad Kasim
N25 Kajang Zaiton Ahmad
N26 Sungai Ramal Shafie Ngah
N27 Balakong Mohamad Ibrahim Ghazali
N29 Seri Serdang Noor Hanim Ismail
N32 Seri Setia Mohd Ghazali Daud
N33 Taman Medan Ariffin Mohaiyuddin
N38 Paya Jaras Mohd Hanafi Zulkapli
N39 Kota Damansara Siti Rohaya Ahad
N40 Kota Anggerik Ahmad Dusuki
N41 Batu Tiga Abdul Halim Omar
N42 Meru Najhan Mohd Soleh
N43 Sementa Wan Hasrina Wan Hassan
N44 Selat Klang Halimah Ali
N48 Sentosa Rajah Manikesavan
N49 Sungai Kandis Mohd Yusof Abdullah
N50 Kota Kemuning Burhan Adnan
N46 Pelabuhan Klang Khalid Nayan
N51 Sijangkang Ahmad Yunus Hairi
N53 Morib Salahudin Hafiz
N54 Tanjung Sepat Mohd Haslin Hasan
N55 Dengkil Yusmi Hanif Ariffin
N56 Sungai Pelek Rohaya Mohd Shahir

WP Kuala Lumpur[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 5 Democratic Action Party Logo.svg 5 20px 2

No. Parlimen Parti Nama Calon
P114 Kepong Democratic Action Party
P115 Batu Parti Keadilan Rakyat Chua Tian Chang
P116 Wangsa Maju Parti Keadilan Rakyat Tan Yee Kew
P117 Segambut Democratic Action Party
P118 Setiawangsa Parti Keadilan Rakyat Nik Nazmi Nik Ahmad
P119 Titiwangsa Parti Pribumi Bersatu Malaysia
P120 Bukit Bintang Democratic Action Party
P121 Lembah Pantai Parti Keadilan Rakyat Ahmad Fahmi Mohamad Fadzil
P122 Seputeh Democratic Action Party
P123 Cheras Democratic Action Party
P124 Bandar Tun Razak Parti Keadilan Rakyat Kamarudin Jaffar

Parti Islam Semalaysia[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama
PAS 7/11
P115 Batu Azhar Yahya
P116 Wangsa Maju Razali Tumiran
P117 Segambut Soleh Abdul Razak
P118 Setiawangsa Ubaid Abdul Akla
P119 Titiwangsa Mohammad Noor
P121 Lembah Pantai Lar Fauzi Abu Bakar
P124 Bandar Tun Razak Rosni Adam

Barisan Nasional[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Parti Nama Calon
MCA'4/11 |UMNO3/11 |Gerakan2/11 |MyPPP1/11
P114 Kepong BN-Gerakan Ong Siang Yang
P115 Batu BN-Gerakan Dominic Lau Choe Hai
P116 Wangsa Maju BN-MCA Yew Tiong Look
P117 Segambut BN-MYPPP Lola Bagan Mohan
P118 Setiawangsa BN-UMNO Zulhasnan Rafique
P119 Titiwangsa BN-UMNO Johari Abdul Ghani
P120 Lembah Pantai BN-UMNO Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin
P121 Bukit Bintang BN-MCA Tan Ean An
P122 Seputeh BN-MCA Chan Quir Er
P123 Cheras BN-MCA Agnes Heng Sinn Yee
P124 Bandar Tun Razak BN-UMNO Adnan Abu Seman

WP Putrajaya[sunting | sunting sumber]

30px 1

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Parti Nama Calon
P125 Putrajaya Parti Pribumi Bersatu Malaysia

Negeri Sembilan[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 2 30px 2 Democratic Action Party Logo.svg 2 Parti Amanah Negara Flag.svg 2

No. Parlimen Nama Calon Parti
P126 Jelebu Mustafar Abdul Kadir Parti Amanah Negara Flag.svg PH-AMANAH
P127 Jempol 50px

PH-PPBM

P128 Seremban Loke Siew Fook
P129 Kuala Pilah 50px

PH-PPBM

P130 Rasah Cha Kee Chin
P131 Rembau Roseli Abdul Gani Lambang keadilan.png

PH-PKR

P132 Port Dickson Danyal Balagopal Lambang keadilan.png

PH-PKR

P133 Tampin Hasan Baharom Parti Amanah Negara Flag.svg

PH-AMANAH

Negeri Sembilan[DUN][sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 12 Democratic Action Party Logo.svg 11 Parti Amanah Negara Flag.svg 7 30px 6

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Parti Nama Calon
N1 Chennah Democratic Action Party Loke Siew Fook
N2 Pertang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Osman Mohamad Dusa
N3 Sungai Lui Parti Keadilan Rakyat Zainal Fikri Abdul Kadir
N4 Klawang Parti Amanah Negara Bakri Sawir
N5 Serting Parti Amanah Negara Abdul Rahman Ramli
N6 Palong Parti Pribumi Bersatu Malaysia Abdul Rahman Jaafar
N7 Jeram Padang Parti Keadilan Rakyat S.Muliadi Sabtu
N8 Bahau Democratic Action Party Teo Kok Siang
N9 Lenggeng Parti Amanah Negara Suhaimi Kassim
N10 Nilai Democratic Action Party J.Arul Kumar
N11 Lobak Democratic Action Party Chew Seh Yang
N12 Temiang Democratic Action Party Ng Chin Tsai
N13 Sikamat Parti Keadilan Rakyat Aminuddin Harun
N14 Ampangan Parti Keadilan Rakyat Mohamad Rafie Abdul Malek
N15 Juasseh Parti Keadilan Rakyat Rosli Omar
N16 Seri Menanti Parti Pribumi Bersatu Malaysia Jamali Salam
N17 Senaling Parti Amanah Negara Md Rais Mohamad @ Basron
N18 Pilah Parti Keadilan Rakyat Mohamad Nazaruddin Sabtu
N19 Johol Parti Amanah Negara Zulkefly Mohamad Omar
N20 Labu Parti Keadilan Rakyat Ismail Ahmad
N21 Bukit Kepayang Democratic Action Party Tan Lee Koon
N22 Rahang Democratic Action Party Mary Josephine Prittam Singh
N23 Mambau Democratic Action Party Yap Yew Weng
N24 Seremban Jaya Democratic Action Party P.Gunasekaran
N25 Paroi Parti Amanah Negara Mohamad Taufik Abdul Ghani
N26 Chembong Parti Pribumi Bersatu Malaysia Azizan Marzuki
N27 Rantau Parti Keadilan Rakyat S.Steram
N28 Kota Parti Amanah Negara Sahrizal Masrudin
N29 Chuah Parti Keadilan Rakyat Yee Diew Ching
N30 Lukut Democratic Action Party Choo Ken Hwa
N31 Bagan Pinang Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohamad Ibrahim Khan
N32 Linggi Parti Keadilan Rakyat Rusli Abdullah
N33 Sri Tanjung Parti Keadilan Rakyat M.Ravi
N34 Gemas Parti Keadilan Rakyat Baharuddin Siri
N35 Gemencheh Parti Pribumi Bersatu Malaysia Saiful Adly Abdul Wahab
N36 Repah Democratic Action Party S.Veerapan

Melaka[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 2 30px 2 Parti Amanah Negara Flag.svg 1 Democratic Action Party Logo.svg 1

No. Parlimen Nama Calon Logo
P134 Masjid Tanah Sabirin Jaafar 50px
P135 Alor Gajah Mohd Redzuan Mohd Yusof 50px
P136 Tangga Batu Rusnah Aluai Lambang keadilan.png
P137 Hang Tuah Jaya Shamsul Iskandar@Yusri Mohd Akkhill Lambang keadilan.png
P138 Kota Melaka Seah Shoo Chin
P139 Jasin Khairuddin Abu Hassan Parti Amanah Negara Flag.svg

Melaka[DUN][sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 8 Democratic Action Party Logo.svg 7 Parti Amanah Negara Flag.svg 7 30px 6

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Dewan Undangan Negeri Parti Nama Calon
N1 Kuala Linggi Parti Keadilan Rakyat Hasmorni Tamby
N2 Tanjung Bidara Parti Keadilan Rakyat Halim Bachik
N3 Ayer Limau Parti Pribumi Bersatu Malaysia Roslin Husin
N4 Lendu Parti Pribumi Bersatu Malaysia Riduan Abu Bakar
N5 Taboh Naning Parti Amanah Negara Zairi Suboh
N6 Rembia Parti Keadilan Rakyat Muhammad Jailani Khamis
N7 Gadek Democratic Action Party G.Saminathan
N8 Machap Jaya Parti Keadilan Rakyat Ginie Lim Siew Lin
N9 Durian Tunggal Parti Amanah Negara Mohd Sofri Abdul wahab
N10 Asahan Parti Pribumi Bersatu Malaysia Zamzuri Ariffin
N11 Sungai Udang Parti Keadilan Rakyat Mohd Lokman Abdul Ghani
N12 Pantai Kundor Parti Amanah Negara Juhari Osman
N13 Paya Rumput Parti Pribumi Bersatu Malaysia Mohd Rafiq Naizamohideen
N14 Kelebang Parti Keadilan Rakyat Gue Teck
N15 Pengkalan batu Democratic Action Party Norhizam Hassan Baktee
N16 Ayer Keroh Democratic Action Party Kerk Chee Yee
N17 Bukit Katil Parti Amanah Negara Adly Zahari
N18 Ayer Molek Parti Keadilan Rakyat Farhan Ismail
N19 Kota Melaka Democratic Action Party Khoo Poay Tiang
N20 Kota Laksamana Democratic Action Party Low Chee Leong
N21 Duyong Democratic Action Party Damian Yeo Shen Li
N22 Bandar Hilir Democratic Action Party Tey Kok Kiew
N23 Telok Mas Parti Pribumi Bersatu Malaysia Fendi Ahmad
N24 Bemban Democratic Action Party Wong Fort Pin
N25 Rim Parti Keadilan Rakyat Azmi Khamis
N26 Serkam Parti Amanah Negara Nor Khairi Yusof
N27 Merlimau Parti Amanah Negara Yuhaizad Abdullah
N28 Sungai Rambai Parti Pribumi Bersatu Malaysia Azalina Abdul Rahman

Johor[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Parti Pribumi Bersatu Malaysia Logo.png 10 Lambang keadilan.png 8 Democratic Action Party Logo.svg 6 Parti Amanah Negara Flag.svg 2

No. Parlimen Parti Nama Calon Logo
P140 Segamat Parti Keadilan Rakyat Datuk Seri Sathara Kumar Lambang keadilan.png
P141 Sekijang Parti Keadilan Rakyat Natrah Ismail Lambang keadilan.png
P142 Labis Democratic Action Party
P143 Pagoh Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin Parti Pribumi Bersatu Malaysia Logo.png
P144 Ledang Parti Keadilan Rakyat Syed Ibrahim Syed Noh Lambang keadilan.png
P145 Bakri Democratic Action Party
P146 Muar Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P147 Parit Sulong Parti Amanah Negara Parti Amanah Negara Flag.svg
P148 Ayer Hitam Democratic Action Party
P149 Sri Gading Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P150 Batu Pahat Parti Keadilan Rakyat Mohd Rashid Hasnon Lambang keadilan.png
P151 Simpang Renggam Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P152 Kuang Democratic Action Party
P153 Sembrong Parti Keadilan Rakyat Onn Abu Bakar Lambang keadilan.png
P154 Mersing Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P155 Tenggara Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P156 Kota Tinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P157 Pengarang Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P158 Tebrau Parti Keadilan Rakyat Chung Shiau Yoon Lambang keadilan.png
P159 Pasir Gudang Parti Keadilan Rakyat Hassan Abdul Karim Lambang keadilan.png
P160 Johor Bahru Parti Keadilan Rakyat Akmal Nasrullah Mohd Nasir Lambang keadilan.png
P161 Pulai Parti Amanah Negara Parti Amanah Negara Flag.svg
P162 Iskandar Puteri Democratic Action Party
P163 Kulai Democratic Action Party
P164 Pontian Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px
P165 Tanjung Piai Parti Pribumi Bersatu Malaysia 50px

Johor[DUN][sunting | sunting sumber]

30px 18 Democratic Action Party Logo.svg 14 Lambang keadilan.png 12 Parti Amanah Negara Flag.svg 12

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

Parlimen No. Dewan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti No. Dewan Undangan Negeri Nama Calon Parti
SegamatLambang keadilan.png N1 Buloh Kasap 50pxPPBM N2 Jementah Democratic Action Party Logo.svgDAP
SekijangLambang keadilan.png N3 Pemanis Lambang keadilan.pngPKR N4 Jemelah Parti Amanah Negara Flag.svgAMANAH
LabisDemocratic Action Party Logo.svg N5 Teja 50pxPPBM N6 Bekok Democratic Action Party Logo.svgDAP
Parti Pribumi Bersatu Malaysia Logo.png Pagoh N7 Bukit Kepong Parti Pribumi Bersatu Malaysia Logo.png PPBM N8 Bukit Pasir Parti Pribumi Bersatu Malaysia Logo.png PPBM
Ledang N9 Gambir Tan Sri Muhyiddin Yassin Parti Pribumi Bersatu Malaysia Logo.png BERSATU
N10 Tangkak Democratic Action Party
N11 Serom Parti Amanah Negara
N12 Bentayan Democratic Action Party
N13 Simpang Jeram Parti Amanah Negara
N14 Bukit Naning Parti Keadilan Rakyat
N15 Maharani Parti Amanah Negara
N16 Sungai Balang Parti Keadilan Rakyat
N17 Semerah Parti Keadilan Rakyat
N18 Seri Medan Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N19 Yong Peng Democratic Action Party
N20 Semarang Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N21 Parit Yaani Parti Amanah Negara
N22 Parit Raja Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N23 Penggeram Democratic Action Party
N24 Senggarang Parti Amanah Negara
N25 Rengit Parti Keadilan Rakyat
N26 Machap Jaya Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N27 Layang-layang Parti Keadilan Rakyat
N28 Mengkibal Democratic Action Party
N29 Mahkota Parti Amanah Negara
N30 Paloh Democratic Action Party
N31 Kahang Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N32 Endau Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N33 Tenggarom Parti Keadilan Rakyat
N34 Panti Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N35 Pasir Raja Parti Amanah Negara
N36 Sedili Parti Keadilan Rakyat
N37 Johor Lama Parti Keadilan Rakyat
N38 Penawar Parti Amanah Negara
N39 Tanjung Surat Parti Keadilan Rakyat
N40 Tiram Parti Keadilan Rakyat
N41 Puteri Wangsa Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N42 Johor Jaya Democratic Action Party
N43 Permas Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N44 Larkin Democratic Action Party
N45 Stulang Democratic Action Party
N46 Perling Democratic Action Party
N47 Kempas Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N48 Skudai Democratic Action Party
N49 Nusajaya Parti Amanah Negara
N50 Bukit Permai Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N51 Bukit Batu Parti Keadilan Rakyat
N52 Senai Democratic Action Party
N53 Benut Parti Pribumi Bersatu Malaysia
N54 Pulai Sebatang Parti Amanah Negara
N55 Pekan Nenas Democratic Action Party

WP Labuan[sunting | sunting sumber]

Sabah[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan dan Parti Warisan Sabah[sunting | sunting sumber]

Pakatan Harapan dan Parti Warisan Sabah bersetuju untuk bekerjasama bersama-sama dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14.

Sabah (25)[sunting | sunting sumber]

Federal constituency Incumbent MP Political parties

Barisan Nasional

Democratic Action Party Flag.svgParti Keadilan Rakyat logo.svgParti Amanah Negara Flag.svg

Pakatan Harapan

PAS logo.svg

Gagasan Sejahtera

50x50px50x50px50x50px

Gabungan Sabah Bersatu

Other parties
Candidate name Party Candidate name Party Candidate name Party Candidate name Party Candidate name Party
P.167 Kudat Abdul Rahim Bakri (BN) Abdul Rahim Bakri UMNO N/A N/A N/A N/A Mohd. Ashraf Chin Abdullah PPRS Sh. Azman Sh. Along WARISAN
P.168 Kota Marudu Dr. Maximus Johnity Ongkili (BN) Dr. Maximus Johnity Ongkili PBS N/A N/A N/A N/A Maijol Mahap PHRS
  • Barlus Mangabis (WARISAN)
  • Dr. Paul Porodong (PCS)
P.169 Kota Belud Abdul Rahman Dahlan (BN) Dr. Mohd. Salleh Mohd. Said UMNO N/A N/A Ag. Laiman Ikin PAS Miasin Mion Isnaraissah Munirah Majilis WARISAN
P.170 Tuaran Wilfred Madius Tangau (BN) Wilfred Madius Tangau UPKO Chrisnadia Sinam PKR Mohd. Aminuddin Aling Syra Peter Gom Kalakau Untol PCS
P.171 Sepanggar Jumat Idris (BN) Abdul Rahman Dahlan UMNO N/A N/A N/A N/A Jeffrey Kumin SAPP
  • Mohd. Azis Jamman (WARISAN)
  • Robert Sopining (PCS)
P.172 Kota Kinabalu Jimmy Wong Sze Phin (PH) Joseph Lee Han Kyun PBS Chan Foong Hin DAP N/A N/A Yong Teck Lee N/A N/A
P.173 Putatan Dr. Makin Marcus Mojigoh (BN) Dr. Makin Marcus Mojigoh UPKO Awang Husaini Sahari PKR Zulzaim Hilmee Abidin PAS Edmund Jivol Doudilim PHRS Mil Kusin Abdillah Sulai ANAK NEGERI
P.174 Penampang Ignatius Dorell Leiking (WARISAN) Ceasar Mandela Malakun N/A N/A N/A N/A Cleftus Stephen Spine STAR
  • Ignatius Dorell Leiking (WARISAN)
  • Dr. Edwin Bosi (ANAK NEGERI)
P.175 Papar Rosnah Abdul Rashid Shirlin (BN) Rosnah Abdul Rashid Shirlin UMNO N/A N/A N/A N/A Jamil William Core
  • Ahmad Hassan (WARISAN)
  • Elbert Sikuil (PCS)
P.176 Kimanis Anifah Aman (BN) Anifah Aman N/A N/A N/A N/A Jaafar Ismail PHRS Karim Bujang WARISAN
P.177 Beaufort Azizah Mohd. Dun (BN) Azizah Mohd. Dun John Ghani PKR N/A N/A Lajim Ukin N/A N/A
P.178 Sipitang Sapawi Ahmad (BN) Yamani Hafez Musa N/A N/A N/A N/A Dayang Aezzy Liman Noor Hayaty Mustapha WARISAN
P.179 Ranau Dr. Ewon Ebin (BN) Dr. Ewon Ebin UPKO Jonathan Yasin PKR N/A N/A Soudi Andang STAR Andau Yasun PCS
P.180 Keningau Joseph Pairin Kitingan (BN) Daniel Kinsik PBS N/A N/A N/A N/A Dr. Jeffrey Kitingan
  • Jake Nointin (WARISAN)
  • Jius Awang (PCS)
  • Maimin Rijan (IND)
  • Justin Guka (IND)
P.181 Tenom Raime Unggi (BN) Rubin Balang UMNO Noorita Sual DAP N/A N/A Yuslinah Laikim PHRS N/A N/A
P.182 Pensiangan Joseph Kurup (BN) Arthur Joseph Kurup PBRS Raymond Ahuar PKR N/A N/A Richard Joe Jimmy STAR
  • Maidin Osman (PCS)
  • Engah Sintan (IND)
P.183 Beluran Dr. Ronald Kiandee (BN) Dr. Ronald Kiandee UMNO N/A N/A N/A N/A
  • Sipin Kadandi (PHRS)
  • Lem Matin (PPRS)
  • Dr. Japar Zairun (WARISAN)
  • Toidy Luit (PCS)
  • Salimah Oyong (IND)
P.184 Libaran Juslie Ajirol (BN) Zakaria Mohd. Edris N/A N/A N/A N/A Alfian Mansyur PHRS Irwanshah Mustapa WARISAN
P.185 Batu Sapi Linda Tsen Thau Lin (BN) Linda Tsen Thau Lin PBS Hamzah Abdullah AMANAH Norsah Bongsu PAS N/A N/A Liew Vui Keong WARISAN
P.186 Sandakan Stephen Wong Tien Fatt (PH) Lim Ming Hoo LDP Stephen Wong Tien Fatt DAP N/A N/A N/A N/A N/A N/A
P.187 Kinabatangan Bung Moktar Radin (BN) Bung Moktar Radin UMNO N/A N/A N/A N/A Mustapa Datu Tambuyong PHRS Ghazali Abdul Ghani WARISAN
P.188 Silam Datu Nasrun Datu Mansur (BN) Datu Nasrun Datu Mansur N/A N/A Ramli Pataruddin PAS Siti Shazianti Ajak Mohammadin Ketapi WARISAN
P.189 Semporna Mohd. Shafie Apdal (WARISAN) Ramlee Marhaban N/A N/A Abdul Nasir Ab. Raup Asmara Asmad Mohd. Shafie Apdal WARISAN
P.190 Tawau Dr. Mary Yap Kain Ching (BN) Dr. Mary Yap Kain Ching PBS Christina Liew Chin Jin PKR Mohamad Husain Alizaman Jijurahman N/A N/A
P.191 Kalabakan Abdul Ghapur Salleh (BN) Abdul Ghapur Salleh UMNO N/A N/A Norbin Aloh Ahmad Lahama PPRS Ma'mun Sulaiman WARISAN
No. Parlimen Parti Nama Calon
P170 Tuaran Parti Keadilan Rakyat Chrisnadia Sinam
P172 Kota Kinabalu Democratic Action Party Wong Stephen
P173 Putatan Parti Keadilan Rakyat Awang Suhaini Sahari
P174 Penampang Parti Warisan Sabah Darrel Leiking
P177 Beaufort Parti Keadilan Rakyat Johan @ Christopher
P179 Ranau Parti Keadilan Rakyat Jonathan Yasin
P182 Pensiangan Parti Keadilan Rakyat Raymond Ahuar
P190 Tawau Parti Keadilan Rakyat Liew Chin Jin
P191 Kalabakan Parti Warisan Sabah

Sabah[DUN][sunting | sunting sumber]

Pws 45 Lambang keadilan.png 8 dap 7

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

State constituency Incumbent MLA Political parties

Barisan Nasional

Democratic Action Party Flag.svgParti Keadilan Rakyat logo.svgParti Amanah Negara Flag.svg

Pakatan Harapan

PAS logo.svg

Gagasan Sejahtera

50x50px50x50px50x50px

Gabungan Sabah

Other parties
Candidate name Party Candidate name Party Candidate name Party Candidate name Party Candidate name Party
N.01 Banggi Abdul Mijul Unaini (BN) Abdul Mijul Unaini UMNO N/A N/A N/A N/A
  • Kusugan Ali (PPRS)
  • Abidula Amsana (PHRS)
  • Norlaji Amir Hassan (STAR)
  • Mohammad Mohamarin (WARISAN)
  • Abdul Nasir Jamaluddin (PKS)
N.02 Tanjong Kapor Teo Chee Kang (BN) Teo Chee Kang LDP N/A N/A Aliasgar Omolong PAS Allaidly Poyon PPRS
  • Chong Chen Bin (WARISAN)
  • Thomas Tsen Chau Yin (PCS)
N.03 Pitas Bolkiah Ismail (BN) Bolkiah Ismail UMNO N/A N/A Dausieh Queck Bakir Mancaing PHRS
  • Maklin Masiau (WARISAN)
  • Pransol Tiying (ANAK NEGERI)
  • Ramlah Nasir (PKS)
N.04 Matunggong Jelani Hamdan (IND) Julita Majunki PBS Sazalye Donol Abdullah PKR N/A N/A Marunsai Dawai STAR
  • Jornah Mozihim (PCS)
  • Rahim Madhakong (PKS)
N.05 Tandek Anita Baranting (BN) Anita Baranting N/A N/A N/A N/A Joel Masilung
  • Baintin Adun (WARISAN)
  • Johnson Gaban (PCS)
N.06 Tempasuk Musbah Jamli (BN) Musbah Jamli UMNO Mustapha Sakmud PKR Mustaqim Aling PAS Suwah Buleh N/A N/A
N.07 Kadamaian Jeremmy Malajad (IND) Ewon Benedick UPKO Lukia Indan Satail Majungkat Rubbin Guribah Mail Balinu PCS
N.08 Usukan Dr. Mohd. Salleh Mohd. Said (BN) Japlin Akim UMNO N/A N/A Adzmin Awang N/A N/A
  • Abdul Bakhrin Mohd. Yusof (WARISAN)
  • Amsor Tuah (IND)
N.09 Tamparuli Wilfred Bumburing (PCS) Jahid Jahim PBS Dausil Kundayong PKR N/A N/A Samin Dulin STAR Wilfred Bumburing PCS
N.10 Sulaman Hajiji Noor (BN) Hajiji Noor UMNO N/A N/A N/A N/A Arifin Harith PHRS Abdullah Sani Daud WARISAN
N.11 Kiulu Joniston Bangkuai (BN) Joniston Bangkuai PBS N/A N/A N/A N/A Terence Sinti STAR
  • Jo-Anna Sue Henley Rampas (WARISAN)
  • Gaibin Ransoi (PCS)
N.12 Karambunai Jainab Ahmad Ayid (BN) Jainab Ahmad Ayid UMNO N/A N/A Aspar Oyet PAS Ahsim Jamat SAPP Azhar Matussin WARISAN
N.13 Inanam Dr. Roland Chia Ming Shen (PH) Johnny Goh Chin Lok PBS Kenny Chua Teck Ho PKR N/A N/A Johnny Stephen Dionysius
  • Jakariah Janit (PKS)
  • Terence Tsen Kim Fatt (ANAK NEGERI)
  • Situl Mintow (IND)
N.14 Likas Wong Hong Jun (WARISAN) Chin Su Ying LDP Tan Lee Fatt DAP N/A N/A Yong We Kong N/A N/A
N.15 Api-Api Christina Liew Chin Jin (PH) Dr. Yee Moh Chai PBS Christina Liew Chin Jin PKR N/A N/A Lim Kat Chung
  • Len Lip Fong (ANAK NEGERI)
  • Chan Chee Ching (IND)
N.16 Luyang Hiew King Chew (BN) Dr. Pamela Yong MCA Ginger Phoong Jin Zhe DAP N/A N/A Gee Tien Siong N/A N/A
N.17 Tanjong Aru Edward Yong Oui Fah (BN) Edward Yong Oui Fah PBS N/A N/A Hamid Ismail PAS Noraiza Mohammad Noor PHRS
  • Wong Hong Jun (WARISAN)
  • Chong Wei Leung (ANAK NEGERI)
N.18 Petagas Yahya Hussin (BN) Yahya Hussin UMNO N/A N/A N/A N/A Ester Otion Uda Sulai WARISAN
N.19 Kapayan Edwin Bosi (IND) Francis Goh Fah Sun MCA Janie Lasimbang DAP N/A N/A Chong Pit Fah STAR N/A N/A
N.20 Moyog Terrence Siambun (WARISAN) Donald Peter Mojuntin UPKO N/A N/A N/A N/A Danim Siap
  • Jenifer Lasimbang (WARISAN)
  • Bandasan Tunding (PCS)
N.21 Kawang Ghulam Haidar Khan Bahadar (BN) Ghulam Haidar Khan Bahadar UMNO N/A N/A N/A N/A Matlin Jilon PHRS
  • Salleh Eddris (WARISAN)
  • Wahid Ismail (ANAK NEGERI)
N.22 Pantai Manis Abdul Rahim Ismail (BN) Abdul Rahim Ismail N/A N/A N/A N/A James Ghani
  • Aidi Mokhtar (WARISAN)
  • Herman Jawasing Mianus (PCS)
N.23 Bongawan Mohamad Alamin (BN) Mohamad Alamin N/A N/A N/A N/A Jaafar Ismail Daud Yusof WARISAN
N.24 Membakut Mohd. Arifin Mohd. Arif (BN) Mohd. Arifin Mohd. Arif N/A N/A N/A N/A Ali Omar Mohd. Idris
  • Abdul Sani Marip (WARISAN)
  • Rosjelen Salimat (PCS)
  • Yahya Ahmad (IND)
N.25 Klias Lajim Ukin (PHRS) Isnin Aliasnih N/A N/A N/A N/A Lajim Ukin Johair Mat Lani WARISAN
N.26 Kuala Penyu Limus Jury (BN) Limus Jury UPKO Dikin Musah PKR N/A N/A Jonas Sunggim Herman Tiongsoh PCS
N.27 Lumadan Kamarlin Ombi (BN) Matbali Musah UMNO N/A N/A N/A N/A Asmat Japar Md. Samlih Juaisin WARISAN
N.28 Sindumin Ahmad Bujang (BN) Sapawi Ahmad N/A N/A N/A N/A Patrick Sadom Dr. Yusof Yacob
N.29 Kundasang Dr. Joachim Gunsalam (BN) Dr. Joachim Gunsalam PBS N/A N/A N/A N/A Japril Suhaimin STAR
  • Siriman M. F. Basir (WARISAN)
  • Henrynus Amin (ANAK NEGERI)
  • Jinus Sodiong (PKS)
N.30 Karanaan Masidi Manjun (BN) Masidi Manjun UMNO Chong Peck Hing PKR N/A N/A Adzman Manaf PHRS Juhaili Sidek ANAK NEGERI
N.31 Paginatan Vacant Abidin Madingkir UPKO N/A N/A N/A N/A
  • Mat Jaili Samat (PPRS)
  • Feddrin Tuling (STAR)
  • Julian Sidin (WARISAN)
  • Satiol Indong (PCS)
N.32 Tambunan Joseph Pairin Kitingan (BN) Joseph Pairin Kitingan PBS N/A N/A N/A N/A Dr. Jeffrey Kitingan STAR
  • Justin Alip (WARISAN)
  • Nestor Joannes (PCS)
N.33 Bingkor Dr. Jeffrey Kitingan (STAR) Peter Aliun Peter Dhom Saili DAP N/A N/A Robert Nordin
  • Uling Anggan (PKS)
  • Aisat Igau (ANAK NEGERI)
  • Justin Guka (IND)
N.34 Liawan Sairin Karno (BN) Sairin Karno UMNO N/A N/A N/A N/A Kong Fui Seng
  • Rasinin Kautis (WARISAN)
  • Hussein Kassim (PCS)
N.35 Melalap Radin Malleh (BN) Radin Malleh PBS N/A N/A N/A N/A Jaineh Juata
  • Peter Anthony (WARISAN)
  • Chinly Moniu (PCS)
  • Lidos Rabih (PKS)
N.36 Kemabong Rubin Balang (BN) Jamawi Jaafar UMNO N/A N/A N/A N/A Yahya Raimah PHRS
  • Haris Bolos (WARISAN)
  • Alfred Tay Jin Kiong (PCS)
N.37 Sook Ellron Alfred Angin (BN) Ellron Alfred Angin PBRS N/A N/A N/A N/A Baritus Gungkit STAR
  • Martin Tommy (WARISAN)
  • Peter Beaty (ANAK NEGERI)
N.38 Nabawan Bobbey Ah Fang Suan (BN) Bobbey Ah Fang Suan UPKO N/A N/A N/A N/A Apandi Angindi PHRS
  • Ahuar Rasam (WARISAN)
  • Nasruddin Lambahan (PCS)
N.39 Sugut James Ratib (BN) James Ratib UMNO N/A N/A N/A N/A Mohd. Arshad Abdul PPRS
  • Aspah Abdullah Sani (WARISAN)
  • Ag. Osman Asibih (PKS)
N.40 Labuk Michael Asang (BN) Abd. Rahman Kongkawang PBS N/A N/A N/A N/A Rainus Awang STAR
  • Ramsah Tasim (WARISAN)
  • James Miki (PCS)
  • Albert Thomas Enti (PKS)
N.41 Gum-Gum Zakaria Mohd. Edris (BN) Juslie Ajirol UMNO N/A N/A N/A N/A
  • Jamaludin Lamba (PPRS)
  • Dahil Masdik (PHRS)
  • Arunarsin Taib (WARISAN)
  • Christine Bugung (PKS)
N.42 Sungai Sibuga Musa Aman (BN) Musa Aman N/A N/A N/A N/A N/A N/A
  • Asmara Abdul Rahman (WARISAN)
  • Osman Enting (PKS)
N.43 Sekong Samsudin Yahya (BN) Samsudin Yahya N/A N/A Sahar Abdul Majid PAS Abdul Rashid Abdul Rahman STAR
  • Arifin Asgali (WARISAN)
  • Alias Rahmad Benjamin (PKS)
  • Datu Mohd. Faisal Datu Bachtiyal (IND)
N.44 Karamunting Charles O Pang Su Pin (BN) Lim Kai Min LDP N/A N/A Norsah Bongsu Besarun Kecha Hiew Vun Zin WARISAN
N.45 Elopura Au Kam Wah (BN) Chan Tzun Hei Calvin Chong Ket Kiun DAP N/A N/A N/A N/A N/A N/A
N.46 Tanjong Papat Raymond Tan Shu Kiah (BN) Raymond Tan Shu Kiah GERAKAN Frankie Poon Ming Fung N/A N/A N/A N/A Jufazli Shi Ahmad IND
N.47 Kuamut Masiung Banah (BN) Masiung Banah UPKO N/A N/A Jumaidin Lakalla PAS James Ait STAR
  • Norfaizah Chua (WARISAN)
  • Edward Podok (PCS)
N.48 Sukau Saddi Abdul Rahman (BN) Saddi Abdul Rahman UMNO N/A N/A N/A N/A
  • Muarrifidin Abdul Malek (PHRS)
  • Abdulgani Kosui (PPRS)
Ismail Mohd. Ayub WARISAN
N.49 Tungku Vacant Mizma Appehdullah N/A N/A N/A N/A Bulangan Palasi PHRS
  • Assaffal P. Alian (WARISAN)
  • Abd. Rahman Tanggoh (PKS)
N.50 Lahad Datu Mohammad Yusof Apdal (BN) Mohammad Yusof Apdal N/A N/A N/A N/A Wong Yu Chin Dumi Pg. Masdal WARISAN
N.51 Kunak Nilwan Kabang (BN) Nilwan Kabang N/A N/A Kasman Karate PAS Sahing Taking Norazlinah Arif
N.52 Sulabayan Jaujan Sambakong (WARISAN) Harman Mohamad N/A N/A Abdul Nasir Ab. Ralip Untung Tanjong Baru Jaujan Sambakong
N.53 Senallang Nasir Sakaran (BN) Nasir Sakaran N/A N/A N/A N/A N/A N/A Mohd. Shafie Apdal
N.54 Bugaya Ramlee Marhaban (BN) Abdul Razak Sakaran N/A N/A Mahamod Sarahil PAS Mohammad Said Tiblan PPRS
  • Manis Buka Mohd. Darah (WARISAN)
  • Kulli Maralam (PKS)
  • Abd. Muksin Mohammad Hassan (IND)
N.55 Balung Syed Abas Syed Ali (BN) Osman Jamal N/A N/A Amboase Ramano Razali Hamzah PHRS
  • Andi Rus Diana Andi Paladjareng (WARISAN)
  • Alipa Jackery (USNO Baru)
N.56 Apas Vacant Nizam Abu Bakar Titingan N/A N/A Daud Jalaluddin Alizaman Jijurahman Abdul Salip Ejal WARISAN
N.57 Sri Tanjong Chan Foong Hin (PH) Lo Su Fui PBS Jimmy Wong Sze Phin DAP N/A N/A Pang Thou Chung Leong Yun Fui PKS
N.58 Merotai Pang Yuk Ming (BN) Lim Ting Kai LDP Arbaani Akum AMANAH Ahmad Dullah PAS Sharata Masyaroh John Ridwan Lincoln
  • Sarifuddin Hata (WARISAN)
  • Azizul Tandek (PKS)
  • Mohd. Nasir Sumadi (USNO Baru)
N.59 Tanjong Batu Hamisa Samat (BN) Hamisa Samat UMNO N/A N/A Usman Madeaming Ardi Arsah PPRS Ismail Senang WARISAN
N.60 Sebatik Abdul Muis Picho (BN) Abdul Muis Picho N/A N/A Roslan Ramli Yusri Yunus Hassan A. Gani Pg. Amir

Sarawak[sunting | sunting sumber]

Lambang keadilan.png 15 Democratic Action Party Logo.svg 9 Parti Amanah Negara Flag.svg 6

Pakatan Harapan[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Parti Nama Calon Pengundi
P192 Mas Gading Democratic Action Party Mordi Bimol BBI=68% C=19% BI=18%
P193 Santubong Parti Amanah Negara Mohamad Fidzuan Zaidi BI=83% BBI=9% C=8%
P194 Petrajaya Parti Keadilan Rakyat Nor Irwan Ahmad Nor BI=79% C=12% BBI=8%
P195 Bandar Kuching Democratic Action Party Kelvin Yii Lee Wue C=91% BI=5% BBI=3%
P196 Stampin Democratic Action Party Chong Chieng Jen C=73% BI=13% BBI=13%
P197 Kota Samarahan Parti Amanah Negara Sopian Julaini BI=65% BBI=22% C=12%
P198 Puncak Borneo Parti Keadilan Rakyat Willie Mongin BBI=61% C=27% BI=12%
P199 Serian Democratic Action Party Edward Andrew Luak BBI=75% BI=15% C=11%
P200 Batang Sadong Parti Amanah Negara Othman Mustaphar BI=
P201 Batang Lupar Parti Amanah Negara Narudin Mentali BI
P202 Sri Aman Parti Keadilan Rakyat Norina Utot
P203 Lubok Antu Parti Keadilan Rakyat Nicholas Bawin
P204 Betong Parti Keadilan Rakyat Noel Bucking
P205 Saratok Parti Keadilan Rakyat Ali Biju
P206 Tanjong Manis Parti Amanah Negara Mohammad Fadillah Sabali
P207 Igan Parti Amanah Negara Andri Zulkarnain
P208 Sarikei Democratic Action Party Wong Ling Biu
P209 Julau Tidak Bertanding Tidak Bertanding
P210 Kanowit Parti Keadilan Rakyat Satu Anehan
P211 Lanang Democratic Action Party Alice Lau
P212 Sibu Democratic Action Party Oscar Ling Chai Yew
P213 Mukah Parti Keadilan Rakyat Abdul Jalil Bujang
P214 Selangau Parti Keadilan Rakyat Baru Bian
P215 Kapit Democratic Action Party Paren Anak Nyawi
P216 Hulu Rajang Parti Keadilan Rakyat Abun Sai Anyit
P217 Bintulu Democratic Action Party Chiew Chan Yew
P218 Sibuti Parti Keadilan Rakyat Jamat Panjang
P219 Miri Parti Keadilan Rakyat Michael Teo
P220 Baram Parti Keadilan Rakyat Edward Engan
P221 Limbang Parti Keadilan Rakyat Ricardo Baba
P222 Lawas Parti Keadilan Rakyat Danny Pil
  • BI=Bumiputera Islam (Melayu)
  • BBI=Bumiputera Bukan Islam Suku Dayak dan suku-suku lain
  • C=Cina

Parti Islam Semalaysia[sunting | sunting sumber]

No. Parlimen Nama Calon
P194 Petrajaya Hamdan Sani
P200 Batang Sadong Asan Singkro
P201 Batang Lumpat Wan Abdillah Wan Ahmad
P218 Sibuti Zulaihi Bakar

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Digital, Media Prima. "Keputusan Kerusi Panas / Hot Seats". www.myundi.com.my (dalam bahasa Inggeris). Dicapai 2018-04-28. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]