Muhamad Sanusi Md Nor

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tuan Haji
Muhamad Sanusi Md Nor
Yang Dipertua PAS Kawasan Sik
Dalam jawatan
2017 – 2015
Butiran peribadi
LahirSik, Kedah
Parti politikPAS logo.svg PAS
KediamanKedah Sik, Kedah
PekerjaanAhli politik

Yang Berhormat Tuan Haji Muhamad Sanusi Md Nor adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu dari Parti Islam Se-Malaysia. Beliau merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeneri, Kedah bertanding di atas tiket PAS. Di peringkat parti, beliau merupakan Ketua Pengarah Pilihanraya PAS Pusat (2019 hingga kini) Pengerusi PASRelief, Ketua Pengarah Keselamatan PAS Pusat (2017 hingga kini) dan Yang Dipertua PAS Kawasan Sik, Kedah (2015 hingga kini). Beliau juga adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah (2015 hingga kini) dan mantan Setiausaha Politik Menteri Besar Kedah ke 10, Tan Sri Dato' Seri Ustaz Hj Azizan Abdul Razak (2008 hingga 2013).

Anak ke tujuh daripada 13 adik beradik kepada pasangan Haji Md Nor bin Taib dan Hajjah Meriam Binti Haji Ahmad. Berkahwin dengan Jusmalailani binti Jusoh dan dikurniakan 5 orang anak.

Pendidikan awal di Sekolah Rendah Batu 5, Sik, Sekolah Sultan Mohamad Jiwa, Sungai Petani, Sekolah Menengah Sik, Sekolah Menengah Derma Kangar Perlis dan Universiti Sains Malaysia (USM).